Een reis door Maleisië
Maleisië is een land in Zuidoost-Azië dat veel te bieden heeft voor elke type reiziger. Er is mooie architectuur, natuur en ongerepte stranden, je kunt er goedkoop met de rugzak reizen of stijlvol logeren en er is een gevarieerd aanbod aan eten en bezienswaardigheden. De belangrijkste toeristische trekpleisters voor iedere reis zijn Kuala Lumpur, Malakka, de Cameron Highlands, het Taman Negara National Park en de eilanden Penang, Langkawi en Perhentian. In het Kinabalu National Park op het eiland Borneo kun je de hoogste berg van het land beklimmen en je kunt een orang-oetancentrum bezoeken.
Ligging en bevolking
Maleisië ligt in
Zuidoost-Azië, het bestaat uit twee afzonderlijke delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee. West-Maleisië of het schiereiland Maleisië grenst in het noorden aan
Thailand en in het zuiden aan Singapore. Oost-Maleisië is gelegen in het noorden van het eiland Borneo en grenst in het zuiden aan
Indonesië en in het noorden aan Brunei. West-Maleisië beslaat zo’n 40% van de oppervlakte van het land maar er woont wel 85% van de bevolking. De hoofdstad van Maleisië is Kuala Lumpur.
De bevolking is in vier hoofdgroepen te verdelen, de autochtone Maleisiërs (ongeveer 51% van de bevolking), de Chinezen (30%), de Indiase Maleisiërs (8%) en de overige Maleisiërs (11%). Al deze bevolkingsgroepen hebben hun invloed op de Maleisische keuken en religie. De autochtone Maleisiërs zijn moslims en de islam is de nationale godsdienst, daarnaast zijn er boeddhisten, hindoes en christenen. De officiële talen zijn het Bahasa Malaysia en Engels, het grootste deel van de bevolking spreekt in de dagelijkse omgang het Pasar-Maleis.
Geschiedenis
Door zijn ligging werd West-Maleisië een belangrijke haven en vestigingsplaats voor kooplieden langs de handelsroutes tussen China, India en Arabië. De islam arriveerde in de veertiende eeuw en in de zestiende eeuw kwamen Europese handelslieden voor het eerst naar Maleisië. De Portugezen kwamen als eerst aan in Malakka, in 1509. De Nederlanders volgden hen op in 1641 en in 1786 vestigden de Engelsen zich op Penang. Aan het einde van de negentiende eeuw werden in Maleisië grote tinreserves ontdekt. Omdat het Chinese keizerrijk op instorten stond, vluchtten veel Chinezen naar Maleisië om te werken in de tinmijnen. Dit zorgde voor grote onenigheid in het land en er ontstond een bloederige burgeroorlog. Een Brits-Indisch leger greep in en verenigde in 1895 de belangrijkste staten van het land in een Britse federatie. Onder Brits bestuur groeide de economie snel en Maleisië werd de grootste producent van tin, rubber en palmolie. Na de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog groeide de drang naar onafhankelijkheid, het schiereiland Maleisië werd in 1957 onafhankelijk onder de naam Federatie van Malaya. Een nieuwe federatie met als naam Maleisië werd in 1963 opgericht en bestond uit Maleisië, Singapore, en de Oost-Maleisische staten Sabah en Sarawak. Singapore werd onafhankelijk in 1965 en sindsdien bestaat Maleisië zoals we dat vandaag kennen.
Kuala Lumpur
De hoofdstad van Maleisië is groots en veelzijdig, er is een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer, er is een mix van moderne en oude architectuur en het is een paradijs voor wie graag gaat winkelen. In Chinatown, Little India of één van de vele marktjes kun je een koopje doen, de grote shopping centra liggen in de buurt van Bukit Bintang. Accommodatie kun je vinden in elke prijsklasse. De belangrijkste uitgaansbuurt is Changkat Bukit Bintang, ook zijn er tal van rooftop bars bovenop wolkenkrabbers waar je kunt genieten van een mooi uitzicht over de stad. Kuala Lumpur is ook een goede bestemming voor wie van eten houdt, er zijn ontelbaar veel kleine restaurantjes en eetstalletjes, foodcourts en luxe restaurants. Er is een mix van typisch Maleisisch eten, gegrild vlees en vis, Chinese keuken en tal van Indische specialiteiten. Uiteraard is er ook een groot aanbod aan fastfoodrestaurants en gerechten van over de hele wereld.
Petronas Twin Towers
Bezienswaardigheden
Petronas Twin Towers
Waarschijnlijk het belangrijkste en indrukwekkendste bouwwerk in Kuala Lumpur zijn de Petronas Twin Towers. Met hun 452 meter hoogte zijn ze tot op heden (2016) de hoogste twin towers ter wereld en zijn ze een mooi staaltje van moderne architectuur. Je kunt de torens binnenin bezoeken, op de 41ste verdieping is de skybridge, die de twee torens met elkaar verbindt, op de 86ste verdieping is een observatieplatform waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.
Menara KL
Een andere toren in de hoofdstad is de Menara KL, deze heeft een hoogte van 421 meter. Het was oorspronkelijk een communicatietoren maar nu doet het enkel nog dienst als toeristische attractie. Bovenaan bevindt zich een draaiend restaurant met een panoramisch zicht over de stad.
Sultan Abdul Samad building
Dit gebouw is een voorbeeld van Britse koloniale architectuur met een veertig meter hoge klokkentoren. Hier was vroeger de rechtbank, tegenwoordig zijn het de kantoren van de ministers van informatie, communicatie en cultuur.
Merdeka square
Dit plein is gelegen in het hart van Kuala Lumpur, het heeft een indrukwekkende 95 meter hoge vlaggenmast waar vandaag de Maleisische vlag wappert. Het was hier dat in 1957 de Britse vlag naar beneden werd gehaald toen Maleisië onafhankelijk werd.
Masjid Negara
Deze moskee wordt ook de National Mosque genoemd, ze beslaat 53.000 m² en heeft een capaciteit van 15.000 gelovigen. Er is een 73 meter hoge minaret en het dak heeft de vorm van een ster met zestien punten.
Masjid Jamek
Deze moskee is gelegen aan de Klang en de Gombak rivier, het is één van de oudste moskeeën in de stad, de officiële opening was in 1909.
Kuala Lumpur telt ook tal van musea, zo is er het National Museum en het Islamic Arts Museum. Je kunt ook één van de vele Chinese tempels bezoeken, de Thean Hou tempel is één van de grootste Chinese tempels in Zuidoost-Azië. De hoofdstad is verbazend groen, er zijn tal van parken en tuinen, de grootste zijn de KL Lake Gardens. Hier zijn behalve een meer en mooie bomen en planten ook een hertenpark, een vlindertuin en een orchideeënpark te vinden.
Ongeveer tien kilometer buiten de stad liggen de Batu Caves, dit zijn hindoegrotten. De grot werd in 1892 ontdekt, is 400 meter lang en 100 meter hoog. Voor de ingang van de grotten staat het hoogste standbeeld ter wereld van de God Murugan, het is 42,7 meter hoog. Er zijn 272 trappen naar de ingang van de grotten, waar je de Temple Cave kunt bezoeken.
Malakka
Malakka ligt aan de westkust van Maleisië op zo’n drie uur rijden van de hoofdstad. Dit stadje is een prachtig voorbeeld van het koloniale verleden van Maleisië, in het historische centrum zijn de restanten te vinden van de Portugese en Nederlandse bezetting. In 2008 werd Malakka door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.
Bezienswaardigheden
- St. Pauls Church: Deze kerk werd gebouwd door de Portugezen, later werd het een Nederlandse begraafplaats. De kerk is in vervallen staat en vandaag kun je de ruïnes bezoeken, waar nog grafstenen te zien zijn met Nederlandse opschriften.
- Het Stadthuys: Dit Nederlandse bouwwerk is gelegen aan het Dutch square in het hartje van het historische centrum. Het werd in 1650 gebouwd en is daarmee het oudste Nederlandse bouwwerk in Azië. Het was de woning van de gouverneur, tegenwoordig is het een museum.
- Christ Church: Naast het Stadthuys is de Christ Church te vinden, een opvallende rood-witte kerk gebouwd door de Nederlanders in 1750.
- Chinatown: In dit deel van de stad zijn veel Chinese bouwwerken en tempels te vinden. De Cheng Hoon Teng tempel werd in 1645 gebouwd en wordt beschouwd als de oudste Chinese tempel in Maleisië. Er zijn ook tal van kleine restaurantjes en winkeltjes.
- Jonker street: Deze straat barst van de kunstgalerijen, antiekwinkels en souvenirwinkels. Op vrijdag, zaterdag en zondag is er een gezellige avondmarkt waar je een leuk souvenir op de kop kunt tikken en iets kunt eten aan de vele eetstalletjes.
Cameron Highlands
Cameron Highlands is een hoogvlakte ongeveer 150 km ten noorden van Kuala Lumpur, deze regio is gelegen op 1500 meter hoogte en is daarmee het hoogste gebied van het schiereiland Maleisië. De temperaturen liggen hier een stuk lager dan in de rest van het land en het is dan ook een populair toevluchtsoord voor mensen die verkoeling zoeken. De hoogvlakte is genoemd naar William Cameron, die tijdens een expeditie in 1885 deze regio ontdekte. Door het koelere klimaat is deze streek erg geschikt voor het groeien van thee en je kunt één van de vele theeplantages bezoeken, de BOH plantage is de populairste. Verder kun je naar de vlindertuin, aardbeiplantages, rozentuinen en zelfs een cactusvallei. Overal in deze regio zijn prachtige uitzichten te zien en je kunt mooie wandelingen maken in de jungle. Tanah Rata en Brinchang zijn de twee dorpjes in de Cameron Highlands, hier zijn vele restaurants en logeerplekken te vinden.
Taman Negara
Dit nationale park bestaat uit één van de oudste regenwouden ter wereld, het zou meer dan 130 miljoen jaar oud zijn. Het nationale park beslaat een oppervlakte van 4343 km² en bevat het hoogste punt van West-Maleisië, Gunung Tahan. In dit regenwoud leven nog enkele zeldzame diersoorten, zoals de Malayan tijger, de Indische olifanten en de zonneberen. Ook zijn er tal van vogelsoorten zoals de argus fazant, de Malayan spiegelpauw en neushoornvogels.
Bezoekers aan het Taman Negara park kunnen verschillende korte wandelingen maken, onder andere naar de canopy walkway. Dit is een 500 meter lange loopbrug op zo’n 45 meter hoogte in de jungle. Je kunt ook wandelen naar het uitkijkpunt Bukit Teresek of de Gua Telinga grotten. De meer avontuurlijke reizigers kunnen een trekking in de jungle maken van enkele dagen met een gids. De kans dat je wilde dieren ziet is klein, de dieren zijn erg mensenschuw en blijven ver weg van toeristen. Je kunt wel de vele mooie planten en bomen bewonderen en je zult zeker enkele interessante insecten en kleine dieren zien. Het kan erg warm en extreem vochtig worden in Taman Negara, neem dus zeker bescherming tegen de zon mee. Ook zijn er zeer veel muggen en bloedzuigers, bescherm je dus goed tegen deze insecten.
Kek Lok Si tempel
Eilanden
Penang
Penang is een eiland gelegen aan de noordwestkust van Maleisië, het is vanaf het vasteland te bereiken met de ferry of via de brug die het eiland verbindt met het vasteland. Naar Penang moet je niet gaan voor een strandvakantie, wel voor mooie architectuur, tempels, moskeeën, musea en een groot aanbod aan eten. De belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland zijn Georgetown (de bruisende hoofdstad is UNESCO werelderfgoed), de Kek Lok Si tempel (de grootste boeddhistische tempel in het land), Penang Hill (voor een prachtig uitzicht), Penang National Park (voor mooie wandelingen naar een meer met zoet en zout water dat zich niet mengt), Ford Cornwallis en Snake tempel.
Black Sand Beach
Langkawi
Langkawi is een eiland ongeveer drie uur varen ten noorden van Penang, je kunt de ferry nemen tussen deze twee eilanden of vanaf het vasteland met de ferry naar Langkawi varen. Ook zijn er goedkope vluchten naar Langkawi. Pantai Cenang is het populairste strand op het eiland en hier kun je ook de meeste accommodatie en restaurants vinden. Je kunt een brommer huren om het eiland te verkennen. Enkele interessante plekken zijn Eagle Square en Lagenda park, Black Sand Beach, Kilim Geoforest Park en de Durian, Terumun en Seven Wells watervallen.
Perhentian eilanden
Deze eilandengroep aan de noordoostzijde van het schiereiland Maleisië bestaan uit het grotere Perhentian Besar, het kleinere Perhentian Kecil en drie kleinere, onbewoonde eilandjes. Vanop het strand van beide eilanden kun je goed duiken, snorkelen en kajakken, ook zijn er mooie wandelingen te maken in het binnenland. Deze eilanden hebben geen wegen en al het transport verloopt via het water.
Mount Kinabalu /
Bron: TarasK, PixabayBorneo
Sabah
Sabah is de kleinste van de twee Maleisische staten op het eiland Borneo, de hoofdstad is Kota Kinabalu. Hier bevindt zich het Kinabalu National Park, het is UNESCO werelderfgoed en het is hier dat je de hoogste berg van het land kunt beklimmen, de 4095 meter hoge Mount Kinabalu. Een beklimming van deze berg moet je wel op voorhand plannen, de overheid bepekt het aantal mensen dat elke dag op de berg mag tot 150, tijdens het hoogseizoen is deze tocht vaak al maanden op voorhand uitverkocht. Boeken kun je op viator.com. Je kunt Mount Kinabalu ook bewonderen door één van de vele andere wandelingen te maken in het nationale park. Sabah is ook de plek waar je orang-oetans kunt zien in het Sepilok Orangutan Rehabilitaion Centre.
Sarawak
Sarawak is de andere, grotere Maleisische staat op Borneo. Hier is nog veel ongerepte natuur te vinden en weinig toerisme. De hoofdstad is Kuching, een verrassende stijlvolle en hippe stad. Het Gunung Mulu National Park is de meest indrukwekkende bestemming van Borneo en staat op de lijst van UNESCO als werelderfgoed. In dit park zijn er maar liefst 300 kilometer grotten met miljoenen vleermuizen, prachtige natuur, bergen en een actieve vulkaan.
Lees verder