Kuala Lumpur en Putrajaya

Kuala Lumpur, gewoonlijk aangeduid als KL is de hoofdstad van Maleisië. Het kreeg een speciaal statuut en is nu een federaal gebiedsdeel. De agglomeratie is ondertussen al ver uitgedijd buiten de uitgetekende grenzen. Er wordt aan in onvoorstelbaar tempo gebouwd en afgebroken. Officieel om de stad wat te ontlasten werden de regeringsdiensten overgebracht naar een nieuwe stad, ook een nieuw federaal gebiedsdeel, Putrajaya. De staat blijft een economische motor voor het land en het merendeel van de toeristen zal ook via de internationale luchthaven KLIA het land binnenkomen. De Petronas torens zijn als landmark natuurlijk wereldbekend maar de stad en ook Putrajaya telt talrijke mooie moderne gebouwen. Verder heb je er de 'historische' monumenten en de verschillende culturen want in bruisend KL vinden zowel de inwoners van Chinese, Indiase als Maleise afkomst een thuis.

Algemene informatie

Kuala Lumpur kent niet het zelfde statuut als de deelstaten. Het is een federaal gebied, losgemaakt uit het sultanaat Selangor. Bij de onafhankelijkheid in 1957, toen goed 100 jaar oud, werd het de hoofdstad. KL beslaat een oppervlakte van 243 km² en telde in 2011 ongeveer 1,69 miljoen inwoners. De agglomeratie is evenwel uitgedijd over de grenzen.

De vlag van Kuala Lumpur heeft 14 horizontale strepen, afwisselend rood en wit en verdeeld door een donkerblauwe baan. In het blauw staan de rijzende maan en een ster afgebeeld. Het zijn symbolen van de islam, de officiële staatsgodsdienst. De ster heeft ook 14 punten, 13 voor de deelstaten en een voor de federale gebiedsdelen. De blauwe kleur zou de etnische verscheidenheid van Kuala Lumpur voorstellen, het rood staat voor 'moed' en 'kracht', het wit voor 'zuiverheid' en het geel van maan en ster voor 'voorspoed'.
Putrajaya werd pas in 1995 gepland en als een totaal nieuwe stad ontworpen. De centrale as van meerdere kilometer lengte wordt aan de ene zijde bekroond met een paleiselijk gebouw voor de diensten van de eerste minister. Het andere uiteinde wordt gevormd door het conventiecentrum. Daartussen liggen twee bruggen over het kunstmatig aangelegde centrale meer. Ook Putrajaya is omgevormd tot een federaal gebiedsdeel. Het beslaat een oppervlakte van slechts 49 km² en had in 2011 ongeveer 80.000 inwoners.
De vlag heeft 3 verticale banden, blauw geel en blauw, met centraal in het geel het embleem van Maleisië.

Geschiedenis

De stad is ontstaan aan de samenvloeiing van de rivieren de Gombak en de Klang met de tinontginning als aanzet. Na een eerder moeizame start als nederzetting, geplaagd door overstromingen en ziekten werden er na 1850 arbeiders vooral Chinezen aangetrokken voor de tinmijnen. Het blijft er eerder onrustig tot de Britten er in overleg met de sultan een resident aanstellen in 1880. Dan begint een fase van stormachtige ontwikkeling en bouwactiviteit. Vanaf 1897 wordt het de hoofdstad van de kolonie en bij de onafhankelijkheid in 1957 wordt het de hoofdstad van Maleisië. In 1974 werd het losgemaakt van Selangor en werd het een federaal gebiedsdeel.

Economische activiteit

Kuala Lumpur is nog steeds de snelstgroeiende en de meest geïndustrialiseerde regio in Maleisië. Ondanks de verhuizing van de regering naar Putrajaya zijn toch belangrijke overheidsinstellingen zoals de Nationale bank in Kuala Lumpur gebleven. De beurs is er één van. Ze werkt ook samen met Dow Jones & Company voor de uitgifte van Islamitische EFT's (Exchange Trade Funds). Dit bezorgt Maleisië aanzien in de Golf. De stad kent ook een grote concentratie van banken en heeft de ambitie om uit te groeien tot een knooppunt voor islamitische investeringen. Dit alles samen met de concentratie van ambassades en kunst, de vastgoedsector, hotels en handel zorgt er voor dat de stad een sterk ontwikkelde dienstensector kent die goed is voor zowat 80 % van de werkgelegenheid.

Daarnaast kent de stad ook een groot aanbod aan gezondheidszorg- en onderwijsinstellingen. Er werden en worden ernstige inspanningen gedaan om de waaier aan economische activiteiten nog te verbreden door zich te richten op research die ook de rest van het land ten goede kan komen. Een paar voorbeelden daarvan zijn het Instituut voor Medisch Onderzoek, het Rubber Research Institute of Malaysia en het Forest Research Institute Malaysia (FRIM). Het kende in 2011 een economische groei van 8,8 % en een werkloosheidsgraad van 3%.

Toeristische troeven

Cultuur

Wie Kuala Lumpur zegt, ziet voor zich de iconische Petronas Towers. Ooit waren het de hoogste torens ter wereld. Nu nog (2014) zijn het de hoogste tweelingtorens. En het moet gezegd, wanneer je er voor staat zijn ze nog veel indrukwekkender dan op een foto. Het is mogelijk om ze te bezoeken, zowel de Skybridge ter hoogte van de 44ste verdieping als bijna op de top op de 83-ste verdieping. Het uitzicht is er schitterend. Op Oudjaar is het aan de voet van de torens verzamelen geblazen om het vuurwerk te bewonderen.

Aansluitend, en verbonden met het LRT-netwerk is er het Suria KLCC winkelcentrum. KL is de populaire benaming voor de hoofdstad, CC staat voor City Center. Winkelen, ook of zeker op zondag, is zowat de meest populaire tijdsbesteding. De stad telt er dan ook vele. Om er een paar te noemen, Berjaya Time Square gelegen aan de Jalan Imbi, met binnen de muren een Time Square themapark en een heuse rollercoaster, Midvalley en One Utama. Deze laatste zou een van de grootste centra zijn ter wereld. Eigenlijk ligt het net buiten het federale territorium in Petaling Jaya, functioneel hoort de plaats bij Kuala Lumpur. In de zelfde buurt als Time Square ligt ook Plaza Low Yat, een winkelcentrum gespecialiseerd in technologie.
Hoewel de stad razendsnel gegroeid is en dus nog 'piepjong' wordt er veel afgebroken en opnieuw opgebouwd. Toch blijven er nog een aantal 'historische' gebouwen over. Je moet dan uiteraard denken aan het oude stadscentrum nabij de samenvloeiing van de rivieren de Gombak en de Klang.

Aan het Merdeka plein (het Onafhankelijkheidsplein) staat het koloniale hoofdkwarter, het Sultan Abdul Samad gebouw. Aan de overzijde van het plein staat de Royal Selangor Club. Van op dit plein vertrekt ook de Jalan Tuanku Abdul Rahman, een oude winkelstraat met een bioscoop en cafe restaurant in Art Deco stijl, het Coliseum. Aan de overzijde van de rivieren is er de vroegere markt Pasar Seni, nu een winkelcentrum voor Aziatische kunstnijverheid en souvenirs. Nog in de zelfde buurt kan je niet voorbij aan Chinatown. Petaling Street is bijna permanent druk. Het midden van de straat is ingenomen door rijen winkelkraampjes. Onderhandelen over de prijs is 'part of the game' in deze straat. Leuk voor wie er van houdt, een gruwel voor anderen.
Een multiculturele samenleving als KL heeft uiteraard ook verschillende religieuze gebouwen. Om te beginnen kan je terecht in de Nationale Moskee (Masjid Negara). Een modern gebouw met een hele serene sfeer, omgeven door strakke waterpartijen. Een bezoek meer dan waard. De oudste moskee (Masjid Jamek) aan de samenvloeiing van de Gombak en de Klang is meer in Mogul stijl.
Bijna twee derde van de bevolking in KL is van Chinese afkomst. Het kan dan ook niet verbazen dat er een belangrijke Chinese tempel is opgericht. De Thean Hou tempel is naast tempel ook ontmoetingsplaats. Het gebouw bevat kenmerken uit het boeddhisme, taoïsme en confucianisme. Heb er aandacht voor de vooroudertabletten, orakels en altaren voor de verschillende goden. De derde grote groep, de Indiërs hebben hun voornaamste tempel de Sri Maha Mariamman in de Jalan Tun H.S. Lee. Bijzonder sierlijk is ook de, net buiten KL gelegen, Thaise boeddhistische tempel in Petaling Jaya. Ook buiten KL ligt het Hindu-heiligdom, de Batu caves. Het betreft meerdere tempels rond en in de kalksteengrotten. Dit is het centrale punt voor het Thaipusam feest. Maar ook op andere dagen is het er behoorlijk druk. Het is makkelijk bereikbaar met de KMT-trein.

Voor de liefhebbers kunnen we ook nog een bezoekje aanbevelen aan het 'paleis', de Istana Negara, de residentie van het staatshoofd, de koning (Yang di-Pertuan Agong). Base jumpers zakken tweemaal per jaar speciaal af naar Kuala Lumpur om er vanaf de KL toren te springen. Mooi om te bekijken als je toevallig in de buurt bent.

Natuur

In de lake gardens, gebouwd op de oude tinmijnterreinen kan je kennismaken met de tropische natuur zonder de ongemakken van een jungletocht. Je kan kiezen tussen de vlindertuin, een vogeltuin en een orchideeëntuin. Een stapje dichter bij de natuur kom je in het FRIM, het onderzoeksinstituut voor bosbouw. Ook dit is gelegen buiten de eigenlijke grenzen van Kuala Lumpur maar je kan er comfortabel wandelen, er is een 'canopy'walk tussen de boomkruinen en uiteraard ook een informatiekantoor.

De Batu caves zijn niet alleen een Hindu-heiligdom maar ook een natuurfenomeen. Ook elders in het land zijn er indrukwekkende kalksteengrotten te vinden. Hier in de onmiddellijke nabijheid van de stad wordt een deel van de grotten ook opengesteld voor geleide bezoeken. Een deel blijft afgesloten om het unieke ecosysteem zo veel mogelijk te vrijwaren. Het geheel telt enkele soorten die uitsluitend in deze grot werden aangetroffen.
© 2014 - 2024 Shupol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toerisme Kuala Lumpur: informatie voor de toeristenToerisme Kuala Lumpur: informatie voor de toeristenGa je op reis naar Kuala Lumpur? Dat is een echte aanrader! Het is de hoofdstad van Maleisië en een supermoderne stad. O…
Batu Caves in MaleisiëBatu Caves in MaleisiëDe Batu Caves in Maleisië is een grot met een Indische tempel erin. Om bij de tempel te komen moet je eerst 272 treden o…
Selangor, het huis van openhartigheidSelangor het huis van openhartigheid vormt zo ongeveer het hart, de stuwende kracht van Maleisië. Hier vormde de tinontg…

De Scilly Eilanden - eilandengroep in de Atlantische OceaanDe Scilly Eilanden - eilandengroep in de Atlantische OceaanDe Scilly Eilanden (Isles of Scilly) is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ten zuidwesten van Engeland. De Scil…
Malakka 'de historische'Malakka is gelegen aan de westkust van het schiereiland Maleisië, aan de gelijknamige zeestraat. Ooit was het een machti…
Bronnen en referenties
  • http://abckualalumpur.com/info_guide/klsights_outskirts.htm
  • http://www.kualalumpur-city.com/info/economy.htm
  • The Information Department of Malaysia website
Shupol (19 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.