Bourgondisch winkelen en genieten in Maastricht

Bourgondisch winkelen en genieten in Maastricht Houd je van winkelen, dan is Maastricht een elegante keuze. Wat maakt de stad zo bijzonder? De sfeer, de oude gebouwen, de Maas, de aparte winkeltjes en kronkellige straatjes. De robuuste st. Servaasbrug, de twee basilieken, de unieke toren van het Bonnefantenmuseum, de ijle loopbrug tussen het monumentaal opgezette Céramique en het stadspark. Het Vrijthof, de grote markt met zijn statige stadhuis. Twee overdekte winkelcentra, de mooiste boekhandel ter wereld, het prijswinnend Kruisherenhotel en een intiem binnenhaventje...

Winkelen

Zodra je uit de trein stapt sta je in stadsdeel Wyck. Op de hoek links voor je tref je een gezellige koffiecorner en op de andere hoek een hotel. Rechtdoor naar het centrum krijg je al een voorproefje van winkelparadijs Maastricht met een keur aan winkels, eetcafés, zoals de Wijck of café Zondag, en restaurants. Ga niet meteen rechtdoor de Servaasbrug over, naar het centrum, maar sla linksaf de Rechtsstraat in, de straat die Wyck zo bijzonder maakt. Hier vind je een mix van interieur, kleding, kunst, antiquarische boeken, ambachtelijke broden en meer. Het aanbod wil nogal eens wisselen, dus het blijft steeds verrassen. Ook zijn er veel goede restaurants. Loop de straat helemaal uit en met de bocht mee voor het heerlijk ijs bij Luna Rossa en onder meer de exotische snuisterijen bij De Verwondering.

Genieten

Terug bij Luna Rossa sla je linksaf naar Coffeelovers waar de koffie van Blanche Dael geschonken wordt, of steek Plein 1992 over naar café Zuid waar je op het terras aan het water van de zon kunt genieten. En passant kun je een kijkje nemen bij de expositie in de mooie bibliotheek of de lift naar boven nemen voor een grandioos uitzicht over de stad. Vervolgens kun je het voetpad langs de Maas nemen om het Bonnefantenmuseum te bezoeken, en loop terug over de avenue Céramique; het ultramoderne gezicht van Maastricht. Een andere optie is via de Hoeg Bröck de Maas over te steken, naar het Stadspark. Sla je rechtsaf dan kom je bij de Onze Lieve Vrouwe basiliek.

Park

Sla echter linksaf als je behoefte hebt aan een wandeling door het stadspark. Je kunt het langgerekte park helemaal uitlopen tot aan de Berenkuil . Om in het winkelcentrum te komen, sla je rechtsaf. Je kunt ook al bij de stadspoort, of voor de volières, naar rechts, dan kom je in de Pieterstraat. Hier vind je veel edelsmeden en een zaakje met streekproducten. Op de hoek met de Begijnenstraat ligt het piepkleine eetcafé Sjiek waar 's zomers de tafeltjes op het gras uitgestald worden en je heerlijk kunt eten; wel reserveren, want het is populair!

Stadsmuur

Richting stadscentrum bij de oude stadsmuur ligt het artistieke café de Pieter. Volg de bijzonder sfeervolle Teazone met heel veel geurige theeën, maar ook koffie en gebak. De heerlijkste broden, vlaaien en andere baksels vind je bij de Bisschopsmolen waar het meel ook gemalen wordt; neem vooral wat mee voor het thuisfront! Vanuit dit kromme straatje kom je op...

OLV-plein en Vrijthof

Hét mooiste plein van Nederland is het OLV-plein, en dat laat je natuurlijk niet links liggen. Je kunt er heerlijk zitten onder de bomen die met Kerstmis prachtig verlicht zijn. Loop het voorportaal van basiliek van Onze Lieve Vrouw binnen om je te warmen aan de vele brandende kaarsen en roep net als de pelgrims, de hulp van Maria in. Elke zondag zijn er, net als in de st. Servaasbasiliek, aan dat andere mooie plein, het Vrijthof, missen om tien uur en half twaalf en door de week elke dag om half tien (st. Servaas om 9.00uur). Daarna bestel je koffie met vlaai op één van de vele terrasjes of in het oude theater De Bonbonnière met zijn prachtige hoge zaal.

Koffie, vlaai en chocola

Voor chocoladeliefhebbers, die overigens in Maastricht volop aan hun trekken komen met zijn talloze chocolaterieën, zijn de taarten en bonbons van de Chocolate Company niet te versmaden. Ga je op de koffiegeur af, sla dan de Wolfstraat in. Bij koffiebranderij Blanche Dael vind je allerlei melanges van versgebrande koffies, heel veel theeën en gekke thee- en koffiepotten. Tenslotte een laatste leuke plek om even op adem komen, want de lijst is eindeloos en er moet tenslotte ook nog wat te ontdekken overblijven!, is de hippe lunchroom van de Bijenkorf met fraai uitzicht op de Kleine Staat en de Servaasbrug in de verte. Je bent dan in het winkelhart van de stad.

Haute couture

Even terug naar het OLV-plein, sla je linksaf de Plankstraat in. Rechts vind je de ingang naar de museumkelder Derlon; een klein archeologisch museum, waar een belangrijke opgraving uit de Romeinse tijd te bezichtigen is (hiertegenover, aan het eind van het zijstraatje, heb je zicht op een sfeervol terras). Rechtsaf (richting Maas) sta je plotsklaps in de Stokstraat, een eeuw geleden een hoerenbuurt, nu de meest exclusieve winkelstraat van Maastricht, met haute couture bij Kiki Niesten of artistieke kleding en accessoires bij Amarna.

Winkelcentra

Onbekommerd ronddwalen in het hart van de oude stad kun je best zonder plattegrond of routebeschrijving, zo groot is de stad niet. Er zijn twee winkelcentra: Mosae Forum gebouwd door Jo Coenen, tussen de Maas en de markt, met mode, een Chinese en Turkse supermarkt en een delicatessenwinkel, en de Entre Deux met vestigingen van bekende ketens. Ben je inmiddels weer toe aan iets voedzaams, dan is friet van Reitz op de markt, the place to be! Verder staan er op de markt kraampjes met onder meer Thaise loempia's (rondom de markt vind je meer Thais, maar ook pizza of falafel).

Markt

Iedere zaterdagochtend is er antiek en curiosa uitgestald, van 9.00 tot 16.00 uur, in de stationsstraat óf op de markt. Verderop, ook in de stationsstraat bij het pleintje met de klok, is elke donderdag van 14.00-18.30 uur een biologische Boeremerret met verkoop van milieuvriendelijk geteelde of geproduceerde producten. Elke zondag is er in de Boschstraat brocante tussen 12.00 tot 17.00 uur.
Op woensdag wordt de zogenaamde kleine warenmarkt gehouden, op vrijdag de grote algemene waren (met veel stoffen)- en vismarkt, beiden van 08.00-13.00 uur op het Marktplein. Helemaal rechts, op de Boschstraat, voorbij de viskramen, tref je exotische groenten en vruchten.

Kerken

De voormalige Dominicanerkerk bij de Entre Deux is prachtig gerenoveerd en omgebouwd tot imposante boekhandel; de mooiste van Europa, zo niet van de wereld. Probeer daar maar eens weerstand aan te bieden! Het Vrijthof, omringd met platanen, biedt terrasjes, het Vrijthof theater, museum het Vrijthof en de katholieke St. Servaesbasiliek en de protestante St. Jan (beide te bezichtigen).

Bezoek ook de voormalige Kruisherenkerk, voorbij de basiliek, een blok verderop linksaf richting de Kommel. Ook deze voormalige kerk is na decennia leegstand voorbeeldig gerestaureerd en herbergt nu het chique Kruisherenhotel. Loop gerust de extravagante koperen toegangspoort binnen, kijk rond in het bekroonde designinterieur, en geniet van een drankje of etentje op niveau.

Jachthaventje

Maastricht is niet compleet zonder voormalige binnenhaven 't Bassin; nu een knus jachthaventje dat je ontdekt wanneer je vanaf de markt de Boschstraat afloopt, aan het eind rechts. Pik een terrasje en waan je in een zonnig buitenland! Lokt het water? Informeer dan vooraf bij de VVV naar een boottochtje met een gids van Pallieter of ga naar Rederij Stiphout bij de Servaasbrug; die met de speciaal hiervoor gebouwde luxe ingerichte salonboot mps Jekervallei het gehele jaar boottochten verzorgt.

Met trein of auto?

Zodra er ook maar iets te doen is,en dat is vaak, slibt de stad dicht en verspil je kostbare tijd in de file. Bovendien is parkeren in de stad duur. In de oude stad met smalle straatjes en eenrichtingverkeer is het gemak van een auto te verwaarlozen. Voorkom dus een slechte start en ga met de trein. Of parkeer aan de rand van de stad, bijvoorbeeld aan de Cabergerweg; binnen tien minuutjes loop je in één rechte lijn naar het centrum. Onderweg passeer je de voormalige Brandweerkazerne waar je op de terugweg kunt eten.

Maastricht

Na zo'n dagje winkelen begrijp je dat de stad Maastricht hoog op de lijst van leukste steden staat en dat je nog lang niet alles hebt gezien. Blijf je slapen?, neem een hotel met parkeergelegenheid of reserveer iets buiten de stad en pak de bus.
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Unieke uitstapjes in Zuid LimburgUnieke uitstapjes in Zuid LimburgHet hele jaar door is het zuiden van de provincie Limburg een door toeristen veel bezochte plek. Van binnen- en buitenla…
Geniet Maastricht met bier, wijn of vlaai- wandelarrangementGeniet Maastricht met bier, wijn of vlaai- wandelarrangementMaastricht, dat is: Bourgondisch genieten. Het kan op vele manieren. Zolang de zintuigen maar verwend worden. Op de hell…

Hotels in Amsterdam: kleinste, grootste, duurste, low budgetHotels in Amsterdam: kleinste, grootste, duurste, low budgetHotels in Amsterdam! De kleinste, grootste, duurste en low budget hotels in Amsterdam. Amsterdam is de hoofdstad van Ned…
Overnachten in de stad Maastricht of in WijlreOvernachten in de stad Maastricht of in WijlreBen je van plan een weekend, midweek of langer in Maastricht door te brengen, en is de vraag waar en hoe te overnachten?…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stine
  • Door het jaar vinden maandelijks van mei tot in december kunst/antiek/curiosa-verzamelmarkten plaats; data vind je hier: www.bezoekmaastricht.nl
  • http://www.parkeren-maastricht.nl/
  • http://bijbijzonder.com/
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 15-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.