Dolfijnen in Lovina, Bali

Dolfijnen in Lovina, Bali Lovina is een klein dorpje in het noorden van Bali. Het is gericht op visserij en toerisme. Vooral dat laatste is een belangrijke bron van inkomsten. Hierdoor zijn er veel verschillende restaurantjes, cafés en hotels maar ook andere faciliteiten voor toeristen. Vooral het dolfijnen kijken in Lovina is zeer populair. Hoewel er geen garanties gegeven worden dat je dolfijnen zien, is de kans dat je ze ziet erg groot. Het is ook mogelijk om er met dolfijnen te zwemmen, maar dit is niet aan te raden.

Geschiedenis

Lovina was oorspronkelijk niet één dorp. Het is ontstaan uit een aaneengeschakelde reeks van dorpen, met woningen, hotels en appartementen ertussen. In de jaren 1970 was Lovina de enige toeristische plaats in het noorden van Bali. Nu nog is het de grootste, hoewel dat niet veel zegt. In die tijd zijn veel hotels en dergelijke gebouwd, ze zijn inmiddels ietwat verouderd maar nog steeds zonder problemen in gebruik.

Strand

Lovina heeft relatief brede stranden. Ze zijn uitzonderlijk rustig, en als je ’s ochtends vroeg komt is de kans groot dat je het gehele strand voor je alleen hebt. Een stukje buiten de ‘drukke’ gebieden in de verschillende toeristencentra wordt het strand gebruikt om de traditionele boten, de jukungs op te leggen. Hiermee wordt gevist. Als je hier ’s avonds langsloopt zie je de bedrijvigheid uit een vissersgemeenschap. Kinderen lopen rond, een paar kippen of ganzen hobbelen meestal ook wel over het strand, en vis wordt schoongemaakt. Het is echt een aanrader om eens te gaan kijken.
De stranden bestaan uit voornamelijk zandstrand, waardoor je er comfortabel kunt liggen. De zee is in grote gebieden ondiep en begroeit met koraal. Hierdoor is er prima te duiken en snorkelen, maar ook voor zwemmen is het ideaal.

Vervoer

In en om Lovina rijden vele witte bussen. Deze worden gebruikt als taxi. Door je hand op te houden houdt je ze aan. Het is gebruikelijk om vooraf een prijs af te spreken. Deze verschilt per tijd, afstand en busje. Het is aan te raden om op de plaats waar je logeert te vragen naar redelijke prijzen, anders laat men je gemakkelijk het tienvoudige van de normale prijs betalen.

Avondleven

In Lovina zijn ’s avonds een aantal mogelijke activiteiten. Als voornaamste is er het eten. Er zijn veel verschillende restaurantjes, waar niet alleen traditionele Balinese gerechten te krijgen zijn, maar ook pizza en hamburgers, die een welkome afwisseling kunnen zijn na meer dan een week rijst eten. De vis is over het algemeen erg vers. Als je vroeg wilt eten kan het zelfs zijn dat je moet wachten tot de vissersboot uitgeladen is.
Een echte aanrader is gaan eten bij de kleine kraampjes langs de kant van de weg. Kies er een uit die er hygiënisch uitziet, en eet alleen gekookt voedsel. Als je dit doet, dan is de kans groot dat je de lekkerste maaltijd van je vakantie hier eet. Daarbij liggen de prijzen in deze gelegenheden zeer laag. Het is mogelijk om een ruime, lekkere maaltijd inclusief drinken te krijgen voor ongeveer een euro per persoon. Bij sommige van de restaurants wordt muziek gedraaid of live muziek gespeelt. Hier wordt ook regelmatig dansruimte gemaakt. Een echt druk uitgaansleven is er niet in Lovina, daarvoor moet je echt naar Kuta.

Dolfijnen kijken

Zoals eerder vermeldt staat Lovina voornamelijk bekend om de dolfijnen. Deze komen ’s ochtends in de buurt van de kust om kleine visjes te eten. Om ze te bekijken kun je het beste voor zonsopgang mee met een boot. Tientallen vissersboten en traditionele jukungs zijn voor dit doel omgebouwd en nieuwe boten zijn ervoor aangevoerd.

Zwemmen met dolfijnen

Zwemmen met dolfijnen en het bekijken van dolfijnenshows kan in hotel Melka Excelsior, ook in Lovina. Dit is echter vrij controversieel. Je kunt weliswaar zwemmen met deze mooie dieren, maar over de behandeling van de dieren is niet iedereen tevreden. Ze zitten vrij klein, en ondervinden veel stress door de hoeveelheden mensen die erbij komen. Verder zijn de dieren niet getraind in omgang met mensen. Na een paar minuten worden ze wild en gaan ze mensen als speelballen gebruiken. Ook raken deze dieren seksueel gefrustreerd. Weinig mensen zullen de handelingen als zodanig herkennen, maar slecht getrainde mannelijke dolfijnen willen nog wel eens paringsgedrag uitoefenen op mensen. Het ziet er voor ons uit als spelen, maar de dolfijn ervaart het niet zo.
Een andere, zeer belangrijke, overweging om mee te nemen is je eigen veiligheid. Doordat de dolfijnen slecht tot niet getraind zijn, kunnen ze aanvallen. Normaalgesproken zijn het zachtaardige dieren, maar onder gestreste omstandigheden kunnen ze aanvallen. Het blijven roofdieren en hun tanden kunnen zeker de nodige schade aanrichten. Zelfs door met hun staarten te slaan of eenvoudigweg tegen je aan te zwemmen kunnen ze al veel schade aanrichten.
Kortom, ik raad iedereen aan met een boot mee te gaan om dolfijnen in het wild te kijken. Laat de dieren in het bassin het liefst met rust. Als je echt met dolfijnen wilt zwemmen kun je terecht in het zuiden, in Turtle Bay. Kies altijd een rustige dag uit. Wanneer het te druk is, zullen de dieren eerder agressief gedrag gaan vertonen. Dit geldt voor Turtle Bay, maar al helemaal voor als je tóch in Lovina wilt zwemmen met dolfijnen.

Veel plezier met de dolfijnen in Lovina!
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Whale Watchen op Tenerife (Spanje)Op het Canarische Eiland Tenerife is van alles te doen voor toeristen, waaronder een tocht op zee om walvissen en dolfij…
Zwemmen met dolfijnen: niet altijd even diervriendelijkZwemmen met dolfijnen: niet altijd even diervriendelijkVoor velen is het een droom om te zwemmen met dolfijnen. Er komen steeds meer mogelijkheden om deze wens in vervulling t…
Zwemmen met dolfijnenZwemmen met dolfijnenZwemmen met dolfijnen, een geweldige en onvergeetbare ervaring. Echter is dit op weinige plekken in de wereld mogelijk.…
Dolfijnen spotten in SurinameDolfijnen zijn lieve, intelligente dieren waarvan het altijd een mooie ervaring is om te zien. Je kunt vanuit Paramaribo…

Cultuurcentrum Ubud, BaliUbud behoort tot de belangrijkste toeristische gebieden in Bali. Desondanks kent Bali nog steeds de oude charme van het…
Surfen in Kuta, BaliSurfen in Kuta, BaliDe stad Kuta op het eiland Bali staat bekend als een goede surfplek. Toch is het relatief rustig op strand en in de zee.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Faraj, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.bali-beach-hirochan.com www.indonesie.nl www.melkahotelbali.com
Reactie

Meggiehendrix, 24-09-2013
Helaas worden de dolfijnen tijdens de boottocht (zeker 100 bootjes) alleen maar opgejaagd vanwege de toeristen. Ze raken helemaal in de stress en ook menig toerist raakt in de stress. Als je ook maar een beetje van deze prachtige dieren houd, neem niet deel aan deze verschrikkelijke actie! Reactie infoteur, 14-04-2014
Jammer dat je deze ervaring hebt, het komt inderdaad voor.
Buiten het hoogseizoen is het een stuk rustiger, en ondervinden de dolfijnen er geen last van. Helaas heeft de groei van het toerisme een enorme impact gehad op de dieren, en niet ten goede.

Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 22-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.