Maleisië - zon, strand, cultuur en natuur

Maleisië - zon, strand, cultuur en natuur Maleisië heeft alles te bieden wat de gemiddelde toerist zoekt: een tropisch klimaat, mooi witte zandstranden, een berggebied, tropische wouden en een uitgebreide cultuur.

Algemene informatie

  • Hoofdstad: Kuala Lumpur
  • Taal: Bahasa Malaysia en redelijk Engels.
  • Munteenheid: Ringgit, verdeeld in 100 sen.
  • Religie: Islam (ca. 50%) De Chinezen zijn boeddhistisch of cufucianistisch.
  • Klimaat: Tropisch regenklimaat
  • Beste reistijd: maart tot en met oktober
  • Tijdverschil: + 7 uur

Als je in Maleisië een auto huurt, houd er dan rekening mee dat hier links gereden wordt.

Maleisië bestaat uit vier delen:
  • West-Maleisië, gelegen op het schiereiland Malakka
  • Oost-Maleisië, bestaande uit Sabah, Sarawak en Borneo

Bezienswaardige plaatsen in Maleisië

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur / Bron: Pexels, PixabayKuala Lumpur / Bron: Pexels, Pixabay
Kuala Lumpur (”modderige samenstroming”) wordt vaak aangedaan tijdens een overstap op een lange reis. Veel mensen die bijvoorbeeld naar Australië reizen, maken hier een tussenstop. Kuala Lumpur, of KL, bezoeken is dan ook een hele ervaring! Deze stad is binnen no time uitgegroeid tot een gigantische metropool met alle moderne architectuur die je je maar kunt bedenken. Naast de wolkenkrabbers en hypermoderne winkelcentra is er echter ook een stukje van de oude stad overgebleven. Enkele bezienswaardigheden in Kuala Lumpur:
  • Railway Station – station met minaretten, gewelven en Moorse bogen
  • National Art Gallery – museum voor beeldende kunst
  • Sultan Abdul Samad Building – hooggerechtshof in Moorse stijl
  • Sri Maha Mariammam tempel – de oudste en mooiste Hindoetempel van het land
  • Masjid Negara – de nationale moskee
  • Masjid Jamek – kleine moskee in Indische Mogulstijl, ook wel de geboorteplaats van KL

Vanuit Kuala Lumpur is het mogelijk om een excursie te maken naar Batu Caves. Dit zijn druipsteengrotten die je alleen kunt bezoeken door een trap van bijna 300 treden te beklimmen. Ook is hier een tempelcomplex waar jaarlijks honderdduizenden pelgrims een bezoek aan brengen.

Melaka/Malakka

Melaka, het vroegere Malakka, is een havenstad gelegen aan de Straat van Malakka. Er zijn hier nog architectonische hoogstandjes uit de Portugese, Hollandse en Britse periodes te zien. De Hollandse wijk is Kampong Belanda, je vind hier Oudhollandse huizen in straten als de Jonkerstraat en de Herenstraat. In het Stadhuys vind je een historisch museum.

Cameron Highlands

Dit berggebied is afgeladen met theeplantages, fruitboomgaarden, bloemkwekerijen en mooie natuur in de vorm van onder andere jungle en watervallen. Het is mogelijk om een rondreis door dit gebied te maken, hierbij worden vaak de stadjes Ringlet en Tanak Rata aangedaan.

Ipoh

Ipoh / Bron: Foursummers, PixabayIpoh / Bron: Foursummers, Pixabay
Ipoh is de hoofdstad van de deelstaat Perak. Het is een ruime, moderne stad met brede landen, koloniale gebouwen en een Chinese wijk. De grootste attractie vind je buiten de stad: de grottempel Perak Tong, met gigantische boeddhabeelden.

In Perak zijn verder bezienswaardig:
  • Kuala Kangsar – met prachtige sultanspaleizen en de moskee Masjid Ubudiah
  • Taiping – met de Lake Gardens en het Perak Museum
  • Teluk Intan – met de scheve toren van Maleisië, Choon Chong

Penang

Penang / Bron: Foursummers, PixabayPenang / Bron: Foursummers, Pixabay
Penang, ‘De Parel van de Oriënt,’ is een bergachtig eiland voor de westkust van Maleisië. De hoofdstad van Penang is Georgetown. Het eiland ligt slechts 3 kilometer van het vasteland, en is bereikbaar via een veerdienst en diverse brugverbindingen. Een van deze bruggen is tevens de langste brug van heel Azië. Penang is een van de meest bezochte bestemmingen in Maleisië en dat is niet zo gek: alles wat Maleisië te bieden heeft, vind je hier. Schitterende zandstranden, watersportmogelijkheden, goede hotels en een fijne cultuur. In de hoofdstad Georgetown vind je diverse boeddhistische en hindoeïstische tempels, de Kek Lok Sit Pagode is hiervan de bekendste. Het Eastern & Oriental Hotel is ook bezienswaardig, het is gebouwd in koloniale stijl. Tussen Penang en Kuala Lumpur ligt Pulau Pangkor, een tropisch eiland met jungle, mooie zandstranden en kristalhelder water.

Langkawi

Langkawi / Bron: Sahilkhurana15, PixabayLangkawi / Bron: Sahilkhurana15, Pixabay
Langkawi is een archipel, bestaande uit ongeveer 100 eilanden. Het hoofdeiland Langkawi is daarvan de grootste. Je kunt Langkawi bereiken per vliegtuig of per boot. De hoofdstad van Langkawi is Kuah. De archipel is een populaire strandbestemming, de mooiste stranden vind je aan de noord- en westkust. Echte Bountystranden zijn Tanjung Rhu, Pebble, Tengkorak, Paintai Cenang en Pantai Tengah.

Taman Negara

Taman Negara is het grootste Nationale Park van Maleisië. Je vind hier de hoogste berg van het land, Gunung Tahan (2190m) grote roofdieren zoals de tijger en de panter, andere grote dieren, zoals de olifant, de tapir en de neushoorn en diverse apen. Het is zeer aan te raden om een wandeling te maken over de hangbruggen die op 30m hoogte door de boomtoppen voeren. Vanaf de berg Bukit Teresek heb je een mooi uitzicht over de jungle.

Kota Bahru

Kota Bahru is de hoofdstad van de deelstaat Kelantan en wordt ook wel het centrum van nijverheid en traditionele ambachten genoemd. Er wordt hier onder andere zilverwerk gesmeed, houtsnijwerken gemaakt, gebatikt en geweefd. Nabij Kota Bahru staat de oudste moskee van Maleisië, Masjid Kampung Laut.

Oostkust

Aan de oostkust van het land vind je diverse prachtige stranden en knusse vissersdorpjes, waarvan Marang en Kuale Terengganu heel bekend zijn. In Rantau Abang vind je ook een grote toeristische trekpleister, op het strand bij deze plaats komen van mei tot en met september de reuzenzeeschildpadden hun eieren leggen.

Kuantan is de belangrijkste badplaats aan de oostkust, vooral het plaatsje Cherating is heel bekend. Hier vind je parelwitte zandstranden en goede hotels. Vanuit Cherating kun je ook een excursie maken maar het Chinimeer dat is overdekt met lotusbloemen. Voor de kust van Kuantan ligt Tioman, hier vind je goede resorts.

Oost-Maleisië (Borneo)
Borneo / Bron: Pen Ash, PixabayBorneo / Bron: Pen Ash, Pixabay

Oost-Maleisië bestaat uit de deelstaten Sarawak en Sabah, deze beslaan het noordwesten van het eiland Borneo. Je vind hier voornamelijk ongerepte natuur, bestaande uit tropisch regenwoud, grotten en talloze planten en dieren.

Sarawak

De hoofdstad van Sarawak is Kuching, een kleurrijke stad aan de rivier de Sarawak. Er zijn diverse bezienswaardigheden, onder andere het paleis van de gouverneur, het Kattenstandbeeld en de Tua Pek Kong-tempel. Kuching is tevens een geschikte plaats om excursies te maken. Een leuke excursie is een boottocht per longboat naar het dorpje Nanga Sumpa waar vroeger de koppensnellers van Borneo woonden. Hier staan ook de bekende longhouses, een huis op palen van wel honderden meters lang, waarin een heel familie woont. Ook bezienswaardig is Mulu National Park, het grootste park van Sarawak. Hier vind je tropisch regenwoud met talloze planten, bomen en vogels. Ook zijn er hier enkele grotten, met name de Deer-grot is spectaculair. Tegen zonsondergang komen duizenden vleermuizen de grot uit om eten te zoeken.

Sabah

Sabah, met de hoofdstad Kota Kinabalu, is een schitterend gedeelte van Borneo, met een rijke vegetatie. Er zijn hier dan ook enkele natuurparken. De belangrijkste daarvan is Kinabalu Park, met de berg Mount Kinabalu. De hoofdstad Kota Kinabalu is een strandbestemming en biedt tevens mogelijkheden voor excursies naar de jungle. In Sepilok bevindt zich een echte toeristenattractie, een Rehabilitatiecentrum voor orang-oetans. In Sandakan kun je een uitstapje maken naar Turtle Island, hier komen elke nacht karet- en soepschildpadden hun eieren leggen.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een reis door MaleisiëEen reis door MaleisiëMaleisië is een land in Zuidoost-Azië dat veel te bieden heeft voor elke type reiziger. Er is mooie architectuur, natuur…
Toerisme Kuala Lumpur: informatie voor de toeristenToerisme Kuala Lumpur: informatie voor de toeristenGa je op reis naar Kuala Lumpur? Dat is een echte aanrader! Het is de hoofdstad van Maleisië en een supermoderne stad. O…
Penang, de parel van het OostenPenang, de parel van het oosten. Is er meer nodig om nieuwsgierig te worden en deze parel met eigen ogen te willen aansc…
Selangor, het huis van openhartigheidSelangor het huis van openhartigheid vormt zo ongeveer het hart, de stuwende kracht van Maleisië. Hier vormde de tinontg…

De mooiste plekjes van Ierland - Giant's CausewayDe mooiste plekjes van Ierland - Giant's CausewayIn het noordoosten van Ierland ligt het graafschap Antrim. In het noorden en oosten wordt deze county begrensd door de A…
El Gouna, een leuk dorpje in EgypteEl Gouna is een kleine stad gelegen in Egypte, ten noorden van Hurghada. Het is vrij nieuw en een unieke bestemming. Je…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 14-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.