Senegal, poort tot West-Afrika

Senegal, poort tot West-Afrika Senegal, gelegen op het meest westelijke punt van het Afrikaanse vasteland. Een geheel andere wereld, rijk aan cultuur.

Algemene informatie

Senegal is gunstig gelegen aan de Atlantische Oceaan en beschikt over een lange kustlijn. Alleen in het noorden en het oosten heeft dit land van onregelmatige droogtes te lijden. Het land heeft als zoveel Afrikaanse landen een rijke en bewogen historie en is door de grote mengeling van de bevolking een interessant reisland, waar nog veel tradities en gewoonten bewaard zijn gebleven.

Senegal is ruim 5 keer zo groot als Nederland en heeft ruim 11 miljoen inwoners, welke uit vele etnische groepen bestaan. De grootste hiervan is de Wolof. Deze groep heeft ook hun eigen taal: de Wolof-stamtaal.

  • Taal: Officiële taal is Frans
  • Munteenheid: de Centraal-Afrikaanse frank
  • Staatsvorm: Republiek
  • Religie: islam
  • Tijdsverschil: In de zomer 2 uur vroeger, in de winter 1 uur vroeger

De combinatie van animisme en islam heeft geleid tot een zeer eigen wijze van geloven, die een dagelijkse rol speelt in het leven. Echter komt dit niet als vervelend over als toerist zijnde. Het animisme gelooft dat alle objecten in de natuur, natuurverschijnselen en het universum een ziel en een geweten hebben. Het verereren van objecten of fetischen en magie behoren tot de gewoonten van de animisten. Het is de moeite waard om mee te maken hoe in het dagelijks leven in de steden en op het platteland gebruik wordt gemaakt van de verschillende etnische groepen.

Klimaat

Senegal ligt op de grens van het droogteklimaat in het noorden en het tropisch regenklimaat/ savanneklimaat in het zuiden. Onder invloed van de Canarische Stroom, een koude golfstroom, en de noordoostpassaat in de winter zijn de temperaturen in de kuststreek relatief laag en gelijkmatig, maar heerst er een hoge luchtvochtigheid. Zo heerst in de hoofdstad Dakar en omgeving van november tot mei een weerbeeld dat te vergelijken is met dat van de Cóte d'Azur.

Landinwaarts neemt de gemiddelde temperatuur toe, terwijl daar ook het verschil tussen dag- en nachttemperatuur toeneemt. In het algemeen variëren de gemiddelde temperaturen in Senegal van 18-32 graden Celcius. In het noorden en oosten kunnen de temperaturen in april en mei zelfs oplopen tot 40 graden Celcius. Het regenseizoen duurt van juli tot oktober en het droge seizoen van december tot maart. Van noord naar zuid en van het binnenland naar de kust neemt de gemiddelde jaarlijkse neerslag toe. In het tropisch regenwoud van Casamance in het zuiden valt jaarlijks gemiddeld meer dan 1 500 mm neerslag.

Accommodatie

In Dakar en omgeving zijn veel goede internationale hotels te vinden, maar ook in andere plaatsen langs de kust zijn goede accommodaties aanwezig, vaak ook in de vorm van goed ingerichte vakantiedorpen. Tijdens rondreizen zijn hotels zodanig gekozen dat het de toerist aan niets ontbreekt. De Fransen, die Senegal lang geregeerd hebben, lieten voldoende keukenge¬noegens en civilisatie achter om, met name aan de kust, van een plezierige vakantie te kunnen genieten.

Toeristische gebieden

De eerste indruk van Senegal is die van een vlak landschap. In het zuidoosten is het land echter heuvelachtig. De natuurlijke vegetatie wordt vanaf het noorden steeds rijker naar het zuiden toe, dankzij de toenemende neerslag. Noord-Senegal is een gebied van droge steppen met doornige struiken, zuidwaarts overgaand in grassavannen met hier en daar wat bomen. In het zuiden, vooral in de regio Casamance, vindt men dichte wouden. In Senegal krijgt de bescherming van de natuur grote aandacht.

Dakar

De hoofdstad Dakar is één van de meest gastvrije hoofdsteden in Afrika. Het is een grote moderne stad, maar heeft nog zeer veel Afrikaanse aspecten. Grote openbare gebouwen, riante promenades, schilderachtige markten en bidonvilles
(krottenwijken) wisselen elkaar af.

Vanuit Dakar kan men onder andere een bezoek brengen aan het eiland Gorée, dat drie kilometer van de kust ligt. Dit voormalige slaveneiland kreeg de bijnaam "The Door of No Return", omdat dit het eerste vertrekpunt was voor miljoenen bewoners van Afrika, die als slaven werden verkocht aan Amerika en de Caribische eilanden.

Saint Louis

Dit is de vroegere hoofdstad van Senegal en ligt gedeeltelijk op een klein langgerekt eiland in de riviermonding van de Senegal rivier. Vanuit Saint Louis kan je een trip maken naar het Lac de Guiers (het Meer van Guiers), hier huizen duizenden vogels.

Strandvakantie

Er zijn langs de kust van Senegal onnoemelijk veel stranden met fijn wit zand. Als eerste het vrijwel ononderbroken strand van Saint Louis naar Dakar. Of de mooiste badplaats aan de Cap Vert (Kaap Verde): N'Gor en het gelijknamige eiland. Het ligt in een beschutte baai 15 kilometer ten noorden van Dakar en beschikt over alle faciliteiten voor de toerist. De ongeveer 80 kilometer lange kust die loopt ten zuiden van Dakar tot aan de noordzijde van de rivier Gambia wordt La Petite Coté genoemd.

Nationale parken

Senegal kent een vijftal nationale parken waarvan het uitgestrekte Niokolo Koba National Park (813 000 ha) het belangrijkste is. Het park ligt in het zuidoosten en daar het gesitueerd is tussen het stroomgebied van een aantal rivieren beschikt het over een gevarieerd landschap. Men treft hier meer dan 1.500 soorten planten aan, er leven meer dan 80 soorten zoogdieren en circa 350 vogelsoorten. In 1981 werd het park toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is bereikbaar vanuit Tambacounda. De overige parken liggen langs de kust, zijn niet zo groot, maar staan door hun gemakkelijke bereikbaarheid in de belangstelling van de toerist.

Reisadvies

In het algemeen wordt aangeraden in de Casamance de geasfalteerde wegen niet te verlaten. Dit is een gebied waar rebellen actief zijn, welke streven naar onafhankelijkheid. Tussen Dakar en Cap Skirring en tussen Dakar en Ziguinchor bestaan vlieg- en bootverbindingen. In de Casamance regio doen zich sinds 2006 confrontaties voor tussen het Senegalese leger en rebellen uit de Casamance. In maart 2006 vonden er schermutselingen plaats aan de grens met Guinee-Bissau. Sinds juli 2006 vonden confrontaties plaats in de grensstreek met Gambia, ten noorden van Bignona. Ook vinden in de Casamance gewapende overvallen plaats. Momenteel is er geen negatief reisadvies voor Senegal.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De jaarlijkse Dakar RallyJaarlijks hoor je wel wat nieuwsberichten op de tv over de Dakar Rally, maar wat is dit nu precies en waar wordt deze ge…
Het Fathala Wildlife Reserve in SenegalHet Fathala Wildlife Reserve in SenegalDat het werelddeel Afrika diverse wildparken (safariparken) heeft, zal bij veel mensen bekend zijn. De grote parken als…
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park ligt in de Julische alpen en heef…
WK voetbal 2002Voor het eerst in de geschiedenis werd het WK georganiseerd door 2 landen, en ook nog eens 2 landen buiten de VS of Euro…

Gambia, een tropisch vakantielandGambia, een tropisch vakantielandGambia, één van de kleinste landen van Afrika. Een voordelige bestemming wat druk bezocht wordt door toeristen. Met veel…
Egypte, het land van de farao'sEgypte, een enorm land in Noord-Afrika. Bekend om haar cultuur, maar de laatste jaren ook meer bekendheid gekregen door…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: CIA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.