Tips: Stedentrip Praag

Normaal gesproken organiseren we een stedentrip zelf, zoeken zelf een hotel, zoeken het vervoer uit en kiezen een aantal excursies en wandeltochten uit. Deze keer hadden we daar geen zin en geen tijd meer voor. Dus besloten we met een georganiseerde bustocht mee te gaan naar Praag.

De stad

Praag is de hoofdstad van Tsjechië en wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. Het historische centrum staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De rivier de Moldau stroomt door de stad heen. Praag ligt in de streek Bohemen. De stad bestaat uit zevenenvijftig gemeentelijke districten die weer zijn onderverdeeld in tweeëntwintig administratieve districten. Sommige van de buitenste districten kunnen ook gezien worden als op zichzelf staande dorpjes.

De reis

Met de bus is het een hele dag rijden naar de eindbestemming. We werden gebracht naar Comfort Hotel Prague. Dit is een net hotel, net buiten het centrum, aangezien de bus ons overal heen bracht hebben we geen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer, maar er stopte verschillende tram- en buslijnen vlak voor het hotel. Het hotel had nette, ruime kamers en het ontbijt was een standaard lopend ontbijtbuffet.

Het centrum

Het centrum van de stad is niet heel groot en alle bezienswaardigheden zoals de Karelsbrug en de klok in het Raadhuis zijn allemaal op loopafstand van elkaar. Ook de Praagse Burcht is een van de bezienswaardigheden die u moet bezoeken. Het is een complex van paleizen, kerken en kloosters die gebouwd zijn in allemaal verschillende bouwstijlen. Bij het paleis kunt u kijken naar de wisseling van de wacht. Ook bevindt hier zich de Sint Vituskathedraal, dit is de grootste kerk van Praag. Ze functioneert als mausoleum van Boheemse koningen, bewaarplaats van de kroonjuwelen, zetel van de aartsbisschop en ontmoetingsplaats van het nieuwe staatshoofd met het volk. Verder bevindt zich in de Praagse burcht ook het beroemde ‘Gouden straatje’. In dit kleine straatje staan allemaal kleine huisjes die in de achttiende eeuw bewoond werden door goudsmeden.

De Joodse wijk

Ook kunt u een wandeltocht maken door de Joodse wijk. Hier bevindt zich onder andere de Pinkas-synagoge, een oorspronkelijk privé-gebedshuis van de familie Horowitz, nu is het een gedenkplaats voor de Tsjechische Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Naast de Pinkas-synagoge ligt de Joodse begraafplaats. Dit is een wirwar van stenen en paadjes, erg indrukwekkend om overheen te lopen. Ook de Spaanse synagoge mag u niet missen, het gebouw is opgetrokken in Pseudo-Moorse stijl, vandaar de naam ‘Spaans’. Deze synagoge is tevens een museum.

Eten

In het centrum bevinden zich genoeg gezellige restaurantjes, maar je kunt ook kiezen voor een folkloreavond. hierbij krijg je een vaststaand menu van traditionele gerechten en speelt er een bad traditionele muziek. Tussen de gangen door krijgt u de kans om mee te zingen en dansen.

Excursies

Als u nog op excursie wilt buiten de stad, kunt u een bezoek brengen aan de kristalfabriek in Nizbor. Hier kunt u een rondleiding krijgen langs de glasblazers, de ovens, de glasinspecteurs en de glasslijpers. Verder is er nog een winkeltje waar dit kristal kunt kopen. Ook kunt u naar Terezin (Theresienstadt), het ligt ongeveer zestig kilometer ten noorden van Praag en telt drieduizend inwoners. In de achttiende eeuw werd naast dit dorpje een vesting gebouwd die vernoemd werd naar Maria Theresia. In de negentiende eeuw werd het complex gebruikt als gevangenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Duitsers deze vesting als kamp waar tegenstanders van het Nazi-regime werden vastgehouden. De grote vesting (het dorpje zelf) werd gebruikt als één groot getto waar de gevangen in blokken werden gescheiden. Door beide vestingen kunt u rondleidingen krijgen.

Na vijf dagen keerden wij weer terug naar Nederland. Praag is een mooie stad, met veel gebouwen opgetrokken in de Barok bouwstijl. Het centrum is makkelijk wandelbaar en er zijn genoeg bezienswaardigheden, winkelmogelijkheden en eettentjes. Een tegenvaller was voor ons wel de prijzen, men beweerd namelijk altijd dat alles in Praag heel goedkoop zou zijn, dat viel nog best tegen!
© 2008 - 2024 Lisa2008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Praag: Terecht 'De Gouden Stad'Het schilderachtige Praag, ook wel 'de Gouden Stad' genoemd, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit is niet zo v…
Bezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagBezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagPraag is de hoofdstad van Tsjechië en wordt ook wel de gouden stad genoemd vanwege de sfeer en indrukwekkende gebouwen.…
Bezienswaardigheden in Praag - de Kleine WijkBezienswaardigheden in Praag - de Kleine WijkDe Kleine Wijk (of Little Quarter, of Mala Strana) is het deel van Praag dat het minst is aangetast door de recente gesc…
Praag: kerstmarkten en cultuurHoewel je bij kerstmarkten altijd direct aan Duitsland denkt, zijn er ook andere mogelijkheden, zoals Praag. Weliswaar n…

Tips: Stedentrip WenenTips: Stedentrip WenenWenen is de hoofdstad van Oostenrijk en ligt vlakbij de rivier de Donau. De stad is verdeeld in drieëntwintig districten…
Bezienswaardigheden in RomeBezienswaardigheden in RomeRome, de hoofdstad van Italië, kent een pracht en praal aan bezienswaardigeden. Sommige hebben een lange geschiedenis, a…
Lisa2008 (30 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.