Grensdorpje Kanne, parel van de Jekervallei

Grensdorpje Kanne, parel van de Jekervallei Kanne is een klein dorpje net over de grens. Geprangd tussen Maastricht en Wallonië wordt deze deelgemeente van Riemst ook wel 'de parel van de Jekervallei' genoemd. Geliefd door wielertoeristen en wandelaars die hun kuiten komen pijnigen in de heuvels rondom, heeft het Belgisch Limburgse Kanne ook enkele troeven in huis om de minder sportieve bezoeker te verleiden.

De parel van de Jekervallei in twee gedeeld door Albertkanaal

Kanne wordt doorkliefd door het Albertkanaal. Aan de oostelijke kant van het kanaal ligt Neerkanne. Dit is het gedeelte dat aan Maastricht grenst. Alle horeca van het dorp bevindt zich hier. Op pinkstermaandag trekt de jaarlijkse rommelmarkt gemiddeld tienduizend bezoekers. De westelijke zijde heet Opkanne en grenst aan het Waalse dorp Eben-Emael. Gelegen in het dal van de rivier de Jeker, kent de omgeving van Kanne aanzienlijke hoogteverschillen. Het Albertkanaal wordt ingesneden door hoge mergelwanden.

Bron: Romaine, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Romaine, Wikimedia Commons (CC0)

Wandel naar het fort van Eben-Emael of naar de Duivelsgrot

Veel wandelaars vinden hun weg naar dit grensdorpje. Er zijn verschillende bewegwijzerde wandelroutes, variërend van 5 tot 13 kilometer, waaruit de wandelaar kan kiezen. Zo is er de mogelijkheid om richting Wallonië te wandelen en in het buurdorp het fort van Eben-Emael te bezoeken. Anderzijds kan de toerist ook kiezen om de Sint-Pietersberg in Maastricht te verkennen. Deze laatste optie biedt hem een blik op kasteel Neercanne, het enige terrassenkasteel van Nederland, net over de grens met Maastricht. De Duivelsgrot, een klein gangenstelsel in de Sint-Pietersberg, zal zeker ook te zien zijn. Vroeger werd deze grot gebruikt als opslagplaats of als stal voor dieren. Alle routes in Kanne vertrekken aan het Statieplein. Het dorp is regelmatig het decor voor tochten georganiseerd door wandelclubs.
Bron: Paul Hermans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Paul Hermans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Fiets de Muizenberg op of beklim de Zusserdel

Fietsliefhebbers kunnen in Kanne ook hun hartje ophalen. Het fietsroutenetwerk heeft enkele knooppunten in het dorp. Hou wel rekening met een heuvelachtig parcours. In Opkanne wacht de Zusserdel, een slingerende beklimming van 660 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9 procent. In de volksmond wordt deze Zusserdel ook wel de Slingerberg genoemd vanwege zijn haakse bochten. Vanuit het centrum kan de wielertoerist zich wagen aan de Muizenberg. Deze 600 meter lange helling laat op zijn steilste punt een stijgingspercentage van 10 procent optekenen. Officieel heeft ze de benaming Cannerberg, maar ze wordt algemeen Muizenberg genoemd naar de gelijknamige groeve die zich op haar helling bevindt. Die groeve kwam in juli 2017 uitgebreid in het nieuws vanwege de brand die er wekenlang in de gangenstelsels woedde en moeilijk onder controle te krijgen was. De Muizenberg stond meermaals op het programma in de wielerklassieker 'Amstel Gold Race'.

Heilig Grafkapel

Onder aan de Muizenberg ligt de Heilig Grafkapel, in 1647 gebouwd door Herman Jekermans. Volledig opgetrokken uit mergelzandsteen, is de kapel een kopie van de Heilig Grafkapel in Jeruzalem. Jekermans raakte geïnspireerd tot het bouwen van zijn kapel na een pelgrimstocht naar het Heilige Land. In 1653 werd de kapel geschonken aan de kanunniken van Hoogcruts. In 1656 bouwden zij een rectorshuis tegenover de kapel, eveneens geheel in mergelzandsteen. Tegenwoordig wordt dit gebouw gebruikt als hotel.

Grotten van Kanne, mergelgrotten en feestzaal

Kanne staat bekend om zijn mergel. De mergelontginning startte hier al voor de vijftiende eeuw. De dorpelingen gebruikten de stenen voor de bouw van kerken en burchten. Toeristen kunnen de onderaardse gangen onder begeleiding van een gids bezichtigen. De grotten worden nog steeds gebruikt. De plaatselijke boeren slaan hun landbouwproducten in de gangenstelsels op. Een champignonkwekerij profiteert er van het gunstige klimaat voor de paddenstoelenteelt. Opmerkelijk is dat de plaatselijke bakker er zijn beslag voor de rijstevlaai bereidt. In de gangenstelsels is het het hele jaar door om en bij 11 graden Celsius. De mergelgrotten huisvesten ook een feestzaal, 'De Grotten van Kanne', waarin tot 300 gasten terecht kunnen. Deze aparte locatie is onder andere erg populair voor trouwfeesten en bedrijfsuitjes.

Uitvalsbasis voor het verkennen van de grensstreek nabij Maastricht

Het dorp beschikt over de nodige drank- en eetgelegenheden om de dorstige en hongerige bezoeker van drank en spijs te voorzien. Al deze etablissementen bevinden zich in Neerkanne. Voor het bezoek van de grotten dient het Albertkanaal overgestoken te worden, deze bevinden zich in Opkanne. Wie enkele dagen in Kanne wenst te verblijven om van daaruit de grensstreek te verkennen, kan terecht in één van de hotels of vakantiewoningen die het dorp herbergt.

Nuttige info

© 2018 - 2024 Rudi73, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plekjes in Belgisch Limburg - de mergelgrotten in RiemstIn het oosten van Limburg, op de grens met Nederland, ligt de gemeente Riemst. Uit de ondergrond van deze gemeente werd…
Brooddrank: goed voor de spijsverteringBrooddrank: goed voor de spijsverteringBrooddrank is een drankje dat je kunt drinken ter ondersteuning van de spijsvertering en een goede darmflora. Deze drank…
Overnachten in de stad Maastricht of in WijlreOvernachten in de stad Maastricht of in WijlreBen je van plan een weekend, midweek of langer in Maastricht door te brengen, en is de vraag waar en hoe te overnachten?…
De grotten van Han, een paradijs voor mens en dierIn de Belgische Ardennen, op een half uurtje van Namen, liggen de grotten van Han. Een toeristische trekpleister die jaa…

Bulgarije als vakantielandBulgarije als vakantielandBulgarije is in 2018 een nog onontdekte parel voor de Nederlandse toerist! Volgens een onderzoek onder Nederlanders, dat…
Plan een vakantie naar ArubaPlan een vakantie naar ArubaAruba geniet de reputatie van een van de meest ideale vakantiebestemmingen, omdat het over de hele wereld bekend staat a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Túrelio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kanne
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Muizenberg_(Limburg)
  • https://www.climbbybike.com/nl/beklimming.asp?qryMountainID=13883
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cannerberg
  • https://www.riemst.be/nl/bezoeken
  • Afbeelding bron 1: Romaine, Wikimedia Commons (CC0)
  • Afbeelding bron 2: Paul Hermans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Rudi73 (34 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.