Pahang, huis van rust

De deelstaat Pahang ligt aan de oostkust van het schiereiland Maleisië. Net als de gehele oostkust bestaat de bevolking voor het overgrote deel uit Maleisiërs. Het is een dunbevolkte staat met een heel verscheiden natuurlijke omgeving. De bergtoppen in het binnenland kunnen genieten van wat koelere temperaturen. Van in de tijd der Engelse kolonisatoren was dit een geliefde buitenplaats. Maar de staat biedt ook plaats aan nationale parken die, zo wordt beweerd, de oudste regenwouden ter wereld bevatten. Bedenk dan dat de staat ook grenst aan de Zuid-Chinese zee en een aantal eilandjes telt, en je weet dat toerisme hier toekomst heeft. Daarnaast wil men de noordelijke kuststreek ook industrieel ontwikkelen en worden er grote infrastructuurwerken uitgevoerd.

Algemene informatie

Pahang is de grootste deelstaat in West-Maleisië met een oppervlakte van 35.965 km². Hij is gelegen aan de oostkust van het Maleisisch schiereiland en wordt begrensd in het Oosten door de Zuid-Chinese zee, in het Zuiden door Johor, door Negeri Sembilan, Selangor en Perak in het Westen en door Kelantan in het Noorden. Er wonen slechts 1,53 miljoen mensen en met een bevolkingsdichtheid van ongeveer 42,5 inwoner per km² is het een van de dunst bevolkte deelstaten van het land. Net de helft van de bevolking woont in de stad.

De bevolking is overwegend Maleis (95 %). Er is alleen sprake van een kleine minderheidsgroep Thaï van 3 % en 2% Chinezen. Sinds 1955 is de administratieve hoofdstad Kuantan. De koninklijke stad is Pekan. De sultan is ook hier een erfelijke functie. Tussen 1979 en 1984 vervulde hij de taak van 'koning' van Maleisië.

De vlag is eenvoudig. Ze bestaat uit twee horizontale banden, bovenaan wit, onderaan zwart. Het wit symboliseert de regeerder, het zwart het volk.

Een beetje geschiedenis

Er zijn voorwerpen en aanduidingen gevonden dat er ook in voorhistorische tijden bewoning was in Pahang. Omwille van delfstoffen als goud en tin stond het lange tijd onder controle van het Srivijaya rijk uit Sumatra. Na 1000 kwam het eerst onder Siamese invloed en later onder Malakka. In de 15de eeuw ontstond het sultanaat Pahang maar het gebied bleef inzet van de strijd tussen Portugezen, Nederlanders, Atjeh en Johor. Pas na het verdwijnen van Atjeh en de Portugese invloed groeide Johor uit tot het Johor-Riau rijk met inbegrip van Pahang. Op het einde van de 19de eeuw arriveerden de Britten die een begin maakten met de aanleg van goede wegen en bruggen. Na de Japanse bezetting werd het deel van de Federatie Malaya en werd het in 1957 een deelstaat van het onafhankelijke Maleisië.

Economie

Pahang kent een meer dan behoorlijke economische groei met 6,2 % in 2011 en een werkloosheidsgraad van slechts 2,6 %. Naast de traditionele rijkdommen als houtexploitatie en visserij levert de landbouw ook palmolie en rubber. De hoger gelegen delen zorgen voor groenten, fruit en bloemen uit meer gematigde streken. Verder is de petrochemische industrie belangrijk en natuurlijk ook het toerisme. Het Noordelijke deel van de kustlijn, vanaf Kuantan tot in Terengganu is uitgeroepen tot een zone voor economische ontwikkeling wat gepaard gaat met grote investeringen onder andere in de infrastructuur.

Toeristische troeven

Pahang gaat prat op meer dan 200 km zonovergoten stranden, prachtige eilanden, een nationaal park, Taman Negara, rustige meren en watervallen. De regering wil dan ook het toerisme promoten en ondersteunen. Taman Negara beslaat een oppervlakte van 4343 km² en ligt deels in Pahang, deels in Terangganu en deels in Perak. Er wordt aangenomen dat dit het oudste ongestoorde woudgebied is ter wereld, in de ware zin van het woord oer-woud.

Cameron Highlands

De streek staat bekend om zijn 'ietsje' Engels karakter. Door zijn ietwat koelere temperaturen is het de leverancier van groenten en allerhande soorten fruit voor de stedelingen in Maleisië en Singapore, onder andere aardbeien. Theeplantages geven het land een lieflijke aanblik. Je kan er de theeplukkers aan het werk zien en het is ook mogelijk om de verdere verwerking te bekijken. De thee uit de Cameron Highlands heeft een goede reputatie opgebouwd. Bovendien is er een bloeiende industrie ontstaan van snijbloemen!

In de streek zijn er een aantal bergen (de gunung brinchang, de gunung beremban en de gunung jasar) die vrij makkelijk toegankelijk zijn. Het is heerlijk wandelen onder het bladerdak met af en toe een straaltje zon op het glinsterende wateroppervlak van de koele bergriviertjes. Op de top heb je bij mooi weer een schitterend uitzicht op de eindeloze rijen theeplantages, de stadjes, zelfs tot de straat van Malakka. Er zijn aangepaste verblijfsmogelijkheden voor iedereen. En ook golfers komen aan hun trekken.

Fraser's Hill

Een ander resort in de koelere bergen. Ook hier is er een ruime keuze in accommodatie, van hotels tot bungalows in koloniale stijl. De activiteiten zijn vergelijkbaar, wandelen door de jungle, een bezoek aan kwekerijen, vogelspotten. Een bezoek aan de jeriau waterval en het Frasers meer staan dan vast ook op het programma.

De Genting Highlands

Op nauwelijks een uur rijden van Kuala Lumpur, met een themapark en diverse vormen van vertier zijn dan ook veel drukker. Dat het er op 1500 meter hoogte ook een stuk koeler is is mooi meegenomen. Er is zelfs een casino. Maar in het park zijn er ook voldoende andere attracties die je een adrenaline opstoot kunnen bezorgen. Met mogelijkheden om te zwemmen in een verwarmd bad, paard te rijden, te snookeren of te bowlen, te golfen en door te jungle te trekken hoeft niemand er zich te vervelen. En om de dag af te sluiten is er een ruime selectie aan uitstekende restaurants en zijn er regelmatig interessante optredens.

Tioman

Volgens de legende lijkend op een draak, met een heuvelkam en altijd aanwezige wolken is een droomeiland in de Zuid-Chinese zee. Witte zandstranden omgeven door tropische groene bossen lokken talrijke toeristen. Het wordt wel eens gerangschikt bij de tien mooiste eilanden ter wereld. Het water is er kristalhelder, de koraalwereld schitterend en een paradijs voor duikers. Op het eiland zijn er een aantal vissersdorpjes met gastvrije bewoners. Een excursie per boot naar en tussen de tientallen andere eilandjes in de buurt is een onvergetelijke ervaring. Het eiland is bereikbaar per vliegtuig of per boot. Er zijn uitstekende hotels en resorts.

Cherating is bekend om zijn goudgele stranden en ontspanningsactiviteiten. De bevolking is er vriendelijk en gastvrij. Er worden workshops georganiseerd in batik. De lokale ambachten leveren een uitgebreide selectie mogelijke souvenirs. Er zijn chalets te huur in 'kampung' dorpsstijl, maar er zijn ook hotels van internationale klasse en een resort van Club Mediterranee.

Andere suggesties

Voor natuurliefhebbers is Chendor Beach interessant. Hier komen de groene schildpadden en bij gelegenheid ook een reuzegrote lederschildpad aan wal om hun eieren te leggen. De plek is beschermd maar van juli tot september is dit gebeuren te bewonderen. Er zijn ook een paar mooie plekken om te baden. Het is er rustig, vredig en aangenaam.

Een ander prachtige locatie is Lanjut Beach in het zuiden van de deelstaat. Wie van grotten, stalagmieten en stalagtieten houdt kan terecht in Kota Gelanggi.

Steden

Moe van het trekken? Je wil even weg van het zand, de zee en de wuivende palmen? Dan kan je nog altijd terecht in een van de steden.

Kuantan is de hoofdstad en is snel uitgegroeid tot een modern commercieel centrum. Het wist evenwel zijn charme en zijn cultureel erfgoed te behouden. Het is er altijd heel netjes. Het is goed voorzien van groen. Je vind er kunstambachten en juweliers. In het centrum staat de prachtige Sultan Ahmad Shah moskee die een bezoek waard is.

De koninklijke stad Pekan kan bogen op een schitterend paleis in authentiek Maleise stijl. Op de jaarlijkse feestdag ter ere van de sultan op 24 oktober kan men hier traditie en cultuur in levende lijve meemaken. Het staatsmuseum leert je over de vroege geschiedenis van Pahang en de oude koningen, maar bezit ook een mooie collectie chinees glas en vaatwerk. Pahang is terecht ook fier op de kwaliteit van zijn traditionele zijdeweefsels met ingewikkelde patronen. Het zijdeweefcentrum van Pahang biedt een ruime keuze aan sjaals en stoffen.
© 2014 - 2024 Shupol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maleisië - zon, strand, cultuur en natuurMaleisië - zon, strand, cultuur en natuurMaleisië heeft alles te bieden wat de gemiddelde toerist zoekt: een tropisch klimaat, mooi witte zandstranden, een bergg…
Schotland: reisgidsSchotland staat bekend als een avontuurlijke bestemming. Met de Highlands als setting biedt het land heel wat voor de ac…
Een reis door MaleisiëEen reis door MaleisiëMaleisië is een land in Zuidoost-Azië dat veel te bieden heeft voor elke type reiziger. Er is mooie architectuur, natuur…
Singlereis Maleisië van FoxDe singlereis van Fox naar Maleisië kent veel hoogtepunten. Fox heeft een vrij uniek concept waarbij alleenstaanden of a…

Terengganu, waar de natuur het erfgoed omarmtTerengganu, waar de natuur het erfgoed omarmt, is een van de meest Maleise deelstaten van Maleisië. Dat betekent ook dat…
Selangor, het huis van openhartigheidSelangor het huis van openhartigheid vormt zo ongeveer het hart, de stuwende kracht van Maleisië. Hier vormde de tinontg…
Bronnen en referenties
  • www.pahangtourism.org.my
  • www.fascinatingmalaysia.com/pahang/
Shupol (19 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.