Bezienswaardigheden in Rome

Bezienswaardigheden in Rome Rome, de hoofdstad van Italië, kent een pracht en praal aan bezienswaardigeden. Sommige hebben een lange geschiedenis, anderen spelen nu nog een belangrijke rol in het leven van de inwoners van Rome. Één ding is zeker: in Rome hoef je je niet te vervelen!

Bocca della Verità

De bocca della Verità is een putdeksel in de muur gemetseld met daarop een gezicht met een open mond aan de voorkant van de Grieks-orthodoxe kerk de Santa Maria de Cosmedin. Het verhaal gaat dat wanneer liegt en je hand in de mond stopt, je hand opgegeten wordt.

Capitolijnse musea

De Capitolijnse Musea zijn vier kunst- en archeologiemusea die allen gevestigd zijn bij het Piazza del Campidoglio, een plein op de Capitolijn, een van de zeven heuvels van Rome. Het plein is rond 1470 ontworpen door Michelangelo. Op dit plein staat een kopie van het beeld van keizer Marcus Aurelius te paard. Dit beeld is altijd bewaard gebleven, in tegenstelling tot vele anderen die omgesmolten zijn. Waarschijnlijk is dit te danken aan het feit dat men vroeger ten onrechte dacht dat het beeld keizer Constantijn de Grote voorstelde, de keizer die het Christendom tot de officiële godsdienst van het Romeinse Rijk maakte.

De musea hebben een aanzienlijke hoeveelheid beelden zoals de Stervende Galliër en het originele bronzen beeld van de wolvin en de tweeling Romulus en Remus, dit beeld heet Lupa Capitolina. De musea bezitten daarnaast een enorme collectie van werken van onder andere Caravaggio, Veronese, Tiziano, Rubens, Tintoretto en Guercino.

Circus Maximus

Het Circus Maximus is gelegen tussen de Palatijn en de Aventijn, twee van de zeven heuvels in Rome. Tegenwoordig kan je alleen nog vaag de restanten onderscheiden, maar het was in de Romeinse tijd een van de grootste renbanen in de wijde omtrek van Rome. De races trokken veel publiek omdat ze een groot spektakel waren. De wagens werden getrokken door een of meedere paarden die bestuurd werden door renners van verschillende stallen. Er gebeurden regelmatig ongelukken, vooral in de bochten waar er nogal eens een wagen tegen de tribune te pletter sloeg. De beste renners konden veel geld verdienen. Over het algemeen waren de renners 'gewone burgers', al heeft keizer Nero ook regelmatig meegedaan. Hij deed echter niet eerlijk mee, omdat hij zijn tegenstanders liet vermoorden om zo de overwinning te behaalde, terwijl hij zelf de grootste moeite had om überhaupt te blijven zitten op de wagen.

Colosseum

Het Colosseum is een gigantisch amfitheater dat door keizer Vespasianus gebouwd is. De naam Colosseum is gegeven omdat het vlak naast een beeld van Nero stond dat 'de kolossos' genoemd werd. In het Colosseum werden regelmatig gladiatorengevechten gehouden. Gladiatoren waren veelal veroordeelde criminelen, slaven en krijsggevangenen die tijdens het een gladiatorengevecht tegen een wild gemaakt dier op moesten nemen. Veel van de gladiatoren haalden het einde van de wedstrijd niet eens. Deze feesten waren zeer populair onder het volk. Bovendien had de keizer zo de kans om aanhangers onder de burgers werven.

Domus Aurea

Domus Aurea was het paleis van keizer Nero. In het gebouw was alles met goud (daar is het huis naar vernoemd, 'aurea' betekent 'gouden'), edelstenen en parelmoer bekleed. Tegenwoordig is er niet veel meer over van Domus Aurea omdat er later de thermen van Trajanus overheen zijn gebouwd.

Forum Romanum

Het Forum Romanum was een markt in een dal tussen de heuvels van Rome. Het was door de gunstige ligging een sociale, politieke en religieuze ontmoetingsplaats. Het alledaagse leven speelde zich hier af. Keizer Augustus liet er prachtige marmeren tempels bouwen, die helaas verwoest zijn door een brand in de 3e Eeuw na Christus, natuurrampen en vernielingen.

Pantheon

Het Pantheon ligt in de buurt van Piazza Navona. Het is een tempel die gewijd was aan keizer Augustus. Mars en Venus waren de beschermgoden van het huis, vandaar de symbolische vorm van de koepel als hemelgewelf met de ronde opening in het midden voor de zon. Het Pantheon is zowel van binnen als van buiten een knap staaltje architectuur.

Piazza Navona

Piazza Navona is een van de mooiste en belangrijkste pleinen van Rome. Het is gebouwd op de plaats waar keizer Domitianus ooit een stadion heeft laten bouwen. Over Piazza Navona zijn drie fonteinen verspreid. Er zijn diverse markten en kraampjes waar je onder andere henna tattoeages kunt laten zetten en portrettekeningen kunt laten maken. Rondom Piazza Navona zijn diverse eettentjes de vinden. De goedkopere (en vaak betere!) eettentjes zijn meestal verderop in de steegjes te vinden.

Sint Pieter

De Sint Pieter is een van de beroemdste kerken ter wereld. De Sint Pieter herbergt diverse hoogstandjes onder de kunstwerken, zoals de Pietà van Michelangelo. De kerk werd tussen 1506 en 1626 gebouwd op de plek van het vroegere Circus van Nero, waar ooit de Apostel en eerste Paus, Petrus, gekruisigd en begraven zou zijn. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor Rooms-Katholieken. Wanneer de Paus in Rome is geeft hij op zondag om 12.00 's middags uur iedereen de zegen vanuit het raam van zijn werkkamer. Tijdens kerstmis en Pasen houdt de Paus een kersttoespraak, geeft de Paus de zege en wenst iedereen een zalige feestdagen in meer dan zestig verschillende talen.

Sixtijnse kapel

De Sixtijnse Kapel is een kapel op de begane grond in de Vaticaanse musea van Vaticaanstad. Hij werd gebouwd door Giovanni di Dolce tussen 1475 en 1483, in opdracht van Paus Sixtus IV, naar wie de kapel genoemd werd. Het is een van de bekendste zalen ter wereld, vanwege de beroemde fresco's van Michelangelo. In de Sixtijnse kapel vindt het conclaaf van de kardinalen plaats wanneer er een nieuwe paus moet worden gekozen. In de Sixtijnse kapel zijn fresco's te vinden met scènes uit het Oude Testament. Hoewel een aantal van de fresco’s werd vernietigd om plaats te maken voor ‘Het Laatste Oordeel’ van Michaelangelo, kan men nog steeds een groot aantal ervan bewonderen op de muren van de kapel.

Spaanse trappen

De Spaanse trappen zijn in 1721 ontworpen door Allessandro Specchi en Francesco de Sanctis. Onderaan dit indrukwekkende geheel bevindt zich het Spaanse plein: Piazza di Spagna. Op de Piazza di Spagna staat de fontein "la Barcaccia" van Pietro Bernini. De Spaanse trappen zijn er verzamelplaats voor toeristen en verkopers, maar ook de Italianen zelf komen er graag.

Trevi fonteinen

De Trevi Fonteinen behelsen een prachtig kunstwerk van fonteinen en beelden. Het thema van het bouwwerk is de oceaan met Neptunus op een schelp die voortgetrokken wordt door twee gevleugelde paarden. De gevleugelde paarden symboliseren de gedaanten van de oceaan: het ene paard is rustig en het ander wild. Er gaat een legende rondom de Trevi Fonteinen. Wanneer je met je rug naar de fontein en je ogen dicht twee muntjes over je linkerschouder in de fontein gooit, zul je ooit terugkeren naar het prachtige Rome. De muntjes uit de fontein worden door het stadsbestuur gebruikt om de fonteinen te onderhouden.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naar Rome met kinderenNaar Rome met kinderenWie een vakantie boekt naar Rome doet dit meestal om cultuur te snuiven en van de kunst te genieten. Met kinderen zul je…
Excursie naar Rome vanuit Civitavecchia tijdens cruisereisEen cruise op de Middellandse Zee is een geweldige manier om in een korte tijd veel verschillende landen (en bijbehorend…
De werking van het openbaar vervoer in RomeRome wordt ook wel de eeuwige stad genoemd. Als u er geweest bent, zult u weten waarom! Het verleden en heden zijn hier…

Tips: Stedentrip PraagNormaal gesproken organiseren we een stedentrip zelf, zoeken zelf een hotel, zoeken het vervoer uit en kiezen een aantal…
Winkelen in LondenIn Londen kan je dagenlang rondlopen, niet alleen om de talrijke musea en bezienswaardigheden te bezoeken, maar ook om t…
Bronnen en referenties
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 13-07-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.