Pangkor, een fantastisch gelegen eiland in Maleisië

Pangkor is een eiland, gelegen in Maleisië. Het is er super romantisch en heeft geweldige stranden. Pangkor staat hoog op het lijstje bij vele mensen om te bezoeken.

Ligging

Een klein eiland voor de westkust van Maleisië, dat is Pangkor. Maleisië ligt in het zuidoosten van Azië en wordt gescheiden door de Zuid-Chinese Zee, waardoor West-Maleisië en Oost-Maleisië ontstaan.

Stranden

Op diverse stranden kun je heerlijk van het mooie weer en de omgeving genieten. Het water in de baaien hebben heerlijk zwemwater. Dit is een voordeel van Pangkor, want in Penang, gelegen in het noorden, is het zwemwater koud. De stranden zijn zoals wij daarvan dromen: kristalhelder water en fijn, wit zand. De mooiste stranden zijn:

Coral Bay

Dit strand vindt je in het plaatsje Teluk Nipah. Toeristen en backpackers komen hier voornamelijk. Let op als je over de rotsen gaat klimmen aan de noordkant dat er eb en vloed is.

Pangkor Laut

Een klein eilandje, welk privébezit is, maar voor iedereen toegankelijk. Een mooi resort is hier gevestigd, wereldklasse. Pangkor Laut ligt aan een baai van smaragd, welk strand tot de mooiste van de wereld gerekend wordt!

Teluk Ketapang

Een mooi schoon en breed strand met palmbomen.

Pasir Giam

Eén van de interessantste plekken in Pangkor, vlakbij het eiland Giam. Heerlijk door het water lopen naar het eiland.

Dindings

Dindings is een fort gebouwd door de Nederlanders in 1670 om handel te kunnen controleren en monopoliseren. Het ging toen om de handel in tin. In de Nederlandse geschiedenis wordt het fort aangeduid als Dingdingh, genoemd naar de rivier Dindings die tegenover het eiland op het vasteland in zee stroomt. Over deze rivier werd tin uit Perak naar de zee vervoerd.

Fu Lin Kong Chinese Tempel

Een Chinese tempel, welke veel bezocht wordt. Er wordt veel gebeden om zegen van God te krijgen. Fu Lin Kong is één van de populairste tempels in Pangkor en is de moeite waard om op de foto te zetten. Boeddha’s zijn er genoeg te vinden. De mensen doen hun wensen in de tempel waar een boeddha staat, zij geloven dat hun wens uitkomt. Het unieke aan deze tempel is dat er een mini Chinese Muur is.

Pangkor Forest Reserve

Exotische flora en fauna, bij deze bezienswaardigheid is dat te bezoeken. Orchideeën, vlinders, kleurrijke vogels op de bergen, misschien kom je wel een aap tegen swingend in de bomen. Het is een prachtige omgeving.

Batu Bersurat

Vlakbij het fort Dindings is Batu Bersurat. Dit is een enorme steen waarop diverse tekeningen en beschrijvingen op te vinden zijn, waarschijnlijk van de Nederlanders. Er is onder andere ‘VOC’ opgeschreven, wat staat voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Dit was een Nederlands handelsbedrijf dat in de 17e en 18e eeuw handel bedroef met Azië. Ook is er een tekening van een tijger te zien. Het verhaal gaat, dat er een Nederlands jongetje bij deze rots aan het spelen was. Even later was het kind ineens spoorloos verdwenen. Men heeft gezocht, maar heeft het kind niet meer gevonden. Zij veronderstelde dat een tijger de jongen heeft meegenomen. De lokale bevolking zegt echter, dat het reëler is dat een boze Maleisiër het kind heeft meegenomen.

Kali Amman Tempel

De grootste en enige Indiase tempel van enig belang!
Het is één van de twee tempels welke een beeltenis hebben van de godin Kali. Zij kijkt naar de zee. De andere tempel welke een beeltenis hebben van de godin Kali ligt in Penang. Voordat je de tempel betreedt, worden de mensen verzocht eerst zichzelf te wassen. Dit wordt in de zee gedaan.

Lin Ye Kong Tempel

Deze tempel is ter ere van Kuan Ying gebouwd, Goddes of Mercy. Het is gelegen ten noorden van Teluk Nipah op een rots, vlakbij de weg. Een modderpad, smal en hobbelig, leidt je naar een houten brug die naar de ingang van de tempel leidt.

Verbindingen

Er zijn diverse busverbindingen van en naar verschillende steden.
De hele dag door rijden er bussen naar Lumut. Lumut, een dromerig stadje, is het vertrekpunt naar Pangkor en is een typisch, klein stadje beroemd om zijn mooie schelpen uit de zee en artikelen die van koraal gemaakt zijn. De reis duurt ongeveer 4 uur. Vanuit Lumut gaan er 2 bussen per dag naar Kota Bahru. Hier kun je eventueel over de grens naar Thailand. Vanuit Lumut is Kuala Kangsar een leuke stop, als je bijvoorbeeld door wilt reizen naar Butterworth, Taiping of Ipoh. Er gaan 2 bussen per dag. Kuala Kangsar is een koninklijk stadje gelegen aan de Kangsar rivier. Tevens is er een dagtocht mogelijk vanaf Pangkor naar Teluk Intan. De grote trekpleister hier is de scheve klokkentoren. Per dag rijden er 9 bussen. Vanaf Butterworth gaat de bus naar Pangkor, een aangename reis.

Het is ook mogelijk de bus te pakken naar Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Kuala Lumpur betekent ‘modderige rivier’, welke de mijnwerkers de stad gegeven hebben. De moderne stad heeft ongeveer 2 miljoen inwoners, welke een aantal highlights heeft. De busreis duurt ongeveer 4uur.

Pangkor is de moeite waard om te bezoeken. Je zult mooie flora en fauna tegenkomen en de uitzichten zijn schitterend!
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flora en fauna op een eiland, algemeen beeldDe geïsoleerde ligging, de afwezigheid van roofdieren, concurrenten en ziekten heeft er voor gezorgd dat flora en fauna…
Palawan: de regio en zijn bezienswaardighedenPalawan: de regio en zijn bezienswaardighedenPalawan is het grootste eiland van de Filipijnen. Het behoort tot een eilandengroep met meer dan duizend eilandjes en be…
Madagaskar in de Indische Oceaan – The Red IslandMadagaskar in de Indische Oceaan – The Red IslandMadagaskar is een groot eiland aan de oostkust van Afrika. Het kent verschillende klimaten, twee seizoenen en de flora e…
Formantera bij Ibiza: witte zandstranden en helder waterFormantera bij Ibiza: witte zandstranden en helder waterWist je dat Ibiza een klein, aantrekkelijk broertje heeft? Hij heet Formantera en staat bekend om zijn mooie witte zands…

De stranden van Gran CanariaGran Canaria, dat tot de Canarische Eilanden behoort, is één van de toppers voor een ideale zonvakantie vanwege het guns…
De 10 beste hotspots van Gran CanariaDe 10 beste hotspots van Gran CanariaGran Canaria, eiland van de eeuwige lente, is een zeer populaire zonbestemming en terecht, want door het gunstige klimaa…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.