China; Sjanghai en zijn torens

In Sjanghai, China, is een enorme dorst naar bouwen ontstaan, sinds de bijna 500 meter hoge World Financial Center klaar is. Er liggen plannen klaar voor een toren die ruim 100 meter hoger zal worden. Ook zijn er plannen voor een toren die de 1.200 meter hoogte overstijgt.

Algemeen

Sjanghai is een gemeente van 4 steden. Het is de grootste stad van China, en heeft sinds 2004 het record van grootste wereldhaven overgenomen van Rotterdam. In de stad wonen ongeveer 14.000.000 inwoners en heeft drie grote torens die behoren tot de hoogste gebouwen van de stad.

Wilt u een toren bezoeken? Kijk dan eerst naar de lucht, is het bewolkt? Kies dan een andere bezienswaardigheid. Is de lucht helder, kijk dan bij welke toren de kortste rij staat en sluit daar dan aan.

De Oriëntal Pearl tv toren

Deze toren in het Pudong Park (aan de Huangpu Rivier, tegenover de Bund) is 468 meter hoog en nog heel even de hoogste toren van de stad. In 2008 zal het World Financial Center klaar zijn, die bijna 30 meter hoger is dan de Oriëntal toren. Vanaf de tv toren is een prachtig uitzicht over de gehele stad. De toren ziet eruit als een kruising tussen een kerstboom en het (Brusselse) Atomium. De toren heeft de naam te danken aan de drie grote bollen die parels moeten voorstellen. Dit heeft te maken met de bijnaam van de stad, namelijk “De Parel van het Oosten”.

Op de begane grond is een tentoonstelling over oud Sjanghai. De bollen zijn uitkijkplatforms en liggen op 90, 263 (waar een ronddraaiend restaurant gehuisvest is) en 350 meter hoogte. De eerste twee bollen hebben een doorsnee van 50 meter en 45 meter, de 3e bol een doorsnee van 5 meter. De lift schiet met een snelheid van 7 meter per seconde naar de platforms. Hier vanaf is heel duidelijk te zien hoe de stad in aanbouw is, zoals de bouw van diverse wolkenkrabbers.

Het ontwerp van deze toren is van Jia Huan Cheng van Shanghai Modern Architectural Design Co. Ltd. In 1991 begon men met het bouwen van de toren en 4 jaar later, in 1995, was deze klaar. Toen de toren klaar was, was het de dunste toren van Azië en de op 2 na dunste toren van de wereld.

De Jin Mao toren

Deze toren is de kleinste van de drie torens, namelijk 420 meter hoog. De lift schiet in 45 seconden naar de 88e verdieping (340 meter), waar het observatieplatform ligt. Op de bovenste verdiepingen van de toren ligt het Hyatthotel. In dit hotel ligt de hoogste bar, met de naam Cloud 9, ter wereld. De bouw van de toren begon in 1994 en was gereed in 1998.

World Financial Center

Deze toren moet in het voorjaar 2008 klaar zijn, de bouw begon op 27 augustus 1997. Bij gereedkomen is het dan de hoogste toren van Sjanghai met zijn 492 meter. De toren heeft een opening in de top links, waar de toeristen kunnen genieten van het uitzicht, en bestaat uit 101 verdiepingen.

De toren is ontworpen door Kohn Pedersen Fox met als bedoeling dat deze toren het hoogste gebouw ter wereld zou worden. Helaas is dat niet gelukt want in het voorjaar 2008 wordt een gebouw in Dubai gerealiseerd, dat 604 meter hoog moet worden; het Burj Dubai, dan volgt de Taipei van 509 meter in Taiwan.

In de toren worden kantoorruimtes, conferentiegelegenheden, observatie platforms gerealiseerd en op de begane grond komen winkels. Het 6 sterren hotel zal ongeveer 300 kamers krijgen.

Overige torens

In het oude gedeelte van Sjanghai staat de 333 meter hoge Shimaotoren, één van de vele andere torens.

Verder liggen er al weer bouwplannen klaar voor een toren waarvan de bouw in 2008 moet gaan beginnen. Het zou een toren moeten worden die 600 meter hoog wordt. Het rare echter is, dat de grond waar de toren (het Shanghai Center) op moet komen, nog steeds gewoon grasland is. Ook is het ontwerp van de toren nog steeds niet definitief. Volgens de lokale media moet de toren in 2010 klaar zijn, terwijl de fundering waarschijnlijk al één jaar in beslag neemt.

Ook liggen er plannen klaar voor het grootste gebouw ooit. Deze staat bekend als de “Bionic Tower” en moet 1.230 meter hoog worden. Deze toren in Sjanghai moet in 2015 klaar zijn, zouden 100.000 mensen in de toren kunnen wonen, werken en naar school gaan. De bedoeling is dat er 368 liften in de toren komen. De ramen zullen geen van allen ooit open kunnen. De toren is ontworpen door architecten Maria Rosa Cervera Sardá en Eduardo Javier Gómez Pioz. Zij liggen met elkaar overhoop wie de auteursrechten heeft.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De tien hoogste gebouwen ter wereld in 2015De titel van hoogste gebouw ter wereld is in de loop der jaren verschillende keren veranderd. Zo was een gebouw van 100…
One World Trade Center - New York CityOne World Trade Center - New York CityHet One World Trace Center is het nieuwe centrale gebouw van het World Trade Center. Na de aanslagen van 11 september 20…
Wolkenkrabbers in de VSDe Verenigde Staten zijn jarenlang het land geweest waar je de hoogste gebouwen ter wereld kon vinden. Het Empire State…
De getallen van de Burj Khalifa in DubaiEen wandelklimtocht in de Zwitserse Alpen naar een 828 meter hoger gelegen punt is een behoorlijke dagtocht. Om dit te e…

China; Sjanghai en de BundNog geen tweehonderd jaar geleden was Sjanghai nog maar een klein dorp. Dankzij de kolonisatie en de opiumhandelaars is…
Tips: Stedentrip WenenTips: Stedentrip WenenWenen is de hoofdstad van Oostenrijk en ligt vlakbij de rivier de Donau. De stad is verdeeld in drieëntwintig districten…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 22-03-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.