Asturië, de bakermat van het Spaanse koninkrijk

Asturië, de bakermat van het Spaanse koninkrijk Asturië was de enige regio van Spanje die in de middeleeuwen niet door de Moren werd veroverd. In de 8de eeuw werd een Moors leger door christenen verslagen in de Picos de Europa. Deze bergketen, met zijn diep ingesneden kloven en groene valleien, is de belangrijkste attractie van Asturië. De regio is ook bekend om de preromaanse kerken rond de hoofdstad Oviedo. De Asturische kust is groen en ruig met aantrekkelijke badplaatsen als Luarca, Ribadesella en Llanes. Een groot aanbod aan vlees, vis en kazen verhogen het genot van een reis door Asturië. De regio is echter vooral beroemd vanwege het alcoholische drankje sidra (cider).

Inhoud


Asturië, Noordwest-Spanje / Bron: Mutxamel, Wikimedia Commons (GFDL)Asturië, Noordwest-Spanje / Bron: Mutxamel, Wikimedia Commons (GFDL)

Algemeen

Asturië is één van de zeventien autonome regio's van Spanje en ligt in het noordwesten van het land. De regio heeft een oppervlakte van 10.565 km² en heeft bijna 1,1 miljoen inwoners (2016). De hoofdstad is Oviedo met bijna 225.000 inwoners (2016). Asturië wordt in het zuiden begrensd door Castilië-León. Het oosten grenst aan de regio Cantabrië en het westen aan de regio Galicië. Het noorden grenst aan de Atlantische Oceaan.

Asturië heeft alles in huis voor een heerlijke vakantie en het natuurschoon is een belangrijke toeristische trekpleister. De kust van Asturië, de Costa Verde, is één van de mooiste en meest ongerepte stukken kustlijn van Spanje. De havenstad Gijón heeft een historisch centrum, een aantal musea en goede stranden. Nog meer natuurschoon vindt u in de Picos de Europa, die het landschap van Asturië domineert. In deze bergketen lopen talrijke voetpaden door een gevarieerd landschap. De hoofdstad Oviedo heeft een bloeiend cultureel leven en er zijn enkele preromaanse kerken te bewonderen. Vlakbij Oviedo ligt Avilés, ooit de belangrijkste stad van Asturië. De stad, omgeven door grote fabrieken, heeft bezienswaardigheden als kerken en paleizen. Het plaatsje Villaviciosa staat bekend als de ciderhoofdstad van Asturië. U vindt er tal van traditionele sidrería's (ciderbars).

Geschiedenis

De vroegste periode

In Asturië wonen al zeker 36.000 jaar mensen en over de prehistorie is weinig bekend. De geschiedenis begint met de komst van de Feniciërs. Zij koloniseerden de regio tussen ongeveer de 11de en de 8de eeuw v.Chr. Vanaf ongeveer 1200 v.Chr. vestigden de Kelten zich in Asturië. In de eeuwen erna vermengden zij zich met Iberische stammen en legden zo de basis voor de Keltiberische cultuur. De Keltiberiërs vormden een sterke macht tegen de Romeinen.

In 19 v.Chr. werd Asturië veroverd door de Romeinen, die de Keltiberiërs versloegen. In het begin van de 5de eeuw n.Chr. verzwakte het Romeinse Rijk. De regio werd toen, net als bijna de rest van Spanje, bezet door de Visigoten. Zij introduceerden het christendom, maar hadden een gebrekkige politieke organisatie. Dit maakte hen tot een gemakkelijke prooi voor de Moren uit Noord-Afrika.

Pelayo, leider der Visigoten / Bron: AkerrarenAdarrak, PixabayPelayo, leider der Visigoten / Bron: AkerrarenAdarrak, Pixabay
De 8de eeuw
Asturië neemt in de Spaanse geschiedenis een bijzondere plaats in. Het was het enige deel van Spanje dat in de middeleeuwen niet door de Moren werd veroverd. In 711 werd het verzwakte Visigotische koninkrijk veroverd door de Moren. Bijna het gehele Iberisch Schiereiland werd onderdeel van een enorm islamitisch rijk. Christenen die het moslimbewind niet accepteerden trokken zich terug in de noordelijke bergen. Asturië werd niet veroverd dankzij het ruige terrein, het ongastvrije klimaat en het felle verzet. In 722 werd een Moors leger bij Covadonga in de Picos de Europa door christenen verslagen. Aanvoerder was de Visigotische edelman Pelayo, die koning van Asturië werd. De slag bij Covadonga wordt gezien als het begin van de herovering (reconquista) van Spanje. Later zou Asturië zijn grondgebied over de bergen uitbreiden en zo de basis vormen van het koninkrijk León, dat in 744 werd ingenomen.

De 9de tot en met de 16de eeuw

In de 9de eeuw beleefde Asturië een artistieke bloeiperiode op het gebied van architectuur en edelsmederij. Rond de hoofdstad Oviedo werden tal van preromaanse kerken gebouwd. De schatkamer van de kathedraal van Oviedo toont fraaie bewijsstukken van hoogwaardige edelsmederij.

In 855 werd León weer onafhankelijk en het werd in 910 een koninkrijk. Het hof van Asturië werd in 913 verplaatst naar León. Sindsdien sprak met niet meer van Asturië, maar alleen van het koninkrijk León. In 1388 werd Asturië weer formeel een vorstendom. Het werd verbonden aan de opvolger van de Castiliaanse troon, om het gebied te onderwerpen aan het centrale bestuur. In de 11de eeuw kwam het politieke zwaartepunt te liggen op het graafschap Castilië. In 1037 werden Castilië en León verenigd tot één geheel: het koninkrijk Castilië-León. Dit rijk zou de geschiedenis ingaan als de voorloper van het Spaanse koninkrijk. Door het huwelijk van de 'Katholieke Koningen' Ferdinand II van Aragón en Isabella I van Castilië werden in 1469 bijna alle gebieden van het schiereiland verenigd. De annexatie van Navarra in 1512 maakte de eenwording van Spanje compleet.

De 17de tot en met de 20e eeuw

In de 17de en 18de eeuw vonden er in Asturië geen historische gebeurtenissen plaats. Het tij van de geschiedenis had zich definitief naar het zuiden verplaatst. Spanje beleefde zijn Gouden Eeuw tussen ongeveer 1550 en 1650. De ontdekkingsreizen leidden tot een groei van de handel, maar een eindeloze reeks oorlogen putten het land uit.

In de 19de eeuw werd de rol van Asturië weer groter. Het was een sterke speler in de 19de-eeuwse Spaanse Industriële Revolutie. Avilés was de belangrijkste stad van de staalindustrie in Asturië. Dankzij de naburige kolenmijnen waren ook Oviedo en Gijón belangrijke industriecentra. Gijón had ook een aantal scheepswerven. De industrialisatie had een kwijnend proletariaat geschapen dat hervormingen eiste. In 1934 werd een opstand van Asturische mijnwerkers onderdrukt door het leger. Toen twee jaar later de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) uitbrak, bood Asturië weerstand tegen het leger van generaal Franco. Tijdens de Burgeroorlog, maar ook daarna, werd de opstandigheid van Asturië door het regime van Franco fel onderdrukt. In Oviedo en Gijón zijn veel historische monumenten tijdens de Burgeroorlog verwoest. Verschillende Spaanse regio's kregen in 1979 autonomie. Hierdoor kon Asturië een eigen regering vormen. Tegenwoordig is Asturië niet alleen een autonome regio, maar ook formeel een vorstendom onder beschermheerschap van de Spaanse troonopvolger.

Toplocaties

Costa Verde

De Costa Verde (Groene Kust) is een opeenvolging van kliffen, inhammen, groene heuvels en talloze vissersdorpen. Dit stuk kustlijn is één van de meest ongerepte van Spanje en beslaat de hele noordkust van Asturië. Aan weerszijden van de havenstad Gijón liggen vakantieplaatsen als Luarca, Cudillero, Ribadesella en Llanes.

De haven van Ribadesella / Bron: Neticola, Flickr (CC BY-ND-2.0)De haven van Ribadesella / Bron: Neticola, Flickr (CC BY-ND-2.0)
Aan de westkant van de Costa Verde ligt Luarca, een vissersplaatsje met vele huizen met witte gevels. In de haven zijn volop bars en restaurants, waar u goedkoop vis kunt eten. Op de klif die uitkijkt over het smalle strand staan een kapel en een vuurtoren. Ten oosten van Luarca ligt Cudillero. Dit vissersdorp is gelegen op een steile helling rond de haven. Op het pleintje bij de haven bevinden zich caféterrassen en uitstekende visrestaurants. De huizen, met hun rode daken, worden haast onmerkbaar opgenomen in het heuvelachtige landschap dat zich uitstrekt richting de zee. Ten oosten van Gijón ligt Ribadesella, gelegen op de oever van de rivier de Sella. Aan de ene kant van de rivier ligt de oude zeehaven, vol restaurants met verse vis. Aan de overkant ligt het modernere deel met het strand. Vanwege het mooie strand is Ribadesella een populair vakantieoord. Aan de rand van het dorp ligt de Cueva de Tito Bustillo. Dit grottencomplex is bekend om de vele prehistorische tekeningen, waarvan de vroegste dateren uit ongeveer 22.000 v.Chr. Er zijn afbeeldingen in rood en zwart te zien van herten en paarden. Ten oosten van Ribadesella ligt het levendige stadje Llanes. De vissershaven vormt één van de attracties van het stadje, dat ooit een vesting bezat. Vanaf de hooggelegen Paseo de San Pedro kunt u de ruïnes van het fort zien liggen. U kijkt hier ook uit over het middeleeuwse centrum met de gotische Mariakerk. Llanes is ook een populaire badplaats met mooie stranden, die bereikbaar zijn via de voetpaden die langs de kliffen lopen.

Gijón

De havenstad Gijón is de grootste stad van Asturië, met veel metaal- en chemische industrie. Er is hier veel herbouwd sinds de stad in de Burgeroorlog grotendeels werd verwoest. Desondanks vindt u in Gijón interessante musea, goede restaurants en een bruisend nachtleven.

Het Palacio de Revillagigedo / Bron: Javier Losa, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Het Palacio de Revillagigedo / Bron: Javier Losa, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Het oude gedeelte van Gijón ligt op een smalle landtong. Het is gevormd rond het Plaza Mayor en Cimadevilla, de oude visserswijk. Vlakbij het Plaza Mayor staat het Palacio de Revillagigedo. Dit 18de-eeuwse barokke paleis huisvest een een centrum voor moderne kunst. Ook vlakbij het Plaza Mayor ligt het Museo Casa Natal de Jovellanos. Dit 16de-eeuwse pand is het geboortehuis van Gaspar Melchor Jovellanos, een 18de-eeuwse schrijver, hervormer en diplomaat. Tegenwoordig wordt hier kunst uit de regio geëxporteerd. Aan de oostelijke rand van de stad ligt het Museo del Pueblo de Asturias. Dit streekmuseum heeft een archief en een bibliotheek, met informatie over de geschiedenis van Asturië. U kunt er ook het interieur bekijken van een traditioneel boerenhuis. Verder ziet u onder andere twee graanschuren, een 18de-eeuws huis en een typische Asturische boerderij. In 1993 werd het paviljoen dat Asturië vertegenwoordigde op de Expo van 1992 in Sevilla verplaatst naar het museum. Nu is daarin een permanente expositie gevestigd over het dagelijkse leven in Asturië van 1800 tot 1965. Ook onderdeel van het museum is het Museo de la Gaita (doedelzakmuseum). Het is gevestigd in een 18de-eeuws huis en de collectie bestaat uit doedelzakken uit Europa en Noord-Afrika.

Avilés

Avilés was in de 19de eeuw de belangrijkste stad van de staalindustrie in Asturië. De stad wordt nog steeds omringd door grote fabrieken en is ook een belangrijk vervoersknooppunt. Toch heeft Avilés de toerist het één en ander te bieden, zoals een aantal monumenten, winkels, bars, cafés en hotels.

De Iglesia de San Nicolás de Bari / Bron: Sitomon, Wikimedia Commons (Publiek domein)De Iglesia de San Nicolás de Bari / Bron: Sitomon, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Het Plaza de España, in het middeleeuwse centrum, wordt omgeven door oude herenhuizen en smalle straten met arcadegalerijen. Ten zuiden van het plein staat de Iglesia de San Nicolás de Bari. Deze 12de-eeuwse romaanse kerk heeft een mooie 14de-eeuwse kapel. In de kerk staat ook de Spaans-Vlaamse tombe van de eerste gouverneur van de Spaanse kolonie Florida. In Avilés staan vier paleizen die goed bewaard zijn gebleven. Vlakbij de kerk staat het Palacio de Balsera. In dit 20e-eeuwse paleis is tegenwoordig een conservatorium gevestigd. Aan de noordkant van het centrum staat het Palacio de Valdecarzana. Dit 14de-eeuwse paleis is het oudste seculiere gebouw van Avilés. Vlakbij dit paleis staat het Palacio del Marqués de Camposagrado. Het is gebouwd in de 17de eeuw, maar heeft een renaissancistisch uiterlijk. Iets ten noorden van het Plaza de España staat het Palacio de Ferrera. Dit paleis is gebouwd in de 17de eeuw en wordt vaak bezocht door koninklijke gasten. Tegenwoordig is het een hotel.

Oviedo

De hoofdstad Oviedo is een levendige universiteitsstad met een bloeiend cultureel leven. Sinds de 19de eeuw is het ook een belangrijk industriecentrum. Een opstand van mijnwerkers in 1934 en de Burgeroorlog hebben de stad zware schade toegebracht. Toch heeft de stad nog een interessante historische kern. In en rond Oviedo liggen veel preromaanse gebouwen.

Het Plaza de Alfonso II is de kern van de middeleeuwse stad. Rond het plein staan de belangrijkste gebouwen, zoals de Catedral de San Salvador. Deze gotische kathedraal is gebouwd van eind 14de tot begin 16de eeuw. Kenmerkend zijn de hoge toren en de asymmetrische westfaçade. Binnen staat de tombe van Alfonso II (791-842), evenals een verguld altaar uit de 16de eeuw. De meeste belangstelling verdient echter de Cámara Santa (schatkamer). De kathedraal werd gebouwd op een plek waar een 9de-eeuwse kapel stond. Een deel van deze kapel is nu de Cámara Santa, met beelden van Jezus en de apostelen. In de kapel worden de kostbaarheden bewaard die de Visigoten meebrachten na de Moorse invasie in andere delen van Spanje. Te zien zijn onder andere twee kruizen en een reliekschrijn, alle van goud, zilver en edelstenen.

Net naast de kathedraal ligt het Museo de Bellas Artes (Museum voor Schone Kunsten). Dit museum is voor een groot deel gewijd aan regionale kunstenaars, met onder meer sculpturen uit de 15de tot 20e eeuw. Verder huisvest het museum een rijke collectie Spaanse schilderijen uit de 15de tot 20e eeuw, Italiaanse en Vlaamse werken uit de 14de tot 18de eeuw, en Spaanse sculpturen uit de 15de tot 20e eeuw. In totaal bezit het museum 8000 stukken, waaronder werken van Greco, Goya, Picasso en Dalí.

De Santa María del Naranco / Bron: FreeCat, Flickr (CC BY-2.0)De Santa María del Naranco / Bron: FreeCat, Flickr (CC BY-2.0)
Door de Visigotische traditie ontstond er in de regio een originele kunstvorm. Deze staat bekend als de Asturische stijl en floreerde in de 8de-10de eeuw. Lang voor het romaans verscheen werd deze stijl gekenmerkt door tongewelven, elegante versieringen en bogengalerijen. In de heuvels rondom de stad zijn een aantal preromaanse kerken, gebouwd in de Asturische stijl, te vinden. Een mooi voorbeeld hiervan is de Santa María del Naranco, aan de noordwestkant van Oviedo. De kerk, gebouwd in 848, heeft een ongebruikelijk hoog plafond met tongewelven. Deze tongewelven waren voor die tijd een bijzondere technische prestatie. De bogengalerijen, een architectonische nieuwigheid, geven de kerk een licht interieur. De pilaren zijn bewerkt met een touwmotief, typerend voor de preromaanse stijl.
De basiliek van Covadonga, in het groene berglandschap van de Picos de Europa / Bron: AkerrarenAdarrak, PixabayDe basiliek van Covadonga, in het groene berglandschap van de Picos de Europa / Bron: AkerrarenAdarrak, Pixabay
Parque Nacional de los Picos de Europa
Het Parque Nacional de los Picos de Europa ligt in de regio's Asturië, Cantabrië en Castilië-León. Het grootste deel van deze bergketen ligt in Asturië. De bergketen vormt het grootste nationaal park van Europa, met een afwisselend landschap van bergen, grasland en valleien. De steden zijn rijk aan preromaanse gebouwen, en wandelroutes voeren u door het spectaculaire landschap van het nationaal park.

Cangas de Onís, aan de westkant van het park, vormt één van de poorten tot de Picos de Europa. Het was de eerste hoofdstad van het koninkrijk Asturië. In de stad ziet u de 8de-eeuwse Ermita de Santa Cruz en een 14de-eeuwse romaanse brug. Covadonga, in het noorden van het park, is een belangrijke plaats voor Asturië en voor heel Spanje. Hier won de Visigotische edelman Pelayo in 722 een slag die de verdere opmars van de Moren in Asturië stuitte. In Covadonga begon de reconquista, al duurde het nog ruim drie eeuwen eer de oprukkende Asturiers ook elders medestrijders kregen. In een grot staat een kapel rond de tombe van Pelayo, die in 737 overleed. Op de plek waar Pelayo zijn zege behaalde werd tussen 1886 en 1901 een neoromaanse basiliek gebouwd. In het zuiden ligt Fuente Dé. In dit bergdorp staat een parador en u vindt er ook een intensief benutte kabelbaan. Bezoekers van de kabelbaan gaan omhoog naar een hoogte van 750 m boven de zeespiegel. Vanaf de Mirador del Cable heeft u een spectaculair uitzicht over de toppen van de Picos.
De Iglesia de Santa María de Oliva / Bron: David A.L., Flickr (CC BY-2.0)De Iglesia de Santa María de Oliva / Bron: David A.L., Flickr (CC BY-2.0)
Villaviciosa
Tussen Gijón en het nationaal park ligt Villaviciosa. Deze vakantieplaats is bekend om zijn mooie romaanse gebouwen. Het bekendste is de Iglesia de Santa María de Oliva. Deze 13de-eeuwse kerk heeft een mengeling van bouwstijlen. De zij-ingangen en de meeste versieringen zijn nog wel romaans. Maar de spitsbogen in het hoofdportaal en de roosvensters hebben een vroeggotische bouwstijl. In het zuiden van Villaviciosa ligt Amandi, een kleine schilderachtige buurt. Hier staat op een heuvel de Iglesia de San Juan. Ook deze kerk heeft een mengeling van bouwstijlen, met een overgang van de ene stijl naar de andere. De oorspronkelijk 13de-eeuwse kerk is een voorbeeld van de laatromaanse stijl. Het interieur is meer gotisch, met gebeeldhouwde religieuze decoraties, reliëfs en friezen.

Villaviciosa staat ook bekend als de ciderhoofdstad van Asturië. Het wordt omringd door appelboomgaarden en produceert goede appelcider, appelsap en appelmoes. In Villaviciosa vindt u ook tal van traditionele sidrería's (ciderbars).

Omgeving

Ongeveer 20 km ten zuiden van Villaviciosa ligt Nava. Dit dorp is bekend om het ciderfestival in juli, met proeverijen en schenkrituelen. Het Museo de la Sidra is gewijd aan deze drank, met een interessante expositie over het fabricageproces.

Tophotel in Asturië

Parador de Fuente Dé in Fuente Dé

Deze parador, officieel gelegen in de regio Cantabrië, heeft alle denkbare faciliteiten. Parador de Fuente Dé biedt gratis wifi, een restaurant en grote tuinen met een speeltuin voor de kinderen. De huiselijke kamers beschikken over houten vloeren, lederen meubels, verwarming en airconditioning. Ook zijn zij voorzien van grote ramen met uitzicht op de bergen. Maar het is vooral de locatie die een verblijf in deze parador bijzonder maakt. De parador wordt omgeven door de bergen van de Picos de Europa en ligt vlakbij de kabelbaan van Fuente Dé.

Eten en drinken

De keuken van Asturië is gebaseerd op vlees, vis en schelp- en schaaldieren. De gerechten worden op smaak gebracht met lokale groenten, zoals bonen, paprika, artisjokken en sla. Een specialiteit van Asturië is la caldereta (visstoofschotel met zeebaars, garnalen, krabben en mosselen). Typische kost uit Asturië is fabada Asturiana (bonenstoofschotel met worst, spek en ham).

Asturië kent ook nog een aantal lokale lekkernijen. Gijón is befaamd om de heerlijke sardines. Het dorp Llanes de Somerón, in het zuiden van de regio, staat bekend om de heerlijke bloemenhoning. Deze wordt geproduceerd uit de nectar van heide- en kastanjebloemen. De plaatselijke lekkernij in Navia, aan de Costa Verde, is Venera de Navia, een prachtig versierde amandeltaart.

De beroemde Asturische cider / Bron: Rawpixel, PixabayDe beroemde Asturische cider / Bron: Rawpixel, Pixabay
De zeer goede melk zorgt voor een grootschalige productie van uitstekende kazen, waarvan wel veertig variëteiten bestaan. Asturische kaas (queso asturiano) wordt gemaakt van koeien-, schapen- en geitenmelk. Het heeft een vrij sterke, pittige smaak en geur. De bekendste kaas is de cabrales, afkomstig uit de groene weiden van de Picos de Europa. Deze pittige, blauwe schimmelkaas is gemaakt van geitenmelk.

Asturië is vooral beroemd vanwege de cider (sidra), een lichtalcoholische drank, die ook in veel gerechten wordt verwerkt. Cider wordt al sinds de middeleeuwen in Asturië geproduceerd. Het wordt gemaakt van lokale appelsoorten, bijna elk dorp heeft zijn eigen cidersoort. Cider wordt bewaard in houten vaten bij een temperatuur van tussen de 9 en 10 graden. Door het gistingsproces dat wordt gebruikt bevat Asturische cider geen koolzuur. Het rijpingsproces duurt vijf tot zes maanden. Er zijn verschillende soorten cider, zoals colunga, porico en trabanco. Cider wordt gedronken in zogenoemde sidrería's (ciderbars), die in bijna elke plaats te vinden zijn. Volgens de traditie wordt de cider vanaf grote hoogte in het glas geschonken, zodat het net als champagne een sprankelende smaak krijgt.

Feest en evenement

De inwoners van Asturië houden van een vrolijke fiësta (feest/festival). Er zijn diverse soorten fiësta's, zoals religieuze, folkloristische, één ter ere van een patroonheilige of ter herdenking van een bepaalde gebeurtenis. Fiësta's worden groots gevierd met muziek, vuurwerk, processies en andere feestelijkheden.
Het ciderschenken tijdens het Festival de la Sidra / Bron: ECR, Wikimedia Commons (Publiek domein)Het ciderschenken tijdens het Festival de la Sidra / Bron: ECR, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Festival de la Sidra
Het Festival de la Sidra wordt gehouden in Nava, in het tweede weekend van juli. Het festival begint vrijdag met concerten en toneelstukken. Om middernacht is er een grote vuurwerkshow, gevolgd door nogmaals een concert. Op zaterdag worden er bij het cidermuseum proeverijen gehouden. Onder het genot van Asturische dans, muziek en maaltijden kunt u de cider proeven. Bij de 'Best Natural Cider Contest' wordt een prijs uitgereikt aan de producent die de beste cider van Asturië heeft gemaakt. Op zondag wordt het kampioenschap ciderschenken gehouden. Deelnemers van de 'International Contest of Cider Diggers' zijn hoofdzakelijk de obers van de beste sidrería's. Zij worden beoordeeld op hun elegantie en het uiterlijk van de cider, de fles en de kurk. Maar het belangrijkst is het ciderschenken. Hierbij wordt het glas laag bij de grond gehouden en de schenkkan boven het hoofd. Dit alles om de cider zo veel mogelijk te laten schuimen, zodat het een sprankelende smaak krijgt.

Nuestra Señora de Covadonga

De Nuestra Señora de Covadonga is het belangrijkste religieuze feest van Asturië. In 722 versloeg de Visigoot Pelayo in Covadonga een Moors leger. Hij zou zijn aangemoedigd door de verschijning van Maria. Een beeld van de Maagd van Covadonga, ook bekend als La Santina, staat tegenwoordig in een grot in Covadonga. La Santina is de beschermheilige van Asturië en wordt elk jaar geëerd op 8 september. Op die dag wordt er een dienst gehouden in de basiliek van Covadonga, gevolgd door de La Santina-processie naar het beeld van de heilige in de grot.

Amusement

In Asturië is er volop amusement. De regio heeft veel interessante musea en festivals. Er worden ook excursies aangeboden waarbij belangrijke bezienswaardigheden worden aangedaan. Ook liefhebbers van het nachtleven hoeven zich in Asturië niet te vervelen.

Nachtleven

Naast het amusement overdag heeft Asturië ook een uitgebreid nachtleven. In Gijón, Avilés en Oviedo is er een ruime keuze aan bars en cafés. U vindt hier ook talloze sidrería's (ciderbars), waar het op ambachtelijke wijze vervaardigde drankje wordt geserveerd. Ook in de rest van de regio vindt u tal van traditionele sidrería's, waar u de uitstekende plaatselijke cider kunt proeven. Vooral Villaviciosa, de ciderhoofdstad van Asturië, heeft vele sidrería's.

Het Teatro Campoamor in Oviedo / Bron: Vicenmiranda, Flickr (CC BY-2.0)Het Teatro Campoamor in Oviedo / Bron: Vicenmiranda, Flickr (CC BY-2.0)
Concerten, theater en films
Asturië heeft ook een cultureel aanbod en u kunt hier terecht voor concerten, theater en films. Het culturele middelpunt in Gijón is het Teatro Jovellanos. In dit 19de-eeuwse gebouw vinden toneel- en klassiekemuziekuitvoeringen plaats, naast rock- en popconcerten. In Oviedo staat het Teatro Campoamor. Hier ziet u toneel- en balletvoorstellingen. Er worden ook klassiekemuziekconcerten gegeven. In veel plaatsen in Asturië staan bioscopen. Er zijn ook twee megacomplexen als bioscoop: In Gijón staat het Ocimax en in Oviedo het Yelmo Los Prados. De meeste films worden nagesynchroniseerd in het Spaans. Meer op het gebied van film is te beleven in Gijón. Hier zijn films uit de hele wereld te bewonderen op het Festival Internacional de Cine de Gijón.

Wandelen in de Picos de Europa / Bron: Chusa8, PixabayWandelen in de Picos de Europa / Bron: Chusa8, Pixabay

Sportactiviteiten

Asturië is de ideale regio voor actieve vakantiegangers. Wandelen is de populairste sport, en dan met name in de Picos de Europa. Hier vindt u diverse goed aangegeven wandelpaden. In de zomermaanden worden er dagelijks gratis wandelingen met een gids georganiseerd. Vanaf de Mirador del Cable, bereikbaar met de kabelbaan, kunnen ambitieuze wandelaars doorlopen naar de top van de Picos (2570 m). Bepaalde delen van de Picos kunnen ook per fiets of auto worden verkend. Watersportliefhebbers kunnen een kanotocht maken over de rivier de Sella, aan de westkant van de Picos. In Asturië is het ook mogelijk om te vissen, met name op forel. De beste visplek is de rivier de Sella bij Ribadesella. Voor nog meer watersport kunt u terecht in Gijón. Het lange zandstrand van Playa San Lorenzo is populair bij surfers. Golfen is ook een populaire sport in Asturië. Een aantal golfbanen zijn mooi gelegen aan zee, in het bergachtige landschap. De beste banen zijn La Rasa de Berbes (18 holes, par 72) in Ribadesella en La Cuesta (18 holes, par 71) in Llanes.

Reizen naar Asturië

Asturië is het snelst te bereiken via de luchthaven van Asturias Airport. Het is de internationale luchthaven van Asturië en ligt 47 km ten noorden van de hoofdstad Oviedo. Diverse luchtvaartmaatschappijen verzorgen dagelijks vluchten van Schiphol naar Asturias Airport. Er wordt (anno 2017) niet rechtstreeks naar Asturië gevlogen. Er zijn tussenstops in Lissabon, Madrid, Barcelona of Londen. De vliegtijd bedraagt minimaal ongeveer 5 uur en maximaal ongeveer 28 uur.

Reizen in Asturië

Vanaf de luchthaven kunt u verder reizen per taxi of huurauto. Er gaan ook op regelmatige tijden bussen van de luchthaven naar Oviedo, Gijón en Avilés.

Zicht op Llanes vanuit de smalspoortrein / Bron: Olgaberrios, Flickr (CC BY-2.0)Zicht op Llanes vanuit de smalspoortrein / Bron: Olgaberrios, Flickr (CC BY-2.0)
Een aantal plaatsen zijn via het spoor bereikbaar. Er loopt een spoorlijn tussen Oviedo en Gijón. Vanuit Oviedo, Gijón en Avilés rijden toeristisch aantrekkelijke smalspoortreinen. Deze smalspoortreinen rijden hoofdzakelijk langs de kust van Llanes naar Navia, ongeveer 20 km ten westen van Luarca. Daartussen stoppen er ook treinen in Ribadesella, Cudillero en Luarca.

De bus is een goed alternatief voor de trein en verbindt de meeste steden en dorpen met elkaar. De volgende plaatsen hebben (anno 2017) een busstation: Oviedo, Gijón, Avilés, Cangas de Onís (Picos de Europa), Luarca en Ribadesella.

Om meer afgelegen gebieden te bereiken is een huurauto onmisbaar. Autoverhuurbedrijven zijn aanwezig op de luchthaven, de grote treinstations en in de grotere steden. De snelwegen in Asturië zijn de A8/A66 en A63. Oviedo, Gijón, Avilés, Villaviciosa en de gehele Costa Verde zijn met deze snelwegen te bereiken. De overige plaatsen zijn te bereiken met hoofdwegen of secundaire wegen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een feest, receptie of diner organiserenEen feest, receptie of diner organiserenGa je (voor het eerst) een groot diner, feest of receptie organiseren? Als je meer dan 25 of 30 gasten hebt, is het gemi…
Picos de Europa - uniek wandelparadijs, SpanjePicos de Europa - uniek wandelparadijs, SpanjePicos de Europa, een uniek wandelparadijs, een must om te bezoeken voor natuurliefhebbers, avonturiers, wandelaars, berg…
Asturië (Asturias) in Spanje: verrassende vakantiebestemmingAsturië (Asturias) in Spanje: verrassende vakantiebestemmingAsturië (in het Spaans: Asturias) is een autonome regio en provincie in Noord-Spanje. Het ligt tussen Cantabrië en Galic…
Studentenleven: Hoe geef ik een goed feest?Studenten staan bekend om feestjes, slapeloze nachten en gezelligheid. Zelf een feest geven is natuurlijk ook erg leuk,…

Akureyri: vakantie in het noorden van IJslandAkureyri: vakantie in het noorden van IJslandIn het midden van de noordkust van IJsland ligt Akureyri, na de hoofdstad Reykjavik de grootste stad van het land. Verwa…
Autorijden in Zweden, wat moet je weten?Autorijden in Zweden, wat moet je weten?Wanneer je binnenkort met vakantie gaat in Zweden zal je misschien ook wel met je eigen wagen of huurauto het mooie binn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Akongs, Pixabay
  • 'Spanje' (Capitool reisgidsen) door J. Ardagh (Uitgeverij Unieboek Ι Het Spectrum, 2016)
  • 'Noord-Spanje' (Capitool reisgidsen) door A. Drewno (Uitgeverij Unieboek Ι Het Spectrum, 2016)
  • 'Spanje: Noord en Midden' (ANWB reisgids) door H. Hoogendoorn (ANWB Uitgeverij Boeken, 2007)
  • Afbeelding bron 1: Mutxamel, Wikimedia Commons (GFDL)
  • Afbeelding bron 2: AkerrarenAdarrak, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Neticola, Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • Afbeelding bron 4: Javier Losa, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 5: Sitomon, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 6: FreeCat, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 7: AkerrarenAdarrak, Pixabay
  • Afbeelding bron 8: David A.L., Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 9: Rawpixel, Pixabay
  • Afbeelding bron 10: ECR, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 11: Vicenmiranda, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 12: Chusa8, Pixabay
  • Afbeelding bron 13: Olgaberrios, Flickr (CC BY-2.0)
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.