Ghana, een West-Afrikaans land

Ghana, een West-Afrikaans land Ghana ligt in West-Afrika aan de Golf van Guinea, enkele graden ten noorden van de evenaar en bijna recht op de meridiaan van Greenwich. Een prachtig land.

Algemene informatie

De republiek Ghana, tot 1957 Gold Coast geheten, ligt aan de westkust van Afrika en beschikt over een kustlijn van meer dan 500 km en een achterland met tropisch regenwoud en savannen. Ghana mag zich de laatste jaren verheugen op een groeiende belangstelling van toeristen. De vriendelijke bevolking en de lage prijzen maken het een aantrek¬ kelijke vakantiebestemming. Daarbij zijn de slavenforten en -kastelen veruit de belangrijkste toeristische attracties. Een bescheiden, maar snelgroeiende tak van toerisme in Ghana is het ecotoerisme.

Ghana heeft ca. 20 miljoen inwoners en is ongeveer 6 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is de miljoenenstad Accra.
Ghana ligt in dezelfde tijdzone als Groot-Brittannië, wat inhoudt dat het er 's winters 1 uur vroeger en's zomers 2 uur vroeger is dan in Nederland.

 • Taal: Officiële taal is Engels
 • Inwoners: ruim 22,5 miljoen
 • Munteenheid: de cedi
 • Staatsvorm: Democratie
 • Religie: christendom (60%) en islam (15%)
 • Tijdsverschil: 1 uur vroeger in de winter, 2 uur vroeger in de zomer

De officiële taal van Ghana is Engels. Daarnaast worden meer dan vijftig stamtalen gesproken, waarvan de Kwa-talen het meest voorkomen.

Klimaat

Ghana heeft grotendeels een heet en vochtig tropisch regenklimaat. Het grootste deel van het jaar waait de zuidwestmoesson, die veel regen brengt. Doordat de kustlijn ten oosten van kaap Three Points naar het noordoosten ombuigt, waait daar de moesson meer langs het kustland en brengt daar dan ook aanzienlijk minder regen dan ten westen van de kaap. De savannen in het noorden van Ghana ontvangen alleen regen in de zomermaanden. In de winter waait hier vaak de harmattan: de droge wind uit de Sahara.

De kustvlakte, ruim 500 kilometer lang en ca. 50 kilometer breed, bestaat onder andere uit strandwallen, die zijn ontstaan onder invloed van de sterke branding. Achter deze strandwallen liggen veel lagunen. Dit gebied is begroeid met mangrove bossen en palmen. Verder noordwaarts begint heuvelland met het tropisch regenwoud en nog verder naar het noorden volgen de savannen. De fauna is typerend voor West-Afrika: er komen vooral talrijke soorten apen voor.

Tweederde deel van Ghana behoort tot het bekken van de rivier de Volta en haar zijrivieren. Deze zijn nauwelijks bevaarbaar. In het kader van het Volta River Project werd in 1966 in de Volta een 116 m hoge stuwdam, de Akosom¬ bodam of Voltadam, gebouwd, onder meer om waterkracht op te wekken. Hierdoor ontstond tevens het ca. 8 500 km2 grote Voltameer.

Bereikbaarheid

Vanuit Nederland vlieg je via Londen naar Ghana. Het is een regelmatige lijndienst. De hoofdstad Accra bezit een internationale luchthaven, Kotoka. Andere luchthavens liggen bij Kumasi, Takoradi, Tamale en Sunyani. Belangrijke havens in Ghana zijn Tema en Takoradi, beide kunstmatig aangelegd. De spoorwegen en het wegennet zijn in het kust-en bosgebied in het zuiden geconcentreerd. Tussen Accra en Kumasi loopt een bijna 1 000 kilomter lange spoorweg.

Accommodatie

Met name in de grote steden zoals Accra zijn goede hotels te vinden. In het binnenland wordt ook veel bungalowaccommodatie aangeboden.

Informatie over toeristische gebieden

Tussen Ghana en Nederland bestaat een eeuwenoude band: in vroeger tijden waren de Hollanders nauw betrokken bij de mensenhandel vanuit hun hoofd¬ kwartier in Elmina. Ook vandaag de dag is deze historie in dit dorp voelbaar aanwezig.
In de huidige tijd is Ghana een land waarmee Nederland een ontwikkelingsrelatie onderhoudt. Bovendien bestaan intensieve contacten op sportief gebied, met name via voetbal: zowel Ajax als Feijenoord heeft enkele jaren geleden in Ghana een voetbalschool geopend.

Accra

Als toeristische bestemming is Ghana vooral in trek voor een strandvakantie gecombineerd met een bezoek aan de hoofdstad Accra en trips naar het binnenland. Ghana wordt ook steeds belangrijker als ecobestemming. De hoofdstad Accra aan de Golf van Guinee is niet te vergelijken met enige andere stad op het Afrikaanse continent. De sfeer is nog zeer authentiek, men struikelt er (nog) niet over de Europeanen en Amerikanen. De stad bestaat uit drie kernen, ieder gegroeid rond de 17e eeuwse versterkte handelsposten van de Engelsen, Nederlanders en Denen:
 • Fort James
 • Fort Ussher
 • Christiansborg

De kernen heten nu resp. James Town, Ussher Town en Osu. Osu Castle, het voormalige Deense fort Christiansborg, is nu de residentie van het staatshoofd. Een opmerkelijk modern bouwwerk is State House. Voorts is in Accra het nationale museum gevestigd, waar onder meer een rijke collectie Ashantikunst te bezichtigen is.

Het Arts Centre, tussen het stadscentrum en Independence Square, is het centrum van kunstnijverheid en inheemse kunst. Dagelijks worden er traditionele dansen, muziek en theater uitgevoerd. Het is tevens de beste plaats om souvenirs te kopen. De markten vormen een belangrijke toeristische trekpleister, met name de Makola Market in het centrum, met glazen kralen en batik, en Kaneshie Market, met voedsel en kruiden.

Accra is eveneens in geheel West-Afrika beroemd vanwege het drukke nacht¬ leven, met name in dance clubs, zoals rond Nkrumah Circle.

Stranden

De beste stranden liggen enkele kilometers buiten de stad Accra. Bekend is Coco Beach, nabij Nungua. Verder westwaarts liggen de toeristenstranden vooral in de buurt van de slavenforten. Van belang zijn onder meer:
 • Dixcove
 • Busua
 • Senya Beraku
 • Biriwa

De kust leent zich ook goed voor surfen, met name bij Fete en Dixcove. Lake Volta is in trek voor watersporten, zoals zeilen en waterskiën.

Ashanti

In cultureel opzicht zijn de 17e eeuwse slavenforten en -kastelen bij Accra en in het stroomgebied van de Volta veruit de belangrijkste toeristische attracties. In de 250 kilometer lange kuststrook ten westen van Accra liggen tal van pittoreske vissersdorpjes en zo'n 15 oude slavenforten en -kastelen. Vanwege hun cultuurhistorische waarde heeft UNESCO deze forten en kastelen uitgeroepen tot beschermd nationaal erfgoed. Sommige forten zijn te bezoeken of doen dienst als overnachtingsmogelijkheid voor toeristen, andere zijn nu ruïnes.

Van oost naar west zijn de volgende forten voor het toerisme van belang:
 • Fort Good Hope - 1706, ligt ongeveer 60 kilometer ten westen van Accra, bij het dorpje Senya Beraku, dat ook prachtige stranden bezit
 • Fort Patience - 1697, bij het vissersdorpje Apam
 • Cape Coast Castle - 1652, ligt bij de stad Cape Coast en bezit nog kerkers, waar krassen van wanhopige slaven nog op de muren te zien zijn
 • Fort Nassau - 1612, gelegen bij Mori. Het eerste Nederlandse fort aan de Goudkust, gebouwd van Hollandse bakstenen
 • Fort William – 1730. Een der fraaiste forten langs de Goudkust
 • St. George’s Castle en Fort St. Jago – 1482 en 1652, beide bij het
 • vissersdorpje Elmina. Het kasteel is op een rotsachtig schiereiland gebouwd door de
 • Portugezen, die hier goud en ivoor aantroffen. In 1637 overmeesterden de Hollanders
 • het kasteel en zij bouwden op korte afstand het fort ter bescherming van het kasteel.

Ashanti

De oude hoofdstad van het Ashantikoninkrijk, Kumasi, is nog steeds het hart van het Ashantiland. Hier bevindt zich het Asantehene' s Palace of Manhyia Palace van de Ashantikoning, het grootste culturele centrum van West-Afrika. De heilige Golden Stool, die de kracht van het Ashantirijk symboliseert, bevindt zich hier.

Het National Cultural Centre is een enorm complex met onder meer een fasci¬nerend museum van Ashantigeschiedenis en een expositiegebouw. Verschillende traditionele Ashantibouwwerken zijn door UNESCO op de World Heritage List geplaatst. Interessant is in dit verband onder meer ook Nzulezo, een idyllisch dorp op palen, gelegen in een lagune in het zuidwesten.

Ecotoerisme

Ghana is in opkomst als bestemming voor ecotoerisme. Er zijn diverse ongerepte natuurgebieden, zoals het Mole National Park in het noorden, dat het grootste wildpark van Ghana is. Ook het oostelijk gelegen Voltagebied is van belang als ecobestemming. Hier worden toerisme, natuurbehoud en belangen van lokale gemeenschappen op verantwoorde wijze verenigd.

Zo'n 30 kilometer ten noorden van Cape Coast ligt het Kakurn Nature Park (357 km2), vol met apen, olifanten, antilopen en meer dan 200 soorten vogels.
© 2007 - 2023 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in GhanaVakantie in GhanaGhana is een vakantieland dat in opkomst is. Het land ligt in West-Afrika en heeft een gunstig klimaat. De zon schijnt e…
Gambia, een tropisch vakantielandGambia, een tropisch vakantielandGambia, één van de kleinste landen van Afrika. Een voordelige bestemming wat druk bezocht wordt door toeristen. Met veel…
Dracunculiasis: de verschrikkelijke guinea wormDracunculiasis: de verschrikkelijke guinea wormDe guinea worm is een een lange, dunne parasiet met een menselijke gastheer. Het is een rondworm. De worm is zo dun als…
Accra: WereldstadAccra ligt in Ghana en is een wereldstad met uitersten. Het dagelijkse leven is in Accra zeer de moeite waard om te zien…

Noorwegen, het land van de fjorden en de middernachtzonNoorwegen, het land van de fjorden en de middernachtzonNoorwegen, een land met een zeer uiteenlopend landschap. Voor een ieder heeft Noorwegen wat te bieden, voor rustzoekers,…
Senegal, poort tot West-AfrikaSenegal, poort tot West-AfrikaSenegal, gelegen op het meest westelijke punt van het Afrikaanse vasteland. Een geheel andere wereld, rijk aan cultuur.
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 18-07-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.