Mandø – Deens Waddeneiland tussen Rømø en Fanø
Mandø is een klein, bijna rond, eiland dat bij de Deense Waddeneilanden hoort. Het is het buureiland van Fanø en Rømø en het is een geweldig gebied om vogels te spotten en zeehonden te zien. Het eilandje is met de auto alleen bij eb bereikbaar, ondanks dat het via twee wegen met het vasteland is verbonden. Mandø was een zelfstandige gemeente tot het in 1970 opging in de gemeente Ribe. Die gemeente werd in 2007 bij Esbjerg gevoegd en sinds die tijd hoort Mandø bij de gemeente Esbjerg. Mandø kent geen groot uitgaansleven: het is een eiland voor natuurliefhebbers.
Het ronde Deense Waddeneiland
Waddeneiland Mandø
Mandø is een klein Deens Waddeneiland dat tussen het noordelijkste Waddeneiland Fanø en het Deense eiland Rømø in ligt. Het is een bijna rond eilandje, dat omdijkt is en een oppervlakte heeft van 7.63 km². Alleen aan de westzijde ligt een duinenrij. Er wonen niet veel mensen op Mandø, slechts enkele tientallen. In 2018 wonen er 40, in 2017 waren dat er 62, in 2016 waren dat er 45 en enkele jaren eerder niet meer dan dertig. Je spreekt de naam van het eiland uit als Mèn-eu. Mandø is het kleinste bewoonde Waddeneiland van Denemarken. De voornaamste bron van inkomsten is toerisme en veeteelt.
Waddencentrum en molen
Er is niet zo veel bebouwing op het eiland, er staat slechts een winkel, een Waddencentrum, een café, een herberg, een molen, een kerkje en een kleine camping. Verder zijn er wat huizen van de bewoners en een paar B&B’s. De gerestaureerde molen dateert van 1832.
Veiling van het eiland
In 1741 werd het eiland geveild aan de hoogste bieder. De inwoners van Mandø kochten toen hun eigen eiland, zoals ook de eilanders van Fanø hun eiland kochten.
Maarten Luther, kro en zeekraal
Jørn Luther is een bekende eilandbewoner. Hij is een nazaat van Maarten Luther, een van de invloedrijkste christelijke theologen. Jørn woont op Mandø en bestiert sinds 2002 een kro, een herberg, op het eiland. Hij kweekt zeekraal en levert die zeegroente aan toprestaurants in heel Denemarken.
Paradijs voor natuurliefhebbers
Mandø is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Voor vogelaars en liefhebbers van de waddenflora en -fauna is het er een paradijs. Het eiland biedt de heerlijke frisse lucht van een Waddeneiland, het grenst aan het werelderfgoed Waddenzee en wordt niet overlopen door toeristen.
Koresand
Vanaf het eiland kun je een excursie boeken naar Koresand, een zandbank ten zuidwesten van het eiland, waar zeehonden zijn te zien en
barnsteen is te vinden. Ook is dat een heerlijke plek om te zwemmen.
Oestersafari en Sort Sol
Vanaf het eiland zijn ook waddenexcursies te doen en OesterSafari’s. Heel bijzonder is het natuurfenomeen
black sun, waarbij vele duizenden spreeuwen bijeenkomen en door de lucht dansen in een grote pulserende wolk en met zo velen zijn, dat het lijkt alsof ze de zon verduisteren. Mandø is net als Rømø bekend om zijn
black sun, of
sort sol zoals de Denen zeggen.
Eb en Ebbevej
Twee keer per etmaal is het laag water en is Mandø via de tractorbus bereikbaar vanaf het vasteland bij Vester Vedsted. Met hoog water, ook twee keer per etmaal, is het eiland echt een eiland en loopt de weg onder. Die weg heet de Ebbevej, de ebweg. In de zomer verzorgen twee tractorbussen het personenvervoer.
Ebbevej /
Bron: Persbureau AmelandSort Sol boven Ribe /
Bron: Persbureau AmelandMandø Loop /
Bron: Persbureau Ameland
Vloed en Låningsvejen
Het eiland is ook nog bereikbaar via een weg die iets hoger ligt dan de Ebbevej, de Låningsvejen. De Mandø Ebbevej is voor de trekker, de Låningsvejen is voor publiek gebruik. Probeer dat niet bij hoog water te doen: het zal niet de eerste auto zijn die vast komt te zitten en een tij over op de weg blijft staan. Voor de auto is dat niet zo goed. Op het informatiekantoor voor toeristen in Ribe, de dichtstbijzijnde stad, is informatie te halen over de vertrektijden van de Tractorbus.
Buchardivloed
Het eiland werd in 1634 overspoeld door de Buchardivloed. Veel eilanders, vooral vrouwen en kinderen, verdronken. De mannen waren er namelijk niet. Zij waren op zee en toen ze terugkwamen op Mandø hadden ze geen vrouwen en kinderen meer en waren hun huizen verzwolgen. Daarna zijn er terpen opgeworpen om de huizen te beschermen en nog weer later werd er een beschermende dijk om het eilandje gelegd.
Flessenpost
Een leuke geschiedenis is die van de flessenpost die op Ameland door een meisje in zee werd gegooid en door een meisje van Mandø op het strand werd gevonden. Jarenlang correspondeerden de meisjes en bijna vijftig jaar nadat de flessenpost in zee werd geworpen ontmoetten de twee elkaar in levende lijve.
Flessenpost kan mooie ontmoetingen teweegbrengen.
Lees verder