Terengganu, waar de natuur het erfgoed omarmt
Terengganu, waar de natuur het erfgoed omarmt, is een van de meest Maleise deelstaten van Maleisië. Dat betekent ook dat de bevolking overwegend moslim is. De staat is gezegend met een weelderige, prachtige natuur, gaande van het gebergte, de tropische regenwouden tot de mooie stranden en enkele schitterende tropische eilandjes in de Zuid-Chinese zee. Het toerisme is dan ook een van de speerpunten voor de verdere ontwikkeling van de staat. Er wordt gehoopt dat dit ook de traditionele ambachten en de cultuur in de brede zin van het woord kan behoeden voor teloorgang en hen een nieuwe impuls kan bezorgen.
Algemene Informatie
Terengganu ligt in het oosten van het schiereiland Maleisië. Het sultanaat ontstond in 1725. In 2006 werd de 17de sultan verkozen tot 13e koning van Maleisië. De deelstaat grenst in het Oosten aan de Zuid-Chinese zee, verder met de klok mee aan Pahang en Kelantan. Het heeft een erg gevarieerd landschap, van bergen en watervallen, tot stranden en een aantal prachtige eilanden met boeiende koraalriffen.
Op een oppervlakte van 12.956 km² wonen ongeveer 1,08 miljoen inwoners. Dit is 83 per km². 90 % van de bewoners is Maleis. De staat is dan ook bakermat en hoeder van de Maleise cultuur. De hoofdstad is Kuala Terengganu. Het is tevens de residentie van de sultan. Kantoren sluiten meestal op vrijdag en zaterdag, in overeenstemming met de islamitische week.
De vlag wordt gevormd door een zwart veld omgeven door wit. Het zwart vertegenwoordigt de bevolking en het wit staat voor de Heerser. Het symboliseert de bescherming die de Heerser biedt aan de bevolking. Vermits de islam ook de officiële staatsgodsdienst is mag de wassende maand en de ster niet ontbreken.
Een beetje Geschiedenis
Naar verluidt zou Ptolemeus in de tweede eeuw al melding hebben gemaakt van de stad onder de naam 'Primula'. Ook in Chinese geschriften uit de 12e eeuw wordt melding gemaakt van ‘Teng-ya-nu’. Kuala Terengganu zou toen een van de belangrijkste handelscentra in Zuid-Oost Azië zijn geweest. In 1887 is er een granieten steen gevonden uit 1303, de 'Batu Bersurat' die getuigt van de aanwezigheid van de islam vanaf die tijd. In 1725 werd het sultanaat gesticht met Tun Zainal Abidin de jongere broer van de sultan van Johor als eerste sultan. Het is een erfelijke functie. Vanaf de Tweede Wereldoorlog loopt de geschiedenis gelijk met de rest van Maleisië.
Economie
Terengganu was bij uitstek een landbouw- en vissersstaat. 45% van het grondgebied is nog steeds regenwoud. Het is dan ook niet verwonderlijk dat men volop inzet op de ontwikkeling van het toerisme. Het natuurschoon is er. Er is volop gewerkt aan de ontwikkeling van de infrastructuur en men heeft resoluut gekozen voor een ecologische aanpak.
De voorbije 40 jaar heeft de ontginning van olie en gas de economie drastisch veranderd. Maar de landbouw, visserij en kunstnijverheid blijven belangrijk. De staat kent een economische groei van 2,6 % en een werkloosheidsgraad van 3,2 %.
Toeristische troeven
Met zijn 225 km strand, paradijselijke eilanden met schitterend onderwaterleven en ook op het vasteland een oeroude jungle die barst van uitbundig leven is Terengganu vooral een vakantiebestemming voor natuurliefhebbers, duikers, sportievelingen en strandliefhebbers.
Kuala Terengganu
Als hoofdstad met een rijk verleden en zetel van de regerende sultans heeft Kuala Terengganu de toerist uiteraard wat te bieden. Zeker niet te missen is de drijvende moskee. De witte moskee wordt gezien als een voorbeeld van de nieuwe islamitische architectuur in het land. Het bevat moderne en Moorse elementen. Ze is gebouwd in de rivier in Teluk Ibai en zorgt vooral 's nachts voor een unieke ervaring. Bij hoogwater krijg je de indruk dat ze op het water drijft.
Verder kan je ook een bezoekje brengen aan het Istana Maziah, een paleis met wat Franse invloed. Ooit was het de residentie van de sultan. Nu doet het nog dienst voor officiële plechtigheden. Het Terengganu State Museum, het grootste museum in Zuid-Oost Azië, bestaande uit vier hoofdgebouwen, 5 traditionele woningen en een maritiem museum is gelegen midden mooi aangelegde tuinen en biedt een kijk op de rijke geschiedenis van de staat. Het Chinese dorp wordt bewaakt door een monumentale fraai bewerkte poort. Twee van de Chinese tempels, Ho Ann Kiong (1801) en Tien Hok Kong (1896), zijn door de UNESCO erkend als werelderfgoed.
Cultuurliefhebbers nemen een kijkje op de markt en in het kunstambacht centrum. Het maken van batik en songket kan bekeken én gekocht worden in het Sutera Semai centrum. Songket stoffen worden doorweven met (namaak) goud of zilverdraad, oorspronkelijk bestemd voor de royals. Ook lokaal gemaakte en gebruikte tollen en vliegers zijn misschien een origineel souvenir. Een andere lokale specialiteit is het houtsnijwerk waarbij vooral de flora de inspiratiebron was. Ook islamitische patronen worden gebruikt. Het houtsnijwerk wordt gebruikt als versiering maar maakt ook integraal deel uit van gebouwen en paleizen. Een uitstervende kunst is het vervaardigen van de 'Keris', de kris. In Kampung Pasir Panjang en Kampung Ladang Titian kan je nog zien hoe men van een stuk ruw metaal een rijk en krachtig wapen maakt. Op Duyung worden nog op de traditionele Maleise manier kleurrijke en duurzame boten gebouwd voor binnen- en buitenland.
Eilanden
De Perhentian eilanden bieden alles wat eilandliefhebbers wensen, zon, zee, strand, trendy strandcafé's, mogelijkheden om te snorkelen, te duiken, te windsurfen en te kanoën. Ook Lang Tengah is een paradijs voor duikers. Het kent een grote diversiteit aan koralen en is gezegend met witte zandstranden en diepblauw water. Wie nog meer afzondering zoekt kan terecht op Kapas of Tenggol. Redang werd het eerst tot ontwikkeling gebracht. Het is voorzien van een luchthaven met directe verbindingen vanuit KL en Singapore. Ook Redang biedt de gelegenheid om te genieten van het warme prachtig blauwe en heldere water van de Zuid-Chinese zee. Het heeft witgele weidse stranden die soms zacht afhellen in zee. En uiteraard een fascinerende en rijke onderwaterwereld.
Op verschillende plaatsen is het ook mogelijk om schildpadden te zien wanneer ze op het strand hun eieren komen leggen. Dit is onder meer het geval voor de groene schildpad en de lederschildpad.
Stranden
Op het vasteland is er uiteraard ook een ruime selectie van mooie stranden. Marang Beach is erg geliefd bij fotografen omwille van de spectaculaire zonsopgang. In Tanjung Jara Beach kan je windsurfen, kayakken snorkelen en duiken. Penarik beach geeft je schilderachtige beelden van de traditionele huizen van plaatselijke vissers die verspreid liggen langs de met palmen begroeide kust.
Bergen en natuur
Wie meer voelt voor de bergen en het regenwoud komt ook aan zijn trekken. Er zijn verschillende beschermde bosgebieden waar het mogelijk is om onder begeleiding tochten te maken met verschillende moeilijkheidsgraden. In Pasir Raja zijn jungleroutes uitgestippeld langs kronkelende riviertjes to bij watervallen met kristalhelder water. Dit reservaat herbergt ook het grootste exemplaar van de chengal (boom), met zo'n 1300 jaar een van de oudste bomen ter wereld.
De hoogste waterval in Maleisië ligt in het Cemerong park. Ze is nog niet zo heel lang geleden (her)ontdekt en het vergt wat avontuurlijke geest om door de weliswaar rijke jungle te trekken. Populairder en makkelijker is de Sekayu waterval in het gelijknamige reservaat. De natuurlijke baden midden het weelderige groen zijn ideaal voor een verfrissende zwempartij. De plaats is uitgerust met picknick ruimte rustplaatsen en zelfs gemeubelde chalets.
Kenyir Lake is in trek bij hengelaars. Er is gelegenheid om te kanoën, trektochten te maken in de jungle en te golfen. Overnachting is mogelijk in woonboten en drijvende chalets. Kenyir is een immens groot (260.000 ha), door de mens gemaakt meer bezaaid met honderden eilandjes, midden haast ongerept regenwoud. Aan de zuidelijke grenzen ervan bevinden zich de Bewah en Taat grotten. Golfen is ook elders in de staat mogelijk. Natuurliefhebbers kunnen ook een riviercruise maken naar de oevers van de Yak Yak om er de kolonies vuurvliegjes te bewonderen. Ook Taman Negara, het oudste nationale park en een zeer complex en rijk ecosysteem ligt gedeeltelijk op het grondgebied van Terengganu.
Keuken
Als Maleis gebied bij uitstek moet je hier natuurlijk van de gelegenheid gebruik maken om een aantal lokale specialiteiten te proeven. Ze zijn vaak gemaakt op basis van vis, rijst en kokosnoot. We noemen er een paar.
- Nasi Dagang, rijst met tonijncurry en pickles.
- Laksa, deeg op basis van rijst en tarwe, gestoomd, met een gravy van vis en kokosmelk.
- Sata is gemarineerde graatloze visfilet, gegrild in bananenblad.
- Keropok ook op basis van vis, is verwerkt tot een soort worstjes of chips.