Bretagne: de spectaculaire Gorges de Toul-Goulic

Bretagne: de spectaculaire Gorges de Toul-Goulic In het Franse Bretagne, nabij Trémargat liggen de Gorges de Toul-Gouric. Geen erg grote kloof, maar wel een spectaculaire. De rivier Blavet verdwijnt over 300 meter volledig onder de rotsen, die hier al meer dan 300 miljoen jaar liggen. Een mooie, aangename wandeling met een beetje fysieke inspanning. Ook de omgeving is mooi. Onderweg komt u een heel mooi Bretoens kruisbeeld (calvaire) tegen en even verderop ligt een schitterend kunstmatig meer, het meer van Kerné Uhel. Een waar paradijs voor kanoliefhebbers en vissers.


Waar vindt u de Gorges de Toul-Gouric?

In de buurt van Trémargat in het Franse Bretagne en meer bepaald in de Côtes d'Armor liggen de Gorges de Toul-Gouric, de haute vallée du Blavet en het meer van Kerné Uhel. De weg naar de kloof is bezaaid met mooie verrassingen. Trémargat ligt op 13 kilometer van Rostrenen en ten zuiden van Callac en heet in het Bretoens Trémargad.

Op weg naar de Gorges de Toul-Gouric in de Côtes d'Armor

Chaire des Druides

Wanneer u van het Noorden komt, komt u voorbij de monding van de Blavet, nabij het dorpje Saint-Norgan. Even verderop ligt een meertje dat de naam van de rivier draagt. Een super plaats om te vissen. Wanneer u verder naar beneden gaat, komt u voorbij de "Chaire des druides", een indrukwekkende concentratie rotsen, bedekt met mos. Op het eerste zicht niets bijzonders, maar wanneer men een beetje naderbij gaat kijken, ziet men in een van de rotsen een soort kommetje, dat zou gediend kunnen hebben om het bloed van de slachtoffers op te vangen. Mythe of waarheid? Aan u om te beslissen... . Wanneer men in Bretagne is, moet men over een flinke dosis verbeelding bezitten! Eén van de rotsen is helemaal omgeven door de wortels van een boom. Fascinerend!

Kerné Uhel

Wanneer u doorrijdt, komt u bij het kunstmatige meer van Kerné Uhel in Peumerit-Quintin. Een prachtig meertje, met kleine zandstrandjes. Een waar paradijs voor vissers. U kan hier ook kano's huren voor een tochtje over het meer. Zwemmen is in principe verboden, want er is geen bewaking. Aan de oevers van het meer kan u heerlijk picknicken. Of u kan een wandeling rond het meer maken. Voor elk wat wils dus.

Van Trémargat naar Lanrivain

Even verderop vindt u de kapel Saint-Antoine, uit de 15de eeuw. En dan, aan de kant van de weg, een prachtig Bretoens kruisbeeld (calvaire) uit de 17de eeuw. Het zou kunnen dat het werd opgericht tegen de pest. Daarna gaat het langs een kleine weg, de D110. U komt een eerste parkeerplaats tegen, tussen enorme rotsen. Wanneer u doorrijdt, komt u bij een tweede parkeerplaats. Hier staat een infobord over de Gorges de Toul-Gouric. Honden mogen mee, maar aan de lijn, zodanig dat ze de dieren niet opschrikken en de planten niet beschadigen. Er wordt ook gevraagd om de rust niet te verstoren, niet te roepen en geen vuil achter te laten.

De Gorges de Toul-Gouric

Blavet

Langs een klein weggetje tussen de bomen bent u binnen 5 minuten bij de rivier Blavet, de tweede grootste rivier van Bretagne. U hoort de rivier , maar u ziet hem niet! Inderdaad, overal liggen enorme rotsblokken, al meer dan 300 miljoen jaar. En dit over een afstand van ongeveer 300 meter. U kan een weggetje volgen naar rechts, dan komt u na een tijdje bij de rivier.

Over of naast de rotsen

U kan over de rotsen, naar de andere oever. Ook daar kan u weer een eindje lopen naast de rotsen. Of u kan naar links en dan loopt u lichtjes omhoog naast de rotsen. U kan er ook over lopen als u wil. Er is geen richting aangegeven en op een bepaald moment lopen alle wegen dood, hetzij op een enorm rotsblok, hetzij op een afgrond. U moet dus steeds op uw passen terugkeren en goed opletten als u met kinderen of honden onderweg bent. In het dal vindt u twee stenen bruggetjes, waarvan men verkeerdelijk zegt dat ze Romeins zijn.

Natuur en legendes

Volgens de legende wonen er tussen de grote rotsblokken corandons, kaboutertjes die een schat bewaren. Kijk eens goed rond. De natuur is hier schitterend. Varens, mossen in alle variëteiten groen, bomen waarvan de stam helemaal omwikkeld is met mos, paddenstoelen in het najaar, droge boomstammen met allerlei plantjes in... . Geef uw ogen de kost en geniet van de natuur en de rust.
© 2010 - 2023 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bretagne: Gorges du KorongBretagne: Gorges du KorongMysterieuze stenen, u vindt ze zowat overal. In Duitsland bij de Felsberg, in de Vogezen bij Barbey-Seroux en in Bretagn…
Bretagne: les landes du Liscuis, avontuur en geschiedenisBretagne: les landes du Liscuis, avontuur en geschiedenisZin in een avontuurlijke wandeling met een vleugje geschiedenis? U bent in Bretagne, in de Côtes d'Armor? Begeef u dan n…
Baskenland: Gorges de Kakuetta en ander natuurschoonBaskenland: Gorges de Kakuetta en ander natuurschoonFrans Baskenland is een mooie, minder bekende streek. Er zijn wel toeristen, maar het is er niet overbevolkt als op somm…
Gorges du Verdon & Lac de Sainte-CroixDe Gorges du Verdon en Le Lac de Sainte-Croix is een combinatie van prachtige stranden met helderblauwwater en steile af…

Bretagne: Callac, bakermat van de épagneul bretonBretagne: Callac, bakermat van de épagneul bretonEen klein dorpje in het midden van Bretagne. En toch is het gekend in de hele wereld! We spreken over Callac, de bakerma…
De slingerende 'Trollenweg'De 'trollenweg' van Zuidwest Noorwegen ontsluit slingerend het Noorse fjordenlandschap. De diepe dalen langs deze route…
Bronnen en referenties
  • Guide du Routard, Bretagne Nord , 2010
  • Côtes d'Armor, 50 sites incontournables - balades et circuits
Reactie

Herborist (infoteur), 08-08-2014 #1
Leuk. Ik woon zelf gedeeltelijk in Bretagne bij Huelgoat. Reactie infoteur, 09-08-2014
Ja, wij zijn er vier jaar geleden geweest. Was er tof en we hebben er onze épagneul breton gekocht in Callac.

Veel plezier verder in la douce France!

Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 05-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.