Selangor, het huis van openhartigheid

Selangor het huis van openhartigheid vormt zo ongeveer het hart, de stuwende kracht van Maleisië. Hier vormde de tinontginning de basis voor de wereldstad Kuala Lumpur (KL). Hier bevindt zich de internationale luchthaven KLIA en KLIA2. Het is een dichtbevolkte deelstaat die ook multicultureel is. Mede door de nabijheid van KL en van de luchthaven groeit de economie aan een hoog tempo. Dit lijkt niet meteen de meest voor de hand liggende toeristische bestemming, ook omdat het wat in de schaduw is komen te liggen van Kuala Lumpur. Maar toch herbergt het een aantal instellingen, gebouwen en attracties die de moeite waard zijn.

Algemene Informatie

Selangor ligt in het Westen van het schiereiland Maleisië. Het omsluit twee federale territoria, namelijk Kuala Lumpur en Putrajaya, zetel van de federale regering. De wrijvingen die soms zichtbaar zijn tussen 'Putrajaya' en Selangor, zoals het geval was met de rantsoenering van water, illustreren het moeilijke leven van een federatie, waarbij zowel de deelstaten als de federale overheid zo veel mogelijk bewegingsruimte wensen. Selangor wordt omringd door Perak in het Noorden, Pahang in het Oosten, Negeri Sembilan in het Zuiden en de straat van Malakka in het Westen. De staat telt officieel 5,6 miljoen inwoners op een oppervlakte van 7.930 km². Dat geeft een dichtheid van 706 inwoners per km². Ongeveer de helft van de bevolking is van Maleise afkomst, 30 % is Chinees en een kleine 20 % is van Indiase herkomst. De hoofdstad is Shah Alam. Aan het hoofd van de staat staat de sultan.

De vlag is verdeeld in vier gelijke rechthoeken. Linksboven en rechtsonder rood. De twee andere velden zijn geel. Rood verbeeldt de moed van het volk van Selangor en het geel staat voor de koninklijke status van het staatshoofd. Het veld linksboven bevat de wassende maan en een vijfpuntige ster, symbolen van de Islam, de officiële staatsgodsdienst.

Een beetje geschiedenis

In de 15e eeuw werd Selangor bestuurd vanuit het sultanaat Malakka. Na de verovering van Malakka door de Portugezen werd het de inzet van strijd tussen de Portugezen, het sultanaat Johor, Atjeh en Siam (Thailand). Met de komst van de Nederlanders in Malakka kwamen Bugis uit Sulawesi die later in 1740 het sultanaat Selangor stichten. In de 19e eeuw groeide de economie fors door de ontwikkeling van de tinmijnen en de rubberplantages. Dit was de aanleiding voor de toestroom van Chinese immigranten. De strijd tussen deze verschillende groepen vormde de aanleiding voor de Britten om de macht over te nemen, te beginnen met de installatie van een resident. Onder het Britse bestuur werd eerst in 1896 een federatie gevormd met Negeri Sembilan, Perak en Pahang. Na de oorlog en de bezetting door Japan evolueerde de federatie tot wat na de onafhankelijkheid nu Maleisië is. In 1870 werd Kuala Lumpur afgescheiden en tot een federaal gebiedsdeel gemaakt en in 1995 volgde Putrajaya.

Economie

Selangor weet heel wat buitenlandse investeerders aan te trekken. Het profiteert daarbij uiteraard van het feit dat Kuala Lumpur omsloten is door de staat zodat de uitdijende agglomeratie groeit op het grondgebied van Selangor. Ook de nieuw ontworpen 'stad' Cyberjaya, aansluitend bij de administratieve hoofdstad Putrajaya is gelegen op het grondgebied van Selangor. Hetzelfde geldt voor de internationale luchthaven KLIA en KLIA2. De gehele Klang vallei van Kuala Lumpur over Shah Alam tot Port Klang wordt zo één groot stedelijk gebied.

De basis van de economie was de landbouw met als voornaamste producten rubber en de oliepalm, en de tinontginning. De snelle ontwikkeling van industrieterreinen draagt bij tot de welvaart van de staat. Ook handel en toerisme worden steeds belangrijker. De staat kende in 2011 een economische groei van 5,7 % en een werkloosheidsgraad van 2,4 %.

Toeristische troeven

Om te beginnen zijn er uiteraard de topattracties in de buurt van Kuala Lumpur die ook vaak geciteerd worden als het gaat om de bezienswaardigheden van KL.

Batu Caves
De Batu Caves met een monumentaal standbeeld van Lord Murugan. 272 Treden leiden je naar de grotten in het kalksteengebergte. De grotten herbergen een aantal Hindoeïstische tempels en zijn het toneel van een van de grootste jaarlijkse plechtigheden, het Thaipusam feest. Dichter bij het treinstation staat ook een tempel voor Hanuman. Maar vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de dark caves. Deze grotten bezitten nog een uniek ecosysteem. Daarom is slechts een deel toegankelijk voor het publiek en dat uitsluitend onder begeleiding. Het is de thuishaven voor een immense kolonie vleermuizen.

Forest Research Institute of Malaysia
Nog in de buurt van Kuala Lumpur ligt het Forest Research Institute of Malaysia (FRIM), een bezoek meer dan waard. Dit onderzoeksinstituut biedt verschillende routes langs diverse soorten bomen. Het beschikt over zes arboreta en een canopy walk door de boomkruinen. In het domein staan ook twee traditionele Maleise woningen opgebouwd uit hout. Zo is er een huis afkomstig uit Terengganu opgetrokken uit hardhout zonder gebruik van nagels en één uit Malakka.

Om in de sfeer te blijven van de natuur, Kuala Selangor herbergt het Firefly Park Resort in Kampung Bukit Belimbing. Iedere nacht kan men bij de Selangor rivier miljoenen vuurvliegjes observeren die als één man lijken te bewegen. Wanneer ze zich installeren op een boom krijg je meteen een gigantisch kerstboomeffect.

Winkelcentra

Maar Selangor heeft meer te bieden. Maleisiërs en dan zeker het Chinese deel van de bevolking is gek op winkelen en winkelcentra. Iedere vrije dag is het dan ook ontzettend druk in deze ruimten. We vermelden er twee. Vooreerst One Utama, vooralsnog een van de grootste centra ter wereld met een oppervlakte van meer dan 170.000 m². Behalve talloze restaurantjes, ijs-en koffiegelegenheden, winkeltjes en gigantische warenhuizen vind je er ook bioscoopzalen, kan je er bowlen en is er de grootste indoor klimmuur van Maleisië. Op het dak kan je oefenen in baseball en je kan er zelfs leren scuba duiken.
Een boogscheut daar vandaan staat de 'Curve' met publiekstrekkers als Ikea. The Curve staat bekend om een aantal trendy bars en clubs die wedijveren met deze in KL en die ook live optredens brengen van topniveau. In Petaling Jaya kan je ook ander vertier vinden, onder andere in het Brussels Beer Café met typisch Belgische gerechten en in het Armada hotel met live optredens en een nachtclub.

Shah Alam

Shah Alam, de hoofdstad, biedt je de blauwe moskee, de 'Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah' moskee. De immense blauwe koepel, de hoogste minaretten ter wereld, mat glas waar doorheen het zonlicht filtert, dit alles zorgt voor een vredige sfeer en rust. Nog in Shah Alam kan je i-city bewonderen, een attractie met LED-verlichting.

Andere suggesties

Jugra, een kleinere historische kuststad gaat prat op zijn Bandar Palace en het koninklijk mausoleum dat nog steeds gebruikt wordt door de koninklijke familie.

Er worden speciale tochten ingelegd naar Carey eiland, bewoond door de Mah Meri. Ze leven van de zee maar maken ook beelden, vooral maskers uit hout van de mangrovebossen. De tocht leert je over hun bijzondere cultuur. Er kunnen ook workshops gevolgd worden in onder andere het maken van stoffen uit boombast.

Het Sunway Lagoon thema park in Petaling Jaya is een multipark van extremen. Je kan er kiezen tussen een waterpark, dierenpark, amusementspark, en het extremen park. Het grootste door mensen aangelegde surfstrand, de langste voetgangers hangbrug, de hoogste slingshot, de grootste waterglijbaan en zo meer, je vindt het hier.
© 2014 - 2024 Shupol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Batu Caves in MaleisiëBatu Caves in MaleisiëDe Batu Caves in Maleisië is een grot met een Indische tempel erin. Om bij de tempel te komen moet je eerst 272 treden o…
Kuala Lumpur en PutrajayaKuala Lumpur, gewoonlijk aangeduid als KL is de hoofdstad van Maleisië. Het kreeg een speciaal statuut en is nu een fede…
Wandelen van Jauche naar de grotten van Folx-Les-CavesWandelen van Jauche naar de grotten van Folx-Les-CavesDe Belgische provincie Waals-Brabant telt veel pittoreske dorpjes. Jauche is één van hen. Op de Grote Markt start een wa…
Moravsky Kras in Moravië, TsjechiëMoravsky Kras in Moravië, TsjechiëDe Moravsky Kras (in het Engels: Moravian Karst) is een groot natuurgebied bestaande uit ravijnen, grotten en valleien.…

Pahang, huis van rustDe deelstaat Pahang ligt aan de oostkust van het schiereiland Maleisië. Net als de gehele oostkust bestaat de bevolking…
Sarawak, land van de neushoornvogelSarawak, land van de neushoornvogel. Beide benamingen klinken verleidelijk en wakkeren het verlangen aan om de koffers t…
Bronnen en referenties
  • http://malaysiafactbook.com/Selangor
  • www.all.talkmalaysia.com
  • www.maleisie.be
  • http://flagspot.net/flags
Shupol (19 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.