Cultuurcentrum Ubud, Bali

Ubud behoort tot de belangrijkste toeristische gebieden in Bali. Desondanks kent Bali nog steeds de oude charme van het kunstenaarsstadje dat het was. In Ubud zijn verschillende musea en galerieën te vinden. Ook bevind het beroemde apenbos zich hier. Net als in veel andere gebieden in Bali zijn er veel massages te krijgen, en voor de sportievere types is een wandeling door de rijstvelden zeker aan te raden.

Geschiedenis

Rond 1930 kwam het toerisme in Ubud op gang en begon het dorp te groeien. In deze tijd bouwde de vorst Tjkorde Gede Adun Sukawati het eerst hotel in de buurt. In 1936 werd de Pita Maha schildersorganisatie in het dorp opgericht. Dit maakte van Ubud het culturele centrum van Bali. In Ubud wordt al vanouds voor religieuze doelen aan houtbewerking gedaan. Met de groei van het toerisme wordt nu ook veel houtsnijwerk verkocht in de vele kraampjes en winkeltjes in de stad.

Toeristisch centrum

Ubud is, na Kuta het belangrijkste culturele centrum van Bali. Dit zorgt ervoor dat er veel faciliteiten voor toeristen beschikbaar zijn. Zo zijn er meer musea dan men zou verwachten, maar ook meer restaurants, bars en toeristeninformatiepunten. Het is echter ook drukker op straat en veel mensen in het dorp zijn sterker gericht op toerisme dan op kunst. Toch is het dorp nog zeker een bezoek waard.

Apenbos

Het apenbos is zeker een bezoek waard. In Ubud ligt een stuk bos dat vrijwel helemaal vol zit met apen. Ze komen op je af als ze denken dat je eten bij je hebt, dus wanneer je bang voor apen bent kun je beter wegblijven. Er liggen twee tempels in dit bos. Voor een hoofdartikel over het apenbos zie: Monkey forest, apenbos

Markt

In Ubud, aan het einde van de Monkey Forrest Road is een relatief grote markt. Hier is voor weinig geld fruit en allerlei snuisterijen te verkrijgen. De markt is bijna helemaal volgebouwd met kraampjes, wat het een drukke maar gezellig sfeer geeft. Bij een bezoek aan de markt is het verstandig in overweging te nemen dat er verwacht wordt dat je afdingt. Als je het idee krijgt dat de verkoper teveel vraagt, kun je het beste weglopen. De kans is groter dat de verkoper een beter bod doet, waar je wel op in wilt gaan. Zo niet, dan wordt hetzelfde product een stukje verderop vast voor een lagere prijs verkocht. Verder is aan te raden je geld veilig op te bergen. Je loopt op de markt door een drukke mensenmassa, waar je gemakkelijk bestolen kan worden.

Health

Er zijn tal van spas en massageklinieken in de stad. Bij ieder hotel of appartementenverhuur liggen wel folders van de locaties en prijzen. Heel Bali kan worden gezien als een Healthcentrum, voor de mensen die daarnaar op zoek zijn. Ubud is hierop geen uitzondering, er is niet meer of minder dan op de rest van het eiland.

Rijstvelden

Rondom Ubud ligt een groot oppervlak aan rijstvelden. De treden waarop de velden zich bevinden, de kleuren groen en alles in en om de velden is zeker het bezichtigen waard. Vertrek voor een wandeling door de rijstvelden s ochtends vroeg. In het heetst van de dag is er nauwelijks te wandelen. Daarbij zijn s ochtends de meeste vogels te zien. Wanneer je om je heen kijkt tijdens het lopen, is het geen vreemd beeld om een tiental zilverreigers in een boom te zien zitten of rijstvogeltjes hun jongen te zien voeren.
Kinderen in Ubud, klaar voor Ogoh-Ogoh, een feestdag bestemd om boze geesten weg te jagen / Bron: Jack Merridew, Wikimedia Commons (Publiek domein)Kinderen in Ubud, klaar voor Ogoh-Ogoh, een feestdag bestemd om boze geesten weg te jagen / Bron: Jack Merridew, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Museum en galerie

In een kunstenaarsstad kan het niet anders dan dat er diverse musea en galerieën te vinden zijn. De grote musea in de stad zijn Agun Rai Museum of art, een particulier museum en het Blanco Renaissance museum. In de grote straten bevinden zich nog talrijke galerieën, te veel om op te noemen.

Uitgaan

Ubud is naar lokale begrippen een vrij grote stad. Er is ook vrij veel uitgaansleven. Niet alleen de gebruikelijk restaurantjes, maar ook nachtclubs bevinden zich in de stad. Daarbij worden er veel voorstellingen gegeven speciaal gericht op toeristen. Deze laten bijvoorbeeld traditionele dansen zien, of er worden oude toneelstukken opgevoerd.

Veel plezier in het Balinese cultuurcentrum Ubud!
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Monkey forest, apenbosMonkey forest, apenbosEen toeristenattractie op Bali is het apenbos (monkey forest) Mandala Wisata Wenara Wana. Hier kunnen mensen tussen de a…
Bali: Steden en dorpenBali: Steden en dorpenDrukke steden met winkels, restaurantjes, en markten, en rustige dorpen met traditionele huizen, arme lieve mensen en ou…
Authentiek eten in een bijzondere warung in UbudDe vruchtbaarheid van Bali zorgt voor overvloedigheid op het gebied van groente en fruit en dat is natuurlijk terug te v…
Zuidoost-Azië, de ideale bestemming voor een huwelijksreisZuidoost-Azië, de ideale bestemming voor een huwelijksreisWie op huwelijksreis wil gaan denkt vaak onmiddelliijk aan bestemmingen aan de Middelandse zee of op de Caraïben. Er zij…

Duiken en snorkelen in Amed, BaliAmed is een klein vissersdorp op de oostelijke punt van Bali. Het dorp is nauwelijks ontdekt, en de stranden zijn het he…
Dolfijnen in Lovina, BaliDolfijnen in Lovina, BaliLovina is een klein dorpje in het noorden van Bali. Het is gericht op visserij en toerisme. Vooral dat laatste is een be…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org Dusik, R., 2008, Bali, ANWB Extra
  • Afbeelding bron 1: Jack Merridew, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.