Ribe – oudste stad van Denemarken aan de Ribe Å

Ribe – oudste stad van Denemarken aan de Ribe Å Ribe is een authentiek stadje in Denemarken, het is zelfs de oudste stad van het land. Het is uitgegroeid van een Vikingnederzetting naar een handelscentrum en havenplaats van betekenis. Ribe ligt aan de kust van de Waddenzee en profileert zich als Vikingstad en Waddenstad, een stad aan het Werelderfgoed Waddenzee. Je kunt er uitstapjes maken naar de Deense Waddeneilanden en je ruikt in de stad de zilte waddenlucht. Ribe was tot 2007 een zelfstandige gemeente en behoort sindsdien bij de gemeente Esbjerg.

Deense Vikinstad Ribe


Ribe - oudste stad van Denemarken

Ribe is een wonderschone stad dat erg zuinig is geweest op zijn uiterlijk. Er wonen zo’n 10.000 mensen in de stad. Ribe is niet alleen de oudste stad van Denemarken, maar van heel Scandinavië. In het begin van de 8e eeuw kwamen Friezen naar het gebied en stichtten er een handelsplaats. Ze handelden er met de Vikingen en het waren de Vikingen die de marktplaats na 710 uitbouwden tot een nederzetting. Ribe - in die tijd werd het Ripen genoemd - lag op een mooie plek op het platteland met een rivier die toegang gaf tot de Waddenzee en van daaruit tot de Noordzee. De Vikingen bouwden rondom de marktplaats huizen en werkplaatsen. Die ontwikkeling is prachtig te zien in het Viking Museum in de stad en in het Ribe Viking Centrum, net buiten de stad. De stad heeft in het centrum zijn oude karakter bewaard. De autovrije binnenstad heeft nog altijd de kinderkopjes als straatbekleding.

Ontwikkeling van Ribe / Bron: Persbureau AmelandOntwikkeling van Ribe / Bron: Persbureau Ameland
Vakwerk / Bron: Persbreau AmelandVakwerk / Bron: Persbreau Ameland
Straatlamp / Bron: Persbureau AmelandStraatlamp / Bron: Persbureau Ameland

Ribe Domstad

De stad ontwikkelde verder en werd domstad, de bisschop vestigde er zich en Ribe werd een centrum van betekenis. De stad bloeide tot de 16e eeuw als handelsstad en religieus centrum. Daarna kreeg de stad klap op klap te verduren en raakte zijn positie van belangrijk centrum kwijt. De reformatie was een dolk in de rug voor het bisdom, de rivier de Ribe Å slibde dicht en tot overmaat van ramp legde een grote stadsbrand in 1580 een groot deel van de stad in de as. Overstromingen, oorlogen en de pest gaven het laatste zetje om de ontwikkeling van Ribe te doen stokken. Pas in het begin van de 20e eeuw werden er waddendijken aangelegd die het Waddenzeewater met zware stormen buiten de deur hielden.

Vakwerkhuizen

De stad werd armer en dat is nu een zegen: wat er aan mooie gebouwen stond is blijven staan, omdat er geen geld was er iets anders voor in de plaats te zetten. Ribe is prachtig om te zien, met de straatjes, de vakwerkhuizen, de waterpartijen met waterrad en duikers. Het toerisme doet de stad weer bloeien.

Domkerk

Een bezienswaardigheid van het hoogste niveau is de Domkerk. De kathedraal staat middenin de stad en is een baken voor de regio. De bouw begon in het midden van de 12e eeuw en was in 1250 klaar. Het is een tufstenen kerk, steen van vulkanische oorsprong uit de Rijn streek. Verder is er Duits zandsteen in verwerkt en graniet uit Jutland. Er werden twee torens gebouwd, maar op Kerstnacht van 1283 stortte een toren in. Er waren vele slachtoffers te betreuren. De huidige Burgertoren van baksteen werd in 1333 gebouwd. De toren is 50 meter hoog en geeft een fantastisch uitzicht over de rode daken van Ribe, de wadden in het westen en de weilanden in het oosten.

Carillon

De Burgertoren heeft een carillon dat elke dag om 8.00 en 18.00 uur klinkt. De melodie is elke keer dezelfde: The most beautiful rose has been found, van Brorson. Om 12.00 en 15.00 spelen de klokken een volksmelodie: Queen Dagmar has taken to her bed in Ribe.

Domkerk / Bron: Persbureau AmelandDomkerk / Bron: Persbureau Ameland
Winkelstraat / Bron: Persbureau AmelandWinkelstraat / Bron: Persbureau Ameland
Dahlia's en kinderkopjes / Bron: Persbureau AmelandDahlia's en kinderkopjes / Bron: Persbureau Ameland

Middeleeuws Ribe

Wie over de kinderkopjes van Ribe loopt gaat een beetje terug in de tijd. De huizen aan weerszijden van de straatjes zijn de overblijfselen van de oude stad. Een stad met een geschiedenis van Vikingen, koningen en koninginnen, bisschoppen, verraders, heksen, overstromingen en vuur. De erfenissen van deze geschiedenis is in de stad terug te vinden. Wat in de meeste steden is verdwenen is hier bewaard gebleven: gedecoreerde deuren en gevels, middeleeuwse houten en halfhouten bouwwerken, straatlampen. Het is in Ribe geen nep, geen kitsch, niet voor de toerist nagemaakt, maar echt. De stad biedt stadwandelingen aan waarbij over de historie wordt verteld en waar je wordt gewezen op bijzondere details.

Nachtwacht

Ribe had een nachtwacht, die de orde op straat controleerde en oplette of er geen brand of overstroming dreigde. In de zomer kun je een wandeling met een nachtwaker meemaken. Hij maakt dan een ronde door de oude stad en vertelt over de dreigingen en gevaren. De Nachtwaker draagt dan een authentiek uniform en heeft een staf bij zich met een uiteinde van uitstekende punten. Die werd gebruikt om deugnieten te verjagen. In zijn andere hand draagt hij een lantaarn. De echte nachtwaker is in 1902 afgeschaft. In 1935 werd hij weer opgevoerd, maar nu als gids voor een spannende wandeling door de stad. Ribe speelde al vroeg in op de vraag van bezoekers.

Kersttijd in Ribe

In Ribe is nog veel meer te zien: de Kloostergang, de Sint Catharina Kerk, het Sint Catharina plein, het oude raadhuis, het Kunstmuseum, het Waddencentrum en vanuit Ribe kun je de Waddeneilanden Mandø en Rømø bezoeken. Bijzonder is de kersttijd in Ribe, die al in november begint. Ribe, je raakt er niet snel op uitgegekeken.


Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ribe – Raadhuis, Kerst, museum en meer bezienswaardighedenRibe – Raadhuis, Kerst, museum en meer bezienswaardighedenRibe is een Deense stad aan de waddenkust. Door de stad stroomt de Ribe Å en die rivier heeft in het verleden grote voor…
Bijna gratis op reis naar Denemarken als testpersoonGratis op vakantie. Dat wil iedereen wel. Denemarken wil graag weten wat toeristen van het land vinden en daarom bieden…
Denemarken, het platte land van het NoordenDenemarken, het platte land van het NoordenDenemarken is een land gelegen in het noorden van Europa. Het land heeft slechts één buurland, namelijk Duitsland. Verde…
Mandø – Deens Waddeneiland tussen Rømø en FanøMandø – Deens Waddeneiland tussen Rømø en FanøMandø is een klein, bijna rond, eiland dat bij de Deense Waddeneilanden hoort. Het is het buureiland van Fanø en Rømø en…

Tønder – Deense stad aan de waddenkustTønder – Deense stad aan de waddenkustTønder is een Deense stad, niet ver boven de grens met Duitsland. In de winter is het er tamelijk rustig, maar in het zo…
Boottocht Oslo-Kiel met de Color LineBoottocht Oslo-Kiel met de Color LineNa een vakantie/rondreis door Noorwegen, kan men ervoor kiezen om met de auto via Zweden en Denemarken naar Duitsland te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Robert De Jong, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ribe_(stad) geraadpleegd op 5 september 2015
  • VisitRibe - Ribe Guide 2015
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbreau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 6: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 28-02-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.