Galicië, de groenste regio van Spanje
Galicië is vooral bekend door Santiago de Compostela met de romaanse kathedraal, eindpunt van de beroemde pelgrimsroute. Andere interessante steden zijn de handelsstad A Coruña, de vestingstad Lugo en Vigo, de grootste vissershaven van Spanje. De steden langs de kust van de wilde Rías Altas, in het noorden, zijn prima badplaatsen. De Rías Baixas, het zuidelijke deel van de westkust, biedt beschutte baaien, zandstranden en veel zeebanket. Het binnenland heeft een groen, heuvelachtig landschap waar in steden en dorpen de traditie nog hoog wordt gehouden. De Galiciërs stammen af van de Kelten en zijn trots op hun taal en cultuur.
Inhoud
Galicië, Noordwest-Spanje /
Bron: Mutxamel, Wikimedia Commons (GFDL)Algemeen
In het noordwesten van Spanje ligt de groenste regio van het land, Galicië. Het is één van de 17 autonome regio's van Spanje. Galicië heeft een oppervlakte van 29.574 km² en heeft ruim 2,7 miljoen inwoners (2016). De hoofdstad is Santiago de Compostela met bijna 96.000 inwoners (2016). Galicië wordt in het zuiden begrensd door Portugal. Het oosten grenst aan de regio's Asturië en Castilië-León. Het westen en noorden grenst aan de Atlantische Oceaan.
Santiago de Compostela is de belangrijkste bezienswaardigheid van Galicië. Deze mooie stad vormt het middelpunt van een gebied met veel oude steden als Lugo, Ourense, Vigo en A Coruña. De kust van Galicië is ingesneden door vele ría's, een soort fjorden. De mooiste zijn de ría's van de Rías Baixas, aan de zuidwestkust. Ten noorden hiervan ligt Cabo Fisterra, het westelijkste puntje van continentaal Spanje. Het groene landschap in het binnenland is een ideaal gebied voor een rustige, landelijke vakantie.
Geschiedenis
De vroegste periode
Galicië is al zeker 36.000 jaar bewoond. In de nabij gelegen regio Cantabrië zijn rotstekeningen gevonden van 36.000 jaar oud. Waarschijnlijk was Galicië nog veel eerder bewoond. Rond de stad Burgos, ongeveer 300 km ten oosten van Galicië, zijn overblijfselen van vroege mensen ontdekt die ongeveer 800.000 jaar oud zijn.
De geschiedenis begint met de komst van de Feniciërs, ongeveer tussen de 11de en de 8de eeuw v.Chr. Vanaf ongeveer 600 v.Chr. vestigden de Kelten zich in Galicië en werden er nederzettingen gesticht. Zij vermengden zich met de Iberische stammen en legden zo de basis voor de Keltiberische cultuur.
In 61 v.Chr. werd Galicië veroverd door de Romeinen en werd de provincie Gallaecia gesticht. De Romeinen bouwden vele wegen, bruggen en aquaducten. De historische stad Lugo heeft nog steeds een Romeinse stadsmuur. Toen het Romeinse Rijk aan het begin van de 5de eeuw n.Chr. verzwakte, werd de regio bezet door de Vandalen en de Sueven. Aan het eind van de 6de eeuw werden de Sueven verdreven door de Visigoten, die het christendom introduceerden.
De 8de eeuw
In 711 werd het verzwakte Visigotische koninkrijk veroverd door de Moren. Zij bezetten bijna het gehele Iberisch Schiereiland. De bezetting door de Moren had nauwelijks invloed op Galicië. Vrijwel direct na de bezetting door de Moren kwam in Noord-Spanje de herovering (reconquista) op gang. De aangrenzende regio Asturie werd in 722 een koninkrijk. Later ontstonden ook andere christelijke staten, zoals Navarra, Castilië en León. Aan het begin van de 8de eeuw waren de Moren uit Galicië verdreven en was het korte tijd onafhankelijk. In 744 werd Galicië veroverd door Afonso I van Asturië.
De 9de t/m de 15de eeuw
In 813 ontdekte men in Galicië in een kerkje een graf dat werd beschouwd als dat van de apostel Jakobus de Meerdere. Hij zou in Galicië hebben gepreekt. De vindplaats van zijn graf werd onder de naam Santiago de Compostela het religieus centrum van de christelijke staten van Spanje. De geestelijke kracht die ervan uitging betekende een enorme steun in de strijd tegen de islamieten. Van de 9de tot en met de 11de eeuw kreeg Galicië te maken met invasies door de Noormannen. In 977 werd de kathedraal Santiago bij één van deze aanvallen vernield.
In 910 wist Galicië zich los te maken van het koninkrijk Asturië en ontstond het koninkrijk Galicië. In 1072 werd het echter ingelijfd door Castilië-León, een machtig koninkrijk in het noordwesten van Spanje. Door het huwelijk van de 'Katholieke Koningen' Ferdinand II van Aragón en Isabella I van Castilië werden in 1469 bijna alle gebieden van Spanje verenigd. Ook Galicië hoorde nu bij het koninkrijk van Spanje.
De 16de en 17de eeuw
De ontdekkingsreizen leidden tot een groei van de handel, wat de opkomst van steden aan de kust van Galicië bevorderde. De groei werd echter beperkt door de wens van de koning dat alle belangrijke handel met Spaans-Amerika via Sevilla moest plaatsvinden. Ook was het Spaanse rijk constant verwikkeld in oorlogen. In 1588 viel de Spaanse Armada Engeland aan. Als reactie voerde Francis Drake in 1589 een aanval uit op Vigo en A Coruña. Deze aanvallen werden met succes afgeslagen. Oorlogen en economische achteruitgang putten Spanje uit. Rond 1650 begon het onstuitbare verval van het rijk en werd ook de rol van Galicië steeds minder belangrijk. Overbevolking en werkloosheid dwongen menigeen om te emigreren.
De 18de en 19de eeuw
In de 18de eeuw ging het weer beter met Galicië. Gedurende de Bourbondynastie, vanaf 1700, groeide de bevolking. Het monopolie van Sevilla op de handel met Spaans-Amerika werd afgeschaft. Dit had direct gevolgen in Galicië, waar handel, landbouw en visserij tot bloei kwamen.
In 1808 viel Frankrijk Spanje binnen en begon de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814). Galicië zelf werd pas aan het begin van 1809 bezet door de Fransen. Het verzet was echter hevig en halverwege 1809 waren de Franse troepen alweer verdreven. In de roerige 19de eeuw ontstonden nationalistische bewegingen. Catalonië, Baskenland en Galicië probeerden hun taal en tradities te redden van de dominantie van de officiële Spaanssprekende cultuur.
De 20e eeuw
In de 20e eeuw kregen verschillende regio's autonomie. Vanaf 1979 kon Galicië een eigen regering vormen. Door de afgelegen ligging zijn in Galicië vele tradities behouden gebleven. In de 20e eeuw begon Galicië zich te ontwikkelen op het gebied van cultuur, handel en industrie. Tegenwoordig gaan de tradities hand in hand met modernisering.
Toplocaties
Santiago de Compostela
Santiago de Compostela is de hoofdstad van Galicië en een levendige universiteitsstad. Maar het is vooral een druk religieus centrum. De ontdekking van de vermeende graftombe van de apostel Jakobus, in de 9de eeuw, maakte de stad de belangrijkste christelijke pelgrimsplaats na Jeruzalem en Rome. In het centrum ligt het Praza do Obradoiro, één van de mooiste pleinen van Spanje. De barokke gevel van de kathedraal domineert het plein. Rond het plein ligt een groep historische gebouwen, gebouwd voor religieuze doeleinden en in de stijl van de renaissance en de barok. Buiten het centrum zijn ook een aantal monumenten te vinden. Bezienswaardig zijn het Convento de Santo Domingo de Bonaval ten noordoosten van het centrum, en het Colexiata Santa Maria la Real do Sar ten oosten van de stad.
De kathedraal van Santiago de Compostela /
Bron: Gustavoboulhosa, PixabayAan het
Praza do Obradoiro staat de
Catedral de Santiago. Dit monument voor de H. Jakobus staat op de plaats van een 9de-eeuwse basiliek. Het huidige gebouw dateert uit de 11de-13de eeuw. De opbouw van de kathedraal is onmiskenbaar romaans: kruisvormig, sober, robuust en overdekt met een tongewelf met gordelbogen. De rijkversierde 18de-eeuwse gevel is gebouwd in barokstijl. In de barokke gevel bevindt zich de
Pórtico da Gloria, de hoofdpoort. Aan de rechterkant van de hoofdpoort ligt de
kloostergang, waar u de ingang vindt van het
kathedraalmuseum. Dit museum omvat de
bibliotheek en de
kapittelzaal. De collectie bestaat uit manuscripten, tapijten en een archeologische verzameling. Helemaal achter in de kathedraal staat het
hoogaltaar. Achter het altaar kunnen bezoekers de zilveren mantel van het beeld van Jakobus aanraken. Men kan ook de
crypte betreden, onder het altaar. Hier liggen in met zilver beslagen kisten de stoffelijke resten van Jakobus en twee van zijn discipelen. De crypte bevindt zich in de oorspronkelijke 9de-eeuwse fundering.
Bijna 1 km ten noordoosten van het centrum ligt het
Convento de Santo Domingo de Bonaval. In dit 17de-eeuwse klooster is het
Museo do Pobo Galego gevestigd. Dit etnografisch museum bezit een collectie over de geschiedenis en cultuur van Galicië. De thematische indeling belicht onderwerpen als traditionele beroepen, kleding, muziek, architectuur en schilderijen. Enkele kilometers ten oosten van de stad ligt het
Colexiata Santa Maria la Real do Sar. Enorme bogen ondersteunen de muren van deze 17de-eeuwse kerk. Met name de
kloostergang met de dubbele bogengalerij en rijk bewerkte kapitelen is het bekijken waard. De
kloostergang en de
sacristie bieden onderdak aan een liturgisch en een archeologisch
museum.
Lugo
Lugo is de oudste provinciehoofdstad van Galicië. De stad werd in de 1e eeuw v.Chr. door de Romeinen veroverd op de Kelten. De Romeinen bouwden hier een muur, die tegenwoordig nog de oude stad omsluit. De muur is één van de best bewaarde stadsmuren van Spanje. Door de eeuwen heen heeft hij de stad beschermd tegen de Sueven, de Moren en de Noormannen.
Alle bezienswaardigheden zijn binnen de
stadsmuren te vinden. De stadsmuur is ongeveer 6 m dik en 11 m hoog. De lengte is 2 km met 10 poorten en 71 torens. U kunt over de muur heen lopen met een mooi uitzicht over de stad. Het belangrijkste monument binnen de muren is de
Catedral, ten zuiden van de oude stad. Deze 12de-eeuwse romaans-gotische kathedraal is gemodelleerd naar de kathedraal van Santiago. In de loop van de eeuwen werden andere stijlelementen toegevoegd, zoals een neoclassicistische gevel en een barokke kloostergang. Het koor en een aantal altaren zijn renaissancistisch. Iets ten noorden van de kathedraal staat het
Pazo Episcopal. Dit barokke bisschoppelijk paleis is gebouwd in de 18de eeuw. Het lijkt op een aristocratische
pazo (stenen villa). In het centrum bevindt zich het
Museo Provincial. Dit museum is gehuisvest in het voormalige klooster van San Francisco (15de eeuw). De collectie bestaat uit Keltische en Romeinse vondsten, zonnewijzers en schilderijen.
Ourense
Ourense werd gebouwd rond de warmwaterbronnen van de Fonte das Burgas. Uit deze fontein, aan de rand van het centrum, stroomt nog altijd het geneeskrachtige water dat ook wordt gebruikt voor de verwarming van een aantal huizen. Aan het
Praza Maior, het hoofdplein, staan 18de- en 19de-eeuwse gebouwen, het stadhuis en het voormalig bisschoppelijk paleis. Enkele honderden meters van het hoofdplein staat de
Catedral de San Martín. Deze kathedraal werd gebouwd in 572 en herbouwd in de 12de en 13de eeuw. De hoofdingang, de Pórtico del Paraiso, is een prachtig bewerkt portaal met polychrome versieringen. Op het hoogaltaar staat een 16de-eeuwse vergulde retabel van Cornelis de Holanda. Middelpunt van het driedelige kunstwerk is een piëta van beelden die doen denken aan de figuren van de Pórtico da Gloria in Santiago. Vlakbij de kathedraal staat de
Iglesia de Santa Maria Madre. Op de plaats van deze kerk stond ooit een Sueventempel. De kerk werk in 1088 herbouwd en fungeerde als eerste kathedraal. De kerk is populair vanwege het beeld van de Cristo do Santo Entierro, dat alleen door ingewijden mag worden aangeraakt. Vlakbij de kerk ligt het 14de-eeuwse
Convento San Francisco. Het huisvest het
Museo Arqueolóxico Provincial. De archeologische vondsten dateren uit de Romeinse en Suevische periode. Ten noorden van de stad overspant de
Puente Romano de Rio Miño. Deze Romeinse brug met zeven bogen is 307 m lang. Hij is gebouwd op een Romeinse fundering en is nog steeds in gebruik.
De inhammen van de Rías Baixas /
Bron: Abesol, Pixabay Rías Baixas
De Rías Baixas ligt in het zuidelijke deel van de westkust van Galicië. Het bestaat uit vier grote ría's (fjordachtige inhammen), omgeven door een groen landschap. De stranden zijn mooi, u kunt er veilig zwemmen en het klimaat is hier milder dan aan de kust in het noorden. Langs de Rías Baixas liggen goede badplaatsen als Vilagarcia de Arousa, A Toxa, O Grove, Sanxenxo en Panxón. Een groot deel van de Rías Baixas is nog onaangetast, zoals het stuk tussen Muros en Noia. De bezienswaardigste plaatsen zijn Pontevedra en Noia.
Pontevedra is de levendige provinciehoofdstad, prachtig gelegen aan de Ría de Pontevedra. De belangrijkste monumenten van de stad zijn de vele kerken. Daarnaast vindt u er 18de- en 19de-eeuwse gebouwen, een museum en een Romeinse brug. Aan de meest noordelijke ría, de Ría de Muros e Noia, liggen
Muros en
Noia. De kust tussen deze twee plaatsen is nog ongerept. Muros is een havenplaatsje zonder bezienswaardigheden. De belangrijkste bezienswaardigheid van Noia is de
Iglesia de San Martino. Van deze kerk is het portaal rijk versierd met heiligen en Bijbelse figuren. Aan de Ría de Arousa ligt
Vilagarcia de Arousa. Dit is een populaire badplaats en beschikt over een haven met watersportfaciliteiten. In de zelfde ría ligt
A Toxa, een klein eiland dat via een brug verbonden is met het vasteland. A Toxa is één van de stijlvolste badplaatsen van Galicië. U vindt hier een casino, goede stranden, een jachthaven en allerlei andere sportfaciliteiten. Bij de brug ligt
O Grove, een vakantieplaats en haven. Aan de Ría de Pontevedra ligt
Sanxenxo. Met zijn bruisende nachtleven, lange promenade en mooie stranden is Sanxenxo één van de populairste badplaatsen van de Rías Baixas. Aan de Ría de Vigo ligt
Panxón, een populaire vakantieplaats met mooie zandstranden.
Omgeving
Ruim 25 km ten noordwesten van de Ría de Muros e Noia ligt
Fisterra. Ongeveer 3 km zuidelijker ligt
Cabo Fisterra. De kaap, die een groots uitzicht biedt, is het westelijkste punt van het Spaanse vasteland. De vuurtoren, aan de gevaarlijke Costa da Morte, is een symbool van Galicië. Veel pelgrims komen hier, na de tocht naar Santiago te hebben volbracht, om hun wandelstok in zee te gooien. In Fisterra verbranden de pelgrims de kleren die ze op hun pelgrimstocht hebben gedragen.
Vigo
Vigo ligt mooi gelegen aan de monding van de Ría de Vigo, overspannen door een hoge hangbrug. De grootste stad van Galicië is tevens de grootste vissershaven van Spanje. Vigo is ook een industriestad die beschikt over een jacht-, vissers- en handelshaven. Vigo is nog maar kort een welvarende stad. Pas sinds het einde van de 19de eeuw speelt het een rol in de nationale economie. In de loop van de eeuwen heeft Vigo talloze aanvallen vanuit zee moeten doorstaan. In 1589 vielen de Engelsen Vigo aan als reactie op de aanval van de Spaanse Armada op Engeland.
Omringd door heuvels en bossen ligt Vigo er aantrekkelijk bij, maar is arm aan bezienswaardigheden. Ondanks de afwezigheid van oude monumenten heeft de stad een opvallend modern gezicht. Dit ziet u op het
Praza de España. Hier staat het moderne, bronzen
paardenbeeld van de lokale kunstenaar Juan José de Oliveira (1928-2002). Het oudste deel van de stad, de
Barrio del Berbes, is een sfeervolle havenwijk. Aan de straatjes liggen veel bars, cafés en restaurants. De
Mercado de la Piedra verkoopt voordelige vis- en schelpdieren.
A Coruña
A Coruña is de oudste stad van Galicië en was in de oudheid al bekend als een punt van grote strategische waarde. De stad ligt op een paddestoelvormig schiereiland en is al eeuwenlang een belangrijke handelshaven. Het elegante stadscentrum wordt omgeven door een aantal belangrijke historische monumenten.
Het belangrijkste plein van de stad is het
Plaza de Maria Pita. Aan het plein staat het neorenaissancistische
stadhuis, met drie enorme koepels. De zeepromenade, de
Avenida de la Marina is bekend om zijn huizen met grote, verglaasde balkons (
galería's). Achter de aantrekkelijke promenade liggen de drukke winkelstraten van de stad. In het oostelijk deel van het centrum staat de
Igreja Colegiata de Santa Maria del Campo. Deze 13de-eeuwse kerk heeft een mooi portaal met een uitbeelding van de
Aanbidding der Wijzen uit het Oosten. Aan de noordkant van het centrum ligt het
Museo de Belas Artes. De collectie van dit museum bestaat uit Spaanse en buitenlandse schilderijen uit de 16de tot de 20e eeuw. U vindt er ook Galicische kunst uit de 19de en 20e eeuw. Goya is met enkele fraaie schetsen vertegenwoordigd. Ruim 1,5 km ten noorden van het centrum staat de
Torre de Hércules. Het is de oudste werkende vuurtoren ter wereld. De vuurtoren is in de 2de eeuw n.Chr. gebouwd door de Romeinen en herbouwd in de 18de eeuw. U kunt de 59,5 m hoge toren beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de oceaan.
Rías Altas
Tussen A Coruña en Ribadeo, aan de noordkust, ligt de Rías Altas. Het wordt gekenmerkt door ría's (inhammen), baaien en landtongen. De heuvels in het binnenland zijn bedekt met dennen- en eucalyptusbossen. Er liggen veel charmante stadjes, kleurige vissersdorpen en kleine strandjes.
De ongerepte stranden van de Rías Altas /
Bron: Veroarmesto, PixabayIn het oosten ligt
Ribadeo, een vissersdorp met een aantrekkelijke haven. Ten westen hiervan ligt
Foz. Dit vissersdorp heeft twee kleine stranden en mooie parken. Ruim 30 km westwaarts ligt
Viveiro. Het is de mooiste en populairste badplaats van de Rías Altas. U vindt er goede stranden, hotels en restaurants. Daarnaast heeft de badplaats een middeleeuwse muur, een middeleeuwse brug, twee kerken en een stadhuis. Verder westwaarts ligt
Ortigueira. De belangrijkste attracties hier zijn de ongerepte stranden, het dichtbeboste landschap en steile kliffen. Er is ook een museum. Het
Museo Ortegalia biedt een expositie over de prehistorie van de regio. Nog verder westwaarts ligt
Cedeira, één van de mooiste dorpen van de Rías Altas. Het dorp heeft prachtige stranden, een kleine vissershaven en goede watersportmogelijkheden. Ten westen van Cedeira ligt
Ferrol, een haven- en industriestad. In de wijk
Magdalena zijn enkele interessante monumenten te vinden. In deze 18de-eeuwse wijk, ontworpen in neoclassicistische stijl, staan veel huizen met verglaasde balkons. Ernaast staat de 18de-eeuwse
Iglesia de San Xulián. Ongeveer 25 km ten oosten van A Coruña ligt
Betanzos, gelegen in een vruchtbaar dal. In de steile, smalle straatjes staan oude huizen en gotische kerken.
Tophotel in Galicië
Gran Hotel Nagari Boutique & Spa in Vigo
Dit luxueuze hotel ligt in het hart van Vigo, vlakbij de havenwijk en het winkelgebied. De ruime, chique kamers zijn uitgerust met de nieuwste technologische snufjes als een Playstation, een flatscreen-tv en gratis wifi. Het hotel is een oase van rust, harmonie en welzijn van lichaam en geest. In de spa zijn tal van ontspannings- en zinnenprikkelende behandelingen mogelijk. De spa is uitgerust met een sauna en een spabad. De beschikbare behandelingen zijn massages, gezichtsbehandelingen en lichaamsbehandelingen. Ook ayurveda-behandelingen zijn mogelijk.
Klimaat
Het klimaat van Galicië wordt beïnvloed door Atlantische luchtstromingen. Galicië heeft een zeeklimaat met niet te hete zomers, zachte winters en veel neerslag. De gemiddelde maximumtemperatuur is in de winter 16 graden en in de zomer 28 graden. Mist en regen kenmerken het weerbeeld van Galicië, dat de hoogste neerslaggemiddelden van Spanje noteert. Vanwege de overvloedige regenval is Galicië de groenste regio van het land. In december en januari valt veruit de meeste neerslag. Hoewel de zomers voornamelijk warm en zonnig zijn, kan het op gezette tijden regenen. Juli en augustus zijn de warmste en zonnigste maanden en vormen dus het toeristische hoogseizoen. De aantrekkelijke zuidwestkust, de Rías Baixas, heeft mooie stranden en u kunt er veilig zwemmen. Het klimaat is hier milder dan aan de ruigere noordkust. De temperatuur van het zeewater schommelt tussen de 14 en 19 graden.
Eten en drinken
Galicië is befaamd om zijn rijkdom aan zeebanket. De kust heeft een rijk aanbod van vis- en schelpdieren, in het binnenland is vlees wat algemener. De regio levert ook enkele heerlijke kazen.
Typische kost uit Galicië is
pulpo a la gallega (gekookte inktvis in een pittige paprikasaus). Een andere regionale specialiteit is
pimientos del Padrón (groene pepers gebakken in olijfolie met zeezout). Populair is ook
lacón con greios (schouderham met erwten).
Galicië kent ook nog een aantal lokale lekkernijen. Langs de ría's van de Rías Baixas liggen mosselkwekerijen. Hier komt de delicatesse
percebes (eendenmosselen) vandaan. Uit Santiago de Compostela komt de zoete
tarta de Santiago (amandeltaart). Galicië staat ook bekend om zijn kazen. Op de groene velden in het binnenland wordt de
tetilla gemaakt. Deze kaas heeft een boterachtige structuur en is mild van smaak. Een andere kaas is
san simón. Deze heerlijke gerookte kaas komt uit Vilalba, tussen A Coruña en Lugo.
De wijngaarden van de Ribeira Sacra /
Bron: JustitoElNotario, PixabayIn Galicië wordt ook wijn geproduceerd. De regio biedt moderne, frisse en aromatische witte en rode wijnen. Galicië heeft vijf wijngebieden: Rías Baixas, Ribeiro, Valdeorras, Ribeira Sacra en Monterrei. Het grootste en belangrijkste wijngebied ligt in het gebied van de Rías Baixas. Hier worden de beste witte wijnen van Galicië gemaakt. In Valdeorras, Ribeira Sacra en Monterrei worden naast goede witte wijnen ook een paar kwalitatieve rode wijnen gemaakt. Uit het gebied van de Ribeiro komen droge witte wijnen en een portachtige rode wijn. Populaire wijnen uit Galicië zijn de
albariño (Rías Baixas),
de loureira (Rías Baixas) en de
treixadura (Ribeiro).
Feest en evenement
De geïsoleerde ligging droeg eraan bij dat vele tradities in Galicië behouden bleven. De inwoners van Galicië kennen een schat aan folklore en mythen. Zij houden ook van feest vieren en de kalender van Galicië staat vol met allerlei activiteiten. Bijna elke stad of dorp heeft wel een patroonheilige wiens dag wordt gevierd met optochten, zang, dans en vuurwerk. Sommige fiësta's (feesten), zoals de naamdag van de H. Jakobus in Santiago de Compostela, trekken veel toeristen.
Os Peliqueiros
Het carnaval van Os Peliqueiros vindt plaats in februari of begin maart (afhankelijk van de datum van Pasen). Dit carnavalsfeest wordt gehouden in Laza, een stad ten zuidwesten van Ourense. De oorsprong van het feest is niet bekend, maar het is waarschijnlijk een Keltische of Romeinse traditie. Centraal staan de zogeheten Peliqueiros. Zij zijn gekleed in extravagante kostuums met grijnzende maskers, halfronde mijters en koebellen aan hun riemen. Op de laatste carnavalszondag gaan de Peliqueiros de straat op. Zij springen en dansen, en slaan omstanders met berkentakken. De omstanders mogen niet terugslaan. In de ochtend van carnavalsmaandag vindt er een veldslag plaats, met meel, water en levende mieren als munitie. Het carnaval van Laza eindigt op dinsdag met een satirische voordracht van 'het testament van de ezel' en het verbranden van een pop.
Feest van de H. Jakobus
De grootste fiësta in Galicië vindt plaats op 25 juli, de dag van de H. Jakobus. Dit feest wordt ieder jaar in Santiago de Compostela gevierd ter ere van de heilige apostel Jakobus. De festiviteiten beginnen op 24 juli en duren ongeveer twee weken. De belangrijkste dag is 25 juli, dan wordt in de kathedraal van Santiago de traditionele offerande verzorgd door de koning of een vertegenwoordiger van het koningshuis. Op 25 juli en de weken daarna zijn er allerlei culturele festiviteiten, zoals processies en folkloristische manifestaties. In de nacht van 24 op 25 juli is er vuurwerk op het Praza do Obradoiro. De viering is vooral uitbundig in een heilig jaar (als 25 juli op een zondag valt).
Amusement
Wie op zoek is naar amusement zal zich zeker thuis voelen in Galicië. De regio heeft veel interessante musea en talloze fiësta's. U kunt ook deelnemen aan excursies waarbij belangrijke bezienswaardigheden worden aangedaan. Ook liefhebbers van het uitgaansleven hoeven zich in Galicië niet te vervelen.
Nachtleven
In Galicië is er overdag veel te zien en beleven, maar de regio heeft ook een uitgebreid nachtleven. De meest populaire uitgaanscentra bevinden zich in Santiago de Compostela en A Coruña. Andere plaatsen hebben niet of nauwelijks uitgaansgelegenheden. Santiago de Compostela kent een vrolijk uitgaansleven. 's Avonds maakt de stad niet de indruk een religieus centrum te zijn. De hele binnenstad telt tientallen eethuisjes, bars en cafés. Het uitgaansleven in A Coruña is iets uitbundiger. Rondom het Plaza de Maria Pita rijgen eethuisjes, cafés, bars en discotheken zich aaneen.
Het Auditorio de Galicia in Santiago /
Bron: Gblanco, Pixabay Concerten, theater en films
Naast de bruisende fiësta's kunt u in Galicië ook terecht voor concerten, theater en films. Concertzaal bij uitstek is het
Auditorio de Galicia in Santiago de Compostela. Naast concerten met klassieke muziek biedt het gebouw ook ruimte aan tijdelijke kunsttentoonstellingen. In A Coruña staat het bekendste theater van Galicië, het
Teatro Rosalía de Castro. In veel steden staan bioscopen. A Coruña heeft een megacomplex als bioscoop, het
Yelmo Los Rosales. De meeste films worden nagesynchroniseerd in het Spaans. Galicië kent ook een belangrijk filmfestival. In Ourense wordt het
Festival van de Onafhankelijke Film gehouden.
Sportactiviteiten
Galicië is vooral bekend door de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het mooie weer en het fraaie landschap maakt de regio zeer geschikt om te wandelen. Wandelen is populair, maar Galicië biedt ook mogelijkheden om andere activiteiten te ondernemen.
Windsurfen in de Rías Baixas /
Bron: MonicaVolpin, PixabayOok fietsen is populair. In veel plaatsen in de regio kunt u fietsen huren. Er lopen hier mooie wegen waarover u rustig kunt fietsen. De ría's aan de kust zijn populair bij actieve vakantiegangers. In de Rías Altas kunt u met een plezierboot de ría's verkennen. De Rías Altas biedt ook goede watersportmogelijkheden. De omgeving is ideaal om te zeilen, snorkelen, duiken en vissen. Watersporten kunt u ook in de Rías Baixas. Vilagarcia de Arousa en Sanxenxo hebben een haven met watersportfaciliteiten. Van hieruit kunt u zeilen, snorkelen en duiken. Het Praia da Lanzada, bij Sanxenxo, is een prachtig strand dat geliefd is bij windsurfers. Vissen is ook een populaire sport in Galicië. De beste visplekken, waar vooral op forel gevist kan worden, vindt u in de rivieren de Eume, de Tambre en de Miño. In Galicië is ook aan de golfer gedacht. De belangrijkste golfbanen van Noord-Spanje vindt u in Galicië, zij liggen in een prachtig landschap. In Vigo ligt de Ría de Vigo Club de Golf (18 holes, par 72). De golfbaan La Toja Golf (9 holes, par 72) ligt op een eiland voor de kust van de Rías Baixas.
Reizen naar Galicië
Aankomst per vliegtuig
Santiago de Compostela is met diverse luchtvaartmaatschappijen vanaf Schiphol te bereiken. Er zijn dagelijks vluchten en de vliegtijd bedraagt, bij een rechtstreekse vlucht, 1 uur en 45 minuten. Er worden ook dagelijks vluchten onderhouden van Schiphol naar Santiago met een tussenstop in Madrid. De vliegtijd bedraagt dan minimaal 4,5 uur. Vanaf de luchthaven van Santiago kunt u op verschillende manieren verder reizen. Huurauto's en taxi's zijn verkrijgbaar op de luchthaven. Er gaan ook op regelmatige tijden bussen van de luchthaven naar het centrum van Santiago.
Vanuit het centrum van Santiago de Compostela rijden er treinen naar Lugo, Ourense, Pontevedra, Vigo en A Coruña. Vanuit het centrum van Santiago rijden er ook bussen, er zijn verbindingen met alle steden in Galicië.
Met de auto
Rijd vanuit Nederland of België eerst richting Parijs en dan naar Bordeaux en Biarritz. Via Biarritz bereikt u de grens met Spanje en rijdt u verder richting San Sebastián. Bij San Sebastián neemt u de AP8/N634 richting Bilbao. Na Bilbao neemt u de A8/N634 richting Santander. Na Santander neemt u de A8/N634/N632 richting A Coruña via Gijón en Vilalba. Vlak na Vilalba neemt u de A6/NVI richting A Coruña. Ter hoogte van Betanzos neemt u de AP9 richting Santiago de Compostela. De afstand vanaf Utrecht naar Santiago de Compostela bedraagt ongeveer 2000 km.
Reizen in Galicië
Santiago de Compostela is de belangrijkste plaats van Galicië. Het historische hart van Santiago kan gemakkelijk te voet worden verkend. Santiago is ook het ideale uitgangspunt voor een verkenning van de regio.
Een aantal plaatsen zijn via het spoor bereikbaar, zoals Lugo, Ourense, Pontevedra, Vigo en A Coruña. Er zijn ook toeristische treinroutes, waarbij onderweg de gelegenheid bestaat om bezienswaardigheden te bezoeken. Langs de Rías Altas rijden smalspoortreinen van Ribadeo naar Ferrol via Foz, Viveiro en Ortigueira. Langs de Rías Baixas stoppen er treinen in Padrón, Vilagarcia de Arousa, Pontevedra en Vigo.
De bus is een goed alternatief voor de trein. Tussen de kleinere plaatsen is de bus sneller en bovendien rijdt die vaker. Het busnetwerk verbindt de meeste steden en dorpen met elkaar. De volgende plaatsen hebben een busstation: Santiago de Compostela, Lugo, Ourense, Vigo, A Coruña, Pontevedra, Betanzos, Fisterra en A Toxa.
Om de meer afgelegen gebieden te bereiken is het huren van een auto de beste optie. Voor een huurauto kunt u terecht bij de luchthaven, de grote treinstations en in de grotere steden. Er loopt een snelweg van Ferrol in het noorden naar Vigo in het zuiden, via Santiago de Compostela en Pontevedra. Ook A Coruña, Lugo, Ourense, Noia en Sanxenxo zijn per snelweg te bereiken. De overige plaatsen zijn te bereiken met secundaire wegen.
Lees verder