Geniet Maastricht met bier, wijn of vlaai- wandelarrangement

Geniet Maastricht met bier, wijn of vlaai- wandelarrangement Maastricht, dat is: Bourgondisch genieten. Het kan op vele manieren. Zolang de zintuigen maar verwend worden. Op de hellingen van het Jekerdal groeien de druiven voor de Maastrichtse wijnen. In de oude stoombierbrouwerij wordt een traditie in ere gehouden. Op kroegentocht proef je bieren en hapjes. Typische streekgerechten worden je voorgeschoteld en je bakt vlaai in een oude molen. Een stevige wandeling, knapzak over de schouder. Spiritueel genieten in de grotten... wat zal het worden? Voor groepsuitjes kun je in Maastricht uitstekend terecht.

Groepsuitjes

Wie een bestemming en invulling zoekt voor een groepsuitje, voor familie, vrienden of collega's, is Maastricht een Top keus! Voor noorderlingen(voor Limburgers zijn dat alle mensen buiten de provinciegrens, dus ook westerlingen en oosterlingen) mag het een eind rijden zijn, met een goedkope NS-dagkaart vliegt de reis voorbij. Ga er eens helemaal uit in eigen land en laat je verwennen. Je kunt kiezen uit verschillende arrangementen of stel zelf een leuke dag samen. Gezellige, Limburgse (met streekgerechten of een Franse keuken) en exotische restaurantjes in alle prijsklassen genoeg om de dag culinair af te sluiten voordat ieder de weg terug huiswaarts gaat.

Stadswijngaard

Wist je dat zich in hartje Maastricht een wijngaard bevindt? Hij zit goed verstopt achter de gebouwen die heel zichtbaar onder meer aan de Boschstraat liggen. Dat ontdek je pas wanneer je tijdens 'Magisch Maastricht', de grote kerstmarkt op het Vrijthof, in het reuzenrad stapt en verrast van het uitzicht over de stad geniet; van wat daar aan schatten verborgen ligt! Zoals dus die wijngaard. Je kunt er gewoon bij Wijnhandel Thiessen aan de Grote Gracht binnenstappen en meedoen aan een rondleiding en wijnproeverij met zes wijnen inclusief kaas. Ook die stadswijngaard wordt voor je ontsloten. Duur 1,5 uur. Voor 10 tot 35 personen.

Wijn

Buiten de stad, aan het Jekerdal, ligt de Apostelhoeve, uit de 15de eeuw. Tegen de helling van de Louwberg verbouwen zij de druiven voor hun wijn. Je kunt er in groepsverband een rondleiding krijgen, in de wijngaard en wijnkelders en wijn proeven.
Aan de andere kant van het dal ligt Wijngoed Hoeve Nekum. De monumentale hoeve heeft een grote binnenplaats en dateert van rond 1600. Ook hier kun je een rondleiding krijgen met een bezoek aan de wijngaard, de wijnkelders en proeverij in het proeflokaal. Bezoek in groepsverband is dagelijks mogelijk op afspraak.

Bier

Ben je meer een bierliefhebber dan kun je in Maastricht terecht bij Stoombierbrouwerij De Keyzer NA Bosch. De bierbrouwerij uit 1745 is sinds in 1970 niet meer in gebruik. Het is nu een industriële monument dat je kunt bezoeken o.l.v. een gids en waar je toch wel degelijk nog bier kunt proeven!

Bezoek al wandelend diverse etablissementen waar achtereenvolgens het voor-, hoofd- en nagerecht geserveerd wordt.

Tot 25 personen

Heb je de smaak te pakken en wil je wel wat meer soorten bier proeven, dan kun je bij diverse lokaties terecht voor het Naat&druug arrangement. Afhankelijk van je specifieke wensen en beschikbare budget zijn er diverse mogelijkheden.
  • Falstaff, speciaalbierencafé aan het intieme Amorsplein, serveert 4 of 5 soorten bier vergezeld van een bijpassend hapje. En je leert er ook nog wat van, want de patron geeft deskundige toelichting. Mogelijk voor gezelschappen van 10 tot 25 personen.
  • Houd je van een verzetje dan is de Brandslangwandeling misschien iets voor jullie. De Mestreechter Brandslang is onder bierliefhebbers vanouds bekend om de vele typische cafés met verschillende stijlen en inrichting. Er zijn 12 Brandslangcafés. Dit arrangement biedt vier Brand speciaalbieren met hapjes in twee verschillende cafés (2 bieren per café). Minimaal 10 personen.

Bourgondisch

Het HapStap arrangement gaat nog een stapje verder en combineert wandelen met drinken én eten. De oude binnenstad vormt daarvoor de perfecte ambiance. Breng de middag of avond al wandelend op sfeervolle en culinaire wijze door. Bezoek diverse etablissementen waar achtereenvolgens het voor-, hoofd- en nagerecht geserveerd wordt. Tijdens de wandeling geeft de gids informatie over de stad en de bedrijven die bezocht worden. Veel restaurants in Maastricht voeren de Franse keuken. Maar ook typische streekgerechten zoals ‘Knien in ‘t zoer met zwarte proeme’, ‘Tête de veau’, ‘Zoervleis met friet’, of ‘Reubesop’, met een eigen Maastrichts wijntje zijn te ‘preuve’. Het wordt beslist afwisselend en onderhoudend. Vanwege de grote diversiteit kan elk arrangement ook nog ‘op maat’ gemaakt worden voor gezelschappen vanaf 5 personen.

Arrangement Slavante

Buitengoed Slavante ligt iets verscholen achter de velden onderaan het bos. Op de sfeervolle veranda of het ruime terras heb je een schitterend uitzicht over de Maasvlakte. Je wordt ontvangen met koffie en vlaai. Bij vertrek krijgen je een knapzak, gevuld met allerlei lekkers voor een uitgebreide picknick, voor ergens onderweg op de uitdagende route (11 km) door de mooie omgeving. Het arrangement wordt afgesloten met een drankje bij terugkomst op het Buitengoed. Vanaf Slavante kun je ook de grotten bezoeken.

Workshop vlaaien bakken

Limburg zonder vlaai dat bestaat niet. Wil je zelf eens leren deze zuidelijke specialiteit klaar te maken? In de oude watermolen aan de Jeker, vlakbij het OLV-plein, kan het! Na een kopje koffie en een stuk vlaai krijg je eerst een rondleiding door de bakkerij. Vervolgens leert de bakker je de fijne kneepjes van het vlaaienbakken.

Spiritueel Maastricht

Heb je juist behoefte aan eens helemaal niets doen, geen topsport bedrijven, geen bacchanalen bijwonen, maar snak je ernaar op een rustgevende manier even uit de dagelijkse sleur te breken? Dan is een spirituele beleving wellicht meer iets voor jou. Zoek de beschutting, stilte en duisternis van de onderaardse mergelgrotten. Hier worden je zintuigen twee uur lang in de watten gelegd. Een aanrader voor iedereen die eens wat 'anders als anders' wil. Zorg wel voor voldoende warme kleding, want de temperatuur in de grot is constant ca. 15 graden met een hoge luchtvochtigheidsgraad.

Mergelgroeve Enci

Welk arrangement of andere invulling je ook kiest, in Maastricht zijn alle afstanden beloopbaar, zelfs die naar de Enci mergelgroeve. Zet je auto aan de rand van de stad, in dat deel waar je moet zijn en loop! Goed voor het milieu, je beurs én je gezondheid; om alle eten en drinken die dag weer een beetje in balans te brengen.
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeCremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeEen lekkere mousserende wijn is cremant de Bourgogne. De wijn is een goed alternatief voor champagne. Misschien iets voo…
Hoe verwijder ik snel en gemakkelijk rodewijnvlekken?Hoe verwijder ik snel en gemakkelijk rodewijnvlekken?Het gebeurt ons allemaal wel eens, per ongeluk stoot je je rode wijn om. En zit er een rodewijnvlek op uw kleren of op v…
Gouden regels voor bierGouden regels voor bierHet gebruik van bier in de keuken komt weer in opmars. Het is helemaal niet meer vreemd om bij een gerecht een glas bier…

Hotels in Amsterdam: kleinste, grootste, duurste, low budgetHotels in Amsterdam: kleinste, grootste, duurste, low budgetHotels in Amsterdam! De kleinste, grootste, duurste en low budget hotels in Amsterdam. Amsterdam is de hoofdstad van Ned…
Bourgondisch winkelen en genieten in MaastrichtBourgondisch winkelen en genieten in MaastrichtHoud je van winkelen, dan is Maastricht een elegante keuze. Wat maakt de stad zo bijzonder? De sfeer, de oude gebouwen,…
Bronnen en referenties
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 15-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.