Wandelen van Jauche naar de grotten van Folx-Les-Caves

Wandelen van Jauche naar de grotten van Folx-Les-Caves De Belgische provincie Waals-Brabant telt veel pittoreske dorpjes. Jauche is één van hen. Op de Grote Markt start een wandelroute in lusvorm van iets meer dan 9 kilometer. De "Promenade des Grottes" loodst je door de rust van dit stukje Wallonië. Onderweg is er niet alleen de stilte en het weidse panorama. Folx-Les-Caves, een dorpje bekend vanwege zijn grotten, ligt ook op het traject. Een bezoek aan deze ondergrondse site behoort tot de mogelijkheden voor wie dat wenst. Je passeert onderweg enkele keren het riviertje de Kleine Gete. De route, uitgezet door de toeristische dienst van Waals-Brabant, is bewegwijzerd met een gele ruit.

Jauche, klein dorpje met opmerkelijke geschiedenis

Het dorpje Jauche, Geten in het Nederlands, is een deelgemeente van Orp-Le-Grand. Rond 1100 na Christus was Jauche, gelegen in het hertogdom Brabant, de hoofdzetel van een tot baronie verheven heerlijkheid. De strategische ligging van het dorp niet ver van Namen en het prinsdom Luik legde het dorp geen windeieren. Het toenmalige kasteel mag dan verdwenen zijn, de toegangspoort gelegen tussen twee torens met bolvormig dak siert nu nog steeds de Grote Markt.

De Kleine Gete

Jauche ligt aan de oevers van de Kleine Gete. Dit riviertje van 36 kilometer lang ontspringt nabij Ramillies in Waals-Brabant, steekt de taalgrens over en vloeit samen met de Grote Gete in Budingen, Vlaams-Brabant, alwaar ze samen de Gete vormen. De Waalse naam voor de Kleine Gete is Jauche. Deze benaming wordt gebruikt tot aan het dorp Orp-Le-Grand.

De grotten van Folx-les-Caves

Het plaatsje Folx-Les-Caves is bekend om zijn grotten. De "Promenade des Grottes" dankt er zijn naam aan. Niemand weet precies hoe oud dit ondergrondse labyrint is. Het is een kunstmatig door mensenhanden uitgehakt stelsel van 6 hectare groot en tot 18 meter diep. De verschillende galerijen steunen op grote pilaren. Mogelijk werden de grotten aangelegd als mergelgroeve. Bij het oudere Belgische televisiepubliek genieten de grotten vooral bekendheid vanwege de opnamen van de jeugdserie Johan en de Alverman uit 1965.

Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Verschillende functies

De grotten werden voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo gaat er een legende dat er eind achttiende eeuw een struikrover, Pierre Colon, de grotten als schuilplek gebruikte om te ontsnappen aan de arm der wet. De dorpsbewoners gebruikten de onderaardse ruimten als opslagplaats voor landbouwtoestellen of als schuilplaats in oorlogstijd. Onder de Franse bezetting verscholen religieuzen zich in de stelsels en hieuwen er twee altaren uit. Later, aan het eind van de negentiende eeuw, werden de grotten ingericht als champignonkwekerij welke tot 1975 van vader op zoon werd doorgegeven.

Wandelen parallel aan fietsroute Ravel 2

Afgezien van de doortochten door woonkernen gaat de "Promenade des Grottes" grotendeels over onverharde paden. Je kruist een enkele keer een fietsroute. Het gaat hier om een voormalige spoorlijn, het tracé van spoorlijn 142 liep van Namen tot Hoegaarden. De bedding van deze oude spoorweg is volledig opgenomen in de fietsroute Ravel 2. Na het dorpje Folx-les-Caves loop je parallel aan de Ravel2 door de velden terug naar Jauche.

Ravel, een netwerk van verharde paden

De afkorting Ravel staat voor Réseau Autonome de Voie Lentes. Dat betekent letterlijk een autonoom netwerk van trage wegen. Het gaat hier om een Waals initiatief met als streefdoel niet gemotoriseerd verkeer een veilige omgeving te bieden. De trajecten worden veelal voor recreatief fietsverkeer gebruikt. Oude spoorwegroutes worden omgebouwd tot verhard fietspad, maar ook jaagpaden en rivierbeddingen zijn in het project opgenomen. De verschillende routes staan met elkaar in verbinding.

Gegevens route

 • Naam route: Promenade des grottes
 • Startpunt: Grand-Place, 1350 Jauche
 • Afstand: 9,1 kilometer
 • Markering: gele ruit

Info grotten Folx-les-Caves

 • Adres: Rue Auguste Baccus 35, 1350 Folx-les-Caves
 • Openingsuren 2018:
  • Weekends: van 14 uur tot 18 uur op afspraak (in de winter tot 17 uur)
  • Doordeweeks: op afspraak voor groepen, het hele jaar door
 • Website: www.folx-les-caves.com/grottes
© 2018 - 2023 Rudi73, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moravsky Kras in Moravië, TsjechiëMoravsky Kras in Moravië, TsjechiëDe Moravsky Kras (in het Engels: Moravian Karst) is een groot natuurgebied bestaande uit ravijnen, grotten en valleien.…
Batu Caves in MaleisiëBatu Caves in MaleisiëDe Batu Caves in Maleisië is een grot met een Indische tempel erin. Om bij de tempel te komen moet je eerst 272 treden o…
Grotten en DruipsteengrotGrotten en DruipsteengrotHoe ontstaan grotten precies? Hoe diep kunnen grotten zijn? Waar kun je ijsgrotten vinden? Wat is een druipsteengrot, he…
De grotten van Han, een paradijs voor mens en dierIn de Belgische Ardennen, op een half uurtje van Namen, liggen de grotten van Han. Een toeristische trekpleister die jaa…

Plan een vakantie naar ArubaPlan een vakantie naar ArubaAruba geniet de reputatie van een van de meest ideale vakantiebestemmingen, omdat het over de hele wereld bekend staat a…
Wandeling bij Loonbeek, Zuid-Dijleland via wandelknooppuntenWandeling bij Loonbeek, Zuid-Dijleland via wandelknooppuntenTussen Brussel en Leuven is er nog voldoende plaats om te onthaasten. De zee aan groen die de twee steden verbindt, bied…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jean-Pol GRANDMONT, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Eigen beleving
 • http://www.hesbayebrabanconne.be/sites/default/files/o3_wandeling_van_de_grottes.pdf
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Geten_(plaats)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_142
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/RAVeL
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grotten_van_Folx-les-Caves
 • http://www.folx-les-caves.com/grottes/
 • http://www.gpscyclingtour.be/oude-spoorwegroutes/ravel-fietsroutes-w/ravel-2-hoegaarden.html
 • Afbeelding bron 1: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Rudi73 (34 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.