Duiken en snorkelen in Amed, Bali

Amed is een klein vissersdorp op de oostelijke punt van Bali. Het dorp is nauwelijks ontdekt, en de stranden zijn het hele jaar door vrijwel leeg. Het landschap is ruig in tegenstelling tot de rijstvelden die op de rest van Bali te vinden zijn. Zwarte rotsen bepalen het landschap grotendeels, de stranden bestaan uit een grijze zandsoort, waardoor deze er donker uitzien. De beplanting rondom de appartementen en hotels en de vrolijk gekleurde jukungs geven het landschap kleur.

Geschiedenis

In maart 1963 barste de vulkaan Gurnung Agung uit. Het uiterlijk van de omgeving rondom de vulkaan veranderde immens. Rondom het vissersdorpje Amed zijn de veranderingen nog steeds goed te zien. Buiten het regenseizoen is er vooral verdord gras te zien, afgewisseld met knoestige bomen. Behalve door de vulkaanuitbarsting is dit dorp ook veranderd door het toerisme. Waar vroeger alleen maar hutjes en bootjes lagen, zijn nu ook kleine hotelletjes en appartementenverhuur. Verder zijn er enkele restaurantjes opgebouwd.

Het dorp

Het dorp Amed is bijna niets. Er zijn een aantal huisjes en er is ruimte voor toeristen. Er is een kleine supermarkt met een verrassend uitgebreid assortiment en er zijn een paar restaurantjes. Opvallend is dat er meerdere duikscholen zijn. Dit komt door de grote hoeveelheid leven onder water.

Zout

Behalve uit de visserij en de duiksport is zoutwinning een belangrijke bron van inkomsten voor Amed. Als toerist merk je hier niet veel van, tenzij je je erin wilt verdiepen. Wel zullen aan het strand kinderen op je af komen met gevlochten mandjes met zout erin. Deze verkopen ze om spullen voor school te kunnen betalen. Deze verkopers kun je erg helpen door hun zout te kopen, maar let wel op op welke tijden ze er zijn. Horen ze niet op school te zitten? Kinderen die onder schooltijd zout verkopen worden hiertoe vaak gepushed door hun ouders. Hen help je niet door te kopen, je kunt beter wat geld geven aan een lokaal fonds dat voor schoolspullen zorgt.

Strand

Opvallen in Amed zijn de ‘zwarte’ stranden. In feite zijn ze grijs, maar ze worden vaak zwart genoemd. De zee is op veel punten ondiep, en er is nauwelijks in te zwemmen. Op een aantal plaatsen ligt het koraal zo hoog, dat je alleen met vloed het water in kan. Voordat je het water ingaat is het aan te raden goed te kijken welk getij het is. Als het vloed is, moet je niet te lang in de zee blijven. De kans is dat je er moeilijk uitkomt bij eb, of dat je je buik openhaalt aan de rotsen. Het water is echter wel heerlijk om in te zwemmen, snorkelen en duiken.

Duiken

In Amed zijn een aantal duikscholen die verschillende pakketten aanbieden. Aangezien Indonesië geen rijk land is, wordt er op veel plaatsen veel bezuinigd. Denk hieraan als je gaat duiken. Aan te raden is alleen bij een PADI gecertificeerde duikschool te duiken, deze worden regelmatig gecontroleerd. Wanneer je spullen huurt, kijk ze altijd zelf na. Deze regel gaat natuurlijk altijd en overal op, maar wanneer je in armere gebieden duikt is het extra belangrijk erop te letten. Beter een keer teveel kijken dan een keer te weinig!
De prijzen voor het duiken liggen – net als vrijwel alle prijzen – een stuk lager dan de prijzen in Europa. Voor 40 euro twee duiken maken is geen uitzondering en bij sommige duikscholen krijg je er nog lunch bij ook.

Duiklocaties

Er zijn een aantal populaire duiklocaties in de buurt, waaronder twee scheepswrakken. Het ‘USS Liberty Wreck' (ook wel ‘USAT Liberty Glo') en het Japanse wrak (‘Japanese Shipwreck’). Het eerste wrak, het ‘USS Liberty Wreck’ is gebouwd in 1918 en is door Japan in 1942 tot zinken gebracht. Later is het schip richting de kust gebracht, maar het was niet meer te repareren. Het ligt nog steeds voor de kust van Bali en heeft veel zeeleven aangetrokken.
Over het tweede wrak, het Japanse wrak, is minder bekend. Ook hier is veel zeeleven te zien, maar de geschiedenis van het wrak is niet duidelijk.
Behalve de wrakken zijn er veel steile wanden waarlangs je kunt duiken. De zogenaamde ‘dropp-offs en ‘walls' hierin zitten veel kieren en spleten, vol met zeeleven. Bij deze wanden staat vaak wel een stevige stroming. Houd je eigen grenzen vooral hier scherp in de gaten. Wanneer je het goed doet, kun je hier heerlijk driftduiken maken waarin je niet of nauwelijks hoeft te zwemmen.
De scheepswrakken zijn geschikt voor de minder ervaren duikers, maar er zijn ook genoeg gebieden waar weinig stroming staat. Hier kunnen beginnende duiker de sport ook geweldig leren.

Wat zie je?

Er zijn tal van dieren te zien duikend in Bali. Denk hierbij niet alleen aan gekleurde vissen en koralen, maar ook aan zeesterren, murene, schildpadden en haaien. Ook de Mola-Mola, de klompvis, laat zich regelmatig zien. Wanneer je in het juiste seizoen bent is er zelf kans dat je naast een walvishaai zwemt.

Veel plezier onder water bij Amed!
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooiste duik en snorkel locaties: Menjangan eilandMooiste duik en snorkel locaties: Menjangan eilandMenjangan eiland is een klein eilandje dat zo'n vijf kilometer boven het noord-westen van Bali ligt. De plek wordt aange…
Bali, een toeristisch eiland met veel bezienswaardighedenBali, een toeristisch eiland met veel bezienswaardighedenBali is een van de bekendere eilanden van Indonesië. Voornamelijk bekend vanwege de vele activiteiten en bezienswaardigh…
Zijn haaien echt zo gevaarlijk?Alleen al bij de gedachte een haai tegen te komen worden veel mensen al bang. Toch zijn haaien niet zo gevaarlijk als ve…
De Tijgerhaai, Galeocerdo CuvierDe tijgerhaai, ook wel Galeocerdo Cuvier komt, net als de stierhaai, uit de familie van de requiemhaaien. De tijgerhaai…

Jaar naar AmerikaJaar naar AmerikaIn Nederland zie je het regelmatig voorbijkomen. De scènes uit 'High School Musical', 'Neds Survival Guide' en scènes ui…
Cultuurcentrum Ubud, BaliUbud behoort tot de belangrijkste toeristische gebieden in Bali. Desondanks kent Bali nog steeds de oude charme van het…
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.