Canada: Alberta

De provincie Alberta ligt in het Zuidwesten van Canada. Je hebt er warme zomers en koude winters. In de zomer is het er 20 tot 25 graden. Je kunt er heel veel dingen doen, zowel zomers als `s winters. `s winters kan je er onder andere skiën, hondenslee tochten maken en langlaufen en zomers kan je fietsen/mountainbiken, beren spotten en paardrijden. Ook kan je er kanovaren of kajakken, River raften, Vissen, zwemmen, zeilen of varen op een cruiseschip.

Klimaat

Alberta heeft een extreem landklimaat, in het noorden van de provincie Alberta zijn de zomers koel en in het zuiden zijn de zomers warm. De gemiddelde jaartemperatuur is in het noorden ongeveer 3,5 Celsius en ongeveer 7 graden Celsius aan de grens van de Verenigde Staten. Door de wind die ook wel de chinook (een dalende föhnwind) wordt genoemd is het klimaat in het Zuidwesten van Alberta droog met over het algemeen veel zon. Door deze wind kan de temperatuur in korte tijd omhoog schieten. Elke winter komt deze wind ongeveer 6 keer voor. In het Noorden koude winters, eind oktober valt de eerste sneeuw al en in januari kou tot -30 graden Celsius. In het zuiden is het ongeveer -10 graden Celsius rond deze tijd. De zomers zijn in dit gedeelte van Alberta kort maar warm met temperaturen tussen de 22 en de 25 graden.

Bevolking/taal

In 2001 telde Alberta 2.974.807 inwoners. Door de economie komen er veel mensen vanuit andere provincies van Canada naar Alberta toe. Het bewonersaantal gaat er dan ook sneller omhoog dan in de andere provincies van Canada. Ongeveer 20% van de bevolking woont op het platteland en de rest van de bevolking in de steden. De meeste mensen zijn er blank of van Indiaanse afkomst. De godsdienst die je er het meest tegenkomt is het christendom. Ook is een klein gedeelte moslim of boeddhist.

In Canada worden twee talen gesproken: Engels en Frans. Frans is de moedertaal van ongeveer 24% van de bewoners. 63% van de bevolking heeft als moedertaal Engels. Ook heb je in bepaalde gebieden binnen Alberta inheemse talen.

Onderwijs

In Canada heb je geen algemeen openbaar onderwijs. Al het onderwijs tot en met het hogere onderwijs wordt per provincie afzonderlijk geregeld door plaatselijk gekozen mensen. Als een kind zes jaar oud is gaat het naar de basisschool. Kinderen gaan 6 a 7 jaar naar de basisschool. Daarna gaan ze naar het voorgezet onderwijs of naar vakscholen. Nadat ze hun diploma gehaald hebben kunnen ze naar het hogere onderwijs als ze toegelaten worden. Het hogere onderwijs duurt vaak minimaal vier jaar en is te vergelijken met het hogere onderwijs in Nederland.

Steden

Calgary

Calgary is niet de hoofdstad van Alberta maar wel de grootste stad van de provincie. In 1988 werden er de Olympische winterspelen gehouden. Deze stad is populair onder wintersporters door de bergen die op korte afstand liggen. Deze bergen worden ook wel de New west genoemd. Deze stad ligt op 80 km afstand van de Rocky Mountains. Het centrum van deze stad bestaat uit de wijken eau claire, Downtown, West End, Downtown Commercial Core, Chinatown en Downtown East Village.

Canmore

Canmore heeft ongeveer 16.000 inwoners en hier trekken veel toeristen naar toe. Deze stad is populair onder de mensen die er in de buurt wonen maar ook onder mensen die op wintersport gaan. Het is populair onder wintersporters omdat het berg landschap er uniek is.

Edmonton

Edmonton is de hoofdstad van Alberta. Deze stad staat ook wel bekend als festival city omdat er veel festivals worden georganiseerd. Ook vind je hier het grootste winkelcentrum van Noord Amerika, genaamd West Edmonton Mall. Het is een dun bevolkte stad met ongeveer 712.931 inwoners met een oppervlakte van 684 vierkante kilometer. Door Edmonton loopt een rivier, de athabasca.
© 2010 - 2024 Donkertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkope vakantie in CanadaGoedkope vakantie in CanadaCanada is een uitstekende bestemming voor een onvergetelijke en goedkope vakantie. Canada is een dunbevolkt land met sch…
Calgary Olympic Oval: Olympische schaatsbaan 1988De Olympic Oval in het Canadese Calgary is een indoor schaatsbaan die is aangelegd voor de Olympische Winterspelen van 1…
Studeren in CanadaStuderen in CanadaVeel Nederlanders emigreren naar Canada omdat het een erg mooi land is. In Canada kun je ook erg goed studeren. Maar wat…

Surfen in Kuta, BaliSurfen in Kuta, BaliDe stad Kuta op het eiland Bali staat bekend als een goede surfplek. Toch is het relatief rustig op strand en in de zee.…
Naaktstranden aan de Costa AlmeriaEen paradijs voor de naaktrecrant. Dat is de Costa Almería in het zuidoosten van Andalusië. Deze costa heeft een groot a…
Bronnen en referenties
  • http://www.landenweb.net/alberta
Donkertje (44 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.