Perak, land van genade

Ooit al eens gehoord van Perak? Deze Maleisische deelstaat die reikt van de Thaïse grens tot aan de Indische oceaan wordt ook wel het land van genade genoemd. Hoewel het gebied lange tijd een eigen Maleis rijk was zorgde de natuur er toch voor dat geschiedenis en ontwikkeling parallel liep met die in de naburige sultanaten. Zo vind je in Perak ook kalksteenmassieven en tropische regenwouden. De aanwezigheid en de ontginning van tin heeft ook gezorgd voor economische ontwikkeling en de instroom van Chinese immigranten. Zo kan Perak de toerist ook een vergelijkbaar palet 'attracties' aanbieden gaande van de eilandjes voor de kust, over de paleizen in Kuala Kangsar tot het ecotoerisme in de bergen.

Algemene informatie

Perak is een sultanaat, gelegen in het noorden van Maleisië. Het grenst aan Thailand en aan de straat van Malakka, aan de westkust van het schiereiland Maleisië. De hoofdstad is Ipoh. De stad was ooit bekend als de stad der miljonairs dank zij de ontginning van tin. Ze telt ongeveer 700.000 inwoners. De koninklijke residentie is Kuala Kangsar, gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Kangsar en Perak. De staat beslaat een oppervlakte van 21.022 km² en telt 2,4 miljoen inwoners. (gegevens uit 2011). Ongeveer 49 percent is Maleisisch, 35 % is van Chinese afkomst en 14 % is van Indiase afkomst. In 1989 werd de sultan verkozen tot 9de koning van Maleisië.

De staatsvlag heeft drie horizontale banden, bovenaan wit, dan geel en onderaan zwart. De witte baan staat voor de sultan, de gele voor de kroonprins, de Raja Muda. De zwarte baan symboliseert de Raja Di-Hilir, de derde in lijn. Er zijn zes opvolgers voorzien die een plaatsje in rang stijgen wanneer een van de vorige posten vrijkomt. De sultan duidt aan wie van de koninklijke familie(s) in aanmerking komt voor de lange weg naar het sultan-schap. Het gebeurt wel eens dat een Raja een promotie aan zich laat voorbijgaan bij voorbeeld wegens ouderdom.

Geschiedenis

Er zijn sporen gevonden van prehistorische bewoning in Perak. Gelijk lopend met de rest van Maleisië volgde later een hindoe en een boeddhistische periode. Met de komst van de islam en de stichting van een sultanaat in 1528 begint een eigen geschiedenis. De eerste sultan, Sultan Muzaffar Shah 1, was een afstammeling van de sultan van Malakka en de administratieve organisatie was dan ook op dezelfde leest geschoeid. De ontdekking van tin in 1848 zorgde voor een forse economische ontwikkeling en leidde ook tot de immigratie van Chinese mijnwerkers. De latere aanleg van rubberplantages en de immigratie van Indiase werkkrachten zorgde voor een nog verdere ontwikkeling en een multiculturele samenleving. In 1874 maken de Engelsen gebruik van onlusten om het land onder controle te krijgen. In 1941 wordt Perak zoals de rest van het schiereiland Maleisië overrompeld door de Japanners. Na de capitulatie van Japan in 1945 blijven de verschillende Maleise gebieden samen ijveren voor onafhankelijkheid. In 1957 verwerft Maleisië de onafhankelijkheid en wordt Perak een van de deelstaten.

Economische activiteit

Na een dip op het einde van de jaren '70 krijgt de tinindustrie een nieuwe impuls door de toegenomen vraag naar dit metaal. Als landbouwproducten zijn vooral de bonen (en de kiemen er van) en de pomelo vermaard. Andere landbouwproducten zijn rijst, ananas hout palmolie en rubber.
In de buurt van Telak Intan worden kwaliteitsvolle boten gebouwd van chengal een tropische hardhoutsoort. Deze boom komt uitsluitend voor op het schiereiland Maleisië (een klein stukje Thailand inbegrepen) en staat op de internationale rode lijst van bedreigde soorten.
In Lumut met een diepe natuurlijke haven is een marinebasis gevestigd. De staat kent een economische groei van 7 % en een werkloosheidsgraad van 2,6 %.

Toeristische troeven

Ondanks een verleden van mijnbouw kent Perak nog reusachtige, haast ongerepte wouden. Anderzijds bieden de steden ook een aantal opmerkelijke bouwwerken. Het toerisme is dan ook een sector in volle ontwikkeling.

Ipoh

Een grote moderne stad, is trots op zijn prachtige stationsgebouw, ontworpen door de zelfde Britse architect (A. B. Hubback) die ook het oude station in Kuala Lumpur bouwde. Het is een geslaagde mix van Moorse en Victoriaanse elementen. Ook het Hooggerechtshof, het Stadhuis, een aantal bankgebouwen, schoolgebouwen als het St Michael instituut, de Birch Memorial toren en de moskee 'sultan idris shah ke II' kunnen vast bekoren.

Kuala Kangsar

De koninklijke residentie is een charmante stad met een aantal mooie paleizen waaronder de Istana Kenangan en de Istana Iskandariah, een koninklijk mausoleum en een prachtige moskee, de Ubudiah moskee. Nabij het gebouw van de gemeenteraad staat ook nog een van de eerste rubberbomen die in 1877 in Maleisië zijn aangepland. Het was het begin van de aanleg van omvangrijke plantages die Maleisië op een bepaald ogenblik tot wereldexporteur nummer 1 maakten.

Belum State Park

Is een uitgestrekt ongerept oerwoud dat een aantal uitzonderlijke diersoorten herbergt zoals de Sumatra neushoorn en de neushoornvogels. Verder zijn er ook een drietal soorten Rafflesia te vinden. Er zijn ook tientallen natuurlijke zoutlikplaatsen. In de buurt zijn discrete observatieposten gebouwd zodat het 'spotten' van de grotere dieren niet onoverkomelijk moeilijk is. Menselijke ingrepen zoals de aanleg van Temenggor lake en een aantal resorts maken de omgeving zeer geschikt voor ecotourisme. Zo is er ook een eiland gereserveerd voor de bescherming van de orang-oetan. Het is per boot bereikbaar vanuit een resort en men kan een honderdtal meter op het eiland wandelen en de orang-oetans bekijken vanuit een 'kooi'. Liefhebbers van weidse vergezichten en watervallen komen aan hun trekken bij de spectaculaire Lata Kinjang watervallen en het Titiwangsa gebergte. Hopelijk zorgt deze toeristische aandacht er ook voor dat het park een betere bescherming krijgt.

Pangkor

Pankor eiland en het Pangkor Laut resort worden bewierookt door de elite-reizigers. Het heeft gouden stranden en helderblauw water. Het is niet goedkoop maar biedt paradijselijke stranden, weelderig oerwoud, toprestaurants en villa's en verblijven met uitkijk op zee.

Net als in vele andere streken in Maleisië vindt men in Perak grote gebieden opgebouwd uit kalksteen. Dat betekent ook dat er op verschillende plaatsen typische karstverschijnselen te bewonderen zijn, scherpe rotspunten, grotten, stalagmieten en stalagtieten. Voor een combinatie van dit natuurlijke verschijnsel en cultuur is een bezoek aan Sam Poh Tong, even ten zuiden van Ipoh, aan te bevelen. In Perak zijn ook voorhistorische grotschilderingen gevonden (de Tambun cave paintings). In het tropische klimaat is zoiets erg kwetsbaar. Een heleboel is dan ook al verdwenen en voorlopig ontbreken nog concrete maatregelen om ze te beschermen en te bewaren.
Wil je eens weg van de gebaande toeristische paden, dan kan je In Tambun ook een kijkje nemen bij 'The Haven', een mooi modern wooncomplex aan een kristalhelder meer omgeven door kalkrotsen met de er bij horende bijzondere flora en fauna.
© 2014 - 2024 Shupol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pangkor, een fantastisch gelegen eiland in MaleisiëPangkor is een eiland, gelegen in Maleisië. Het is er super romantisch en heeft geweldige stranden. Pangkor staat hoog o…
Orang oetan: leefomgeving en voortplantingOrang oetan: leefomgeving en voortplantingDe orang oetan is een grote mens aap, verwant aan de chimpansee, en de gorilla. Men onderscheidt twee soorten. De orang…
Maleisië - zon, strand, cultuur en natuurMaleisië - zon, strand, cultuur en natuurMaleisië heeft alles te bieden wat de gemiddelde toerist zoekt: een tropisch klimaat, mooi witte zandstranden, een bergg…
Orang-oetan (pongo)Orang-oetan (pongo)De orang-oetan (Pongo) is een rood-bruine aap en na de gorilla de grootste van alle apen. Hij behoort tot de mensapen, w…

Negeri Sembilan, de negen statenNegeri Sembilan, 'de negen staten', kreeg zijn naam in het verleden toen er nog negen 'districten' samen één sultanaat v…
Sabah, het land onder de windHet land onder de wind, de poëtische bijnaam van Sabah moet vooral gerust stellen. Hier geen gevaar voor typhoons of cyc…
Bronnen en referenties
  • www.statistics.gov.my
  • www.malaysia.com
  • http://www.fascinatingmalaysia.com/perak
  • www.perak.info
  • www.go2travelmalaysia.com
Shupol (19 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.