Bezienswaardigheden en tips voor activiteiten in Praag

Bezienswaardigheden en tips voor activiteiten in Praag Praag is de hoofdstad van Tsjechië en wordt ook wel de gouden stad genoemd vanwege de sfeer en indrukwekkende gebouwen. Praag is de ideale stad voor een stedentrip door de vele bezienswaardigheden, daarnaast zijn er tal van activiteiten die u kunt ondernemen wanneer u naar deze stad gaat. Wat is belangrijk om te weten over Praag en welke activiteiten kunt u ondernemen om uw vakantie in Praag tot een succes te maken?

Over Praag

Praag is gelegen aan de rivier de Moldau. Met ruim 1,2 miljoen inwoners is Praag de grootste stad van Tsjechië. Praag is op te delen in een nieuw gedeelte van de stad en een oud gedeelte van de stad. In het nieuwe gedeelte van de stad vindt u moderne winkels. In het oude gedeelte van de stad vindt u de adembenemende bouwwerken en sfeervolle straatjes. Voor wie echt kennis wil maken met deze Europese stad is het aan te raden om minimaal één week naar deze stad te gaan.

Bezienswaardigheden in Praag

Na het communisme is Praag een populaire stad geworden onder toeristen vanwege de vele bezienswaardigheden. Bekende en populaire bezienswaardigheden in Praag zijn de Karelsbrug, de John Lennon Wall en de Burcht van Praag.

De Karelsbrug

De Karelsbrug is een brug in Gotische stijl die in 1357 is gebouwd. Lange tijd was de Karelsbrug de enige verbinding in Praag om de Moldau over te steken. De brug is versierd met verscheidene beelden en biedt uitzicht over de Moldau. De Karelsbrug is alleen toegankelijk voor voetgangers, vele toeristen lopen tijdens hun bezoek aan Praag even over de Karelsbrug. Op de Karelsbrug bieden diverse schilders hun kunstwerken aan. In de avond wordt de Karelsbrug sfeervol verlicht.

Kosten en doelgroep
 • Gratis (2020)
 • Alle reisgezelschappen (rolstoeltoegankelijk)

Bezoek de John Lennon Wall

De John Lennon Wall is een muur in de wijk Mála waar, sinds de moord op John Lennon in 1980, John Lennon-gerelateerde teksten op zijn gespoten met graffiti. De teksten en tekeningen op de muur worden geassocieerd met liefde en vrede. Op 17 november 2014 werd de muur wit geschilderd door de autoriteiten, op de muur stond alleen nog in zwarte letters "Wall is over". Enkele dagen later stond de muur alweer vol met kunstwerken en teksten van graffitispuiters, bovendien was de tekst "Wall is over" door graffitispuiters gewijzigd in "War is over", vermoedelijk een verwijzing naar het nummer Happy Xmas van John Lennon. Ook de tekst "War is never over! Just imagine…" werd op de muur geplaatst, een verwijzing naar het lied Imagine van John Lennon en daarnaast een boodschap dat liefde en vrede altijd zullen blijven bestaan. De John Lennon Wall is een indrukwekkende bezienswaardigheid en zeker de moeite waard om te bezoeken.

Kosten en doelgroep
 • Gratis (2020)
 • Alle reisgezelschappen (rolstoeltoegankelijk)

De Praagse burcht

De Praagse burcht Praszký Hrad is te vinden in de wijk Hradčany in Praag. De burcht werd in de 9e eeuw gebouwd en heeft een oppervlakte van 7,5 hectare, daarmee is dit tegenwoordig de grootste burcht ter wereld. In de burcht is ook het bekende Gouden Straatje van Praag te vinden. In het Gouden Straatje zijn elf huizen te vinden die gebouwd zijn als onderkomen voor de kasteelwachten. In de huizen zijn tegenwoordig souvenirwinkels en cafés gevestigd. De Duitse schrijver Franz Kafka woonde tussen 1916 en 1917 in één van de huizen in het Gouden Straatje, tegenwoordig is dit huis ingericht als museum.

Kosten en doelgroep
 • Volwassenen vanaf CZK 250,- / ca. €9,95 (2020)
 • Alle reisgezelschappen (rolstoeltoegankelijk)

Tips voor activiteiten in Praag

Naast het bezoeken van de vele bezienswaardigheden in Praag kunt u tijdens uw verblijf ook diverse activiteiten ondernemen wanneer u Praag gaat bezoeken. Er zijn een aantal activiteiten die u kunt ondernemen waardoor u de typische Praagse cultuur beter leert kennen.

Het Nationaal Museum in Praag

Het Nationaal Museum in Praag is het belangrijkste museum van Tsjechië. Het Nationaal Museum bestaat uit meerdere gebouwen, het hoofdgebouw is gevestigd aan het Wenceslausplein in het nieuwe gedeelte van Praag. Het museum heeft een oppervlakte van 7904 vierkante meter. De collectie van het museum bestaat uit bijna 20 miljoen voorwerpen in zeer uiteenlopende thema's, van de prehistorie tot aan meteorieten.

Kosten en doelgroep
 • Volwassenen: CZK 460, - / ca. €18,31 (2020)
 • Studenten, kinderen en gepensioneerden: CZK 340, - / ca. €13,54 (2020)
 • Alle reisgezelschappen (rolstoeltoegankelijk)

Pak een terrasje op het oude stadsplein - Staroměstskě námĕstí

Het is erg sfeervol om een terrasje te pakken op het oude stadsplein van Praag. Het oude stadsplein van Praag heeft de naam Staroměstskě námĕstí. In de koudere periodes van het jaar zijn de meeste terrassen uitgerust met heaters, hierdoor is het ook mogelijk om in deze periodes buiten op het terras te zitten. Het oude stadsplein staat bekend om het astronomische uurwerk van Praag. De astronomische klok is gevestigd aan het Oudestadsraadhuis van Praag en elk uur komen er vele toeristen om te aanschouwen hoe de klokken van het astronomisch uurwerk worden geluid. Het verhaal gaat rond dat de maker van het uurwerk na de voltooiing van het uurwerk blind is gemaakt zodat hij niet een soortgelijk uurwerk kon maken voor een andere stad.

Ga met de tram naar de Petřín-toren

De Petřín-toren is een kleine kopie van de Eiffeltoren die staat op de Petřínberg. Met de trap of met de lift kunt u naar het uitkijkplatform van de toren, hier heeft u een spectaculair uitzicht over Praag. De Petřín-toren is eenvoudig per tram te bereiken.

Kosten en doelgroep
 • Ticket Petřín-toren 150 CZK / ca. €5,98 per persoon (2020)
 • Alle reisgezelschappen (rolstoeltoegankelijk)

Eet een Trdelník

De Trdelník is een traditionele lekkernij uit Tsjechië die in Praag volop wordt aangeboden. Trdelníks worden geserveerd met diverse vullingen zoals bijvoorbeeld ijs, chocoladepasta of slagroom. Het is een must om er één te proeven wanneer u Praag bezoekt.

Ga een dag winkelen

Praag is bij uitstek geschikt om een dag te gaan winkelen. Vrijwel alle moderne grote winkelketens zijn te vinden in het centrum van Praag. Opvallend is dat er behoorlijk veel merkproducten worden aangeboden in Praag. Breng ook een bezoekje aan het Palladium, dit winkelcentrum bevat moderne winkels en is zeer sfeervol ingericht.
© 2020 - 2024 Rminfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karelsbrug, het centrum van PraagKarelsbrug, het centrum van PraagZonder twijfel is de Karelsbrug de meest fascinerende brug van Praag en misschien wel van Europa. De brug verbindt de ou…
Oude en mooie metropool: PraagGeen enkele Europese hoofdstad bezit zo'n grote variatie aan bouwstijlen als de oude stad Praag. Alle kunststijlen van b…
Tsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië is een land in Europa dat gelegen is tegen de landen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. Voor 1993 was T…
Tips: Stedentrip PraagNormaal gesproken organiseren we een stedentrip zelf, zoeken zelf een hotel, zoeken het vervoer uit en kiezen een aantal…

Panoramawegen in Karinthië, OostenrijkPanoramawegen in Karinthië, OostenrijkEén van Oostenrijks bekendste gebieden, na Tirol, is Karinthië. Dit gebied ten zuiden Salzburg en doorlopend tot de Slov…
Kasteel Gravensteen in Gent (België) bezoekenKasteel Gravensteen in Gent (België) bezoekenEen weekendje Gent op de planning staan? Vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan het middeleeuwse kasteel Gravenst…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gr3mi, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
 • Praag voor beginners, https://www.praagvoorbeginners.nl/bezienswaardigheden.htm
 • Top 10 bezienswaardigheden Praag, https://www.top10bezienswaardigheden.nl/tsjechie/praag.htm
 • Informatie Nationaal Museum Praag, https://www.praag-nu.nl/musea/14941-nationaal-museum-praag.html
 • Informatie Nationaal Museum Praag, https://www.nm.cz/en/visit-us/buildings/historical-building-of-the-national-museum
 • Informatie Petřín-toren, http://en.muzeumprahy.cz/208-the-petrin-observation-tower/
Rminfo (10 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.