Tips: Stedentrip Wenen

Tips: Stedentrip Wenen Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en ligt vlakbij de rivier de Donau. De stad is verdeeld in drieëntwintig districten. De bouwwerken in Wenen zijn voornamelijk opgetrokken in de Barok bouwstijl. Maar in de twintigste eeuw is er ook een bloeiperiode geweest van de Art Nouveau stijl.

De reis

Als u naar Wenen gaat kunt u natuurlijk het vliegtuig nemen, maar de trein is ook erg avontuurlijk. Het is een redelijk lange rit, maar dat hoort bij een actieve stedentrip! Om niet veel dagen te verliezen kunt u ervoor kiezen om met de nachttrein te reizen. Ons hotel lag erg gunstig in een rustige buitenwijk vlak bij het treinstation Hütteldorf en het Weense metronet.

Het hotel

Wij verbleven in Hotel an der Wien, een rustig hotel in een buitenwijk van Wenen met zicht op de bergen. De kamers waren netjes en het ontbijt was lekker uitgebreid, met de standaard ontbijtproducten maar ook lekkere Weense zoetigheden. Vanaf het hotel steek je schuin over naar de metro en het treinstation Hütteldorf.

Openbaar vervoer

Wenen beschikt over een redelijk metronet. U kunt voor € 5,00 een kaartje kopen waarmee u vierentwintig uur lang met het openbaar vervoer mag reizen. De metro wordt de U-Bahn genoemd en bestaat uit zes lijnen. Rondom de stad, naar de buitenwijken rijdt de S-Bahn, een soort ‘voorstadstreinen’. Met de Weense tram kan je ook overal in de stad komen, en het kaartje waarmee je vierentwintig uur mag reizen is hierop ook geldig.

Centrum

De bezienswaardigheden in het centrum van Wenen liggen allemaal redelijk op loopafstand van elkaar. In de stad vindt u veel Barokke paleizen en kerken. Maar ook de gotiek vindt u in deze stad terug, zo is het belangrijkste bouwwerk van de stad gotisch, namelijk de Stephansdom. Aan het Karlsplatz vindt u de Karlskirche deze kerk heeft erg veel weg van de Sint Pieter in Rome. Met een glazen lift u kunt u de plafondschilderingen van dichtbij gaan bekijken. Voor de kerk ligt een vijver, waar de mensen kunnen genieten van het mooie weer. In de vijver staat een beroemd beeld van de beeldhouwer Henry Moore.
Ook kunt u een wandeling maken over de campus van de Universiteit van Wenen, een van de grootste en oudste Duitstalige Universiteiten van de wereld.
Of u kunt met de metro of tram naar het tweede district reizen, Leopoldstadt, om het grote park Prater te bezoeken. Dit park is ingericht als attractiepark en was oorspronkelijk het keizerlijk jachtgebied. In 1897 werd in dit park de Wereldtentoonstelling gehouden.

Belvedere

Vlakbij het centrum van Wenen bevindt zich het paleis Belvedere. Als u niet de binnenkant wilt bezoeken hoeft u geen toegang te betalen. Als u aan de onderkant van de tuin de paleistuinen binnengaat heeft u een mooi zich op het paleis. U kunt dan door de tuinen heen helemaal naar boven lopen tot aan het paleis. Bovenaan kunt u aan de zijkant de tuinen weer verlaten.

Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn bevindt zich buiten het centrum en u kunt er het beste heen per metro. Ook op dit terrein mag u rondlopen zonder toegang te betalen. Hier komt u de tuinen binnen ter hoogt van het slot en vervolgens kunt u door de tuinen omhoog lopen richting de Gloriette, een mooi bouwwerk dat de slottuin aan het einde afsluit. Om dit bouwwerk te beklimmen moet u toegang betalen. Vanaf hier heeft u een prachtig zicht over het Schloss Schönbrunn en de hele stad Wenen.

Een stedentrip naar Wenen is een leuke ervaring, van de drukke winkelstraatjes in het centrum, naar de prachtige, weidse tuinen van Schloss Schönbrunn met zicht over de hele stad. In Wenen kunt u elk gebouw wel bekijken, want ze zijn allemaal in mooie bouwstijlen opgetrokken en elk gebouw heeft zijn eigen geschiedenis. Ook kunt u in de stad goed winkelen, eten en uitgaan.
© 2008 - 2024 Lisa2008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welkom in WenenHet rijke, adellijke leven uit lang vervlogen tijden is in Wenen nog springlevend. Het wemelt in deze metropool van de b…
De driestromenstad Passau in Beieren (Duitsland)De driestromenstad Passau in Beieren (Duitsland)De prachtige stad Passau ligt in Beieren (Duitsland) en telt 52.469 inwoners (2019). Passau ligt niet heel ver van de Oo…
Wenen is een historische, gezellige stad aan de DonauWenen is een historische, gezellige stad aan de DonauIn het voorjaar van 2011 bereiken we de stad Wenen na een lange autoreis van meer dan negen uur. We hebben een apparteme…
Nieuwjaarsconcert 2021 Wenen van de Wiener PhilharmonikerNieuwjaarsconcert 2021 Wenen van de Wiener PhilharmonikerHet gevoel van ontspanning is voor veel mensen de belangrijkste reden om naar muziek te luisteren. Een andere reden kan…

China; Sjanghai en zijn torensIn Sjanghai, China, is een enorme dorst naar bouwen ontstaan, sinds de bijna 500 meter hoge World Financial Center klaar…
Tips: Stedentrip PraagNormaal gesproken organiseren we een stedentrip zelf, zoeken zelf een hotel, zoeken het vervoer uit en kiezen een aantal…
Bronnen en referenties
Lisa2008 (30 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.