Bretagne: Gorges du Korong
Mysterieuze stenen, u vindt ze zowat overal. In Duitsland bij de Felsberg, in de Vogezen bij Barbey-Seroux en in Bretagne in de Gorges du Korong (of Corong) en in de Gorges de Toul-Gouric. Meestal zijn het enorme rotsblokken die op een nogal chaotische manier bijeengerold zijn in een rivierbedding. Niemand die precies weet hoe ze daar geraakt zijn. Wat dan weer leidt tot het ontstaan van heel wat legendes. Maar naast en op deze stenen kan u ook wel een prachtige wandeling maken. Ook in Bretagne in de Côtes d'Armor dus.
Côtes d'Armor en Argoat
De Côtes d'Armor
De Gorges du Corong liggen in het Departement
Côtes d'Armor. Deze naam kreeg het departement in 1990, want voorheen heette het Côtes du Nord. Bretoenen zijn niet erg opgezet met deze nieuwe naam. Armor betekent in het Bretoens immers "zee". Het departement heet dus eigenlijk "Kust van de zee" en dat is op zijn zachtst gezegd een pleonasme! Bovendien is het niet erg juist, want de Côtes d'Armor bestaan niet enkel uit kusten.
Argoat
Het binnenland van Bretagne, de Argoat, wat zoveel betekent als "land van de bossen", is minstens even mooi en interessant. En inderdaad, het Bretoense binnenland is erg bosrijk. Het Massif Armoricain is even oud als de Ardennen en de
Vogezen. Op twee derde van zijn oppervlakte vindt u
leisteen. Het is er erg heuvelachtig. De wegen zijn er kronkelig en banen zich een weg door het gebergte. In de rivieren liggen vaak enorme rotsblokken, die hier al eeuwen rusten. En dat zorgt voor heel wat mysterie en legendes. Zo ook in de Gorges du Corong.
Ligging van de Gorges du Corong
U vindt de Gorges du Corong of Korong bij het dorpje Guellec, links op de D 20. Tussen
Callac en Maël-Carhaix. En zo'n 8 kilometer ten westen van Rostrenen.
De wandeling
Een mooie wandeling van 5 kilometer kan u maken doorheen de Landes de Locarn en de Gorges du Corong of Korong (u vindt beide schrijfwijzen).
Gorges du Corong
Van op de parkeerplaats neemt u het weggetje dat er mee gelijk loopt en volgt u de blauwe pijlen. Zo komt u terecht in de Gorges du Corong. U loopt nu naast de bedding waarin enorme rotsblokken liggen. De durvers kunnen er zelfs over klauteren. Toch best oppassen, want bij vochtig weer kunnen de rotsen erg glad zijn! De rotsen liggen in het bos van Duault, een beukenbos met hulst en
taxus. Het is er dus lekker fris op een warme zomerdag en erg vochtig wanneer het geregend heeft. Daardoor zijn veel rotsen ook begroeid met mos in alle tinten groen. In het bos vindt u blauwe bosbessen, heerlijk snoepgoed voor tijdens de wandeling. Let op dat u ze niet te dicht bij de grond plukt, in verband met de vossenlintworm! Verder ook heel veel varens en mossen in het bos. Na verloop van tijd verdwijnt de rivier Follezou tussen de rotsen en komt ze in de vorm van watervalletjes weer tevoorschijn. U komt even verderop langs een stenen muurtje dat in de 13de eeuw werd gebouwd door fokkers van hengsten en everzwijnen en dat vroeger het bos van Duault begrensde.
In de rivier: otters!
In de rivier wonen otters. De kans dat u er eentje te zien krijgt, is erg klein, want het diertje is erg schuw. Maar wie weet, met een beetje geluk... De otter behoort hier tot de beschermde diersoorten, omdat hij met uitsterven bedreigd was. Zijn grote appetijt voor vis maakte hem niet erg geliefd en dus werd er vroeger duchtig op het diertje gejaagd. Met als gevolg dat er nu niet zo heel veel meer overblijven. Tussen de rotsen kan de otter zich gemakkelijk verbergen tijdens de dag en 's nachts op zoek gaan naar lekkere vis. Een otter kan tot 80 cm groot worden, staart niet meegerekend.
De legende van de stenen van de Gorges du Corong
Over de Gorges du Corong vertelt de legende dat de stenen afkomstig zijn van de reus Boudédé, de eerste man die in Bretagne leefde. De stenen zouden steentjes zijn geweest die de brave reus in zijn schoenen had zitten. Toen hij het beu werd dat ze hem hinderden, gooide hij de steentjes uit zijn schoenen en zo belandden ze in de rivier Follezou.
De wetenschappelijke uitleg
In het Mesozoïcum is het regenwater binnengesijpeld in de openingen tussen de rotsen. Dit veroorzaakte een chemische reactie. De blokken graniet rolden samen in de kloof en bedolven gedeeltelijk de rivier. Soortgelijk fenomeen is er ook te zien bij de
Felsberg in Duitsland en in de Vogezen bij
Barbey-Seroux.
Landes de Locarn
Na ongeveer één kilometer komt u bij een andere parkeerplaats. Van daaruit volgt u de baan over enkele meters alvorens rechts een weggetje in te slaan dat uitkomt op de Landes de Locarn. De Landes de Locarn worden in het zuiden begrensd door de rivier Kersault en in het Noorden door de Follezou. Het gebied is 350 hectaren groot. Hier overheersen steekbrem en heide. Ook veen treft men hier aan. Met wat geluk ziet u hier een Provençaalse grasmus, die hier heel graag vertoeft. De blauwe kiekendief zweeft boven de heide, op zoek naar knaagdieren. Het getjirp dat u op een zonnige dag hoort, is dat van het knopsprietje, een soort sprinkhaan. U komt ook voorbij een zandgroeve. Dit zand ligt hier door de erosie op het granietplateau van Quintin-Duault en is een ideale ondergrond voor heide. Vanop de top van het massief kijkt u uit over het Bassin de Châteaulin. Bij helder weer hebt u zicht tot aan de Monts d'Arrée in het westen en tot aan de Montagnes Noires in het zuidwesten.
Menhir de Paotr-Saout
Wanneer u dit pad volgt komt u uit op de menhir van Paotr-Saout, één van de grootste van Bretagne. Dit 'steentje' is enkele meters hoog en lijkt zo weggelopen uit een Asterix en Obelixstrip. Hierna volgt u de D20 over 500 meter in de richting van Locarn. Rechts slaat u een weggetje in dat na ongeveer 1 kilometer uitkomt op de parkeerplaats waar u vertrokken bent. Deze wandeling is best te doen met kinderen, want er zijn geen moeilijke stukken in.
In de buurt van de Gorges du Corong
Het meer van Corong
Het meer van Corong werd uitgegraven onder Napoleon I, om het
kanaal Nantes - Brest te voorzien van water. U kan er zwemmen, maar er is geen toezicht. Wel is er een mogelijkheid om bootjes en kajaks te huren.
Maison du patrimoine in Locarn
Het Maison du Patrimoine bevindt zich op de Place du Centre in het kleine dorpje Locarn, 15 kilometer ten noorden van Glomel. Hier is een interessante tentoonstelling over het patrimonium van de leisteen. U kan er door een reconstructie van een mijn waar leisteen werd ontgonnen. Verder ook een schat aan informatie over de fauna en de flora van de streek en over archeologische vondsten. In de laatste zaal van het museumpje bevindt zich de schat van Locarn: kerkelijke voorwerpen in edelsmeedwerk.
Veel plezier in dit mysterieuze stukje natuur!