Mannen in Gambia: Hoe zijn mannen in Gambia?

Je houdt van je, of je vindt ze niets. De mannen in Gambia zijn echte vleiers. Maar ze zijn ook vaak wat brutaler dan onze westerse mannen. En dat brengt single vrouwen in Gambia soms in vreemde situaties. Over mannen in Gambia.

Vrouwen in Gambia zijn altijd een princess

Wie als vrouw voor de eerste keer in Gambia komt zal merken dat het je aan aandacht niet ontbreekt. Mannen vinden je leuk of pretenderen je leuk te vinden, ze omringen je met alle mogelijke aandacht en proberen vaak ook wel “iets” te beginnen. Vrouwen worden veel met princess aangeduid en dat is natuurlijk altijd leuk om te horen. Het is dan ook niet zo vreemd dat er allerlei relaties gevormd worden op vakanties in Gambia met vrouwen die daar overigens soms ook alleen maar voor komen. Wat je veel ziet in Gambia is dat de mannen heel jong zijn en de dames soms wel 40 tot 50 jaar ouder. Maar zo langzamerhand gaan jongere Gambianen ook wel met jonge en jongere vrouwen om waar ze een relatie of vakantieliefde mee aangaan. Vaak wel ontstaan uit armoede of de wil om het leven wat te verbeteren, want wie een liefde in het buitenland heeft, krijgt ook nog wel eens wat geld overgemaakt. Of een opleiding wordt betaald. Ook trouwen mannen uit Gambia redelijk veel met westerse vrouwen en vertrekken dan naar het land van de vrouw in kwestie.

Is liefde in Gambia echt?

Of de liefde met een man uit Gambia echt is, hangt natuurlijk ook heel erg af van de man in kwestie. Gambiaanse mannen worden ook verliefd, net als westerse mannen. Maar er is ook een categorie mannen die vooral geldelijk gewin voor ogen heeft. Die kun je ook beter zien als toy boys voor een tijdje dan als serieuze partners. Vaak weten de vrouwen in kwestie dat overigens ook wel. Als je een man betaalt om bij je te zijn, is de aard van de relatie wel vaak direct duidelijk. Houd er overigens wel rekening mee dat het in Gambia geoorloofd is om 4 vrouwen te hebben als je moslim bent. Veel mannen hebben dan ook meerdere vrouwen. Ook komen veel gebroken gezinnen voor. De man gaat er vandoor en laat de kinderen bij de vrouw achter. Of de vrouw vindt een andere man en laat haar partner achter. Veel kinderen komen trouwens niet voort uit een huwelijk, maar uit een ongelukje of een tijdelijke relatie. Wees dan ook niet verbaasd als een redelijk jonge Gambiaan van in de twintig zeker 1 kind heeft, maar misschien ook wel meerdere. Mannen proberen trouwens wel altijd voor hun kinderen te zorgen, ook als ze bij de moeder wonen (wat niet voor iedereen opgaat overigens, er zijn natuurlijk ook altijd heren die er zo vandoor gaan en de moeder op laten draaien voor het kind). Overigens zijn er ook serieuze mannen in Gambia die er niet aan denken om met andere vrouwen om te gaan. Ze laten je direct een foto zien van hun familie, tonen hun trots of ze zijn bezig met hun toekomst. Ze leren of volgen een studie, of vragen jou als buitenlander om hen te helpen met het leren van een taal. Net als in Nederland dus mannen van allerlei pluimage. De types die in de toeristencentra werken vallen echter het meest op. Overigens ook daar goedwillende mannen die helemaal geen bijbedoelingen hebben, maar als tuinman alleen hun werk doen en je nooit zullen lastigvallen.

Geld is belangrijk

Een veelgehoorde klacht van de Gambiaanse man is anno 2012 dat vrouwen uit hun eigen land liever een vent met geld hebben dan eentje zonder. En mannen zonder geld zijn er nogal veel, omdat het gewoon een heel arm land is en de meeste mensen geen of slecht betaald werk hebben. Een relatie wordt dan ook vaak ingeruild voor iemand anders met geld. Daar komt nog bij dat de druk van ouders erg groot is. Een meisje kan al jaren een relatie hebben met een jongen, als de ouders zeggen dat ze met iemand anders moet trouwen doet ze dat vaak wel. Omdat ze anders uit de familie wordt gegooid en dat in een land waar je altijd samen bent met je familie een drama is.

Als westerse vrouw alleen in Gambia

Als westerse vrouw alleen in Gambia ben je als loslopend vee voor velen. Iedereen wil je, iedereen wil van alles met je ondernemen en iedereen geeft je zijn e-mail en telefoonnummer. Wees bovendien voorbereid op dingen die je hier niet zo snel zou verwachten. Na het eerste gesprek vinden mannen al snel dat je iets met ze hebt. Bovendien is niet iedere uitnodiging wat hij lijkt. Zo werd ik door de reisleider van mijn rondreis bij hem thuis uitgenodigd om te zien hoe het er daar aan toe ging. Ik zou de familie ontmoeten en we zouden bij hem thuis eten van daar bereiden. Gewapend met een tas vol boodschappen om zusters, neefjes en nichtjes en anderen wat te trakteren toog ik naar de compound, maar daar bleek dat ik de familie alles behalve te zien kreeg. Ja even, voor een momentje en daarna gingen we naar zijn eigen huisje op de compound. Waar hij zich onmiddellijk op me wierp. Toen ik vertelde dat dit nu niet bepaald was wat we hadden afgesproken hield hij wel op, maar wees wel voorbereid op dergelijke acties. Ook in andere situaties heb ik wel wat dat soort vreemde situaties meegemaakt. Na een aantal gesprekken met een masseur die me zijn levensverhaal had verteld, bestelde ik een massage in de desbetreffende salon. Hij deed de massage, maar ik was op een gegeven moment wel wat in de war: hoorde zo’n borstmassage er ook bij? Bij ons doen ze dat toch echt niet. Niet veel later had ik een mond op mijn mond, want blijkbaar waren de plannen ook hier wel wat anders. Wees dus duidelijk als je afspreekt met iemand en zeg wat je verwacht en wat je beslist niet wilt. Het mooie is wel (mijn ervaringen, jij dus ik weet niet of dat voor iedereen geldt) dat ze daar dan verder ook niet moeilijk over doen. Nee is nee en dan wordt er ook verder niet meer aangedrongen. Volgens de heren is verkrachting dan ook iets dat amper voorkomt in het land, omdat daar hoge straffen op staan. Dat heb ik niet kunnen onderzoeken (maar ik betwijfel of ze helemaal niet voorkomen), maar mijn persoonlijke ervaring is wel dat als je iets niet wilt daar niet vreemd mee wordt omgegaan.

Nieuwsgierig

Nieuwsgierig zijn de heren allemaal wel naar ons liefdesleven. Erg ontwikkeld zijn ze niet op dat gebied en de handelingen die bij ons in de slaapkamer veel worden verricht, zijn daar toch wat minder normaal. Toch zie je ook daar een ontwikkeling. Westerse vrouwen brengen ze bepaalde zaken bij of maken ze nieuwsgierig. Ook vinden ze het vaak razend interessant om over dat onderwerp te praten. Ze schuwen daarbij het prijzen van hun eigen prestaties overigens beslist niet. Als je zegt dat die prestaties nogal tegenvallen, omdat ze het vrouwelijk lichaam toch wat minder goed kennen dan een westerse man is het vaak wel lachen geblazen. Want humor hebben de meesten wel.

Zorgzaam

Leuk is wel dat de meeste mannen best zorgzaam zijn als je met ze bent. Ze dragen je tassen, helpen je met afdingen als je zaken wilt kopen op de markt, willen met je wandelen en ga zo maar door. Omdat de meesten niet veel geld hebben om je te trakteren op een drankje of een hapje komt het vaak voor dat jij dat zult moeten doen. Overigens zie ik daar toch ook wel een verandering en betalen de heren toch ook wel vaak iets voor je, zij het dan dat ze de wat goedkopere zaken dan opzoeken. Vind iemand je wel echt aardig dan word je vaak uitgenodigd om te komen eten. Gewoon bij hen thuis, vaak bij moeder de vrouw want die kookt eigenlijk altijd. Vaak krijg je dan een grote schaal met een gerecht voorgeschoteld met een paar lepels erin en dan mag je toetasten, samen met de andere leden van de familie. Wil je wat drinken bij je eten neem dan wat drankjes mee, want die zijn vaak te duur voor de mensen in kwestie om te betalen. Hoewel sommige “vrienden” je uitnodigen maar er dan direct bij zeggen dat je een zak rijst (nee niet een klein doosje zoals wij die kennen, maar een jutenzak vol) mee moet nemen hoeft dat echt niet altijd. Maar wat lekkers voor de kinderen en inderdaad wat blikjes cola of andere frisdranken worden vaak wel op prijs gesteld. Naar de bloemenstal ga je in ieder geval niet als je op bezoek gaat.

Aids en SOA's in Gambia

Exacte cijfers over aids zijn er niet in Gambia. Dat komt waarschijnlijk vooral omdat er niet op getest wordt. Maar omdat de seksuele moraal toch wel heel vrij is, is de grootste voorzichtigheid geboden. Als je vrijt met een Gambiaanse man doe dat dan vooral met een condoom. Zelf komen ze er niet snel mee aanzetten, maar zorg ervoor dat je ze dan zelf bij de hand hebt. De Gambiaanse condooms zijn namelijk van slechte kwaliteit of de heren in kwestie hebben ze niet bij zich.

Bedrogen door een Gambiaan

Bedrogen worden door een Gambiaan is een veelvuldig voorkomend probleem. Denk jij dat je je grote liefde hebt gevonden in het West-Afrikaanse land (en natuurlijk beaamt hij dat) dan kan het heel goed zijn dat hij ook met anderen vrouwen uit andere landen dergelijke verbindingen heeft. De hoogste bieder wint dan vaak en mag de man mee naar huis nemen, want de meeste Gambianen willen toch echt naar een westers land omdat ze denken dat het daar een waar paradijs is. Wees niet te goed van vertrouwen als je je inlaat met een Gambiaan. Zelf had ik voor mijn gevoel al een jaar iets met één van hen, toen ik opeens uitvond dat hij op het punt van trouwen stond met een Engelse dame. Een maand daarvoor had ik nog een lange vakantie met hem doorgebracht en lag hij elke nacht in mijn bed. Toen ik de dame in kwestie op de hoogte bracht van de amoureuze verhandelingen van haar man in spé bleek die natuurlijk ook van niets te weten. Ze was al op familiebezoek geweest, had twee maanden voor mij een aantal weken met hem doorgebracht. Blijkbaar is sex hebben met verschillende dames voor de heren ook geen enkel probleem. Wie overigens contact zoekt met de andere partij kan rekenen op veel hoon en nare woorden. De heren vinden dan dat de vrouw in kwestie zich vooral niet met de andere partij mag bemoeien. Niet vreemd, ze zien waarschijnlijk hun droom in rook opgaan als de waarheid boven water komt.
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogtepunten van GambiaElke uithoek van Gambia is de moeite waard: de kuststreek, de Gambia rivier, de natuurreservaten met de mooie tropische…
Duurzaam toerisme in GambiaHet mooiste kleine land van Afrika, The Gambia, ziet het aantal toeristen van jaar tot jaar groeien. Door het aangename…
Gambia: telefoneren en Cleaning DayWie vaker in Gambia verblijft, merkt dat er heel veel aparte dingen opvallend. Zo is er in het land eens per maand een C…
Islam in Gambia: consequent, geen alcohol, maar ook frivoolIn het West-Afrikaanse land Gambia is de meerderheid van de bevolking moslim. Overigens zijn er in het land ook christen…

Malta, Gozo en CominoHet drietal Malta, Gozo en Comino vormt gezamenlijk met nog een aantal kleine onbewoonde eilanden de republiek Malta. To…
Praag: kerstmarkten en cultuurHoewel je bij kerstmarkten altijd direct aan Duitsland denkt, zijn er ook andere mogelijkheden, zoals Praag. Weliswaar n…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 06-08-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.