Duurzaam toerisme in Gambia

Het mooiste kleine land van Afrika, The Gambia, ziet het aantal toeristen van jaar tot jaar groeien. Door het aangename klimaat, het natuurschoon, de culturele identiteit en de grote veiligheid is die belangstelling niet verwonderlijk. De autoriteiten van Gambia gaan niet zomaar voor massatoerisme maar kiezen voor een duurzame aanpak. Ze doen dat met tal van projecten.

Beschermde natuurgebieden

De prachtige natuur bewaren voor de toekomst, voor de volgende generaties, dat is in Gambia van prioritair belang. Vandaar dat grote delen van het grondgebied zijn uitgeroepen tot beschermde natuurgebieden. De bezoekers kunnen de natuur exploreren, de unieke fauna en flora bewonderen, maar dat gebeurt op een gecontroleerde manier met respect voor natuurbehoud. Nature reserves vind je zowel aan de kust, zoals het regenwoud Bijilo Forest Park, als in het binnenland, vooral langs de Gambia rivier die het land middendoor snijdt. Dat Gambia werk maakt van een duurzame toeristische uitbouw is al langer aan de gang. Op de World Travel Market in Londen, de grootste toeristische vakbeurs ter wereld, werd Gambia al in 2008 gehonoreerd!

Ecolodges

Voor de toerist biedt deze duurzame aanpak van de Gambiaanse overheid alleen maar voordelen. Niet alleen natuurbehoud is belangrijk in het beleid maar ook de tradities, de eigenheden, het culturele erfgoed wil men vrijwaren voor de toekomst. Ook wat de toeristische infrastructuur betreft zijn er lovenswaardige projecten, bijvoorbeeld op het vlak van logies. Een goed voorbeeld zijn de ecolodges die je overal in het land vindt waardoor het zelfs mogelijk is om een eco-rondreis in Gambia te plannen.

Sandele Eco-resort

Een goed voorbeeld is het Sandele Eco-resort aan de fantastische zuidkust van Gambia. Het hotel wordt uitgebaat door een Brits koppel maar de bevolking van Kartong, waar het resort gevestigd is, wordt na verloop van 25 jaar eigenaar en heeft de garantie dat 75 % van de tewerkstelling uit eigen streek komt. Voeg daarbij dat delen van de winst in plaatselijke, sociale en culturele, projecten worden geïnvesteerd (www.sandele.com).

Sitanunku Lodge

De Sitanunku Logde op de noordelijke oever van de Gambia rivier geldt als voorbeeld voor veel andere lodges. De gasten logeren er in een imponerende omgeving tussen de majestueuze Baobab bomen en kunnen er vanop het terras de tropische vogels observeren. Deze oase van rust is een goede uitvalsbasis voor tochten op de rivier, om te vissen of voor excursies naar de omliggende dorpen (www.sitanunkulodge.com/).

Gambia Is Good

De autoriteiten van Gambia geven aan het toerisme nog veel meer duurzame accenten. Er is bijvoorbeeld de actie Gambia is Good waarbij lokale groenten en fruit worden gepromoot. Plaatselijke boeren krijgen een betere toegang tot de toeristische markt wat uiteraard de lokale economie en ontwikkeling ten goede komt. Deze fair-trade maakt trouwens deel uit van een globale Gambiaanse politiek waarbij het toerisme ook aanzien wordt als een hefboom om het land vooruit te helpen. Deze manier van werken is niet alleen goed voor de lokale bevolking maar ook voor de toeristen. Maak van Gambia een betere plaats om te wonen en om er een vakantie door te brengen. Dat is de belangrijkste doelstelling van het duurzaam beleid.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogtepunten van GambiaElke uithoek van Gambia is de moeite waard: de kuststreek, de Gambia rivier, de natuurreservaten met de mooie tropische…
Gambia: telefoneren en Cleaning DayWie vaker in Gambia verblijft, merkt dat er heel veel aparte dingen opvallend. Zo is er in het land eens per maand een C…
Betaalbare zonvakanties in de winterBetaalbare zonvakanties in de winterAls u van de zon houdt is het zeer aan te raden een keer in de winter een zonnig land op te zoeken. Vooral voor mensen m…
Gambia, een tropisch vakantielandGambia, een tropisch vakantielandGambia, één van de kleinste landen van Afrika. Een voordelige bestemming wat druk bezocht wordt door toeristen. Met veel…

Een dagje naar KleveEen dagje naar KleveKleve is een gezellig plaatsje net over de grens bij Nijmegen. Kleve is geliefd bij veel Nederlanders. Je kunt er lekker…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.