Gambia, een tropisch vakantieland

Gambia, een tropisch vakantieland Gambia, één van de kleinste landen van Afrika. Een voordelige bestemming wat druk bezocht wordt door toeristen. Met veel cultuur, mooie stranden, nationale parken en lieve mensen.

Algemene informatie

Gambia, een voormalige Britse kolonie, is een van de kleinste landen in Afrika. Gambia volgt de rivier de Gambia en meet van oost naar west ongeveer 322 kilometer. Gambia wordt ook wel genoemd The Gambia naar de gelijknamige rivier.

Het grootste gedeelte van het land is een vlak savannelandschap; het hoogst gelegen punt ligt 90 meter boven de zeespiegel. Er wonen ongeveer 1,6 miljoen inwoners met een grote etnische verschei¬denheid. Er zijn diverse stammen in Gambia, met ieder zijn taal en gewoonten. Gambia biedt de vakantieganger mooie stranden, pittoreske dorpjes en meer dan vierhonderd verschillende vogelsoorten.

  • Taal: Officiële taal is Engels
  • Inwoners: ruim 1,6 miljoen
  • Munteenheid: de dalasi
  • Staatsvorm: Republiek
  • Religie: islam
  • Tijdsverschil: In de winter 1 uur vroeger, in de zomer 2 uur vroeger
  • Beste reistijd: oktober tot mei

Er zijn een vijftal Soedanvolken. Naast de eigen stamtaal spreekt ruim de helft van hen Engels. Ook Frans wordt veel als handels- en omgangstaal gebruikt.

Klimaat

Gambia ligt tussen de kreeftskeerkring en de evenaar. Hierdoor biedt het land een constante temperatuur van ongeveer 30 graden. De regen valt in de periode juli tot oktober. De meeste regen valt in de maand augustus, er valt dan 50 % van alle regenval. In de droge tijd (november-juni) waait vaak de harmattan: een droge, stoffige noordoostelijke wind uit de Sahara.

Bereikbaarheid

De hoofdstad Banjul wordt door verschillende chartermaatschappijen aangevlogen. Voor de scheepvaart is vooral de haven van Banjul aan de monding van de rivier de Gambia van belang. De rivier de Gambia is de belangrijkste trans¬portweg naar het binnenland. Tussen de hoofdstad Banjul en de diverse omliggende steden zijn busverbin¬dingen. Deze verbindingen zijn niet ideaal. De mogelijkheid om een auto te huren bestaat, maar gezien de slechte conditie van het wegennet en het ontbreken van verkeersborden en -lichten is dit niet aan te raden.

Toeristische gebieden

Gambia is bijzonder goed voor een rondreis gecombineerd met een strandvakantie. Gambia is het kleine Engelstalige land waar in de 18de eeuw de Afrikaanse voorouders van de beroemde schrijver Alex Haley leefden. In zijn boek "Roots", een geromantiseerde familiebiografie die als televisieserie werd verfilmd, beschreef Haley de geschiedenis van zijn Afrikaanse voorouder, die in 1767 als slaaf naar Amerika werd verscheept. Een bezoek aan Juffureh, hun vroegere woonplaats, is één van de hoogtepunten van een reis naar Gambia. Ieder jaar in de 4de week van juni wordt hier het "Roots Homecoming Festival" gehouden.

Banjul

Vele rondreizen beginnen in de hoofdstad Banjul, gelegen aan de kilome¬tersbrede monding van de Gambiarivier. Je kunt hier een bezoekje brengen aan het National Museum of de St. Albert' s Market Place met kraampjes en winkeltjes met allerhande kunstnijverheid, zoals batik, zilver filigraan enzovoort. In de buurt van Banjul, aan de Atlantische kust liggen de belangrijkste badplaatsen: Bakau, Faraja, Serrekunda, Kotu en Koldi.

Het is mogelijk om de ferry te nemen van Banjul naar Barra Point, gelegen aan de overkant. 200 jaar geleden werd hier Fort Bullen gebouwd, als verdediging van Banjul. Een boottocht in oostelijke richting via de Gambiarivier gaat tot Georgetown. Deze plaats aan de bovenloop van de Gambiarivier, was in de koloniale tijd de tweede stad van Gambia. Nu is het een belangrijke, primitieve handelsplaats, waar men nog niet beschikt over elektriciteit of warm water. Ruïnes van de slavenmarkt herinneren aan vroeger tijden. In deze omgeving liggen rijstvelden en de Wassu Stone Circles. Deze steenformaties vormen de begraafplaatsen van meer dan 12 eeuwen geleden.

James Island is ook een bezoek waard, met de restanten van Fort James. Fort James heeft tijdens de slavernij een belangrijke rol gespeeld.

Jeepsafari’s en boottochten

Safarikamp Tendabe is het vertrekpunt voor jeepsafari’s, gelegen langs de Gambiarivier. Het leidt je door het savannelandschap en tijdens de boottochten maak je het mangrovegebied mee. Hier leven prachtige dieren, zoals nijlpaarden, krokodillen en bavianen.

Nationale parken

Gambia is een paradijs voor vogelkenners. De belangrijkste nationale parken van Gambia zijn:
  • Abuko National Park – zeer veel vogelsoorten
  • West Kiang National Park – onder andere leven hier apen, vogels en antilopen
  • River Gambia National Park

Reisadvies

In en rondom toeristische plaatsen, ook op stranden, rondom markten en op veerboten, is het raadzaam voorbereidt te zijn op diefstal. Helaas komt autodiefstal regelmatig voor. Mocht je met de auto een rondreis maken, voorkom richting Senegal te reizen en in de regio Casamance terecht te komen. In dit gebied zijn rebellen actief. In Gambia zijn de afgelopen jaren maatregelen getroffen om zogenaamd sekstoerisme te beperken. Let op dat er vervolging plaatsvindt voor dit! Probeer zo veel mogelijk manifestaties, bijeenkomsten voor politiek te ontzien. Voor Gambia wordt geen negatief reisadvies gegeven.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abolitionisme; afschaffing van de slavernijHaïti was het eerste land dat officieel de slavernij afschafte, Groot-Brittanië het tweede en Nederland één van de laats…
Duurzaam toerisme in GambiaHet mooiste kleine land van Afrika, The Gambia, ziet het aantal toeristen van jaar tot jaar groeien. Door het aangename…
Het Fathala Wildlife Reserve in SenegalHet Fathala Wildlife Reserve in SenegalDat het werelddeel Afrika diverse wildparken (safariparken) heeft, zal bij veel mensen bekend zijn. De grote parken als…
Ellesmere, Nunavut CanadaEllesmere, gelegen in Nunavut Canada. Een uitgestrekt, kaal eiland, welk het op tien na grootste eiland is ter wereld. E…

Ghana, een West-Afrikaans landGhana, een West-Afrikaans landGhana ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinea, enkele graden ten noorden van de evenaar en bijna recht op de meridiaa…
Senegal, poort tot West-AfrikaSenegal, poort tot West-AfrikaSenegal, gelegen op het meest westelijke punt van het Afrikaanse vasteland. Een geheel andere wereld, rijk aan cultuur.
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.