Plan een vakantie naar Aruba

Plan een vakantie naar Aruba Aruba geniet de reputatie van een van de meest ideale vakantiebestemmingen, omdat het over de hele wereld bekend staat als een tropisch paradijs. Een reis naar Aruba garandeert doorgaans stijlvol ingerichte accommodaties met architectonische verfijning en zonnige dagen op de meest gerenommeerde stranden van het Caribisch gebied. De officiële talen van Aruba zijn Nederlands en Papiaments en de officiële valuta is de Arubaanse Florin. De Amerikaanse dollar wordt ook wel op Aruba geaccepteerd. De moderne Arubaan is meestal van gemengde afkomst; Indiaans, Afrikaans en Europees. Toerisme is het voornaamste middel van bestaan op Aruba. Het succes van deze sector op dit eiland maakt dat het gemiddelde inkomen van de Arubaan hoger ligt dan die van de andere Caribische eilanden. Een belangrijke factor die hiertoe bijdraagt is dat in tegenstelling tot de andere Caribische eilanden het weer op Aruba gedurende het gehele jaar ideaal is voor vakantiegangers.

Vakantie plannen

Om het welslagen van uw vakantie op Aruba grotendeels te kunnen garanderen is het van eminent belang om vooruit te plannen. Het plannen van uw vakantie is meestal niet het leukste onderdeel van uw reis. Het vergt namelijk veel tijd om te scrollen op informatieve websites die u kunnen vertellen welke munteenheid men gebruikt, of u zich al dan niet tegen ziekten moet vaccineren, de telefoonnummers van de hulpdiensten bij een ongeval, of het water uit de kraan inderdaad te drinken is, welke stroomsterkte men gebruikt, of u gebruik zal kunnen maken van uw eigen mobiele telefoon, alsook informatie over de taal en gewoonten van de plaatselijke bevolking, etc. Hierna is het ook belangrijk om reviews en reisverslagen te lezen van toeristen die uw vakantiebestemming reeds eerder hebben bezocht. Lezen over de belevingen van eerdere bezoekers is een goede hulp bij het plannen en organiseren van uw reis. Het stelt u bijvoorbeeld in staat om een goede keuze maken voor een hotel of resort en u kunt tips krijgen over kortingen en andere voordelige aanbiedingen, etc. Het is onmogelijk vooraf vast te stellen of uw vakantie geslaagd zal zijn, maar een gedegen voorstudie van het reilen en zeilen op Aruba zal er voor zorgen dat uw verwachtingen niet al te gauw op teleurstellingen zullen uitlopen en biedt u de grootste kans op het realiseren van uw droomvakantie op Aruba.

Enkele zaken die u beslist moet meenemen in uw planning zijn:
  • Het klimaat en de seizoenen; erg belangrijk voor het bepalen van een ideale vertrekdatum.
  • De Arubaanse festiviteiten; in geval u bijvoorbeeld het Carnaval of bepaalde muziekfestivals wil bijwonen.
  • De accomodaties; kiest u voor een resort, hotel of een andere accomodatie.
  • De activiteiten; wat is er allemaal te doen?
  • De algemene beschermingsmaatregelen; welke zijn de verplichte vaccinaties, etc.

Het klimaat op Aruba

Het is belangrijk te weten wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn voor een vakantie. Het weer van Aruba is niet extreem tropisch met een gemiddelde temperatuur van 28 graden Celsius. Januari tot en met maart is het iets koeler dan de rest van het jaar, maar het verschil in temperatuur is niet erg groot. Regenachtige dagen zijn uiterst zeldzaam op Aruba en het weer blijft het hele jaar door zacht en aangenaam. Het is ook belangrijk te weten dat het eiland ver buiten de 'hurricane belt' valt, en dus bestaat er vrijwel geen dreiging op tropische stormen. Het weer van Aruba biedt dus het gehele jaar door plezier in de zon, waardoor het makkelijk is om een vakantie naar Aruba in te lassen. Alhoewel Aruba heel uniek is zullen reizigers die op zoek zijn naar overdadige vegetatie deze hier niet aantreffen. Aruba heeft geen weelderige tropische vegetatie, vanwege de karige neerslag gedurende het gehele jaar. Dit zou men weliswaar verwachten van een tropisch eiland, maar Aruba is in tegenstelling tot de meeste andere Caribische eilanden vlak en droog. Het eiland bestaat uit woestijnlandschap dat bezaaid is met rotsblokken en cactussen.

Het gemis aan vegetatie wordt ruimschoots goed gemaakt door de aanwezigheid van de populaire parelwitte Arubaanse stranden. De zee rond het grootste deel van Aruba is over het algemeen rustig en het water is helder. De zichtbaarheid in het water loopt in sommige gebieden wel tot een diepte van meer dan 100 voet. De enige uitzondering is de ruige noordoostkust waar wilde hoge golven grillige rotsformaties en andere ruwe vormen, zoals de natuurlijke brug (de hoogste van de Caribische zee), uit koraalrotsen heeft gehouwen. Aruba bestaat dus uit droog woestijngebied en wordt omzoomd door resorts die liggen aan enkele van de beroemdste stranden in de wereld.

Hoog-, laag- en mediumseizoen op Aruba

Hoewel er vrij duidelijk hoge en lage seizoenen zijn met betrekking tot het toerisme op Aruba, maken de warme temperaturen op het eiland het tot een perfecte plaats om het gehele jaar door te bezoeken. Toch is het belangrijk om te weten in welk seizoen u ernaartoe gaat, vanwege o.a. de eventuele drukte, de beschikbaarheid van accommodaties, bepaalde evenementen of festiviteiten die mogelijk gehouden zullen worden, de kosten van de tickets etc.

Hoogseizoen

De meeste bezoekers arriveren in de periode januari tot en met maart, wanneer de temperaturen rond de 24 en 29 graden Celsius schommelen. Tijdens het hoogseizoen zijn de tarieven van hotels en resorts het hoogst. Reserveringen voor kamers met een optimaal zicht op het strand zijn maanden van tevoren geboekt, waardoor toeristen die pas op het laatst hun reserveringen proberen te plaatsen achter het net vissen. De meeste toeristen die Aruba bezoeken in het hoogseizoen zijn bejaarde Noord-Amerikanen behorende tot de hogere middenklasse.

Laagseizoen

In de periode half april tot en met half december zijn de aantallen aan toeristen die het eiland bezoeken geringer. Het laagseizoen is geschikt voor degenen die behoefte hebben aan een rustige vakantie. De temperaturen tijdens het laagseizoen verschillen niet al te veel van die van het hoogseizoen en schommelen rond de 26 en 31 graden Celsius. Hierdoor zijn er ook tijdens het laagseizoen altijd toeristen aanwezig. Het feit dat het laagseizoen van Aruba samenvalt met de zomer van de Europeanen, die in deze periode vaak vakantiereizen maken, en de winter van de Zuid-Amerikanen maakt dat de toeristische bevolking van Aruba meer multiraciaal zal zijn in deze periode dan in het hoogseizoen. Tijdens het laagseizoen zijn er niet alleen bezoekers van Zuid-Amerika en Europa, voornamelijk Nederland, maar maken de Amerikanen nog steeds het merendeel uit van de toeristen. Bij de laatste gaat het in dit geval meer om een budgetbewuste menigte, want het betreft grotendeels gezinnen. Dat neemt niet weg dat ook alleenstaanden in deze periode Aruba bezoeken. Ondanks het toch nog relatief druk is tijdens het laagseizoen worden de prijzen van de resorts met 20 tot 50 procent verlaagd. Echter, worden bepaalde attracties en toeristische diensten tijdens het laagseizoen afgelast, kunnen restaurants eerder sluiten, begeleiden touroperators een kleiner aantal tochten en gebruiken hotels deze periode om te renoveren en te reconstrueren. Het is altijd een goed idee om vooraf na te gaan of dit ook het geval zal zijn bij de accommodatie die u wenst te reserveren.

Mediumseizoen

Er is enige discussie gaande over de vraag wanneer het hoogseizoen eigenlijk ingaat op Aruba. Sommigen beweren dat het hoogseizoen op Aruba niet in januari, maar in september van start gaat en weer anderen vinden dat het begint in december. Hierdoor is men aan het overwegen om voor de maanden september tot en met december een derde 'medium' seizoen te benoemen. Tijdens deze periode van de wintermaanden bezoeken toeristen namelijk massaal het eiland om te ontsnappen aan de kou in hun eigen land. Dit seizoen is enigszins discutabel, waardoor de tarieven afhankelijk van het hotel hoger of lager zullen liggen. Het is tijdens deze periode erg belangrijk dat reizigers contact opnemen met de hotels voor de juiste informatie over de gehanteerde tarieven in dit seizoen.

Arubaanse evenementen en festiviteiten

Gedurende het hoogseizoen wordt het Carnaval gehouden in het gehele Caribisch gebied. Deze twee maanden durende festiviteiten gaan vooraf aan de viering van de vastentijd van het eiland (in februari). Het hoogtepunt van Carnaval is aan het eind van februari met de Grand Carnival Parade. Festivals die plaatsvinden tijdens de zomer- en herfstmaanden op Aruba zijn vaak gericht op entertainment. Er zijn talloze muziekfestivals; in de laatste week van mei wordt het vijfdaagse Soul Beach Music Festival gehouden en in juni vindt het Jazz en Latin Music Festival plaats. Een ander evenement in juni is het Aruba International Film Festival en in november kunnen gasten genieten van de Aruba Heineken Catamaran Regatta. Verder is er ook het Dande Festival, dit festival is een van de grootste muzikale evenementen op Aruba en vindt plaats in de laatste week van december. Het is ook leuk om Arubaanse versies van feestdagen mee te maken die over de hele wereld worden gevierd, zoals Oudejaarsdag, Nieuwjaarsdag en Vlaggetjesdag. Een andere belangrijke dag voor de Arubanen is 25 januari, want dan gedenkt men de geboortedag van Betico Croes, de patriot die gestreden heeft voor de onafhankelijkheid van Aruba.

Accommodaties op Aruba

Het kiezen van een gepaste accommodatie kan bepalend zijn voor het genot van uw vakantie. U kunt ervoor kiezen in een resort of in een hotel te verblijven, maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals pensions, villa’s, appartementen, vakantiewoningen of studio’s. Sommige mensen vinden het leuker en voordeliger om bij familie of vrienden te logeren. Het reserveren van een kamer in een hotel of resort gebeurt meestal online. Maak hierbij gebruik van betrouwbare internetverkopers en kies absoluut voor degenen die kortingen op boekingen aanbieden. De receptie van het hotel of resort helpt graag bij de begeleiding van de toeristen en stelt hen op de hoogte van alle mogelijke activiteiten op het eiland.

Activiteiten op Aruba

Afhankelijk van de vakantie die u wenst kunt u bepalen welke activiteiten geschikt voor u zijn. Wenst u een vakantie met een romantisch tintje dan kunt u kiezen voor romantische diners of u kunt overwegen de spa's van het resort te bezoeken en ook picknicken op het strand kan heel leuk zijn. De meer avontuurlijke reizigers zullen eerder de minder bekende delen van het eiland willen verkennen. Zorg er dan wel voor dat u bij het verkennen van het eiland gebruik maakt van de beschikbare touroperators. Deze kunnen u begeleiden naar de verschillende bezienswaardigheden en monumenten die op het eiland aanwezig zijn. Verder zijn er veel meer activiteiten zoals boottochten, windsurfen, duiken, snorkelen etc.

Beschermingsmaatregelen tijdens een vakantie op Aruba

Het liggen in de zon is zeer comfortabel door de passaatwind die het eiland verkoelt, maar de potentie van de zon moet hierdoor niet onderschat worden. Het gebruik van zonnebrandmiddelen en het drinken van veel water wordt daarom sterk aanbevolen, voornamelijk tussen 11.00 u. en 14.30 u. Om ziekten te voorkomen wordt het drinkwater van Aruba regelmatig gecontroleerd op zuiverheid. Op Aruba kan men daarom gewoon van de kraan drinken. Ook bent u verplicht om u tijdig tegen gele koorts te laten inenten. Vaccinaties tegen dengue, chikungunya en de zikavirus worden aanbevolen, maar zijn niet verplicht.

Conclusie

Het plannen en organiseren van uw vakantie kan tijdrovend en zenuwslopend zijn, maar een gedegen onderzoek biedt de grootste garantie op een succesvolle en onvergetelijke vakantie. Het gaat erom dat men moet voorkomen om zaken aan het toeval over te laten of pas op het laatst te doen. Niemand moet zich genoodzaakt voelen om op een overdreven manier aan de slag te gaan om zo te proberen alles tot in de puntjes te regelen. De werkelijke vakantiebeleving zal namelijk altijd afwijken van wat men heeft gepland. Het plannen, organiseren en voorbereiden van uw vakantie is afhankelijk van het soort vakantie dat u wenst. Kiest u voor een rustige vakantie, waarbij u grotendeels in en rondom het resort zal blijven, dan zal er niet al te veel voorbereiding nodig zijn. Wenst u echter een avontuurlijke vakantie, waarbij u op stap wilt gaan met touroperators, muziekfestivals wil bijwonen of u wilt graag zeilen dan is het beter om zaken ruim van te voren te regelen. Al uw moeite zal gauw vergeten zijn wanneer u zich uiteindelijk bevindt op Aruba. Gezellig in een luie strandstoel op een van de helderwitte zandstranden omringd door de warmte van de turquoise zee, terwijl de hitte van de stralende zon verdreven wordt door de verkoelende passaatwind. Het bruisende eiland met haar tropisch karakter en vriendelijke bewoners zullen u de dagelijkse beslommeringen doen vergeten en u brengen in een wereld van culinaire lekkernijen en unieke bezienswaardigheden. De talloze en variërende ontspanningsmogelijkheden, waaronder het verkennen van verrassende natuurwonderen zullen u gauw de moeite van de planning en organisatie doen vergeten. Zijn het tijdstip van vertrek, het weer, uw reisdoelen, accommodaties en activiteiten naar uw zin, boek dan gauw uw reis!
© 2018 - 2024 Carol70, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op Vakantie naar ArubaOp Vakantie naar ArubaAruba is onderdeel van de Nederlandse Antillen. Het eiland ligt in de zuidelijke Caraïbische Zee, niet ver van de kust v…
Cruise Vakantie Tips voor een goede reisCruise Vakantie Tips voor een goede reisKun je je iets luxer voorstellen dan een cruise vakantie? Het reizen naar exotische plaatsen aan boord van een luxe schi…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…
Haal meer uit je vakantieHaal meer uit je vakantieMede door de economische crisis gaan we minder op vakantie en is het zeker zo belangrijk dat je optimaal geniet van die…

Grensdorpje Kanne, parel van de JekervalleiGrensdorpje Kanne, parel van de JekervalleiKanne is een klein dorpje net over de grens. Geprangd tussen Maastricht en Wallonië wordt deze deelgemeente van Riemst o…
Wandelen van Jauche naar de grotten van Folx-Les-CavesWandelen van Jauche naar de grotten van Folx-Les-CavesDe Belgische provincie Waals-Brabant telt veel pittoreske dorpjes. Jauche is één van hen. Op de Grote Markt start een wa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DF7ZS, Pixabay
  • https://www.anwb.nl/vakantie/aruba/informatie
  • http://www.landenportal.nl/aruba.htm
Carol70 (11 artikelen)
Laatste update: 11-07-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.