Duitsland: puur natuur in Odenwald, de Felsberg
Het Odenwald is een minder bekende streek in Duitsland. Gelegen tussen de Rijn in het westen, de Main in het oosten en de Neckar in het zuiden. Een zeer bosrijke streek, licht bergachtig, met pittoreske dorpen en heel veel burchten die vaak gratis mogen bezocht worden. Wij gaan een beetje dieper in op een stukje geschiedenis en geologie in de natuur: de Felsberg. Voor wie zin heeft in avontuur en ontstressen in het groen en ook wel een beetje mysterie! Want hoe zijn al deze stenen hier geraakt? En waarom liggen ze hier? Waarom blijven ze hier al jaren of eeuwen liggen?
Waar vind je de Felsberg?
De Felsberg ligt in het Duitse Odenwald. Een minder gekende streek in Duitsland, gelegen tussen de Rijn in het westen, de Main in het oosten en de Neckar in het zuiden. In de buurt van Mannheim, een grote stad in de deelstaat Rijnland-Palts. Een zeer bosrijke streek, een beetje bergachtig. Hier en daar een leuk dorpje en heel veel burchten die je vaak gratis mag bezoeken. De ideale plaats voor dit mysterieuze natuurverschijnsel. Niet meer dan een grote hoop stenen die van een berg lijkt gerold te zijn. De Felsberg.
Natuurwonder Felsberg
Waar ligt de Felsenberg?
Een 514 m hoge berg in het Lautertal, nabij het Felsenmeer. Ondanks de naam is er in de wijde omgeving geen water te bespeuren. Wel een zee aan stenen en zuilen ... .
Van waar komen deze stenen?
Deze stenen en zuilen dateren uit de Romeinse periode. Rond 100 na Christus kwamen grote delen van het nu Duitse Odenwald binnen de
Romeinse grenzen te liggen, in de provincie Germania Superior. Van 185 tot 375 bevonden zich hier Romeinse ateliers. Hier maakten ze werkstukken voor gebouwen en standbeelden, bestemd voor de steden Mogontiacum (Mainz) en
Augusta Treverorum (Triër). Latere generaties gebruikten de stenen om er tuinkabouters, fonteinen en grafzerken van te maken. In 1972 werd +/- 186 ha van de Felsberg afgebakend als natuurgebied, en werden dus ook de rotsen beschermd.
Wat kan je op de Felsenberg doen?
Iedereen mag langs deze stenenlawine van 400 m lang en 100 m breed omhoog- en / of omlaag klauteren. De stenen zelf zijn soms twee meter hoog, zodanig dat men er zich moet laten afglijden of moet uitwijken naar andere, nabijgelegen stenen. Sommige van deze rotsblokken hebben in de loop der jaren namen gekregen, zoals de krokodil, het altaar of nog het schip, al naar gelang hun uitzicht en vorm. Hoe hoger men gaat, hoe prachtiger de vergezichten over het dal worden. Ook met jonge kinderen die goed kunnen stappen en met honden aan de leiband is deze uitstap mogelijk, want naast de "rotsweg" over de stenen is er ook een padje dat zich zigzaggend een weg baant over bruggetjes, beekjes en trapjes. Ongeveer halverwege is er een hutje met drank, snoep en brochures. Naast die kiosk ligt een enorme, ronde zuil die ongeveer 27,5 ton weegt! Een fantastische attractie voor jong en oud en bovendien gratis! Vergeet zeker je fototoestel niet, want hier zijn prachtige plaatjes te schieten!
Ligging: aanvang Felsenbergwandeling
Kreis Bergstrasse, Hessen, ten noorden van Lautertal - Reichenbach.
Praktisch
- gratis toegang
- denk aan niet al te goede kleren, want van het schuren over de stenen kan je broek wel wat verslijten
- stevige wandelschoenen met goede grip
- beneden aan het Felsenmeer is er een ruime parking en een eetgelegenheid met drank, snacks en ijsjes.
- toeristencentrum met tentoonstelling over stenen en plaatselijke fauna en flora
In de nabijheid van de Felsberg
- Een pad om meer te leren over vogels (naast Natuurvriendenhuis Borstein)
- Een pad om meer te leren over geologie (graniet, kwarts...)
- Tal van burchten
- Het Odenwald: goed voor een leuke boswandeling
- Mannheim
- Heidelberg en de andere kant van de Neckar
- Dorpjes als Weinheim en Viernheim
Soortgelijk natuurfenomeen
In de Franse Vogezen, in het onbekende stadje
Barbey-Seroux, is een soortgelijk natuurfenomeen. Ook hier een mysterieuze zee aan stenen. En ook hier weet niemand hoe deze enorme rotsblokken zo bij elkaar zijn geraakt. Je kan en mag in Barbey-Seroux ook naar hartenlust klauteren over de stenen, die hier op een oppervlakte van 400 bij 40 meter liggen.