Bulgarije als vakantieland

Bulgarije als vakantieland Bulgarije is in 2018 een nog onontdekte parel voor de Nederlandse toerist! Volgens een onderzoek onder Nederlanders, dat vakantiedealz.nl in 2017 publiceerde, hoort Bulgarije niet tot de populairste vakantiebestemmingen. Waarom is het de moeite waard om toch naar Bulgarije te gaan? Het heeft een prettig klimaat, veel natuurschoon, mooie steden, leuke badplaatsen en skioorden, goed bewaarde folklore, een interessante geschiedenis, en een unieke keuken. Bovendien is het land anno 2018 een goedkope bestemming en zijn Bulgaren gastvrij en behulpzaam.

Doorbreek stereotypen

Van Bulgarije bestaan enkele vooroordelen, die potentiele vakantiegangers kunnen ontmoedigen. Een van deze vooroordelen komt door de aanwezigheid van arbeidsmigranten uit Bulgarije. Daarnaast zijn er veel berichten over Bulgaarse criminelen en bankpasfraudeurs. Het beeld kan ontstaan dat het een arm en onveilig land is. Bovendien staat Bulgarije in een lijst met de 'onvriendelijkste landen voor toeristen', namelijk het WEF Toerismerapport. Zijn die vooroordelen wel waar?

'Armoede' geen argument tegen toerisme

Het 'arm' zijn van Bulgarije is geen criterium in het toerisme. In arme landen kan men natuurschoon bewonderen, soms zelfs meer dan in rijke landen. Bovendien is een arm land als Thailand juist geliefd bij Nederlandse toeristen (volgens een onderzoek naar vakantiebestemmingen), vanwege de cultuur en de folklore. En laat dat nou ook de charme zijn van Bulgarije! Bovendien betekent de 'armoede' ook dat de prijzen voor westerse toeristen laag zijn.

Bulgarije is veilig

Bij mediaberichten over Bulgaarse criminelen moet men wel bedenken dat dit geen bewijs is dat 'de Bulgaar' crimineel is. In elke vakantiebestemming dient men voorzichtig te zijn. Volgens de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (anno 2018) kent Bulgarije echter geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

Bulgaren zijn vriendelijk

Dat Bulgaren 'onvriendelijk' zouden zijn voor toeristen is gebaseerd op het WEF Toerismerapport. Dit is een onderzoek uit 2011-2012, gepubliceerd in 2013 door het World Economic Forum. Hieruit volgde dat Bulgaren zelf aangaven dat buitenlandse bezoekers niet erg welkom zijn. De ervaringen van toeristen op de site 27vakantiedagen.nl laten echter een beeld van gastvrije en vriendelijke Bulgaren zien. Ook tijdens een eigen vakantie in 2017 vielen echter juist de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de mensen op. De toerist hoeft zich dus niet te laten afschrikken door een onderzoek uit 2013, als men naar Bulgarije gaat kan men zelf ervaren hoe de mensen echt zijn!

Nu de vooroordelen uit de wereld zijn, is duidelijk dat men gerust naar Bulgarije op vakantie kan gaan! Wat is daar te zien of te doen, wat kan men er eten, en welke souvenirs kan men er kopen?

Bron: Anthony Ganev:, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Anthony Ganev:, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Natuurtoerisme

Een groot deel van het oppervlak van Bulgarije bestaat uit bossen, bergen, en meren. Maar enkele voorbeelden van de vele natuurlijke attracties zijn de volgende. Wat bergen betreft is het Vitosja gebergte populair bij de bewoners van het nabijgelegen Sofia. Men kan er bergen beklimmen, grotten en een natuurpark bezoeken. Een ander hoogtepunt zijn de 7 Rila Meren. Ook dit is in een gebergte. Het doel van de bergwandeling is krijgen van een uitzicht op 7 kristalblauwe, grote meren met aparte vormen, zoals de 'nier'. Vanuit het juiste punt kan men alle meren tegelijk zien.

Cultuurtoerisme: kloosters, dorpen en stedentrips

In de bebouwde gedeelten van Bulgarije kan men kennis maken met de cultuur en religie van Bulgarije, en met diens lange geschiedenis. Door het land verspreid zijn er veel oude Orthodoxe kloosters te bewonderen, rijkelijk gedecoreerd met fresco’s en iconen. Een beroemd voorbeeld is het Rilaklooster.

Dorpen herbergen de traditionele cultuur van het land. Koprivsjtitsa, bijvoorbeeld, is bewoond, maar het ziet er uit als een 19e-eeuwse vestiging. De huizen die gebouwd zijn ten tijde van de 'Bulgaarse wedergeboorte' zijn intact gelaten. Een ander voorbeeld van een interessant dorp, Kazanlik, bevindt zich in de zogenaamde 'rozenvallei'. In deze regio worden rozen verbouwd voor de rozenolie-industrie. Bulgarije is hierin marktleider. Ieder jaar vindt er eind mei en begin juni het rozenfestival plaats, waarbij de rozenoogst gevierd wordt met muziek en dans uitgevoerd in traditionele klederdracht. Ook kleinere steden hebben een historisch karakter, zoals bijvoorbeeld Nessebar en Sozopol. Nesebar bevat resten uit de oudheid, toen de Thraciërs en oude Grieken er nog woonden, de middeleeuwen en de Ottomaanse overheersing. Sozopol is bekend om de traditionele houten huizen.

Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bron: Sapviktor, PixabayBron: Sapviktor, Pixabay
Bron: Smarkov2, PixabayBron: Smarkov2, Pixabay

Voor een relatief klein Europees land heeft Bulgarije veel steden om cultuur te snuiven, kerken te bewonderen en te leren over de geschiedenis van het land. Een bekend voorbeeld is de hoofdstad Sofia. Deze stad herbergt veel monumenten van, en musea gewijd aan, vrijwel de hele geschiedenis van Bulgarije, vanaf de oudheid. Er zijn ook redelijk wat oud-communistische gebouwen, die anno 2018 door de huidige politiek worden gebruikt. Centrale punten in Sofia zijn de grote Alexander Nevski-kathedraal en de winkelpromenade Vitosja Boulevard. Een andere grote stad is Plovdiv, welke ook monumenten heeft van de oude Grieken en Romeinen. Het stadsbeeld wordt echter bepaald door huizen uit de tijd van de Ottomaanse overheersing en het begin van de 'Bulgaarse wedergeboorte'.

Bron: Www.vacacionesbulgaria.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Www.vacacionesbulgaria.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Strandvakanties

De Bulgaarse Oostkust ligt aan de Zwarte Zee. De Turkse Zwarte Zee is bekender is bij Nederlandse toeristen, maar het strand is even behaaglijk in Bulgarije en de prijzen zijn er lager. Bulgaarse badplaatsen zijn ook van alle gemakken voorzien. Er zijn badplaatsen die speciaal aangelegd lijken te zijn voor de jongere (scholier/student of in die leeftijd) toerist uit West-Europa. Deze hebben veelzeggende namen zoals Slantsjev Brjag (oftewel Zonnestrand, ook bekend als 'Sunny Beach') en Zlatni pjasatsi (Goudstrand, of in het Engels 'Golden Sands'). Zowel Zonnestrand als Goudstrand hebben geen echte stad met lokale inwoners, het zijn zuivere toeristenoorden. Het Goudstrand heeft naast het strand wel andere attracties voor wandelaars, want het ligt in een bosrijk gebied. Wie tijdens de strandvakantie toch steden wil bezoeken kan terecht in kuststeden zoals Varna, Boergas, Sozopol en Nessebar.

Wintersportvakanties

Bulgarije kent enkele oorden voor skiën en andere wintersporten. In het binnenland en de berggebieden zijn de winters streng, dus sneeuw is er genoeg! Dichtbij de hoofdstad Sofia heeft het Vitosja gebergte wintersportfaciliteiten. Ook Pamporovo is een geliefd wintersportoord bij de Bulgaren zelf. Geniet van het skiën voor lagere prijzen dan in Oostenrijk of Zwitserland!

De Bulgaarse keuken

Bij de Slavische keuken denkt men vooral aan meelgerechten, (zuur)kool en worst. Dit is bijvoorbeeld het geval in een ander Slavisch (vakantie)land, namelijk Polen). Het unieke van de Bulgaarse keuken, onder de Slavische keukens, is dat het voornamelijk gevormd is door mediterrane en Turkse invloeden. Op het menu staan dus vaak gegrilde groenten. In plaats van brood wordt vaak banitsa gegeten, wat lijkt op de Turkse börek. In de zomermaanden is de koude soep tarator populair. Het wordt gemaakt van yoghurt en komkommer. Bijzonder is ook de Bulgaarse yoghurt, omdat het gemaakt wordt met een bacteriesoort die alleen maar in Bulgarije voorkomt en nergens anders ter wereld. Het smaakt daarom ook anders dan de yoghurt die elders vandaan komt. Zuurkool komt trouwens wel voor in de Bulgaarse keuken. Het blijft toch een Slavisch land…

Bron: Pastel100, PixabayBron: Pastel100, Pixabay

Souvenirs en cadeaus

Veel van de Bulgaarse souvenirs hebben te maken met de folklore. Toeristen zullen vaak Bulgaars keramiek tegen komen. Deze zijn handgemaakt en handgeschilderd in karakteristieke patronen. Ook handgeweven textiel is vaak te vinden. Het hele jaar door zijn er ook rozencosmetica te koop, dus niet alleen in het rozenseizoen. Dit zijn vaak parfums, crèmes en oliën die alleen in Bulgarije te koop zijn, gemaakt van lokale rozenolie van de hoogste kwaliteit.
© 2018 - 2024 Kenmonsch, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op Wintersport in BulgarijeGoedkoop op Wintersport in BulgarijeOp wintersport kan tegenwoordig in heel veel landen. Een van deze landen is Bulgarije. Het voordeel van een wintersportv…
Frankrijk: Languedoc Roussillon voor een heerlijk vakantieFrankrijk: Languedoc Roussillon voor een heerlijk vakantieFrankrijk staat bekend om haar mooie en romantische karakter. Een van de meest geliefde streken in Frankrijk is waarschi…
Zell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See is een Oostenrijks skigebied, gelegen aan een prachtig meer en omringd door bergen, dat zowel in de zomer al…

Ile-de-Ré: een parel in de Atlantische oceaanIle-de-Ré: een parel in de Atlantische oceaanIle-de-Ré, gelegen voor de kust van Frankrijk in de Atlantische Oceaan. Het eiland is bereikbaar via een hoge (tol)brug…
Grensdorpje Kanne, parel van de JekervalleiGrensdorpje Kanne, parel van de JekervalleiKanne is een klein dorpje net over de grens. Geprangd tussen Maastricht en Wallonië wordt deze deelgemeente van Riemst o…
Bronnen en referenties
Kenmonsch (9 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.