Asturië (Asturias) in Spanje: verrassende vakantiebestemming
Asturië (in het Spaans: Asturias) is een autonome regio en provincie in Noord-Spanje. Het ligt tussen Cantabrië en Galicië in en grenst in het zuiden aan Castilië en Leon. De provincie is 10.604 vierkante kilometer groot en beslaat daarmee 2,1% van Spanje. Asturië is vast niet de eerste bestemming die in je opkomt als je aan een vakantie in Spanje denkt. En toch is het een prachtig vakantiegebied, weg van het massatoerisme, voor mensen die van natuur en de Keltische cultuur houden.
Het ándere Spanje
Denk je bij vakantie in Spanje aan bakken op het strand, aan massatoerisme, Broodje van Kootje, Lloret de Mar en Torremolinos? Dan denk je maar aan een klein stukje van Spanje. Het noorden is compleet anders. Daar vind je ruige rotskusten, machtige bergketens en slaperige dorpjes. De provincie Asturië (Asturias) is een goed voorbeeld van het ándere Spanje. Wist je bijvoorbeeld dat Asturias een Keltische cultuur kent? Dat er fantastisch kunt wandelen in het natuurgebied Picos de Europa? En dat de Spanjaarden zelf graag in Asturias op vakantie gaan?
Wat maakt Asturias een bijzondere vakantiebestemming?
Asturias is een regio vol cultuur en traditie. Het is onmogelijk om alle bijzonderheden op te sommen, maar dit geeft je een goede, eerste indruk.
Natuurparadijs
Al sinds 1986 noemt Asturias zichzelf
El Paraiso Natural, het natuurparadijs. Een derde van de provincie bestaat uit beschermd natuurgebied. Het bekendste gebied is de Picos de Europa, waarvan de hoogste berg 2648 meter hoog is. Je kunt daar kiezen uit 27 kortere wandelroutes, 2 langeafstandswandelpaden (GR's) en 4 routes hoog in de bergen. Asturias herbergt ook verschillende beschermde diersoorten, waarvan de bekendste de bruine beer is.
De Keltische traditie
Keltische stammen bereikten Asturias in de vijfde eeuw voor Christus. De resten van 'castro's' (vestingwerken) die de Kelten bouwden, zijn nog steeds terug te vinden. De Keltische invloeden zie je ook nog in de hedendaagse cultuur terug. Zo zijn Asturianen fervente doedelzakspelers. in Gijón is het Museo del Gaita (doedelzakmuseum) te bezoeken. De vlag van Asturias bevat een oud Keltisch symbool en het landschap doet met zijn wolkenflarden tussen de bergen vaak mystiek aan. Asturias is ook een streek van sagen en legenden, die nog steeds van generatie op generatie doorverteld worden.
Hórreos (graanschuren)
Overal op het Asturiaanse platteland staan nog oude 'hórreos'. Prachtige bouwwerken op palen, waar vroeger de oogst werd bewaard, beschermd tegen wilde dieren. De oorsprong ligt in de Romeinse tijd. Veel hórreos zijn gerestaureerd en sommige kun je huren als bijzonder vakantiehuis.
De woeste kust van Noord-Spanje
Asturias ligt ingeklemd tussen een bergketen en de zee, de Golf van Biskaje. De kust is afwisselend en rotsachtig, vol met kleine baaien en strandjes. Er zijn 19 (vaak pittoreske) dorpjes aan zee. Een prachtige manier om de Asturiaanse kust wandelend te ontdekken is via de Camino del Norte, een van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela. Voorbeelden van populaire badplaatsen zijn Ribadesella en Llanes.
Oviedo
Oviedo is de hoofdstad van Asturias en zeer de moeite van een bezoek waard. Er wonen in 2016 ruim 200.000 mensen. Het kent een prachtig oud stadscentrum met een wirwar aan straatjes, pleinen en een grote kathedraal.
De Asturiaanse cider
Dé trots van Asturias, la sidra! Cider hoort bij Asturiaanse cultuur en traditie en is in bijna elk café verkrijgbaar. Cider geserveerd krijgen is een bijzondere gebeurtenis. Asturianen schenken de cider vanaf grote hoogte vanuit de fles in een speciaal glas. De geoefende schenker doet dit zonder te kijken. Vervolgens is het de bedoeling dat je een flinke teug uit het glas neemt en de rest van het glas over je schouder leeggooit. Daarna wordt hetzelfde glas weer gevuld voor de volgende. Een typisch Asturiaanse ervaring die je niet mag missen! Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Een fles cider kost meestal niet meer dan een paar euro.
Vliegen naar Asturias
Het vliegveld Aeropuerto de Asturias ligt tussen de steden Oviedo, Gijón en Avilés in. Je kunt er in 2016 niet rechtstreeks op vliegen. Het vliegveld heeft wel rechtstreekse verbindingen met de luchthavens van Londen en Parijs. Vanuit Nederland stap je over in Barcelona of Madrid. Er zijn twee goede alternatieven: de verbinding Düsseldorf - Santander (190 km van Oviedo) en Amsterdam - Bilbao (285 km van Oviedo). Het is sowieso sterk aan te raden om een auto te huren. Vanuit Nederland met de auto kan natuurlijk ook. Vanaf Utrecht is het naar Asturias ongeveer 1650 km rijden.
Het weer in Asturias
Een bekende Asturiaanse uitdrukking:
Bevalt het weer je niet? Wacht dan een kwartier. Het weer is in Asturias zeer veranderlijk en lastig te voorspellen. In de ene vallei kan het regenen, terwijl een vallei verderop de zon schijnt. Een ding is zeker: Asturias kent geen typisch Spaans zomerweer. Het is een van de groenste regio's van Spanje en dat is niet voor niets. Het regent er regelmatig. Gemiddeld is het weer het hele jaar door ongeveer 5 graden warmer dan in Nederland.
Ga het zelf ontdekken!
Er valt nog veel meer over Asturias te vertellen. De heerlijk cabrales bijvoorbeeld, Asturiaanse blauwaderkaas. Of de geweldige fiëstas, met folkore en lokale specialiteiten waarvan er in de zomer in elk weekend wel een paar te bezoeken zijn. Feit is dat Asturias anno 2016 nog niet veel bezocht wordt door toeristen van buiten Spanje. Dat betekent dat menukaarten van restaurants niet in vier talen vertaald zijn en dat je ook op toeristische plekken met name Spaans om je heen zult horen. Ga het zelf ontdekken en laat je verrassen door een hele andere kant van Spanje!