Fanø het noordelijkste Waddeneiland
Fanø is het Deense Waddeneiland dat voor de kust bij Esbjerg ligt. Het is het noordelijkste Waddeneiland van de snoer eilanden die tussen de Waddenzee en de Noordzee liggen. Het Deense eiland is wat betreft grootte en aantal inwoners vergelijkbaar met Ameland. De twee eilanden hebben een vriendschapsband. De gemeenten doen inspirerende en collegiale bezoeken aan elkaar en spreken over de specifieke eilandproblemen. Fanø, dat aan de rand van het werelderfgoed Waddenzee ligt, is bekend om zijn jaarlijkse Vliegerfestival en Breifestival en zijn excursies op het Wad. In de 18e eeuw kochten de eilanders hun eiland op een eilandveiling.
Het noordelijkste der Waddeneilanden
Waddeneiland Fanø
Fanø is een eiland en een zelfstandige gemeente binnen Denemarken, in de regio Zuid-Denemarken. Het eiland kent een aantal dorpen: Nordby, Sønderho, Fanø Vesterhavsbad en Rindby, waarbij Nordby de hoofdplaats is. Er wonen iets meer dan 3400 (2019) mensen op het eiland. Zij wonen en werken er of wonen op Fanø en werken in Esbjerg. De Deense havenstad ligt op 12 minuten varen van het eiland en de reguliere veerboot vertrekt vanuit deze stad.
Kleinste gemeente
Samen met de eilanden Læsø en Samsø behoort Fanø tot de drie kleinste gemeenten van Denemarken. Læsø heeft minder en Samsø iets meer inwoners dan Fanø.
Eilandgemeente
Het eiland heeft een oppervlakte van 55,8 km² en is daarmee wat aantal inwoners en oppervlakte betreft een fractie kleiner dan Ameland. Een van de onderwerpen die het eiland met Ameland gemeen heeft is dat het een zelfstandige eilandgemeente is. In Denemarken werd in 2007 een gemeentelijke herindeling doorgevoerd en Fanø wist toen zijn zelfstandigheid te behouden. Fanø en Ameland hebben een vriendenband.
Skallingen en Mandø
Buureiland is
Mandø, dat iets ten zuiden van Fanø ligt. In het noorden is het schiereiland Skallingen de buur, een landtong van zeven kilometer lang en drie kilometer breed.
Karakteristiek huis met zoden op de nok /
Bron: WaddenpostNatuur en cultuur
Fanø is een eiland met schitterende natuur. Er zijn stranden en duinen en mooie gebieden om te wandelen en te sporten. De dorpen hebben fijne restaurants, mooie winkels en schitterende galerieën en er zijn nog vele authentieke boerderijtjes met rieten kap te zien. Ze geven vooral de dorpen Nordby en Sønderho een lieflijke aanblik. Sønderho wordt wel het mooiste dorp van Denemarken genoemd.
Wadexcursies en oestersafari's
Op het droogvallende wad zijn wadwandelingen te maken en wadexcursies en oestersafari's te volgen. Al wandelend over het wad wordt over de natuur verteld en tijdens de oestersafari's worden de oesters geraapt, meegenomen naar huis of ter plekke opgegeten.
Wapenschild
Fanø heeft een wapenschild in de kleuren blauw en zilver. Die kleuren symboliseren de zee en de hemel. In de twee helften van het schild staan twee zeepaardjes die naar elkaar gericht zijn. Zij verwijzen naar twee oude parochies op het eiland die nu zijn verenigd tot één gemeente. De dieren laten ook zien dat het leven van de bewoners van Fanø verweven is met de zee.
Prins Hendrik
Het wapen is nog niet zo oud, het werd op 8 maart 1993 goedgekeurd door de gemeenteraad van het eiland en op 6 augustus 1993 onthuld door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Henrik van Denemarken.
Vlag Ameland en vlag Fanø /
Bron: WaddenpostVeerboot /
Bron: WaddenpostVakantiehuis /
Bron: Waddenpost
Van Esbjerg naar Fanø
Net als op de andere Waddeneilanden is op Fanø het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Bijzonder aan Fanø is dat er veel wordt geforensd. Honderden eilanders stappen dagelijks op de veerboot naar Esbjerg om daar bij de grote bedrijven te werken. Het zijn veelal mensen met een academische opleiding die bijvoorbeeld als ingenieur bij bedrijven werken die zich op offshore en windenergie richten.
Rijk eiland
Het heeft van Fanø een eiland gemaakt met het hoogste gemiddelde inkomen van Denemarken. Ook forenzen veel mensen van het vasteland naar het eiland, om daar in de toeristenbranche te werken.
Vliegerfestival
Fanø is jaarlijks het toneel van een internationaal Vliegerfestival waarbij duizenden vliegers de lucht in gaan op het strand. Vliegerbouwers ontmoeten elkaar en vliegeraars komen er samen. Op het strand worden ter plekke vliegers genaaid. De meest mooie vormen en kleuren gaan de lucht in.
Breifestival
Het Waddeneiland is ook bekend om zijn jaarlijkse Breifestival. Tienduizenden breiers en breisters reizen af naar het eiland om daar mee te doen aan workshops, tentoonstellingen en modeshows te zien en te genieten van muziek, acrobatiek en lekker eten. En dat alles natuurlijk met de breipennen en wol in de aanslag.
Lees verder