Denemarken – vakantie en de terugreis door Duitsland
Voor de vakantie in Denemarken was Ribe de standplaats. Van daaruit maakten we uitstapjes naar bijzondere plaatsen en Waddeneilanden in de buurt, naar Rømø, Mandø en Fanø. Onvermijdelijk onderdeel van een vakantie is de terugreis. Die gaat van Ribe via de Duitse waddenkust, langs Brunsbüttel, over de Elbe met een veerboot en dan naar de Nederlands-Duitse grens, terug naar het vaderland. Onderweg is het in Duitsland oogstfeest met stropoppen op het land.
Van Denemarken naar Duitsland
Vakantie in Ribe Denemarken
Ribe is de oudste stad van Denemarken en het is een wonderschone stad. Niet zo heel erg groot maar groot genoeg om een uitgebreid scala aan voorzieningen te kunnen onderhouden. Na een week vakantie in Ribe, met een bezoek aan
Rømø,
Mandø, Tønder, het
Viking Museum in Ribe en het
Viking Centrum dat vlakbij de stad ligt, wordt de auto gepakt en de terugreis ondernomen.
Tønder
We vertrekken via Tønder en gaan langs de langs de Duitse waddenkust, via Dagebüll naar het zuiden. Daarna gaan we bij Tönning de rivier de Eider over, op weg naar de volgende oversteek. Eerst moeten we over een kanaal en dan over een rivier die in de Waddenzee uitmondt.
Brunsbüttel in Duitsland
We rijden via Brunsbüttel naar Sankt Margarethen en passeren het Nord-Ostsee Kanal,
het Kielerkanaal. Een brug, die als je er op af rijdt zo hoog lijkt als een Alp, overspant het kanaal. Dat lijkt vanaf het hoogste punt van de brug helemaal niet zo breed. Na de oversteek passeren we de vuurtoren van Sankt Margrethen en rijden we langs de dijk. Menig huis heeft een torentje op zijn dak, zodat de bewoners over de dijk kunnen uitkijken over de Elbe.
Vuurtoren
De vuurtoren staat vlak voor de trechtermonding van de rivier. Langs de Elbe, op weg naar Glückstadt, staat een van de kerncentrales van Duitsland, een Kernkraftwerk. De volgende brug die we passeren gaat over de Stüre, een zijtak van de Elbe.
Elbe oversteek met veerboot
Bij Glückstad kun je met de Elbe Fähre de rivier oversteken. Een half uur en je bent aan de overkant. De veerboot maakt in de rivier een grote bocht, want hij moet om het eilandje Rhin Plate heen, dat middenin de Elbe ligt. Lang wachten hoeft niet, want de ene veerboot is nog niet om de hoek van Rhin Plate verdwenen of de volgende pont legt alweer aan voor een nieuwe oversteek.
Stropoppen
We rijden - het is eind augustus - door de streek waar het Ernte Fest, oogstfeest, wordt gevierd. Langs de kant van de weg staan poppen van grote strorollen, aan de lantaarnpalen hangen strokransen en hier en daar staat op een boerenerf een feestwagen klaar met jongelui en muziek.
Elbe, met Kernkraftwerk op de achtergrond /
Bron: Jeanet de JongDe Elbe Fähre /
Bron: Jeanet de JongEendjes op de meerpaal begroeten de overstekers /
Bron: Jeanet de Jong
Oogstfeest in Noord Duitsland
De oogstfeesten in de streek vinden eind augustus en in september plaats. Feestcommissies en tuinbouwverenigingen organiseren voor hun dorp een feest dat zijn oorsprong heeft in de oogst. Oogst klaar, werk gedaan: even tijd voor een pauze en een feestje. Het feest is in de basis een dankfeest voor de goede oogst. Moeder aarde wordt bedankt. Gelovigen danken God voor gaven van de oogst. Koren, groente en fruit worden decoratief uitgestald, vaak ook met meel, honing en wijn. Versierde wagens worden door de dorpen gereden, er wordt gegeten en gedronken en muziek gemaakt.
Auto wassen en naar huis
Bij Bremen pakken we de snelweg in de richting van Osnabrück, passeren Oldenburg en Leer, op naar de Nederlandse grens. Voor we het in de gaten hebben zitten we alweer in Nederland en rijden we richting Groningen. Daar laten we het zand van het strand van Rømø en het zout van het zeewater van de auto wassen in de Groninger wasstraat. De auto gaat schoon en glimmend terug naar dat Waddeneiland waar hij vandaan komt: Ameland.
Lees verder