Overnachten in de stad Maastricht of in Wijlre

Overnachten in de stad Maastricht of in Wijlre Ben je van plan een weekend, midweek of langer in Maastricht door te brengen, en is de vraag waar en hoe te overnachten? Het kan natuurlijk in de stad zelf. Na een vermoeiend dagje shoppen of cultuurhappen ben je vlug terug op je kamer en kun je je opfrissen voor de volgende ronde. Of zoek je het liever buiten, in het heuvelland, de uitvalsbasis voor sportieve uitstapjes? De volgende vraag is dan: kies je voor een hotel, een jeugdherberg, een B&B of wordt het kamperen?

Overnachten

Overnachten bij mensen thuis geeft je meteen het gevoel onder Maastrichtenaren te vertoeven (hoewel dat natuurlijk niet per se het geval is). Bovendien kan het heel goedkoop. Er zijn kamers in de stad, in en rond het centrum, of in de omgeving. Probeer een van onderstaande links en maak je keus. Zo simpel kan het zijn. Om je op weg te helpen, hier alvast twee voorbeelden.
  • Logies Aleid: ruim stadsappartement vlakbij de markt; vanaf 1 dag tot 1 maand, voor 2 tot 4 pers. www.logiesaleid.nl
  • B&B Klein Essink, een oud stadsboerderijtje uit 1769 ligt aan de oude weg naar Kanne(B), in het mooie Jekerdal. Je wandelt in een kwartiertje naar hartje stad, binnen een half uur sta je op de St.Pietersberg en binnen 45 minuten geniet je van het uitzicht vanaf Chateau Neercanne. Deze B&B biedt een rustige en warme sfeer voor wandelaars en fietsers en je kunt er gratis parkeren.

Maastricht stad

Ook hotels zijn er uiteraard in soorten en maten, al dan niet met een persoonlijk tintje. Een prettige persoonlijke aanpak heeft
Hotel Pastis
. Dit hotel ligt in het stadsdeel Sint Pieter, aan de voet van de Sint Pietersberg. Binnen 5 minuten ben je in het historische centrum om een kaarsje op te steken in de Onze lieve Vrouwe Basiliek, op jacht te gaan naar een specifieke snuisterij in een van de vele brocantes, of je te nestelen in een terrasstoel. Ga je echter naar links de deur uit, dan ben je in no time op de Pietersberg. Vanaf hier kom je op het uitzichtplateau van de Enci mergelafgravingen of bij het gezellige terras van Slavante.

Stayokay

Een geitenwollensokkengeur heeft in deze moderne, strakke ‘jeugdherberg’ nooit gehangen; vorstelijk gelegen aan de maas, met vanaf het brede terras een schitterend uitzicht over de maas en de bijzondere architectuur van het Bonnefantenmuseum. Toegankelijk voor jong en oud. Via het stadspark ben je snel in het centrum, met het gezellige Onze Lieve Vrouweplein. Stayokay Maastricht biedt een wandel-, fiets- en Bourgondisch-genieten-arrangement. Ook als niet incheckt is dit terras een gouden tip, zeker als alle andere terrasjes vol zijn.

Fietsen langs kastelen

Ook het Novotel aan de rand van de stad, dichtbij de snelweg, biedt een arrangement om fietsend langs kastelen te genieten van Maastricht en omgeving. Tijdens een thematische fietsroute maak je kennis met het gebied tussen Jeker en Maas. Hier vind je diverse kastelen, tuinen en wijngaarden. De fietsroute, die je bij reservering ontvangt, geeft meer informatie over de bezienswaardigheden.

Vespa-tour

Een totaal nieuw concept heeft Townhouse hotel Maastricht, tegenover het station. Het moet een soort huiskamer zijn, maar dan een waar je steeds verrast wordt. In plaats van een hal is er een centrale living, compleet met haarden, waar de geur van soep je verwelkomt. Hier wordt het ontbijt geserveerd aan lange tafels, in authentiek Mosa porselein. Het hotel is ingericht met Artifort- meubels en Sphinx-sanitair. De deur van je kamer springt uitnodigend open bij nadering van je... mobieltje! Aan de muur hangt een klaptafel en -stoel, mocht je die nodig hebben.

(Wil je niet alleen uiteten, raadpleeg dan het www.kennissenkring.nl, ook als je een concertliefhebber zoekt, of iemand voor een vespa-tour door de stad.)

Campings

Maastricht heeft zelf geen camping meer. De dichtstbijzijnde camping, De Oosterdriessen, bevindt zich in Oost-Maarland, ten zuiden van Maastricht. Hier vind je bovendien Recreatiepark Dagstrand Oost Maarland, met overdekte- en openluchtspeeltuinen, midgetgolf, waterfietsen en luchtkussens.

Wijlre. Waarom Wijlre? Wijlre, dat is misschien wel Zuid-Limburg op zijn mooist. Bovendien heeft dit dorpje meer te bieden! Maar eerst de campings: De Gele Anemoon en de Gronselenput bevinden zich respectievelijk op Haasstad nr. 4 en 3, terwijl minicamping het Bakhuis, zich bevindt aan de Berghof 2.

Wijlre

Wijlre (spreek uit Wielré) ligt ten noorden van Gulpen en kan het beste bereikt worden via Gulpen over de Kiewegracht / Gulpenerweg of vanuit Schin op Geul (gemeente Valkenburg aan de Geul). De Keutenberg is de (vooral bij wielrenners) bekendste heuvel direct ten westen van Wijlre. De aanblik van het dorp wordt ruim honderd jaar overheerst door de oude Brand Bierbrouwerij die je op afspraak kunt bezoeken.

Kasteeltuin

Vlakbij het centrum ligt bovendien het in de 17e eeuw gebouwde kasteel Wijlre. Binnen de dubbele gracht liggen een elegant park en een kasteeltuin. Hier ontwikkelden kunstverzamelaars Jo en Marlies Eyck, sinds 1981 de bewoners van het kasteel en de stuwende krachten achter de renovatie van het geheel, het idee om van de bestaande orangerie, orchideeënkas, schuren plus kippenhok één nieuwe ruimte te maken. Al filosoferend ontstond het plan om ook voor hun kunstcollectie een nieuw onderkomen te ontwerpen in deze zelfde ruimte.

Kunst

Uit dit programma van eisen schiep architect Wiel Arets het Hedge House - een paviljoen dat naadloos opgaat in zijn omgeving, nog versterkt door het lijnenspel van de strakke hagen. De collectie, opgebouwd in ruim veertig jaar, bestaat uit sculpturen, schilderijen, installaties van deels neo-constructivistische kunstenaars met wereldfaam. Donald Judd is vertegenwoordigd, Tony Cragg, Richard Long, Amedée Cortier, Ad Dekkers, Peter Struycken, Carel Visser. Maar ook Marlene Dumas, Ger van Elk, René Daniëls, Guido Geelen.

Mamelis

Wie geïnspireerd is door de architectuur van Wiel Arets kan luttele kilometers verderop zijn hart verder ophalen aan de klassieke architectuur van een asceet als Dom van der Laan die in de abdij Sint Benedictusberg te Mamelis-Vaals, uiterst beschouwend zijn eigen ordening heeft verwezenlijkt.

Miljoenenlijn

Verder is het vanuit Wijlre mogelijk om een rit te maken per stoomtrein of historische Schienenbus over de befaamde Miljoenenlijn, dwars door het Heuvelland tussen Schin op Geul en Kerkrade.
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip MaastrichtGoedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip MaastrichtTijdens de vakantieperiode lijkt het soms dat heel Nederland op vakantie is. Toch is het tegenwoordig helemaal niet meer…
Goedkoop in een hotel overnachten in het buitenlandGoedkoop in een hotel overnachten in het buitenlandDe meeste mensen willen op vakantie het maximale uit hun geld halen, en het liefst in een mooie hotelkamer overnachten a…

Bourgondisch winkelen en genieten in MaastrichtBourgondisch winkelen en genieten in MaastrichtHoud je van winkelen, dan is Maastricht een elegante keuze. Wat maakt de stad zo bijzonder? De sfeer, de oude gebouwen,…
Auckland de poort van Nieuw ZeelandVanaf het moment dat de Britse zeevaarder James Cook voet aan land zette in Nieuw Zeeland, kwamen de Britten in grote ge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: CumulusNL, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.bezoekmaastricht.nl
  • http://www.bedandbreakfast-maastricht.com/
  • www.airbnb.com voor overnachten bij particulieren
  • http://www.hubmedia.nl/vakantie-in-limburg
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 11-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.