Penang, de parel van het Oosten

Penang, de parel van het oosten. Is er meer nodig om nieuwsgierig te worden en deze parel met eigen ogen te willen aanschouwen? Het eiland is gelegen in de Indische oceaan, ten westen van het schiereiland Maleisië. De staat omvat ook nog een kleine strook op het vasteland. Het is een erg verstedelijkte staat met een hoge bevolkingsdichtheid en een zeer gemengde bevolking. Dit is voor toeristen interessant want ieder van deze bevolkingsgroepen heeft zijn eigen cultuur, zijn eigen godsdienst en bijbehorende tempels en niet te vergeten zijn eigen keuken. De natuur voegt er met zon, stranden en tropische plantengroei extra mogelijkheden aan toe.

Algemene Informatie

De staat Penang, officieel Pulau Pinang, omvat het eiland Penang (spreek uit Pinang) en een kleine strook op het schiereiland tegenover het eiland. In totaal heeft het een oppervlakte van 1.031 km² waarop 1,63 miljoen mensen wonen (2011). Dit is 1581 personen per km². 91 % van de bevolking leeft in de steden. Het is daarmee een van de meest verstedelijkte staten in Maleisië.
De bevolking bestaat voor 32 % uit Maleiers, voor 59 % uit Chinezen en 7 % Indiërs. De cijfers variëren sterk volgens de bron.
Het eiland ligt in de straat van Malakka op ongeveer 3 km van het vasteland. Verder op het schiereiland grenst het in het Noorden en Oosten aan Kedah en in het Zuiden aan Perak.

De hoofdstad is Georgetown, gelegen op het eiland. De kleinere stad Butterworth ligt op het vasteland in de provincie Wellesley of Seberang Perai. Het eiland is met twee bruggen verbonden met het vasteland, en er is een ferry-verbinding. Penang is geen sultanaat. Het hoofd van de staat is een gouverneur.

De vlag heeft drie verticale banen, links lichtblauw wat ons herinnert aan de zee die het eiland omgeeft. Rechts is er geel dat voorspoed voorstelt, en in het midden wit. In het wit staat een areca notenboom afgebeeld die het eiland zijn naam heeft bezorgd.

Een beetje geschiedenis

Oorspronkelijk hoorde Penang tot het sultanaat Kedah. De Britten, op zoek naar een steunpunt in de handel met het verre Oosten, richtten er een handelspost op in 1786. De oorspronkelijke bevolking was zeer klein, maar groeide snel door het succes van de handel in peper, kruidnagel en andere specerijen. Administratief werd het ingedeeld bij India tot het samen met Malakka en Singapore deel ging uitmaken van de Strait settlements, nog steeds onder Brits bestuur. Als zodanig maakte het de verdere evolutie mee naar de onafhankelijkheid in 1957.

Economie

Het BNP groeide in 2012 met 3,9 % en er was een werkloosheidsgraad van slechts 1,8 %. Het is de derde economie in Maleisië na Selangor en Johor (Kuala Lumpur als federaal gebied buiten beschouwing gelaten). Industrie is de belangrijkste activiteit. Het levert meer dan de helft van het bruto product. Het gaat daarbij vooral om elektrische producten en elektronica. De sector dreigt terrein te verliezen door een tekort aan ingenieurs. De dienstensector met toerisme, handel en scheepvaart is niet te onderschatten en werd de afgelopen jaren bijna net zo belangrijk als de industrie.

Toeristische troeven

De sterke Britse aanwezigheid en de grote culturele mix van het eiland in combinatie met zon, zee en mooie stranden maken van Penang een vakantiebestemming bij uitstek. De noordkust kent een bruisend nachtleven.

Georgetown

Georgetown is gezegend met elegante koloniale gebouwen. In het oude centrum rijden nog fietstaxi's, erg geliefd voor sightseeing. We beginnen met misschien wel het meest gekende gebouw van de staat de Kek Lok Si tempel. Het is de grootste boeddhistische tempel van Maleisië en staat prominent op een heuveltop. Hij is omgeven met tuinen, mooie beelden en een schildpaddenvijver. 193 treden leiden de bezoeker naar de 30 meter hoge 'pagode van de tienduizend boeddha's'.

Tempels

Nog een belangrijke boeddhistische plaats is de Wat Chaya Mangkalaram. Gebouwd met steun van de Thaise overheid is deze tempel ook Thais van architectuur. Hij bevat een 33 meter lang Boeddhabeeld. Achter het beeld staan talloze urnen met de as van overledenen. De ingang is versierd met een paar slangen en binnen de tempel staan vele vergulde beelden. Fotograferen is er verboden. Een andere Boedhistische tempel is de slangentempel gewijd aan Chor Soo Kong. De tempel werd gebouwd in 1850 en herbergde talrijke giftige slangen die dank zij de wierook niet gevaarlijk zouden zijn. Het aantal slangen in de tempel is in de loop der tijd verminderd.

Een hindoeïstisch heiligdom is de Sri Mariammam tempel met een rijk versierd interieur. Het voornaamste beeld is versierd met goud, zilver, diamanten en emerald. De mooiste Chinese tempel is de Kongsi tempel. Je moet wel toestemming vragen om er binnen te lopen, maar de wanden, pilaren en plafonds zijn mooi versierd met houtsnijwerk.

Cultuur

Staat alleen Penang op het programma, loop dan zeker even binnen bij het Cultureel Centrum. Het biedt een overzicht van de verschillende culturen uit Maleisië daar inbegrepen de verschillende etnische groepen uit Sabah en Sarawak. Men toont er de traditionele huizen, dansen, spelen, verschillende traditionele ambachten en huwelijksplechtigheden.

Natuur

Wie geïnteresseerd is in natuur kan terecht in het Bosmuseum, de botanische tuin of de vlindertuin. Het bosmuseum toont producten van het bos uit het hele land, verschillende soorten tropisch hout en houtproducten. Het ligt in een recreatiepark van 100 hectare met talloze bloeiende planten, varens, vogels, vlinders, hagedissen en insecten.

De vlindertuin geeft in verschillende leefomgevingen een unieke kans om snel veel verschillende soorten exotische vlinders te zien. De botanische tuin dateert van 1884 en herbergt de flora van het eiland. Een paar honderd meter van de ingang verwijderd start een pad dat leidt naar de top van de 830 meter hoge Penang berg. Het pad is goed maar het vraagt wel wat inspanning. Sinds 1922 is er ook een kabelbaan. Op de top heeft men een mooi uitzicht over het eiland. Men kan er ook overnachten.
Ten slotte is er de tropische fruittuin. Meer dan 250 soorten tropisch en subtropisch fruit zijn er verzameld. Je kan ze ook proeven in functie van het seizoen. Maak er kennis met het verse kokosnootsap, de durians en mangosteen, drakenfruit en andere ramboetans.

Stranden

En tot slot, niet te vergeten, zijn er de stranden. De bekende stranden bij de internationale resorts bieden ruime gelegenheid om te zwemmen, te zonnen, te surfen, parasailen of te varen met een catamaran. Wie meer privacy wenst kan wat afgelegen stranden bereiken vanuit Teluk Bahang via paden door het Pantai Acheh bosreservaat. Ook in het zuidwesten kan je vanuit Betong na 25 minuten wandelen een mooi zuiver strand (Pasir Panjang) bereiken.
© 2014 - 2024 Shupol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verken Zuidoost-Azië met de Eastern & Oriental ExpressVerken Zuidoost-Azië met de Eastern & Oriental ExpressDe Eastern & Oriental Express is een luxe trein die toeristen vervoert tussen Thailand, Maleisië en Singapore. Gedurende…
Thaise Penang Curry Pasta en Thaise rundvleescurryDe Thaise keuken kent verschillende pasta’s voor curry. De Penang curry paste wordt gedeeltelijk gemaakt van gedroogde i…
Winterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterWinterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterHeerlijk op vakantie in de zon terwijl het winter is in Nederland. Waar schijnt de zon voor een perfecte strandvakantie?…
Pangkor, een fantastisch gelegen eiland in MaleisiëPangkor is een eiland, gelegen in Maleisië. Het is er super romantisch en heeft geweldige stranden. Pangkor staat hoog o…

Sarawak, land van de neushoornvogelSarawak, land van de neushoornvogel. Beide benamingen klinken verleidelijk en wakkeren het verlangen aan om de koffers t…
Negeri Sembilan, de negen statenNegeri Sembilan, 'de negen staten', kreeg zijn naam in het verleden toen er nog negen 'districten' samen één sultanaat v…
Bronnen en referenties
  • www.statistics.gov.my
  • www.malaysia.com
  • www.go2travelmalaysia.com
  • http://www.penang-online.com/pages/place-of-interest/tropical-fruit-farm.php
Shupol (19 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.