Praag: kerstmarkten en cultuur

Hoewel je bij kerstmarkten altijd direct aan Duitsland denkt, zijn er ook andere mogelijkheden, zoals Praag. Weliswaar niet zo uitgebreid en uitbundig als in de Duitse steden, maar zeker de moeite waard en leuk te combineren met alle cultuur die de Tsjechische hoofdstad te bieden heeft. De Praagse kerstmarkten worden gehouden van 29 november tot 1 januari. Dat is ook een verschil met Duitsland, waar de markten voor Kerstmis al stoppen. De kerstmarkten liggen allemaal in het oude centrum van Praag en zijn te vinden op het Oude Stadsplein, het Wenceslasplein, Havelske Trziste en Namesti Republiky. Naast allerlei kraampjes met kerstversiering en kaarsen, ambachtelijke Tsjechische producten, houten speelgoed, Boheems glaswerk, sieraden, handschoenen en dergelijke tref je natuurlijk ook allerlei eetkraampjes aan. Leuk om te ontdekken wat voor typisch Tsjechische lekkernijen hier te krijgen zijn.

Vooral als het donker wordt zijn de kerstmarkten erg mooi. Midden op het Oude Stadsplein staat een enorme kerstboom met duizenden lampjes, die gaan branden zodra het donker wordt. Een erg mooi gezicht als tevens de oude gebouwen, zoals de Sint Nicolaaskerk, op de achtergrond verlicht zijn.

Van de kerstmarkt naar de cultuur

In Praag tref je cultuur met een grote C aan. Je ziet er veel prachtige kerken, paleizen en musea. Veel te veel om in een weekend te bekijken. Wij volgden de zogenaamde Koninklijke route, die langs een aantal highlights voert: de Kruittoren, het Representatiehuis, het huis van de zwarte Madonna, het Oude Stadsplein, het stadhuis met de Astronomische Klok, de Karelsbrug en de Praagse Burcht. Dit was de route die de Boheemse koningen voeger volgden op weg naar hun kroning.

Het centrum van Praag heeft veel weg van een openluchtmuseum. Wonderbaarlijk zo mooi als alles gerestaureerd is. Wat ook direct opvalt, is het aantal verschillende bouwstijlen die je hier naast elkaar aantreft, zoals gotiek, rococo en neobarok. De gotische Kruittoren, waar in de 17e eeuw het buskruit bewaard werd, staat in schril contrast met het naastgelegen gebouw: de Smetanova sín in jugendstil.

Astronomisch Uurwerk

Bron: Another Believer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Another Believer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Het Astronomisch Uurwerk is één van de topattracties van Praag. Deze klok hangt tegen de gevel van het stadhuis aan het Oude Stadsplan. Een uitgebreide klok, die behalve verschillende tijden ook de stand van maan en de sterren weergeeft. Bij ieder heel uur gaan de luikjes bovenin de klok open en komen alle twaalf apostelen tevoorschijn. Vlak voor het zover is, verzamelen zich al honderden toeristen in de buurt van de klok en alleen al aan de mensenmassa kun je zien waar de klok hangt. Er bestaat overigens nog een anekdote over deze klok: nadat de klokkenmaker klaar was met de klok, is hij blind gemaakt om te voorkomen dat hij voor een andere stad een nog mooiere klok zou maken.

Karelsbrug

De Karelsbrug is een van de vele bruggen over de Moldau, de rivier die Praag eigenlijk in tweeën splitst. De Karelsbrug is genoemd naar Karel IV die in 1357 opdracht gaf tot de bouw. Op de brug staat een uitgebreide beeldengalerij. Beelden van een aantal heiligen, zoals Lutgard, Katjetán en Nepomuk. Ook staat er een beeld van de wrede Turk, een historisch figuur uit de Tsjechische geschiedenis.
Daarnaast is op de brug ook een Montmartre-achtig sfeertje ontstaan. Het is een druk bezochte toeristische attractie en dat trekt natuurlijk ook allerlei handel aan. Je ziet dan ook overal stalletjes waar van alles te koop is en kunstenaars die ter plekke je willen portretteren.

Praagse Burcht

Ook hier weer vele bouwstijlen naast elkaar. Het complex is in verschillende perioden gebouwd en dat is duidelijk te zien. Je ziet romaanse invloeden, gotiek en classicisme. Het oudste gedeelte stamt uit 880. De Praagse Burcht bestaat uit verschillende binnenpleinen, kerken en paleizen en beslaat in totaal een oppervlakte van 7,5 hectare. Het is een enorm complex, waar je al een paar dagen voor uit kunt trekken om alles goed te bekijken.

Met onder andere de prachtige St. Vitus Kathedraal waar in vroeger tijd de Boheemse koningen gekroond werden. En met een mausoleum waarin vele koningen en koninginnen begraven liggen. Er is ongeveer 600 jaar gebouwd aan deze kerk. Vandaar dat ook in deze kerk diverse bouwstijlen vertegenwoordigd zijn.

Andere highlights hier zijn de Sint Jorisbasiliek en het koninklijk paleis. Erg leuk is om de wisseling van de wacht te bekijken bij de ingang van het paleis. Dit gebeurt ieder heel uur, maar om 12 uur vindt de meest uitgebreide versie plaats.

Aan de oostzijde van de Praagse Burcht ligt een schattig straatje met pitoreske huisjes: het zogenaamde Gouden Straatje. Zo genoemd omdat hier in een ver verleden alchemisten woonden die hun best deden simpel metaal in goud te veranderen. Rondom de Praagse Burcht zijn mooie tuinen en parken en vandaar loop je naar de Petrin toren.

Petrin toren

Een mini versie van de Eiffeltoren, gemaakt van oude treinrails. Vanaf de Praagse Burcht zie je deze toren al staan en je kunt hier lopend of met een tandradbaantje heen. Wel opletten dat je je kaartje afstempelt. Wij waren dat vergeten en kregen zonder pardon een boete van 800 kronen per persoon. Direct cash af te rekenen. Deze mini Eiffeltoren is slechts 65 meter hoog, maar samen met de heuvel waarop, hij gebouwd is, is ie even hoog als de Parijse Eiffeltoren. Vanaf de Petrin toren heb je een schitterend uitzicht over de stad.

John Lennon

De laatste plek die we bezochten was de John Lennon muur, die in een achteraf straatje ligt en moeilijk te vinden is. Deze graffiti wand is ontstaan in de jaren tachtig na de moord op John Lennon. De gemeentereiniging heeft de muur aanvankelijk een aantal keren schoongespoten, maar de graffiti kwam steeds weer terug en uiteindelijk besloot de stad om het zo te laten. De muur is gevuld met door John Lennon geïnspireerde graffiti en teksten uit nummers van de Beatles. Het is een oproep voor vrede en liefde waaraan mensen van over de hele wereld hebben meegewerkt. Heel indrukwekkend!
© 2012 - 2024 Miesa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagBezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagPraag is de hoofdstad van Tsjechië en wordt ook wel de gouden stad genoemd vanwege de sfeer en indrukwekkende gebouwen.…
Praag: Terecht 'De Gouden Stad'Het schilderachtige Praag, ook wel 'de Gouden Stad' genoemd, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit is niet zo v…
De Karelsbrug in Praag: geschiedenis en ontwerpDe Karelsbrug is de bekendste brug van heel Praag en Tsjechië. Deze brug was de eerste verbinding tussen de twee Praagse…
Tips: Stedentrip PraagNormaal gesproken organiseren we een stedentrip zelf, zoeken zelf een hotel, zoeken het vervoer uit en kiezen een aantal…

Mannen in Gambia: Hoe zijn mannen in Gambia?Je houdt van je, of je vindt ze niets. De mannen in Gambia zijn echte vleiers. Maar ze zijn ook vaak wat brutaler dan on…
Senegambia reis door Senegal/Gambia: van wildpark tot slaafDe Senegambia rondreis van KRAS door Senegal en Gambia is een echte Afrikaanse ervaring. Het betekent ook dat je je moet…
Bronnen en referenties
Miesa (22 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.