Vijf mooie poorten en bogen in Beijing (Peking), China
Ook nu nog zijn poorten en bogen kenmerkend voor Chinese architectuur, elke Chinatown heeft er een. Het markeert de ingang van de buurt en is vaak rijk versierd. De volgende vijf poorten en bogen zijn een must voor elke bezoeker van Beijing (Peking): de boog van het Keizerlijk College, Tiananmen, Dongyue Tempel, Temple of Heaven en de poort van de Lama Tempel. Elke boog is speciaal om zijn eigen redenen, soms is het vooral een mooie boog, anders is de plek bijzonder.
Achtergrond
Een poort wordt in het Chinees “men2” genoemd, wat ook deur betekent. Het Chinese teken voor men ziet er ook uit als een deur, zowel de traditionele als het vereenvoudigde karakter: 門 (traditioneel) 门 (vereenvoudigd)
In
China vind je ook bogen vergelijkbaar met de Arc de Triomphe in Parijs. De functie is vergelijkbaar met een poort: het markeert een ingang en je gaat er onderdoor. In het Chinees heten dergelijke bogen Pai2 Fang1. Omdat ze vaak rijkversierd zijn met tegels, wordt er Liu2 Li (geglazuurd) voor gezet.
De boog in het Keizerlijke College
Met stip op één staat deze prachtige boog. Groengeglazuurde tegels versierd met gele bloemen en figuren bedekken de hele bovenkant en vier pilaren. Boven de twee kleine ingangen hangt een grote gele tegel met twee draken omringd door wolken. De draak is het symbool van de Chinese keizer en geel is zijn kleur. De witte tegel boven de hoofdingang zegt de naam van de boog in traditionele karakters.
Het hele dak bestaat uit zeven delen (twee aan de zijkant, drie op de toppen en twee tussen de toppen in). Geelgeglazuurde dakpannen bedekken de boog met op de top twee drakenkoppen. Er rusten ook drakenfiguren vanaf de toppen naar beneden. Zoals gebruikelijk zitten er enkele dierenfiguren op de omhooglopende punt. De combinatie van geel, groen, rood en wit maakt deze boog fascinerend en een waardige nummer 1.
Praktisch
Het Keizerlijke College ligt naast de Confucius Tempel. Neem metrolijn 2 naar Yonghegong en loop richting de Lama Tempel. Sla rechtsaf na zo’n 300 meter een bomenrijke laan in (nog voor de ingang naar de Lama Tempel) genaamd Guozijian Jie. De ingang ligt aan de rechterkant. De eerste ingang is voor de Tempel en de tweede voor het College, maar de entree geeft toegang tot beide. Openingstijden zijn van 8.30 tot 17.00 uur.
Tiananmen (De Poort van Hemelse Vrede)
Deze poort wint een tweede plek meer vanwege de beroemde locatie dan echt om schoonheid. Dit is de poort waar Mao’s enorme portret hangt, de plek waar de Volksrepubliek China werd uitgeroepen in 1949, de naamgever van het beroemde plein en de ingang naar de Verboden Stad.
De Poort van Hemelse Vrede is gebouwd in de 15e eeuw en gerestaureerd in de 17e. Twee leeuwen bewaken de ingang. Voor de poort ligt een vijver met Las Vegas-achtige fonteinen die verschillende formaties spuiten. De poort zelf heeft vijf deuren die te bereiken zijn via zeven bruggen over de vijver. Oorspronkelijk mocht alleen de keizer de middelste ingang gebruiken. Boven diezelfde ingang hangt nu Mao’s portret met naast hem de slogans “Lang Leve de Volksrepubliek China” (links) en “Lang Leve de Eenheid van de Volkeren der Wereld”. Het wapen van China hangt in rood en goud op de poort, boven Mao. Het toont deze poort met een ster erboven omringd door vier kleinere sterren.
Om de Verboden Stad te bezoeken moet je door de poort, maar je kunt hem ook beklimmen en over het plein heen kijken. Je kunt video’s bekijken en schilderijen van de ceremonie die dagelijks tegenover deze poort plaatsvindt: het hijsen van de vlag.
Praktisch
Neem metrolijn 1 naar Tiananmen Dong (oost) of Xi (west). Het is gratis om onder de poort door te lopen, maar beklimming kost wel geld. De poort is open van 8.30 tot 16.30 uur.
De boog van Dongyue Tempel
De top drie wordt afgesloten met deze authentieke boog. De boog lijkt sterk op die van het Keizerlijke College, ware het niet dat hier restauratie de oude charme bewaard heeft. Grijze blokken vormen de basis van een vergelijkbaar versierde bovenkant. Het dak is niet geel, maar groen, omdat deze boog geen keizerlijke connecties heeft. Er hangt ook geen tablet met draken, hoewel het dak wel met wat draken versierd is. Je vindt hier hetzelfde geel en groen met vergelijkbare motieven. De witte tegel boven de hoofdingang geeft de naam in traditionele karakters.
De boog was oorspronkelijk de ingang naar de Taoistische Dongyue Tempel, maar is nu gescheiden van de rest door een straat (Chaoyangmenwai Dajie).
Praktisch
Neem metrolijn 2 naar Chaoyangmen en neem uitgang A. Loop ongeveer 600 meter naar het oosten en de boog ligt aan de rechterkant, aan de overkant van de straat. Dongyue Tempel ligt links. Om de boog te zien hoeft je niet te betalen, maar de tempel kost wel entree.
Foto: M. Nusbaum
De poort in de Temple of Heaven
Eenvoud verslaat rijker versierde en kleurigere poorten. Verschillende poorten in het Temple of Heaven park zijn de moeite waard, maar de beste is de simpelste. Het blauwe dak is bijzonder en deze kleur zie je alleen in dit park. Ondanks dat de grijze muur saai is, is de poort dat niet. Delicate versiering onder het dak in geel en groen en het sierlijke reliëf op de boogposten maken deze poort speciaal. Van afstand lijkt het reliëf alleen uit krullen te bestaan, maar als je dichterbij komt, zie je dat het keizerlijke draken zijn. Het bijzondere aan deze poort is dat het onderdeel is van de Echo Muur. Deze ronde muur staat om de achthoekige Keizerlijke Schatkamer van de Hemel. Wie richting de muur fluistert, wordt verstaan aan de andere kant, zo’n 20 meter verderop. Stemmen worden luider en je kunt een gesprek volgen van mensen 10 meter verderop.
Praktisch
Het Temple of Heaven Park ligt zuidelijk van het Plein van de Hemelse Vrede. Het dichtstbijzijnde metrostation is Tiantandonmen bij de oostelijk ingang. De zuidingang is de hoofdingang en wie vanuit het oosten komt, bezoekt het park min of meer achteruit. Het park is open van 6.00 tot 21.00 uur, maar de tempeldelen van 8.00 tot 18.00 uur. Met een through ticket kun je het park en alle delen van de tempel bezoeken. Losse kaartjes kosten meer. Om alleen de poort te bewonderen heb je geen toegangskaart tot de tempeldelen nodig, maar wel voor het park.
Yonghemen (De Poort van de Lama Tempel)
De ingang naar de Lama Tempel Yonghegong is mooi in haar eenvoud. De houten planken maken dat de poort meer weg heeft van een schuur dan van de ingang naar een oude tempel. Waarom haalt deze poort dan de top vijf? Allereerst zijn de ingangen niet simpelweg bogen, maar hebben ze sierlijke punten. De tere gouden versiering erboven maakt het af. Het prachtige geglazuurde dak is in de keizerlijke gele kleur, omdat Yonghegong een paleis was voordat het een tempel werd. Een volgend aandachtspunt zijn de versieringen op de balk boven de ingangen waar nog authenticiteit in zit. Als laatste is er het blauwe bord boven de hoofdingang waar in vier talen Yonghemen op staat: (van links naar rechts) Mongools, Tibetaans, Chinees en Manchu. De Chinese karakters zijn geschreven door keizer Qian Long uit de Qing Dynastie.
Praktisch
Neem metrolijn 2 of 13 naar Yonghegong, het metrostation ligt onder de tempel. De ingang ligt op ca. 400 meter aan de linkerkant van Yonghegong Dajie. De Tempel is open van 9.00 tot 16.00 uur.
Lees verder