Ottawa, hoofdstad van Canada, Bytown werd wereldstad

Ottawa, hoofdstad van Canada, Bytown werd wereldstad Ottawa is de hoofdstad van een van de grootste landen ter wereld, Canada. Lang was het een stadje aan een aangelegd kanaal, waar houtfabrieken en houtwerven zorgden voor het dagelijks brood.Tot Queen Victoria, koningin van het Britse Gemenebest, waartoe Canada behoorde, besliste dat het toen Bytown geheten stadje de hoofdstad van het land zou worden. Sinds dat moment is Ottawa een wereldstad geworden met zowel oude, koloniale, als moderne architectuur. De moeite van het bezoeken waard.

Geografie

De hoofdstad van Canada, Ottawa, ligt in het zuidoosten van de provincie Ontario, aan de Ottawa River. De stad heeft bijna 1 miljoen inwoners. Voor 50 % van hen is Engels de moedertaal, ongeveer 33 % spreekt voornamelijk Frans. Ottawa is de residentie van de minister-president en de gouverneur-generaal. Ottawa betekent in het indiaans: kopen en verkopen.

Korte geschiedenis

Algonquin en Fransen

De eerste inwoners van Ottawa waren de Algonquin indianen. Rond 1600 kwamen Fransen aan land. Zij zochten een nieuwe route naar Azië, zoals dat al velen voor hen gedaan hadden. Zij gebruikten de Algonquin als onderhandelaars om bont te verkopen aan de Iroquois. Na de oorlog tussen de Verenigde Staten en Canada moest in 1812 het zuidelijke deel van het land beschermd worden tegen de Amerikanen. Daarom werd een kanaal aangelegd van oost naar west: het Rideau kanaal. Aan het begin van het kanaal ontstond een stadje met houtindustrie. Het heette Bytown. In 1855 werd de naam omgezet in Ottawa.

Engelsen

In 1857, toen Canada nog tot de Britse gebieden behoorde, koos Queen Victoria de stad tot hoofdstad van het land. Meteen werden toen parlementsgebouwen neergezet. Als eerste taak had de stad de functie van militair bolwerk. Ook werden er brede boulevards aangelegd en de 'rommel' van de houthandel werd opgeruimd. In 1916 brandde een groot deel van de stad af. Maar met man en macht is die weer opgebouwd. Het is nu een prachtige moderne stad met een koloniaal verleden, aan de Ottawa River en de grens met Quebec.

Bezienswaardigheden

National Gallery

Dit museum, gebouwd met graniet en heel veel glas, is wereldberoemd om zijn collectie van 36.000 schilderijen en 125.000 foto's. Met een audiogids kunt u langs de prachtige, uit de koloniale tijd stammende, schilderijen lopen en uitkomen bij de moderne kunst, vertegenwoordigd door o.a. vele Canadezen. In de binnentuin van het gigantische gebouw staat een gereconstrueerde kapel uit de 19de eeuw.

Parlementsgebouwen

Aan de Ottawa River staan de Parlementsgebouwen, op Parliament Hill. Ze zijn in neogotische stijl gebouwd. Buiten kunt u, zoals ook in Londen, de wisseling van de wacht zien. Binnen bevinden zich prachtig gewelfde plafonds, marmeren vloeren en gebrandschilderde ramen. Zoals ook in Den Haag kunt u het zogenoemde Centrum Blok bezoeken met een audiogids.

Supreme Court

Ook het hooggerechtsgebouw kan worden bezocht. Het is een modern gebouw van negen verdiepingen en is gebouwd in een halve cirkel. Tijdens een korte rondleiding legt een gids uit hoe het proces verloopt als mensen in hoger beroep gaan.

Musea

Canadian Museum of Civilisation en het Canadian War Museum

In het Canadian Museum of Civilisation wordt de geschiedenis van het land uit de doeken gedaan. Het is gevestigd in een fantastisch gebouw van moderne architectuur.Het lijkt wat op het Guggenheim in New York. De architect is Douglas Cardinal. In het War Museum vindt u alles over oorlogstuig, oorlogen over de wereld en hoe Canada daarmee te maken had/heeft. Het bevat 50.000 voorwerpen. Ook dit museum is modern. De architect is Raymond Moriyama.

Bytown Museum

Dit kleine museum ligt aan het Rideau kanaal, bij de sluizen, die voor de toerist nog handmatig worden geopend. Het is gehuisvest in het oudste stenen gebouw van Ottawa. Ook hier een audiorondleiding over het ontstaan van Ottawa en het Rideau kanaal.

Laurier House

Dit is het huis van twee voormalige premiers geweest: Sir Laurier en mr. Mackenzie King. Open voor publiek. U krijgt een heel aardige rondleiding in het nog in oorspronkelijke staat verkerende huis.

Canadian Aviation Museum

In dit deltavormige gebouw van architect Jane Thomson staat een indrukwekkende collectie vliegtuigen, zo'n 115. Men maakt hier een reis door de geschiedenis van de luchtvaart, met piloten en stewardessen. Er zijn tentoonstellingen en verschillende programma's worden getoond.

Grotten

Lusk Caverns

Deze grotten zijn zo'n 12.000 jaar geleden ontstaan door het smeltwater van een ijstijd. Stalagtieten en stalagmieten vindt men hier niet, daar is de grot niet oud genoeg voor. Men kan deze grot bezoeken ZONDER GIDS! Men moet voorbereid zijn op zeer smalle doorgangen en op natte voeten. Op sommige plaatsen staat men zelfs tot aan de taille in het water. Voor de waaghalzen dus.

Kindertheater en jachthaven

Pirate Adventures

Leuk voor kinderen! Aan het Rideau kanaal staat dit interactieve theater. Kinderen (en volwassenen) worden in de rol van piraat gepraat, ook gekleed en worden naar een schip gebracht. Met dit schip vaart men over het kanaal, op zoek naar een schat.

Dows Lake Pavilion

Aan het Rideau kanaal, midden in de stad, ligt dit watergebied, met bossen om te wandelen en te fietsen. Er is een jachthaven. Men kan er kajaks, kano's, waterfietsen en boten huren. In de winter sleeën en schaatsen. Ook zijn er enkele restaurants, waar men heerlijk kan eten. In de winter is het Rideau kanaal de langste schaatsbaan ter wereld, want het bevriest altijd. (Guinness book of records).

Royal Canadian Mounted Police

Tussen mei en augustus kan men in de koninklijke manege voorstellingen zien met de prachtige paarden. Men kan de stallen bezoeken en de koninklijke rijtuigen bewonderen. Ook is er een hoefsmid tijdens zijn werk te bekijken. Tussen augustus en mei zijn er geen voorstellingen, maar kan men wel de manege bezoeken.

Downtown eten en winkelen

In downtown Ottawa liggen de meest uiteenlopende restaurants. In Somerset Chinatown vindt u de oosterse keukens en markten. Somerset Village nodigt u uit tot gezellige café bezoeken in prachtige Victoriaanse gebouwen. Rond Byward Market, de oudste boerenmarkt, is het uitgaansleven bruisend. Men treft er restaurants, cafés, theaters, galeries, pubs en speciale foodwinkels. Winkelen is vooral leuk in Rideau Center, een winkelcentrum met meer dan 180 winkels met vele bekende modenamen.
© 2011 - 2024 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canada: Vancouver, Toronto, MontrealCanada: Vancouver, Toronto, MontrealCanada is het op één na grootste land van de wereld en ligt ten noorden van de Verenigde Staten. Het grenst tevens aan d…
De Ottawa knee rules - uitsluiten van fracturen (breuken)De Ottawa knee rules - uitsluiten van fracturen (breuken)Net als de Ottawa enkelregels (Ottawa ankle rules) zijn de Ottawa knieregels (Ottawa knee rules) ontwikkeld om in een vr…
Bezienswaardigheden van CardiffCardiff is een en al verrassing. Niet alleen omwille van de bezienswaardigheden en de leuke sfeer, maar ook omdat er zov…
Philadelphia, historisch AmerikaPhiladelphia, historisch AmerikaDe meest historische stad van Amerika is de voormalige hoofdstad Philadelphia. De stad ademt een leuke sfeer met een aan…

Steden in Bali: DenpasarDenpasar is de hoofdstad van Bali. Vrijwel elke bezoeker van het eiland begint zijn reis hier omdat het vliegveld er vla…
Macau, Las Vegas van het OostenMacau, Las Vegas van het OostenDe voormalige Portugese kolonie Macau werd in 1999 teruggegeven aan China en is nu net als Hong Kong onderdeel van de Vo…
Bronnen en referenties
  • www.tripadvisor.com
  • www.teskey.com/ottawa
  • www.rcmp.gc.ca
Wilvdvleuten (116 artikelen)
Laatste update: 25-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.