Backpacken in Zuidoost-Azië

Backpacken in Zuidoost-Azië Toeristen komen van over de hele wereld naar Zuidoost-Azië en veel mensen die gaan trekken met de rugzak kiezen één of meerdere landen in deze regio. Er zijn verschillende redenen waarom Zuidoost-Azië geliefd is bij backpackers. Je kunt er reizen met een zeer beperkt budget, je kunt goedkoop logeren en ook eten is te vinden tegen een aantrekkelijke prijs. Rondreizen is makkelijk en er zijn tal van activiteiten zowel voor wie van actie houdt als wie het liever wat rustiger aan doet. Zuidoost-Azië bestaat uit de landen Cambodja, Laos, Vietnam, Thailand, Myanmar, Maleisië, Singapore, Indonesië, Brunei en de Filipijnen.

Voorbereiding

Vaccinaties

Sommige vaccinaties zijn verplicht voor wie naar Zuidoost-Azië reist. Laat je vaccinaties voor tetanus, difterie, kinkhoest, mazelen en polio in orde brengen. Iedereen die naar Azië of Oceanië reist moet tegen hepatitis A beschermd zijn, ook een vaccinatie tegen hepatitis B is aan te raden. Om buikloop te voorkomen is een vaccinatie tegen buiktyfus verstandig. Vaccinatie tegen gele koorts is niet verplicht indien je vanuit Europa reist. Vaccinaties tegen Japanse encefalitis en hondsdolheid moeten overwogen worden. Check voor je vertrek best nog eens welke vaccinaties nodig zijn voor jouw bestemming op de website van de GGD.

Visum

Wie naar Zuidoost-Azië reist heeft een paspoort nodig, dit kun je aanvragen in je eigen woonplaats. Voor de meeste landen in de regio heb je een visum nodig, soms moet je dit vooraf aanvragen en soms krijg je dit bij aankomst.
  • Brunei: je hebt geen visum nodig voor een verblijf van maximum 30 dagen.
  • Cambodja: je moet een visum kopen bij aankomst dat geldig is voor 30 dagen. Je hebt twee paspoortfoto’s nodig. Je kunt een visum ook online aanvragen op https://www.evisa.gov.kh/
  • De Filipijnen: je krijgt een gratis visum bij aankomst dat geldig is voor 30 dagen. Je hebt een ticket nodig dat aantoont dat je binnen 30 dagen het land weer verlaat.
  • Indonesië: je moet een visum kopen bij aankomst dat geldig is voor 30 dagen. Je hebt twee paspoortfoto’s nodig.
  • Laos: je moet een visum kopen bij aankomst dat geldig is voor 30 dagen. Je hebt twee paspoortfoto’s nodig.
  • Maleisië: je hebt geen visum nodig, je krijgt bij aankomst een stempel in je paspoort waarmee je 90 dagen in het land mag verblijven.
  • Myanmar: je hebt een visum is nodig dat je vooraf aanvraagt op de ambassade van Myanmar in een buurland of je thuisland, of online op http://evisa.moip.gov.mm/ Het is 28 dagen geldig, je hebt een paspoortfoto nodig. Wie naar Myanmar gaat om zijn visum voor Thailand te verlengen krijgt tijdelijke toestemming voor het grensgebied maar moet dezelfde dag weer vertrekken.
  • Singapore: je krijgt bij aankomst een stempel in je paspoort waarmee je 90 dagen in het land mag verblijven.
  • Thailand: je krijgt een gratis visum bij aankomst dat 30 dagen geldig is. Je kunt een visum voor twee maanden vooraf kopen bij een Thaise ambassade in een buurland of je thuisland.
  • Vietnam: je moet vooraf een visum aanvragen in een Vietnamese ambassade in een buurland of je thuisland. Het is geldig voor 30 dagen, je hebt een ticket nodig dat aantoont dat je binnen 30 dagen het land weer verlaat.

Deze informatie is van toepassing voor mensen met een Belgisch of Nederlands paspoort en is geldig in januari 2016. Houd er rekening mee dat de regelgeving op elk moment kan veranderen.

Klimaat

Zuidoost-Azië heeft een tropisch klimaat, is erg warm en heeft een hoge luchtvochtigheid het hele jaar door. Er is een droog seizoen en een regenseizoen. De seizoenen kunnen erg verschillen van land tot land en zelfs binnen één land. In Thailand bijvoorbeeld kun je de steden Bangkok en Chiang Mai het best bezoeken van november tot februari, maar op sommige eilanden is het net dan regenseizoen.

Logeren

Wie gaat backpacken reist meestal met een beperkt budget, dus moet je op zoek gaan naar de goedkoopste plekjes om te logeren. De prijzen in Zuidoost-Azië zijn goedkoop vergeleken met Europese prijzen. Je kunt heel goedkoop gaan slapen in een ‘guesthouse’ of een ‘homestay’ en ook kleinere hotels zijn vaak niet duur. Als je wat meer geld te spenderen hebt, kun je naar een mooi hotel of luxe resort, al zul je daar wel wat rare blikken krijgen als je met je backpack binnenloopt. Voor guesthouses is vooraf reserveren niet de gewoonte, je weet meestal toch niet van tevoren hoelang je wil blijven of waar je volgende bestemming zal zijn. Als je low budget gaat logeren moet je niet teveel verwachten. Warm water is een luxe in de regio en een kamer zonder meubels is niet helemaal ongewoon, de matras kan toch gewoon op de grond.

Eten

In Zuidoost-Azië is op elke straathoek eten te vinden. Lokale, snelle gerechtjes zijn spotgoedkoop, de meeste mensen eten dan ook elke dag buitenshuis. Probeer zeker de typische gerechten van het land of de streek, maar let op met kip, vis en schaaldieren. Eet enkel een gerecht dat nog warm is. De porties zijn meestal klein omdat het de gewoonte is vijf tot zes kleinere maaltijden te eten. In Zuidoost-Azië eet men rijst of noedels bij elke maaltijd van de dag, zelfs bij het ontbijt. Probeer zeker eens een rijstgerechtje of een heerlijke noedelsoep als ontbijt, het geeft genoeg kracht en energie voor de hele ochtend. Waar veel toeristen komen is er een uitgebreide keuze aan ‘western food’. Hamburgers en pizza zijn makkelijk te vinden, maar ook andere lekkere Belgische, Nederlandse, Duitse en Engelse maaltijden worden aangeboden.

TuktukTuktuk

Transport

Tuktuk en taxi

Overal in Zuidoost-Azië zijn er tal van transportmogelijkheden. Een kleine afstand binnen een stad, naar de luchthaven of het busstation, daarvoor neem je een taxi of tuktuk. Een tuktuk is een driewielig motorvoertuig met een bankje voor 2 tot 3 personen. Deze manier van transport is typisch voor de regio en een absolute must voor elke reiziger. Weet wel dat de chauffeurs meestal niet echt voorzichtig rijden. Spreek altijd vooraf een prijs af voor je ritje en vergeet niet te onderhandelen. Als je een taxi neemt is het verstandig een taxi met een meter te kiezen, en dring erop aan de meter ook aan te zetten.

Bus en trein

Van de ene stad naar de andere ga je met de bus of trein, omdat de afstanden soms groot kunnen zijn wordt vaak een nachtbus of nachttrein genomen. Zo bespaar je een nacht accommodatie, maar een goede nachtrust is niet gegarandeerd. Over het algemeen zijn de bussen en treinen in Zuidoost-Azië van redelijke kwaliteit, indien je naar populaire bestemmingen gaat kun je best comfortabel reizen. In minder toeristische gebieden zit je vaak in een oude, rammelende bus met de ramen open. Schrik er niet van als naast de passagiers ook enkele kippen de bus nemen. Vaak neemt de bus meer passagiers mee dan er zitjes zijn, dan wordt er lekker dicht bij elkaar gezeten, of op een plastic stoeltje in het gangpad.

Internationaal

Tussen twee buurlanden kun je vaak met de nachtbus of de trein reizen en dit is meestal de goedkoopste oplossing. Maar hou zeker de promoties van de low budget vliegtuigmaatschappijen in het oog. AirAsia, Nok Air, Jetstar, Lion Air, Tiger Airways en vele anderen hebben vaak vluchten in de aanbieding. Ook de grotere maatschappijen zoals Bangkok Airways, Thai Airways of Malaysia Airlines hebben soms aantrekkelijke promoties.

Markten

In elk land, in elke stad en elk dorp is er wel een markt te vinden. Grotere steden hebben dagelijks meerdere markten waar je vers fruit en groenten kunt kopen, maar ook gegrild vlees, volledige maaltijden en dessertjes. Schrik niet van de levende vissen, kikkers, ingewanden en gefrituurde insecten. Om sommige markten te bezoeken heb je best een sterke maag nodig, maar hier kun je wel de echte sfeer en cultuur vinden. Daarnaast zijn er de toeristische markten waar je een leuk souvenir kunt kopen, hier moet je altijd onderhandelen. Ga echter niet te ver, want veel van de mooie spulletjes die je kunt kopen zijn met de hand, en dus met veel tijd en liefde, gemaakt.

Zuidoost-Azië heeft plekjes voor zowel de liefhebbers van paradijselijke stranden, afgelegen eilanden, bergen en natuur. Maar ook voor wie houdt van bruisende steden met mooie architectuur heeft de regio veel te bieden. De mensen zijn vriendelijk en het eten is lekker en goedkoop. Het is de ideale bestemming voor wie wil rondtrekken met de rugzak maar ook voor wie wat meer luxe wenst.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 5: backpack-landen in AziëTop 5: backpack-landen in AziëBackpacken wordt steeds populairder, veel mensen gaan erop uit met hun rugzak op de wereld om hun heen te ontdekken. Dit…
De essentie van het backpackenDe essentie van het backpackenEen vliegticket boeken, op het vliegtuig stappen met niet meer dan een backpack en je paspoort, het is de ideale manier…
Backpacken - Tips & TrucsBackpacken is een lowbudget manier van reizen. Met een rugzak liftend de wereld over is vooral populair onder jongeren e…

Vilamoura, parel aan de Portugese kustVilamoura, een mooie stad aan de Portugese zuidkust in de Algarve, op 25 minuten van het vliegveld van Faro. Directe vlu…
Albufeira: stranden, uitgaansleven en bezienswaardighedenAlbufeira: stranden, uitgaansleven en bezienswaardighedenAbufeira is één van de meest populaire vakantiesteden van Portugal, liggend in het zuidelijkste gedeelte van het land, i…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuidoost-Azi%C3%AB
  • https://brunei-darussalam.visahq.com/
  • https://www.evisa.gov.kh/
  • http://www.philippine-embassy.org.sg/consular/visa/important-visa-information/
  • https://visa4indonesia.nl/visa-free-short-visit-for-tourist-3/
  • http://www.ambalao.be/
  • http://evisa.moip.gov.mm/
  • http://www.mfa.gov.sg/content/mfa/consular_information/foreigners_visiting_singapore.html
  • http://southeastasiabackpacker.com/visa-guide/
Valedevento (52 artikelen)
Laatste update: 13-04-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.