De slingerende 'Trollenweg'

De 'trollenweg' van Zuidwest Noorwegen ontsluit slingerend het Noorse fjordenlandschap. De diepe dalen langs deze route verlokken je met magische uitzichten en spectaculair natuurschoon en laten een betoverende indruk achter als souvenir uit het land van fjorden en watervallen.

Noorwegen

Het fjordenland Noorwegen bestaat uit veel meer dan gelukkige boeren en gefascineerde wandelaars, eenzame schaapskuddes en soms weinig spraakzame vissers. Noorwegen is eveneens een uiterst getechnologiseerd en welvarend land. Die welvaart komt vooral opgeborreld uit de laat ontdekte aardolievelden en de opbrengsten daarvan worden niet alleen geinvesteerd in de toekomst, maar ook in een uitgebreid sociaal vangnet voor de tegenwoordige Noorse bevolking van ongeveer 4,8 miljoen inwoners.

Noorse frambozen

In Noorwegen tref je zelfs frambozen aan, zo groot als kwarteleieren en ze smaken zo fruitig dat je - na ze geproefd te hebben - er meteen meer van wilt. De Noren zijn met recht trots op hun frambozen, vooral omdat je zoiets zo hoog in het noorden niet verwacht. De fruitteeltgebieden rondom het Hardangerfjord horen tot de noordelijkste ter wereld. Dat hier fruitteelt mogelijk is, komt door de warme Golfstroom voor de kust die zorgt voor het juiste klimaat.

Steinsto-boerderij

Tot de meest noordelijk gelegen fruittelers hoort ook de 'Steinsto-boerderij', die al bestaat sinds 1650 en sedertdien familiebedrijf is. Er werkten al negen generaties op de steile hellingen die uitkijken op het glinsterende fjord. Jaarlijks is er een oogst van 25 soorten appels en 17 soorten peren. Verder kersen, pruimen en aalbessen. Een deel van de oogst wordt verwerkt tot jam en compote.

Bergen

De stad Bergen ligt iets minder dan 500 kilometer van de hoofdstad Oslo en wordt beschouwd als het centrum van het fjordenland in het Zuidwesten van Noorwegen. Deze stad vormt tevens het ultieme beginpunt van een rondreis door het fjordenlandschap. Deze overslagplaats voor stokvis is tevens de handelsplaats van de vroegere Hanze. Het was ook de stokvis die de basis legde voor de rijkdom van Bergen. Op de vismarkt Torget wordt vandaag de dag verse vangst aangeboden. Daarnaast is het sfeervolle Bergen al lange tijd een van de belangrijkste culturele centra van Noorwegen. Ingeklemd als het ligt tussen de bergen en de zee is Bergen een stad met een middeleeuws karakter, waar merkwaardigerwijs beton en staal de boventoon voeren. Maar in de Bergense havenstraat Bryggen is de geschiedenis bewaard. Hier staan kenmerkende historische gevelhuizen, die ooit dienst deden als handelskantoor voor de Hanzekooplieden.

Het Lustrafjord

Ruim anderhalve eeuw geleden waren het vooral dichters, filosofen en schilders die op uitnodiging van kapitein Munthe naar het Lustrafjord kwamen. Er werden schilderijen gemaakt van het oogverblindende natuurschoon, waardoor schilders als Gude, Tidemand, Fearnley of Flintoe de fjorden wereldberoemd hebben gemaakt. Het stijlvolle houten 'Munthehuset' doet nu voornamelijk dienst als tijdelijk onderkomen voor vakantiegangers, die vooral afkomen op de tochten door de aangrenzende fjorden. Terwijl dit romantische gebied vroeger vooral per stoomboot, trein en koets werd verkend, is het met zijn spectaculiare wegverbindingen van tegenwoordig uitgegroeid tot een droombestemming voor automobilisten.

Het fjordenland

Het woord 'fjord' betekent vaarwater en het verwijst naar de tijd dat de overstroomde gletsjerkloven de hoofdverkeersaders van het land waren. In het fjordenland liggen lieflijk en ruig, zomers en koel vaak maar enkele honderden hoogtemeters uit elkaar. Kun je beneden op de aanlegsteiger lekker zonnen, boven wacht je het avontuur van de watervallen en volgen je ogen het rivierwater dat zich met een duizelingwekkende snelheid veertig, vijftig meter omlaag in de afgrond stort. Duizenden watervallen borrelen, klateren en donderen hier omlaag langs de 'straten' van het fjordenland.

Viking-traditie

In het 'Fartoyvernsenter' in Norheimsund wordt een Vikingentraditie in ere gehouden. Op de werf aan het Hardangerfjord worden historische gaffelschepen, kotters en jachten opgeknapt. Het ruikt er naar teer, hout, henneptouw en vet. Kluiverbomen worden geslepen en planken geschaafd.

Tocht door Naeroy- en Aurlandsfjord

In Gudvangen kun je de auto de veerboot oprijden en een tocht maken vanuit Gudvangen via het Naeroy- en Aurlandsfjord naar Kaupanger. Vanaf het zonnedek kun je de steile, begroeide bergwanden bewonderen. Je ziet de diepe kloven die de watervallen in het gesteente hebben geslagen en je ontdekt de karakteristieke houten huizen en schuren, die rusten op smalle rotsrichels.

Nationaal park Jotunheimen

Vanuit de dalen slingeren smalle wegen omhoog naar het fjeld. Hier ligt zelfs in de zomermaanden een laagje sneeuw. Scherp contrastreert het donkere smeltwater met de lichte ijsschotsen, de mossen en rotsen. Bij de plaats Lom gaat het nog steilier omhoog. Over stoffige pistes kun je de auto tot aan de slagboom van het nationale park Jotunheimen rijden. Het park ligt te midden van de hoogste Scandinavische bergen, waar magische vergezichten en overweldigend natuurschoon zorgen voor een onuitwisbare herinnering.

Charme van Noorwegen

Al eind 19de eeuw ontdekte de Europese adel de charme van het koninkrijk Noorwegen. Het fjordenland in het zuidwesten heeft 's zomers echter niet alleen een magische aantrekkingskracht op de aristocraten, talloze toeristen hebben het gebied in hun hart gesloten. De landschappelijke charme is er in ieder geval onveranderd fascinerend gebleven.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lofoten  legendarische eilandengroep in NoorwegenLofoten legendarische eilandengroep in NoorwegenDe Lofoten, hoog in het noorden voor kust van Noorwegen, is een groep eilanden die ook wel De Legendarische Lofoten word…
Noorwegen - een wonderschoon landNoorwegen - een wonderschoon landNoorwegen beslaat het westelijke deel van het Scandinavisch schiereiland. Het is een schitterend land met fjorden, glets…
Studeren in NoorwegenStuderen in NoorwegenNoorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Het onderwijs in Noorwegen in gratis. Maar de levensonderhoudsko…

Bretagne: de spectaculaire Gorges de Toul-GoulicBretagne: de spectaculaire Gorges de Toul-GoulicIn het Franse Bretagne, nabij Trémargat liggen de Gorges de Toul-Gouric. Geen erg grote kloof, maar wel een spectaculair…
Bretagne: het circuit du bois de Caurel, een mooie wandelingBretagne: het circuit du bois de Caurel, een mooie wandelingWie helemaal rond het meer van Guerlédan wil, zal 40 kilometer moeten afleggen. Gelukkig zijn er ook verschillende klein…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 13-02-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.