Steden in Bali: Denpasar

Denpasar is de hoofdstad van Bali. Vrijwel elke bezoeker van het eiland begint zijn reis hier omdat het vliegveld er vlakbij ligt, maar velen vertrekken ook snel. Als je echter wat meer tijd door wil brengen in Denpasar is er genoeg te doen.

Geschiedenis van Denpasar

Tot 1906 viel Den Pasar, zoals het vroeger werd geschreven, net zoals de rest van Indonesië, onder het beheer van de Nederlanders. Zij hadden de eilanden gekolonialiseerd, al was het in de praktijk de koninklijke familie die Den Pasar controleerde. De Indonesiërs vochten tegen deze onderdrukking maar waren niet bij machte iets te veranderen. Dit leidde tot een tragische gebeurtenis op 20 september 1906. De koning weigerde nog langer mee te werken met de Nederlanders en riep zijn mensen op tot een gevecht. Ze hadden geen schijn van kans, en het liep uit op een enorme zelfmoordactie aan de kant van de Indonesiërs waarbij tussen de 600 en 2000 slachtoffers zijn gevallen.

Gelukkig bleef ondanks deze tragiek de bestemming van Denpasar als handelsstad wel bestaan. Het toerisme groeide ook steeds meer, en de stad werd een zenuwcentrum van het eiland. Uiteindelijk zou het de enige stad op Bali worden met een eigen bestuur.

Wat is er te doen?

Een eerste indruk van Denpasar is voor veel toeristen niet direct positief, en veel reisgidsen vermelden ook weinig over de hoofdstad. Op het eerste gezicht kan de stad chaotisch en druk lijken, met veel auto's en brommers en weinig bezienswaardigheden. Wat meer richting de binnenstad verandert dit imago echter en komt de oude stad steeds meer tevoorschijn, met een grasveld als midden en traditionele familiewinkeltjes. Dit heeft als voordeel dat veel toeristen de stad overslaan waardoor je meer mogelijkheden hebt een gesprekje aan te knopen met een 'local' en meer kan zien van het traditionele Balinese leven.

Bali Museum

De bekendste toeristische attractie in Denpasar is ongetwijfeld het Bali Museum. Dit museum werd gesticht door de Nederlandse regering en laat uitgebreide informatie zien over de ontwikkeling van het eiland van de prehistorie tot nu. Vraag vooral de gidsen om meer informatie over de te bezichtigen stukken. Vergeet ook niet goed om je heen te kijken in het gebouw zelf, de architectuur is prachtig.

Markten

Naast dit museum staat Denpasar ook bekend om zijn markt, die de grootste van het eiland is. Overdag is er de grote Pasar Badung en de Pasar Kumbasari. De eerste is een groot gebouw van vier verdiepingen waar van alles te vinden is. Tegen een vergoeding krijg je een rondleiding langs de kraampjes, maar de prijzen liggen vaak iets hoger dan wanneer je zelf komt. De Pasar Kumbasari is vooral bekend om kleding en kunstnijverheid, maar helaas ook om diefstallen. Let dus goed op je spullen.
's Avonds zijn er maar liefst drie grote avondmarkten (Pasar Malam) waar je kan eten, maar ook aparte en traditionele producten kan vinden, evenals de standaard verkoopwaar als sandalen en shirts.

Tempels

Denpasar kent twee grote en bekende tempels, de Pura Jagatnatha en de Pura Maospait. De eerste is te vinden naast het museum en is volledig gewijd aan de oppergod van het universum, Sanghyang Widi Wasa. Hier worden ook regelmatig tempelfeesten gehouden; de lokale bevolking of het toeristenbureau kan je de precieze data vertellen.
De Pura Maospait is de oudste tempel van de stad, met een bouwdatum uit de 14e eeuw. Na een aardbeving in 1917 is de tempel grotendeels verwoest en later gerestaureerd. Er is nog een klein deel van de oorspronkelijke tempel zichtbaar. Naast deze twee belangrijkste tempels zijn er nog vele kleinere tempels te ontdekken in de stad.

Er zijn nog vele andere bezienswaardigheden in de stad, zoals de Bali Orchid Garden of de koninklijke verblijven. Vaak verzorgen toeristenbureaus uitstapjes naar dit soort locaties, of vraag aan de lokale bevolking wat de echte 'must-see's' zijn in hun ogen.

Verblijf

Denpasar kent minder toeristenvoorzieningen dan bekende steden als Kuta of Sanur. Het is dus verstandig van tevoren te reserveren, of in ieder geval na te vragen hoe de verwachtte bezetting is. Voordeel is dat veel toeristen de stad niet langer dan één dagje bezoeken, en dat hotels vaak nog wel een kamer beschikbaar zullen hebben, zeker buiten het hoogseizoen.

Uitstapjes

Denpasar ligt centraal in Zuid-Bali en steden als Ubud en Kuta zijn prima te bereiken, evenals de bekende tempel in Tanah Lot. Bestemmingen verder weg kunnen vaak gepland worden bij toeristenbureaus, waarbij je vervoer en eventuele toegangskaartjes voor je worden geregeld. Er zijn talloze mogelijkheden: zo zijn er meerdaagse boottochten naar Komodo Island, maar kan je ook een vulkaan beklimmen bij zonsopgang of een avondje vis eten in Jimbaran. Vergeet zeker niet om te kijken op Kuta Beach, genoemd als een van de mooiste stranden van Bali.

Advies

Denpasar is een ideale bestemming voor een reiziger die weg wil blijven van de grote toeristenplaatsen maar wel de gemakken van een stad wil behouden. Er is alle ruime om lokale gebruiken mee te maken en je koopt je spullen waar de Balinezen dat zelf ook doen. Voor een gezin met (jonge) kinderen is de plaats minder geschikt. Er is geen strand in de directe nabijheid en de stad is minder gebouwd op toerisme dan bijvoorbeeld Kuta. Het is echter een stad die zeker wel de moeite waard is; vergeet hem dus niet bij het plannen van je reis!

Lees verder

© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bali: Steden en dorpenBali: Steden en dorpenDrukke steden met winkels, restaurantjes, en markten, en rustige dorpen met traditionele huizen, arme lieve mensen en ou…
Mooiste duik en snorkel locaties: Menjangan eilandMooiste duik en snorkel locaties: Menjangan eilandMenjangan eiland is een klein eilandje dat zo'n vijf kilometer boven het noord-westen van Bali ligt. De plek wordt aange…
Ottawa, hoofdstad van Canada, Bytown werd wereldstadOttawa, hoofdstad van Canada, Bytown werd wereldstadOttawa is de hoofdstad van een van de grootste landen ter wereld, Canada. Lang was het een stadje aan een aangelegd kana…
Bronnen en referenties
  • Francis Dorai et al (2011): "Ontdek het beste van Bali", Interboek bv. blz. 95-101
Danibanani (37 artikelen)
Laatste update: 15-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.