Negeri Sembilan, de negen staten
Negeri Sembilan, 'de negen staten', kreeg zijn naam in het verleden toen er nog negen 'districten' samen één sultanaat vormden. Een aantal van die gebieden horen nu bij omringende staten. De deelstaat ligt aan de westkust van het schiereiland, ten noorden van Malakka. Kenmerkend voor deze deelstaat is de invloed van de Minangkabau. Deze bevolkingsgroep afkomstig uit Sumatra bracht zijn typische cultuur en architectuur mee en daar is men terecht trots op. Ook de moderne gebouwen krijgen de typische daken. De nabijheid van de internationale luchthaven geeft de industriële ontwikkeling een stevige duw in de rug. Maar uiteraard beschikt de staat ook over andere troeven die de toerist kunnen overtuigen.
Algemene Informatie
Negeri Sembilan heeft een oppervlakte van 6.657 km². Er wonen 1,05 miljoen inwoners, of zowat 157 per km². Het ligt aan de westkust van het schiereiland, met als buurstaten Selangor in het Noorden, Pahang in het Oosten, Johor in het Zuidwesten en Malakka in het Zuiden. In het Westen ligt de straat van Malakka. Vroeger was het verdeeld in negen districten, vandaar de naam. Seremban is de hoofdstad. De stad is zowel via de weg als via de spoorweg goed verbonden met Kuala Lumpur en ook de internationale spoorlijn Singapore Bangkok loopt door de stad.
De bevolking bestaat voor 55 % uit Maleiers, voor 24 % uit Chinezen en voor 15 % uit Indiërs. De groep der Minangkabau telt naar schatting ongeveer 300.000 leden maar ze zijn volledig geïntegreerd in de Maleise samenleving met behoud van een paar culturele eigenheden.
Het staatshoofd, de Yang di-Pertuan Besar (Yamtuan), wordt verkozen uit de koninklijke familie door een raad van de hoofden van de vier grootste districten. In tegenstelling tot de andere dynastieën voeren ze niet de titel van sultan. Negeri Sembilan leverde de eerste koning van Maleisië in 1957 en in 1994 was het weer aan de beurt.
De hoofdkleur van de vlag is geel. De kleur symboliseert het staatshoofd. Het kwartier bovenaan links is diagonaal verdeelt in zwart en rood. Het zwart is het symbool van de traditionele chefs, het rood staat voor de bevolking.
Een beetje geschiedenis
De geschiedenis van Negeri Sembilan hangt nauw samen met deze van de Minangkabau. Deze groep afkomstig uit West Sumatra vestigde zich in de 15de en 16de eeuw in de beschutte valleien en bracht zijn matrilineaire cultuur met zich mee. Huwelijksgebruiken, eigendoms- en erfenisrecht en dansvormen zijn er de nog levende uitingen van. De negen clans vormden een wat losse federatie tot er op het einde van de 18de eeuw een grotere eenheid gevormd werd. Honderd jaar later bezorgden onderlinge twisten, die de ontginning van en de handel in tin hinderden, de Britten een aanleiding om tussenbeide te komen en er een resident te installeren. In 1889 werd een verdrag ondertekend waarbij de heerser in Seri Menanti als heerser over Negeri Sembilan aangesteld werd onder voogdij van de Britse resident. Deze familie is nog steeds de koninklijke familie van Negeri Sembilan.
De invasie door Japan en de ontvoogdingsstrijd na WOII verliep parallel aan deze in de andere delen van het schiereiland Maleisië.
Economie
De staat is een beetje een middenmoter in de economische ontwikkeling. Het draagt 3,7 percent bij aan het BNP, net boven het aandeel in de bevolking (3,5 %). Het leeuwenaandeel wordt geleverd door de industrie (48,6 %) en de dienstensector (41,7 %). Landbouw (6,6 %) en de bouw (2,5 %). Er worden nieuwe investeringen aangetrokken in diverse takken van industriële activiteit en uit diverse landen. De grootste ontwikkelingspool is Nilai aan de grens met Selangor en dicht bij de internationale luchthaven KLIA. De staat kent een economische groei van 4,9 % en een werkloosheidsgraad van 3 %.
Toeristische troeven
Her en der op het platteland kom je huizen tegen met de typische daken van de Minangkabau. Rijden langs de kleinere verbindingswegen is op die manier best een aangename ervaring.
Seremban
De hoofdstad, herbergt het Staatsmuseum. Het gebouw zelf is schitterend, opgetrokken in de Minangkabau stijl. Op het terrein staan ook twee oudere gebouwen, het Istana Ampang Tinggi, dat afkomstig is uit Sri Menanti en het zwaar versierde Rumah Negeri Sembilan. Het museum zelf bezit enkele opmerkelijke voorwerpen, maar biedt alleen informatie in het Maleis. Ook het State Secretariat is de moeite meer dan waard.
De staatsmoskee ligt in de buurt van het meer en herbergt ook symboliek van de deelstaat. Het is gebouwd met negen zuilen die de negen districten symboliseren. Vanuit de moskee heeft men een mooi uitzicht op de tuinen en het meer. Nog in de buurt is in de woning van de vroegere Britse resident het centrum voor ambachten gevestigd. Het is een ideale plaats om producten van bamboe, gevlochten pandanabladeren, batik, glas en keramiek te bewonderen en eventueel te kopen.
Misschien moet je hier ook een bezoek brengen aan het Islamitische centrum gebouwd naar het voorbeeld van de moskee in Xian in China. Het gebouw is een blikvanger. Het is met federale steun en met de steun van de Islamitische religieuze raad opgezet om de Islam te propageren en te verdiepen bij de Chinese bevolking.
Seri Menanti
De vroegere hoofdstad, kan nog pronken met het oude paleis, het Istana Lama. Het werd gebouwd in het begin van de twintigste eeuw. Het steunt op 99 prachtig bewerkte pijlers die 99 krijgers uit verschillende clans gedenken. Het gebouw is een geliefd studieobject voor studenten architectuur. In 1992 werd het omgevormd tot een koninklijk museum met oude wapens, bronzen voorwerpen en zilverwerk.
Port Dickson
Een populaire badplaats. Het kan natuurlijk niet op tegen de badplaatsen aan de Oostkust, maar toch beschikt het over kilometers lange stranden waarlangs schaduwrijke casuarina's zijn gepland. Tijdens de zomermaanden worden er 'feesten' georganiseerd met spel en vertier. Een populaire plek is ook de Blue Lagoon, niet de plek waar de film gedraaid werd, maar toch mooi gelegen met het groene woud op de achtergrond. Niet ver daar vandaan kan je ook, mits voorafgaande toestemming, een 16e eeuwse vuurtoren beklimmen met uitzicht op de straat van Malakka.
Ulu Bendul
Natuurliefhebbers kunnen terecht in het Recreatiepark
Ulu Bendul. Het is er koel en rustig. Door het park meandert een verfrissend koele rivier die de bezoekers uitnodigt tot verpozing. Avontuurlijke geesten kunnen hier de Gunung Agsi beklimmen en de bijzondere flora en fauna is dan altijd een welkom toemaatje.
Nabij het bosreservaat Berembun kan je ook terecht in aangename bungalows en kan je een tocht door het park regelen met een plaatselijke gids. Kennis van Maleis is dan wel nodig. De nog aanwezige bossen lijken voldoende groot om ons gerust te stellen voor de toekomst, maar de bescherming is relatief. Zodra de overheid het nodig acht wordt een terrein toch ontgonnen.