Confucius Tempel en Keizerlijk College in Beijing (Peking)

Confucius Tempel en Keizerlijk College in Beijing (Peking) Confucius is door de eeuwen heen vereerd als een groot Chinees wijsgeer. Delen van hedendaagse Chinese cultuur zijn terug te voeren op zijn ideeën over respect voor je ouders en hoe mensen met elkaar om horen te gaan. De Tempel van Confucius is dan ook een belangrijke plek in Beijing. Het naastgelegen Keizerlijk College was de plek waar mandarijnen werden getest op hun kennis van Confucius. Om deze redenen (en meer) moet je deze bezienswaardigheden gezien hebben!
Ingang van de Confucius TempelIngang van de Confucius Tempel

Confucius Tempel

Gelegen aan een rustige, boomrijke zijstraat is de op-een-na grootste Confuciustempel van China een oase van rust. Marmeren trappen leiden je naar een van de drie doorgangen en de deuren hebben 9 rijen van 9 gouden knoppen (9 is het getal van de keizer). In deze poort staan om de hoek een aantal hellebaarden opgesteld en je ziet een stenen reliëf met draken tussen de trappen. Op het binnenplein staan allerlei, identieke vierkante gebouwen. Ze zijn zon 20 meter hoog en elk huist een grote marmeren steen met inscripties die rust op de rug van een schildpad. Restauratiewerken hebben nog niet toegeslagen binnenin, dus je ziet originele plafondversieringen. Borden vertellen je waar het om gaat, vooral keizerlijke edicten uit de 17e en 18e eeuw. Om je heen staan oude, kronkelende bomen die een schaduw werpen op de verschillende bankjes.

Tentoonstellingen

Aan de zijkanten van het plein staan lange gebouwen waarin tentoonstellingen zijn met goed Engels over het leven van Confucius en zijn invloed op China en de wereld. Bij dit laatste verwordt het geheel enigszins een propagandaverhaal als trots verteld wordt hoeveel Confucius Instituten er zijn over de hele wereld en hoe graag iedereen zijn werk bestudeert. Er zijn met name fotos en voorwerpen te zien. Interessanter zijn de verschillende beelden (zoals een Confucius die boeken leest op gebonden bamboelatjes) en een houten maquette van de omgeving die vermoedelijk de oude situatie laat zien (geen Engelse tekst), maar het geheel duurt wat lang voor mensen die niet Confucius-idolaat zijn.

Hoofdhal

In de hoofdhal, op een verhoging te bereiken met marmeren trappen, is meer informatie over de manier waarop Confucius vereerd werd. Er staan muziekinstrumenten opgesteld (zoals een soort liggende harp) en speciale wierookbranders. Je vindt hier ook houten tabletten met inscripties opgesteld bij de muren, maar door het gebrek aan Engelse uitleg is onduidelijk wat ze zeggen.

Inscripties op een van 190 stenenInscripties op een van 190 stenen

Stenen

Tussen de Tempel en het College in vind je een indrukwekkende collectie stenen. Ze staan opgesteld in een zijgebouw wat te bereiken is door links van de hoofdhal de brandweerdoorgang te nemen. Er zijn in totaal 190 stenen die allemaal inscripties hebben. Ze zijn per stuk zon 2,5 meter hoog en 30 cm dik. Tussen de stenen staan beelden van verschillende bekende aanhangers van Confucius. Wat dit zo bijzonder maakt, is dat 189 stenen de tekst dragen van de 13 klassieke boeken van Confucius. Elke steen staat van onder tot boven vol met karakters, al is dat bij sommige duidelijker dan bij andere. In totaal staan er 630.00 karakters op de 189 stenen. De 190e steen is een verklaring van de keizer en heeft een ereplaats.

De hoofdhal van het Keizerlijk CollegeDe hoofdhal van het Keizerlijk College

Keizerlijk College

De inrichting van het College is bijna hetzelfde als van de tempel: in de zijgebouwen kun je tentoonstellingen bekijken (ditmaal over onderwijs), er staan vierkante gebouwen op het plein met meer marmeren stenen en er is een hoofdhal. Het College is gebouwd in 1306 door de kleinzoon van Kublai Khan. Tijdens de Yuan, Ming en Qing Dynastieën (bijna 700 jaar van 1206-1911) was dit College het beste en belangrijkste leerinstituut in het land.

Hoofdhal

De vierkante hoofdhal met gouden knop op het dak is omringd door een (droge) vijver. Marmeren bruggen brengen je naar de hal. Binnen staat een keizerlijke troon (bedekt met keizerlijk geel) vanwaar de keizer uitleg gaf over de klassieken van Confucius voor de duizenden verzamelde studenten, professoren en officieren. Achter de hal staan een marmeren zonnewijzer en een beeld van Confucius.

Boog

De meest indrukwekkende attractie is zonder twijfel de prachtige boog met een gele dakpannen, drakenversieringen, geel en groene tegels en een roodgeschilderde basis tussen de hoofdhal en ingang. Ook als je niet geïnteresseerd bent in Confucius, keizers, tempels of 190 stenen, is het de moeite waard om de trip te maken, alleen voor de boog.

Praktisch

Neem metrolijn 2 naar Yonghegong en loop richting de Lama Tempel. Sla rechtsaf na zon 300 meter een bomenrijke laan in (nog voor de ingang naar de Lama Tempel) genaamd Guozijian Jie. De ingang ligt aan de rechterkant. De eerste ingang is voor de Tempel en de tweede voor het College, maar de entree geeft toegang tot beide. Openingstijden zijn van 8.30 tot 17.00 uur.

Lees verder

© 2009 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
China bestuurd door vrouwenHet oude China kent eigenlijk alleen maar mannelijke heersers. Het was volgens de leer van Confucius dat de man meer zij…
China, meer dan de Chinese MuurChina, meer dan de Chinese MuurChina (officiële naam: Zhonghua Renmin Gongheguo) is een ontzettend groot land. Nederland past er 260 keer in. Er is dan…
De geschiedenis van de Chinese muurDe geschiedenis van de Chinese muurDe Chinese muur is een oud bouwwerk dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat en bevindt zich voor een deel in bergachti…
Voorbeeldreis stedentrip Peking/BeijingCitytrips worden steeds populairder. Even tussendoor een uitstapje met overnachting in Amsterdam, Brussel of Brugge is d…

Werken als hotel of camping entertainerZie je ook ieder jaar op zomer vakantie entertainers die de hele dag bezig zijn mensen te vermaken? Lijkt het je ook leu…
Turkije Torba: een groen stukje TurkijeDe Turkse badplaatsen weten de laatste jaren steeds meer bezoekers te trekken. Mede door het heerlijke klimaat, de uitge…
Bronnen en referenties
  • Harper, Damian, Burke, Andrew, Grundvig, Julie, Heller, Carolyn, Huhti, Thomas, Mayhew, Bradley, Dai, Min, Pitts, Christopher & Quinn, Ellis (2007). Lonely Planet China. Singapore: SNP Security Printing. Print.
  • Persoonlijke ervaring in april-mei 2009.
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 20-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.