Cantabrië, de regio met de mooiste stranden van Noord-Spanje

Cantabrië, de regio met de mooiste stranden van Noord-Spanje Cantabrië heeft een kust met mooie, door rotsen omgeven zandstranden. Aan deze mooie kust liggen schilderachtige badplaatsen als Laredo en Castro Urdiales. Ook de hoofdstad Santander is een badplaats, maar daarnaast ook een levendige havenstad met vele bezienswaardigheden. In het binnenland kunt u veel onbedorven plaatsjes verkennen, met name het historische stadje Santillana del Mar. Cantabrië bezit voorbeelden van zeer oude kunst. In Altamira zijn rotstekeningen te zien die tot de oudste van Europa behoren.

Cantabrië


Cantabrië, Noord-Spanje / Bron: Mutxamel, Wikimedia Commons (GFDL)Cantabrië, Noord-Spanje / Bron: Mutxamel, Wikimedia Commons (GFDL)

Algemeen

Cantabrië is één van de zeventien autonome regio's van Spanje en ligt in het noorden van het land. De regio heeft een oppervlakte van 5.289 km² en heeft ruim 594.000 inwoners (2016). De hoofdstad is Santander met bijna 173.000 inwoners (2016). Cantabrië wordt in het zuiden begrensd door de regio Castilië-León. Het oosten grenst aan de regio Baskenland en het westen aan de regio Asturië. Het noorden grenst aan de Atlantische Oceaan.

De kust van Cantabrië heeft aantrekkelijke badplaatsen met zandstranden waar u kunt zonnen en zwemmen. De hoofdstad Santander is een havenstad en een levendige badplaats. De stad heeft een paar mooie stranden, maar ook een historisch centrum met een kathedraal, kerken en musea. De voornaamste badplaatsen zijn San Vicente de la Barquera, Laredo en Castro Urdiales. Deze vissersplaatsen zijn schilderachtig gelegen aan een haven en hebben prachtige stranden. In het binnenland ligt Santillana del Mar. In dit historische stadje vindt u kerken, paleizen en herenhuizen. Vlakbij Santillana del Mar ligt Altamira, waar u de beroemdste rotstekeningen van Spanje kunt bewonderen.

Geschiedenis

De vroegste periode

Uit prehistorische grotschilderingen blijkt dat er in Cantabrië al zeker 36.000 jaar mensen wonen. Vanaf ongeveer 1200 v.Chr. vestigden de Kelten zich in Cantabrië. De Kelten, ook wel Cantabriërs genoemd, vermengden zich in de loop van de eeuwen met de Iberische (prehistorische) stammen. In 19 v.Chr. werd Cantabrië veroverd door de Romeinen en werden de Cantabriërs verslagen. In het begin van de 5de eeuw n.Chr. verzwakte het Romeinse Rijk en werd de regio bezet door de Visigoten.

In 711 werd bijna het gehele Iberisch Schiereiland veroverd door de Moren. Asturië, gelegen ten westen van Cantabrië, was het enige deel van Spanje dat niet door de Moren werd veroverd. Hier werd in 722 een Moors leger door christenen verslagen en begon de herovering (reconquista) van Spanje. Asturië strekte zich toen uit van oostelijk Galicië tot de westelijke Pyreneeën. Cantabrië was dus ook onderdeel van het Asturische rijk en zou pas veel later een aparte regio worden.

In de 10de eeuw werd Cantabrië onderdeel van Castilië, dat in de 11de eeuw werd verenigd met León. Dit koninkrijk, Castilië-León, zou de geschiedenis ingaan als de voorloper van het Spaanse koninkrijk.

De moderne tijd

Eeuwenlang leefde Cantabrië in de schaduw van Castilië-León, waarvan het voor zijn ontwikkeling afhankelijk was. Cantabrië had immers geen mijnen en een staalindustrie, zoals in Asturië het geval was. Ook kon de regio niet opboksen tegen de economische macht van Baskenland. Toen aan het einde van de 19de eeuw het toerisme op gang kwam, ging het in economisch opzicht de goede kant op.

Vanaf 1979 kregen diverse regio's autonomie en konden zij een eigen regering vormen. In 1981 gold dit ook voor Cantabrië. De regio kreeg autonomie, los van de nieuwe regio Castilië-León.

De economie van Cantabrië is tegenwoordig gericht op het toerisme, landbouw, visserij en koopvaart. Maar vooral belangrijk is de bancaire sector. Met de Banco Santander heeft Cantabrië (anno 2017) de grootste bank van Spanje. De bank staat ook in de top-tien van de grootste banken van Europa.

Toplocaties

Santander

De hoofdstad van Cantabrië is een havenstad en een elegante badplaats. Het oude centrum werd herbouwd na een grote brand in 1941. Desondanks heeft Santander veel te bieden, zoals een historisch centrum met enkele bezienswaardigheden, goede restaurants en een paar goede stranden.

Het Museo de Prehistorica y Arqueología  / Bron: Viatorimperi, Flickr (CC BY-SA-2.0)Het Museo de Prehistorica y Arqueología / Bron: Viatorimperi, Flickr (CC BY-SA-2.0)
In het centrum staat de Catedral, die is gebouwd op de resten van een vroeger Romeins gebouw. De romaans-gotische crypte van de kathedraal werd gebouwd in de 12de eeuw. Het bovenste deel van de kathedraal en het bijbehorende klooster zijn 14de-eeuws. Na de grote brand van 1941 duurde het ruim tien jaar voordat de kathedraal in zijn oorspronkelijke stijl was herbouwd. In de crypte vindt u de relikwieën van San Emeterio, de heilige waaraan Santander zijn naam dankt. Vlakbij de de kathedraal ligt het Museo de Arte Moderno y Contemporáneo. De collectie van dit museum bestaat voornamelijk uit moderne en hedendaagse kunst. Het museum bezit ook een paar belangrijke oudere werken. Hiervan is het hoogtepunt een portret van Fernando II door Goya. Aan de andere kant van het centrum ligt het Museo de Prehistorica y Arqueología. In dit museum vindt u vondsten uit diverse Cantabrische grotten en Romeinse nederzettingen. Tot de belangrijkste objecten behoren neolithische bijlbladen en Romeinse munten, potten en beelden. Ten oosten van het centrum ligt het schiereilandje La Magdalena, een landtong met een park. Hier staat ook het Palacio de la Magdalena, een zomerverblijf van Alfonso XIII uit 1911. Ten zuiden van het schiereilandje ligt de Playa de los Peligros. Dit mooie strand ligt het dichtst bij het centrum. Nog mooier is de Playa el Sardinero, ten noorden van het schiereilandje. Aan dit lange strand grenzen tuinen, cafés, restaurants, hotels en een casino.

Santillana del Mar

Ondanks zijn naam ligt Santillana del Mar niet aan de kust, maar een paar kilometer landinwaarts. De fraaie historische stad wordt gezien als één van de mooiste steden van Spanje. Santillana del Mar is goed bewaard gebleven en telt tal van indrukwekkende gebouwen. U vindt er religieuze gebouwen waarvan de oudste dateren uit de 12de eeuw. De fraaie herenhuizen zijn gebouwd in de 15de-18de eeuw.

De fraaie herenhuizen van Santillana del Mar / Bron: Sedoglia, Flickr (CC BY-2.0)De fraaie herenhuizen van Santillana del Mar / Bron: Sedoglia, Flickr (CC BY-2.0)
De belangrijkste straten zijn de Calle de Santo Domingo en de Calle Carrera, vlakbij het Plaza Mayor. De 15de-18de-eeuwse herenhuizen in deze straten verwijzen naar het aristocratische erfgoed van de stad. Veel huizen zijn gebouwd door edellieden, en wapenschilden op de gevels verwijzen naar de families die er generaties lang woonden. Een aantal herenhuizen is tegenwoordig omgebouwd naar boerderij, restaurant of hotel. In het noorden van het centrum staat het Colegiata de Santa Juliana. Dit romaanse klooster, gebouwd in de 12de eeuw, is een belangrijk pelgrimsoord. Het is geliefd bij zowel gelovigen als kunstliefhebbers. Binnen bevinden zich het graf van de heilige Juliana en een 17de-eeuws beschilderd retabel. Op de kapitelen van de romaanse kloostergang zijn levendige Bijbeltaferelen uitgebeeld. In het zuiden van het centrum ligt het Museo Diocesano. Dit museum is gevestigd in het klooster Convento de Regina Coeli (1592). De collectie bestaat hoofdzakelijk uit beschilderde houten heiligenbeelden. Er zijn ook andere religieuze kunstvoorwerpen te zien, zoals kerkzilver.

Cuevas de Altamira

Enkele kilometers ten zuiden van Santillana del Mar liggen de beroemde Cuevas de Altamira. Deze grotten bevatten prehistorische kunst die tot de mooiste van de wereld behoort. In 1985 werden de grotten, ontdekt in 1868, door Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De magnifieke schilderingen, waarvan de oudste 36.000 jaar oud zijn, zijn afbeeldingen van bizons, paarden, herten en menselijke figuren. Om de werken te beschermen is de grot niet langer open, maar in het Museo de Altamira bevindt zich een replica van een deel van de grotten en de schilderingen.

De 'Grot met schilderingen' / Bron: National Museum and Research Center of Altamira, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De 'Grot met schilderingen' / Bron: National Museum and Research Center of Altamira, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het belangrijkste onderdeel van het museum is de afdeling de Nieuwe grot. Hier is de 'Grot met schilderingen' te zien. Op het plafond van deze grot is een kudde bizons geschilderd. In de 'Galería Final' ziet u een ander deel van de originele grot. Hier kunt u de minder bekende schilderingen bewonderen. In de 'Archeologische opgravingen' ziet u delen van voorwerpen die door paleolithische jagers werden gebruikt. Een ander belangrijk onderdeel van het museum is de afdeling het Dagelijks leven. Hier is een tentoonstelling te zien over het dagelijks leven van de mensen in het paleolithicum. De tentoonstelling laat zien waar en hoe de mensen woonden, en welk voedsel men at. U maakt ook kennis met vis- en jachttechnieken en methoden om huiden te looien.

San Vicente de la Barquera

San Vicente de la Barquera ligt gedeeltelijk op een rots in de brede monding van een klein riviertje. Deze schilderachtige vissersplaats is al sinds de Romeinse tijd een drukke haven. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in de bovenstad. De bovenstad is omgeven door vestingmuren en een bijbehorend 12de-eeuws fort. De straten met arcaden voeren u langs herenhuizen uit de 16de eeuw. Eeuwenlang vormde San Vicente een halte voor pelgrims die naar Santiago de Compostela reisden. De pelgrimsroutes werden gemarkeerd door kathedralen en kerken. Eén van deze kerken is de Iglesia de Santa María de los Ángeles. Deze gotische kerk is gebouwd tussen de 13de en 16de eeuw. De geribbelde gewelven worden ondersteund door dunne pilaren. Onder de gewelven staat een barok altaarstuk, met daarboven een beeld van de gekruisigde Christus. In één van de kapellen staat de schitterende tombe van inquisiteur Antonio del Corro (1564). Hij is hier liggend afgebeeld, verdiept en een boek. San Vicente heeft ook mooie stranden. Enkele kilometers ten oosten van de stad bevinden zich de mooie, ongerepte stranden van Playa de Tostadero, Playa de Merón en Playa de Oyambre.

Laredo

De havenstad Laredo is de grootste badplaats van Cantabrië. De stad is vooral bekend vanwege de stranden, die tot de mooiste van Noord-Spanje behoren. Laredo heeft ook een historisch centrum, met resten van een middeleeuwse muur en poorten. In dit centrum staat het 16de-eeuwse ayuntamiento (stadhuis) met zijn mooie zuilen. Interessant is ook het 16de-eeuwse Convento de San Francisco. Dit klooster, gebouwd in Herrerastijl, heeft een museum en een renaissancistische kloostergang. De belangrijkste bezienswaardigheid van Laredo is de Iglesia de Santa María de la Asunción. Deze 13de-eeuwse kerk heeft een schitterend 15de-eeuws Vlaams retabel met de Heilige Maagd van Bethlehem. Dankzij de zandstranden is Laredo één van de populairste badplaatsen van Cantabrië. De stranden zijn goed, vrij breed en lopen geleidelijk af. Vlakbij het centrum, ten westen van de haven, ligt de Playa de la Salve. Dit 5 km lange zandstrand is één van de mooiste langs de Spaanse Atlantische kust. Ten westen van dit strand, aan de andere kant van de pier (El Puntal), ligt de Playa de Regatón. Dit strand is wat rustiger, met minder bebouwing in een groene omgeving.

Castro Urdiales

Het havenstadje Castro Urdiales was vroeger een Romeinse nederzetting. Na een aanval van piraten in de 5de eeuw moest deze helemaal worden herbouwd en uit die periode stamt de naam Castro Urdiales. De castro (vesting) is talloze malen herbouwd en domineert als tot vuurtoren verbouwde ruïne nog steeds de haven. De haven wordt ook gedomineerd door de Iglesia de Santa María de la Asunción. Deze kolossale gotische kerk is gebouwd in de 13de eeuw. Binnen ziet een 13de-eeuwse gotische sculptuur van Maria met het kindje Jezus op haar schoot. Ook interessant is een schilderij van De stervende Christus, toegeschreven aan Francisco de Zurbarán. Eind 19de eeuw groeide Castro Urdiales uit tot één van de meest modieuze badplaatsen van Noord-Spanje. Dit is het tegenwoordig nog steeds, langs de kust staan mooie villa's en er zijn goede stranden te vinden. De stranden bij het centrum en de haven zijn vaak erg vol, maar in het zuiden liggen grotere en mooiere stranden. Vanaf de haven loopt een mooie boulevard richting de Playa de Brazomar. Dit prachtige strand ligt ongeveer 1 km ten zuiden van de haven. Iets dichterbij ligt het mooie strand Playa Ostende, bereikbaar via een mooi pad langs de kliffen.

De mooie, ongerepte stranden van San Vicente de la Barquera / Bron: Nacho y Adriana, Flickr (CC BY-SA-2.0)De mooie, ongerepte stranden van San Vicente de la Barquera / Bron: Nacho y Adriana, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Het lange, mooie zandstrand van de Playa de la Salve in Laredo / Bron: Freebird 71, Flickr (CC BY-SA-2.0)Het lange, mooie zandstrand van de Playa de la Salve in Laredo / Bron: Freebird 71, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Playa de Brazomar in Castro Urdiales / Bron: Andrew Parnell, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Playa de Brazomar in Castro Urdiales / Bron: Andrew Parnell, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Gran Hotel Sardinero / Bron: Paellaking, Flickr (CC BY-2.0)Gran Hotel Sardinero / Bron: Paellaking, Flickr (CC BY-2.0)

Tophotel in Cantabrië

Een tophotel in Cantabrië is Gran Hotel Sardinero in Santander. Gran Hotel Sardinero is een comfortabel 4-sterrenhotel. Dit moderne hotel is gebouwd in 2012, in traditionele stijl. De grote kamers beschikken (anno 2017) over een prachtige avant-garde-inrichting. Ook zijn zij voorzien van gratis wifi en een flatscreen-satelliettelevisie. In de twee restaurants van het hotel worden traditionele Cantabrische gerechten geserveerd, gemaakt met seizoensgebonden producten. Maar het is vooral de locatie die een verblijf in dit hotel bijzonder maakt. Vanuit de kamers heeft u een prachtig uitzicht op de zee en het schiereilandje La Magdalena. Gran Hotel Sardinero ligt in het hart van het toeristische centrum van Santander. Het ligt 2,5 km van het oude centrum en op loopafstand liggen het strand, het Gran Casino en La Magdalena. Het hotel is makkelijk bereikbaar per auto. Ook bussen en taxi's, van en naar het centrum, passeren vlakbij het hotel.

Eten en drinken

De keuken van Cantabrië is gebaseerd op vis, vlees en landbouwproducten. Langs de kust ligt het accent op vis en zeevruchten. Cantabrië staat niet bekend om traditionele visgerechten, maar heeft wel een traditie van het conserveren van vis. De verse en ingeblikte ansjovis behoort tot de beste van Spanje. Maar de meest typische gerechten komen uit het bergachtige binnenland. Hier worden gerechten gemaakt met aardappelen, bonen, kikkererwten, groenten en vlees. Eén van deze gerechten is cocido Montañés, een bergstoofpot met witte bonen, kool en varkensvlees.

De quesucos de Liébana / Bron: Pampuco, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)De quesucos de Liébana / Bron: Pampuco, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
De groene weilanden en het vruchtbare boerenland liggen ten grondslag aan diverse heerlijke kazen. De bekendste kaas is de queso de Cantabria. Deze roomkaas is gemaakt van volle gepasteuriseerde melk van de Friese koe. De kaas heeft een geelachtige kleur, boterachtig van structuur en heeft een karakteristieke smaak. Een andere bekende kaas is quesucos de Liébana. Deze kaas wordt geproduceerd in de Picos de Europa, een gebergte in het westen van Cantabrië. Hij is gemaakt van koeien-, schapen- of geitenmelk. Kenmerkend zijn de boterachtige structuur, de geelachtige/witachtige kleur en de zachte smaak. Uit de steden Bejes en Tresviso komt de queso Picón Bejes-Tresviso. Deze blauwe kaas is gemaakt van een mengsel van rauwe melk van koeien, schapen en geiten. De rijping van deze kaas vindt plaats in de grotten van de Picos de Europa, wat de kaas een karakteristieke, lichtpittige smaak geeft.

Cantabrië heeft ook een traditie op het gebied van desserts. Een klassiek dessert is quesada pasiego. Deze vlaai is gemaakt van verse kaas gemengd met eieren, suiker, boter, meel en citroen. Een ander populair dessert is sobao pasiego. Dit is een cake gemaakt van eieren, suiker, boter, cakemeel, bakpoeder, citroenschil en rum of anijsdrank.

Feest en evenement

De inwoners van Cantabrië houden van traditie en feestvieren. Dit levert een rijk cultureel leven op, hetgeen is terug te zien in de talrijke fiësta's (feesten). Cantabrië kent diverse soorten fiësta's, zoals religieuze en folkloristische. Vaak gaan religieuze fiësta's gepaard met de verering van een beschermheilige van een stad of dorp. Fiësta's worden groots gevierd met muziek, parades, processies en vuurwerk.

La Folía

La Folía wordt gehouden in San Vicente de la Barquera, op de tweede zondag na Pasen. Volgens de legende is het beeld van de Heilige Maagd in San Vicente aangekomen in een boot zonder zeilen, riemen of bemanning. Het kleurrijke en populaire feest La Folía herdenkt deze verschijning. Sinds de verschijning is de Maagd van Barquera de beschermheilige van de vissers. Op zaterdag wordt het beeld van de Heilige Maagd in een processie van haar heiligdom, dat bij de haven ligt, naar de parochiekerk gebracht. Het echte feest begint op zondag. Zondagmiddag zijn er muziekuitvoeringen, presentaties en parades. 's Avonds is er weer een processie. Hierbij wordt het beeld van de Maagd van de parochiekerk (Kapel van de religieuze Christus de Koning) naar de kerk van Santa María de los Ángeles gebracht. Hierna begint de Maritieme Processie. In een versierde vissersboot wordt het beeld van de Maagd over zee naar haar heiligdom teruggebracht. Jonge meisjes, genoemd picayos, staan aan de oever en zingen traditionele liederen ter ere van de Maagd. Na de processie over zee wordt er gefeest tot de vroege ochtenduren.

De optocht van praalwagens bij de Batalla de Flores / Bron: M. Martin Vicente, Flickr (CC BY-SA)De optocht van praalwagens bij de Batalla de Flores / Bron: M. Martin Vicente, Flickr (CC BY-SA)
Batalla de Flores
De Batalla de Flores (Slag van de Bloemen) wordt gehouden in Laredo. Het vindt elk jaar plaats op de laatste vrijdag van augustus en luidt het einde van het toeristische seizoen in. Dit carnavalachtige feest heeft zowel een speelse als artistieke dimensie. Het feest bestaat uit een optocht van praalwagens die met bloemen versierd zijn. De praalwagens worden begeleid door muziek- en dansgroepen, terwijl het publiek met bloemen en confetti gooit. Het evenement eindigt met de prijsuitreiking aan degene met de mooiste praalwagen. Gedurende de hele dag worden er rommelmarkten en muzikale evenementen georganiseerd. Om middernacht wordt het feest afgesloten met vuurwerk aan het strand van Laredo.

Sportactiviteiten

Van wandelen tot watersporten, golfen en zelfs wintersporten: iedereen die iets aan sport wil doen is en Cantabrië aan het goede adres.

De wintersportplaats Alto Campoo / Bron: Dondado, Flickr (CC BY-SA-2.0)De wintersportplaats Alto Campoo / Bron: Dondado, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Het mooie weer en het fraaie landschap maken de regio zeer geschikt om te wandelen. De mooiste wandelpaden vindt u in de Picos de Europa. Dit gebergte, in het westen van Cantabrië, is vanwege zijn fascinerende flora en fauna een ideaal wandelgebied. Cantabrië biedt ook uitstekende mogelijkheden om te watersporten, en dan met name op rivieren. Speciale centra organiseren kano-en raftingexcursies (wildwatervaren) in de bergen van Cantabrië. De beste locatie voor deze activiteit is de rivier de Ebro. Langs deze rivier kunt u wildwatervaren onder begeleiding van een instructeur. Golfen is ook een populaire sport in Cantabrië, de regio heeft (anno 2017) zeker 13 golfbanen. De mooiste baan is die van Golf Santa Marina bij San Vicente de la Barquera. Deze moderne golfbaan (18 holes, par 72) ligt mooi gelegen op een landgoed in de bergen. De Cantabrische bergen vormen een uitstekende locatie om te wintersporten. In het zuiden ligt de kleine wintersportplaats Alto Campoo. U vindt er (anno 2017) 22 pistes met in totaal 27 km afdaling. Er zijn 12 liften (5 stoeltjesliften en 7 skiliften) en het hoogste punt per skilift bereikbaar is 1668 m. Een stoeltjeslift voert u naar de top van de hoogste berg, de Pico de Tres Mares (2175 m).

Reizen naar Cantabrië

De internationale luchthaven van Cantabrië is Santander Airport. De luchthaven ligt 5 km ten oosten van het centrum van Santander. Diverse luchtvaartmaatschappijen verzorgen dagelijks vluchten van Schiphol naar Santander Airport. Er wordt (anno 2017) niet rechtstreeks van Schiphol naar Santander Airport gevlogen. Er zijn tussenstops/overstaps in Madrid, Barcelona, Londen, Parijs of München. De vliegtijd bedraagt minimaal ongeveer 4,5 uur en maximaal ongeveer 28 uur.

Reizen in Cantabrië

Vanaf de luchthaven rijden er pendelbussen naar het centrum van Santander. U kunt ook verder reizen per taxi of huurauto.

De smalspoortrein bij Santander, tussen Bilbao en Santander / Bron: Tony Rotondas, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)De smalspoortrein bij Santander, tussen Bilbao en Santander / Bron: Tony Rotondas, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Er loopt een spoorlijn tussen Santander en Madrid, zonder tussenstations in Cantabrië. Wel rijden er toeristisch aantrekkelijke smalspoortreinen. Deze smalspoortreinen rijden zowel langs de kust als door het binnenland. Er loopt een smalspoorlijn van Bilbao naar Santander. Ook loopt er een lijn van Santander naar Oviedo (Asturië), die ook stopt in San Vicente de la Barquera.

De bus is een goed alternatief voor de trein. Er zijn goede busdiensten naar alle grotere plaatsen van de regio. De volgende plaatsen hebben (anno 2017) een busstation: Santander, Santillana del Mar, Altamira, San Vicente de la Barquera, Laredo en Castro Urdiales.

Om meer afgelegen gebieden te bereiken is het huren van een auto de beste optie. Autoverhuurbedrijven zijn aanwezig op de luchthaven, in Santander en de grote badplaatsen. Langs de hele Cantabrische kust loopt de snelweg A8 en de hoofdweg N634. Alle grote plaatsen aan de kust en Altamira zijn met deze wegen te bereiken. Santillana del Mar is te bereiken met de A8/N634 en een klein stuk secundaire weg. Van noord naar zuid loopt de snelweg A67. Deze snelweg loopt ook richting de wintersportplaats Alto Campoo, te bereiken met een secundaire weg vanaf de snelweg.

Lees verder

© 2017 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een feest, receptie of diner organiserenEen feest, receptie of diner organiserenGa je (voor het eerst) een groot diner, feest of receptie organiseren? Als je meer dan 25 of 30 gasten hebt, is het gemi…
Lening: geld lenen bij SantanderLening: geld lenen bij SantanderDe Spaanse bank Santander is langzaam aan een opmars bezig. Zij heeft vooral heel veel geprofiteerd van het faillissemen…
Lenen bij SantanderLenen bij SantanderHet is mogelijk om tegen relatief lage rentepercentages geld te lenen bij de Spaanse bank Santander. De bank is sinds 19…

Monte Gordo in de Algarve: ook bij senioren geliefd!Monte Gordo in de Algarve: ook bij senioren geliefd!Wie een passend vakantieplekje zoekt, hanteert vaak een specifieke wensenlijst. Die lijst kan leeftijdgericht zijn of in…
Akureyri: vakantie in het noorden van IJslandAkureyri: vakantie in het noorden van IJslandIn het midden van de noordkust van IJsland ligt Akureyri, na de hoofdstad Reykjavik de grootste stad van het land. Verwa…
Bronnen en referenties
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 01-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.