Mooiste duik en snorkel locaties: Menjangan eiland

Mooiste duik en snorkel locaties: Menjangan eiland Menjangan eiland is een klein eilandje dat zo'n vijf kilometer boven het noord-westen van Bali ligt. De plek wordt aangeduid als een van de mooiste duik- en snorkellocaties ter wereld.


Locatie

Menjangan eiland (Palau Menjangan) maakt deel uit van het Bali Barat National Park en valt onder het Indonesische eiland Java, ondanks dat het minder dan vijf kilometer uit de Balinese kust ligt. Het eiland is ongeveer drie kilometer lang en 0,7 kilometer breed. In het Bali Barat National Park bevindt zich het enige tropische regenwoud van het eiland Bali. Het is gelegen in het noord westen van Bali. Vanuit het meer toeristische zuiden is het park te bereiken via de weg die van Denpasar naar Gilimanuk loopt.

Vanwege de afstand en de reistijd vanaf de meer toeristische steden in het zuiden (zo'n 140 km en drie uur reistijd) is het aan te bevelen om een overnachting te boeken bij een dorp nabij de haven vanwaar de boten naar het eiland vertrekken mocht je in het zuiden van Bali verblijven. Dit kan bijvoorbeeld in Permuteran.

Naam

De naam van het eiland betekent hert in het Balinees. Op het eiland Menjangan komen wilde herten voor, die volgens de mythe in de lente van het vasteland van Bali zijn komen zwemmen. Deze herten zijn de enige bewoners van het eiland.

Snorkelen

Voordat je gaat snorkelen, kun je in de haven vanwaar de boot vertrekt een snorkel, duikbril en passende flippers huren. Tijdens de snorkeltochten gaat een gids mee om je de meest bijzondere plekjes te laten zien en je de mooiste vissen aan te wijzen. Meestal stop je meerdere keren om te snorkelen. Dit kan zowel vanaf het strand bij het eiland als vanuit de boot. Tijdens het snorkelen kom je onder andere zeesterren, grote scholen vissen in de prachtigste kleuren, mooi koraal en anemoonvissen (Nemo uit de film Finding Nemo) tegen. Als je geluk hebt kun je ook zeeschildpadden zien zwemmen.

Duiken

Menjangan is een fantastische plek om te diepzeeduiken. Bij Menjangan eiland kun je de beste wandduiken van Bali maken. Naast wandduiken, kun je onder andere duiken naar een oud houten scheepswrak dat gezonken is tijdens de tweede wereldoorlog en dat op ongeveer 35 tot 40 meter diepte ligt. Omdat het eiland in een redelijk beschutte hoek van Bali ligt is de zee kalm en zeer helder. Je kunt bij het duiken rondom Menjangan eiland onder andere grote scholen met vissen in alle kleuren, barracuda’s, rifhaaien, murenen, napoleonsvissen en zeeschildpadden tegenkomen.

Tempel

Hoewel er geen mensen op het eiland wonen, is er wel een tempel op het eiland. De Pura Gili Kencana tempel is één van de oudste tempels die Bali heeft. Men vermoedt dat hij rond de 14e eeuw na Christus gebouwd is. Je kunt de tempel bezoeken tijdens je duik- of snorkeltocht.

Hoe kom je er?

Vanuit je vakantieverblijf kun je via je reisorganisatie of bij een lokale reisorganisatie een complete trip boeken met auto met (privé)chauffeur, snorkel- of duiktocht inclusief gids en eventueel een overnachting. Ook kun je met eigen vervoer naar het noord-westen van Bali afreizen. Je kunt vanuit de kleine haven bij het Bali Barat National Park, genaamd Labuhan Lalang in Terima Bay met een locale boot naar het eiland varen. Uitrusting kun je in de haven passen en huren en ook de gids die de tocht begeleid zul je ontmoeten in de haven. De boottocht naar Menjangan eiland duurt tussen de 30 tot 40 minuten, afhankelijk van het weer en van de belasting van de boot. Tijdens de trip heb je een prachtig uitzicht op de Oost-Javaanse vulkaan Prapat Agung in de verte.
© 2013 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenvoudige snorkeltips voor beginnersEenvoudige snorkeltips voor beginnersHet is op meerdere locaties mogelijk om te leren snorkelen. Het is mogelijk om de sport in de zee of in een zwembad te o…
Informatie over snorkelenSnorkelen houdt in dat men dankzij een uitrusting een lange tijd met het hoofd onder water kan blijven. Zo kan men koraa…
Bali, een toeristisch eiland met veel bezienswaardighedenBali, een toeristisch eiland met veel bezienswaardighedenBali is een van de bekendere eilanden van Indonesië. Voornamelijk bekend vanwege de vele activiteiten en bezienswaardigh…

Gard, een mooie streek voor vakantie in FrankrijkGard, een mooie streek voor vakantie in FrankrijkDe Gard is een departement in Zuid-Frankrijk, gelegen ten zuiden van de in Nederland veel bekendere Ardeche. Toch weten…
Willem Barentsz – herbouw van het schipWillem Barentsz – herbouw van het schipIn Harlingen wordt sinds 2010 gebouwd aan de replica van het schip van ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. De bouwers v…
Bronnen en referenties
  • http://www.pemuteranbay.com/
  • http://www.indonesia.travel/en/destination/736/menjangan-island
  • www.wikipedia.org
Marrie123 (80 artikelen)
Gepubliceerd: 07-12-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.